WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

foto: Sirotti

zondag 27 september 2015 om 21:23

Peter Sagan is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Slowaak sloeg zijn slag op de laatste beklimming van 23rd Street. Michael Matthews (Australië) sprintte in de achtergrond naar het zilver. Ramunas Navardauskas uit Litouwen werd derde. Nederland kleurde en maakte de koers. Beste landgenoot was Tom Dumoulin op een elfde plaats.

Traditionele kopgroep
De eerste aanval na de neutralisatie was direct raak. Conor Dunne (Ierland) was de aanstichter van een achtkoppige kopgroep. Hij kreeg thuisrijder Ben King, Jesse Sergent (Nieuw-Zeeland), Ivan Stevic  (Servië), Sung Baek Park (Zuid-Korea), Andruy Khripta (Oekraïne), Serghei Tvetcov (Roemenië) en Carlos Alzate (Colombia) met zich mee. Het peloton maakte weinig aanstalten om de voorsprong al te groot te laten worden. De Nederlandse ploeg, met Jos van Emden en Pim Ligthart, nam in de eerste ronde al de controle over het peloton. Het gat schommelde rond de vier minuten.

Beulswerk Van Emden
Ook de Duitsers en de Polen meldden zich aan het front tussen de Oranjemannen, maar het was Van Emden die zijn plekje op kop van het peloton niet afstond. En mocht hij onverhoopt moeten lossen op een van de klimmetjes, dan keerde hij niet veel later weer terug op zijn vertrouwde positie. Op 150 kilometer van het einde gaven de Nederlanders, onder leiding van Robert Gesink, er een nieuwe snok aan. Het gat slonk naar één minuut. Vooraan was het de Oekraïner die als eerste moest afhaken. Halfweg koers zakte het tempo weer in het peloton, waardoor de voorsprong weer groeide naar de twee minuten.

Gesink en Mollema maken de koers hard
Er waren halverwege nog vijf renners (King, Dunne, Tvetcov, Sergent, Alzate) in de kopgroep. Van Emdens sleurwerk zat er na 150 kilometer op, waarna de Polen het commando overnamen. Dit ging niet hard genoeg voor enkele renners. Onder anderen Bauke Mollema en Robert Gesink rukten het peloton uit elkaar op Governor Street. Een dertigtal renners maakte zich los, met daarbij ook nog Lars Boom. Op 95 kilometer werden de laatste vluchters dan ook ingelopen. Ook de Belgen, die Philippe Gilbert mee hadden, wilden doorrijden, maar de Duitsers hadden de slag gemist en dichtten het gat.

Nieuwe kopgroep
De Belgen namen daarna het voortouw. Zij lieten een viertal wegrijden met nog 78 kilometer te gaan. Taylor Phinney sloot aan bij Kanstantin Sivtsov, Jarlinson Pantano en Guillaume Boivin. Het kwartet pakte een minuut, maar zag Pantano vroeg afhaken. Op Libby Hill versnelde Sep Vanmarcke, maar hij geraakte niet weg. Het koptrio liep ondertussen uit en pakte twee minuten, maar daar staken de Nederlanders een stokje voor. Een valpartij in de ravitaillering zorgde voor een opstopping. Enkele landgenoten die in de buik van het peloton zaten, kwamen goed weg. Alexander Kristoff werd wel opgehouden, maar kon terugkeren in het peloton.

Gesink rijdt zich leeg
Onder aanvoering van de renners uit de Lage Landen daalde de voorsprong weer richting de minuut. Op de Govenor Street (drie rondes voor het einde) brak het peloton opnieuw na een versnelling van Joaquim Rodriguez, maar ook dit liep in de soep. Op twee-en-een-halve ronde van het einde begon het met motregenen. Gesink nam het peloton onder zijn hoede, en samen met Roman Kreuziger haalde hij de kopgroep terug. Niet veel daarna meldden de Denen en de Britten zich aan het front op Libby Hill. Hierdoor werd het peloton steeds meer uitgedund.

Mollema mee met groep van zeven
Op 23rd Street opende Stannard het bal, maar net na de top viel het stil en daar profiteerde Mollema van. Boonen, Kwiatkowski, Stannard, Elia Viviani, Dani Moreno en Andrey Amador sloten aan bij de Groninger. De zeven pakten een halve minuut op een peloton dat geleid werd door Duitsland, Australië en Amerika.  Op de voorlaatste beklimming van Libby Hill nam Boonen de kop, maar uit het peloton kwam een deel aansluiten. Terpstra en Dumoulin maakten na 23rd Street ook de oversteek. Mollema maakte tempo bij het ingaan van de laatste ronde, waarna Dumoulin voor de aanval koos.

In volle vaart naar de heuvels
De aarzeling was te groot, waardoor er volk terugkwam. Nelson Oliveira, Rein Taaramäe en Pavel Brutt slopen weg, maar ook hier bleef men kijken naar elkaar. Italië en Australië meldden zich op kop, maar toch sprongen Tyler Farrar en alweer Sivtsov weg. Vlak voor Libby Hill werden zij echter opgeslokt door een op hol geslagen peloton, dat vol gas de heuvelzone aanviel.

Sagan slaat zijn slag
Stybar ging op de trappers staan en kreeg Degenkolb in zijn wiel. Van Avermaet moest een klein gaatje laten, maar kon het dichten. Terpstra probeerde het net na de top, maar hield in toen Degenkolb hem counterde. Sagan en Van Avermaet voerden de favorieten aan op 23rd Street. De Slowaak sloeg een gat op de Belg en Edvald Boasson Hagen. De Noor weigerde mee te werken met Van Avermaet, waardoor Sagan vrij spel leek te hebben. Solo kwam hij aan de voet van Governor Street. Het peloton kwam nog dichtbij in de laatste rechte lijn, maar Sagan hield vol tot op de streep. Matthews sprintte naar de tweede plek op drie seconden achterstand.

PIC560975978

foto: Sirotti

flag-wc WK Wielrennen 2015, flag-us Richmond (CM)
Uitslag wegwedstrijd, mannen elite (261,4 km)
flag-nr1 flag-sk Peter Sagan in 6u14m37
flag-nr2 flag-au Michael Matthews op 3s
flag-nr3 flag-lt Ramunas Navardauskas allen z.t.
4. flag-no Alexander Kristoff
5. flag-es Alejandro Valverde
6. flag-au Simon Gerrans
7. flag-fr Tony Gallopin
8. flag-pl Michal Kwiatkowski
9. flag-pt Rui Costa
10. flag-be Philippe Gilbert

11. flag-nl Tom Dumoulin
13. flag-nl Niki Terpstra
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

200 Reacties

Peterthebackpacker 27 september 2015 om 21:27

Mooie wereldkampioen. Nederland mooi aanvallend gereden! Jammer dat er niet meer in zat.

Michael_ 27 september 2015 om 21:27

Sagan, zalig! Hagen gewoon dom, heel dom…

Boomstam10 27 september 2015 om 21:27

Waarom in godsnaam was gesink geen kopman, die was vandaag 1 van de sterkere.

mollemarijden 27 september 2015 om 21:27

Voor de rest een prachtige wedstrijd vooral van Nederland spanje en België. Wat een wedstrijd

Thijs E 27 september 2015 om 21:27

En bij de evaluatie mag er onverkort besloten worden dat het hele TV team, van motard via de regisseur tot de productie voortaan uit een wielerland moeten komen.

tendam 27 september 2015 om 21:28

Wat een prachtige wereldkampioen. En wat reden Van Emden, Gesink en Mollema een mooie koers.

Terpstra weet nogmaals niet te tonen waarom bondscoaches (en journalisten) zo'n vertrouwen in hem hebben.

pirazzi 27 september 2015 om 21:28

Terpstra 14de of zo.

fietsvriend 27 september 2015 om 21:28

Mooie wereldkampioen – het is hem zo gegund. En zonder team…nog het meest vermakelijke
NL als een team gereden – met Gesink als uitschieter. Wat een karakter die gast.

Italia 27 september 2015 om 21:28

WAUW!!! Beste wereldkampioen die ik me kon wensen!!

DrJ 27 september 2015 om 21:29

Dit maakt mij gelukkig! Natuurlijk had ik t liefst een Nederlander, maar daarna komt direct Sagan!… Eindelijk!

ValverdeBassoNibali 27 september 2015 om 21:29

Valverde gewoon 5e of dit parcours. Snoert sommige mensen toch weer de mond. Die man is er altijd bij, ook een karakter waar sommige mensen iets van kunnen leren.

Bettinwel 27 september 2015 om 21:29

Terechte en kleurrijke winnaar!

Mooie wedstrijd met een uitstekend Nederland.
Bedankt Jos, Bauke, Tom en Niki!

DrJ 27 september 2015 om 21:30

Die reactie van Boonen was ook geweldig.

LyndaLid 27 september 2015 om 21:30

Geweldig om te zien hoe blij andere renners voor hem zijn! Als je de reactie van Stybar en Boonen ziet, schitterend!!

Man man man wat een verdiende zege, wat een kampioen!

Matisz 27 september 2015 om 21:30

Mooie koers! Wat ben ik blij voor Peter Sagan!!! Prachtig

gardeyn 27 september 2015 om 21:30

Terpstra het werk van het team niet waard. Op de bergjes zat er helemaal niets op. Zonde!
Wel mooie wedstrijd. Mooie winnaar. En nog meer respect voor Gesink. Geen respect meer voor Hagen.

123poetertjes 27 september 2015 om 21:30

Ik vond zijn Slowaakse truitje sowieso al foeilelijk, dus blij dat dat weg is :)

Schitterende rit gezien, de top tien verraadt dat ook al, echt alles staat daar tussen. En Sagan is een fenomeen en verdient deze trui meer dan wie dan ook. Hopelijk pakt hij een mooi monument volgend jaar

Debesay is zijn fiets nu kwijt.

MrSjaakBraak 27 september 2015 om 21:30

Terpstra viel gewoon aan op het moment dat het voor hem moet, had Degenkolb daar niet op zn wiel gezeten hadden we nu heel anders gepraat.

Rodney 27 september 2015 om 21:30

@bettinwel
Niki bedankt voor wat precies?

rosencrantz 27 september 2015 om 21:31

Degenkolb doet wat Matthews deed in de Amstel : zijn eigen kansen opofferen om iemand terug te halen. Maar hij moest wel, anders was Terpstra misschien toch gaan vliegen.

mollemarijden 27 september 2015 om 21:31

Alleen jammwe dta terpstra net niet wegkwan

fietskoen1 27 september 2015 om 21:31

Mooie wereldkampioen, en een fantastische koers. De laatste 100 kilometer was puntje op de stoel.

De Nederlanders en de Belgen hebben de koers echt gemaakt, zij hadden een beter lot verdiend. Dat Hagen niet meewerkt met Van Avermaet is ontzettend dom, of hij kon niet meer. Maar een fantastische koers gezien, dankzij de Nederlanders en de Belgen onder andere. En hulde voor Sagan natuurlijk!!!

LyndaLid 27 september 2015 om 21:32

Benieuwd hoeveel nonsens over de “vloek” we gaan lezen volgend jaar.. Gezien het feit dat ie dit jaar al overal tweede werd :)

Janjanssen98765 27 september 2015 om 21:32

@bettinwel

En de beste Nederlander vergeet je voor het gemak?

Grote Meneer Terpstra 27 september 2015 om 21:32

@bettinwel, je vergeet natuurlijk gees. Wat een held is dat!

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair