WielerFlits start nieuwe rubriek over Nederlands wielrennen

WielerFlits start nieuwe rubriek over Nederlands wielrennen

foto: Topcompetitie/Léon van Bon

dinsdag 5 maart 2019 om 19:15
Nationaal

Met ingang van deze week hebben we een nieuwe rubriek: WielerFlits Nationaal. In deze rubriek verzamelen we groot en klein nieuws over de Nederlandse Continentale-ploegen. In deze eerste editie lees je meer over onze plannen met deze rubriek, nieuws over de toekomst van de Holland Cup en updates over enkele geblesseerde renners.

WielerFlits Nationaal

Het nationale wielrennen is al heel wat jaren een belangrijke pijler op WielerFlits. Zo zijn wij al lange tijd mediapartner van de Topcompetitie en vorig jaar ook van de Holland Cup. We schrijven uitgebreide voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen van de Nederlandse UCI-koersen en we volgen de opkomende talenten bij Continentale teams op de voet.

Maar het kan nog beter, want een hoop nieuwtjes uit het Nederlandse wielerpeloton bereiken nooit het publiek. Met deze nieuwe rubriek willen we daar verandering in brengen. Vanuit de redactie zijn er ploegwatchers aangesteld die de zes Nederlandse Continentale ploegen intensief gaan volgen. De rubriek verschijnt voorlopig iedere dinsdag.

Heb je een nieuwstip of opmerkingen? Je kunt onze ploegwatchers eenvoudig bereiken via social media, per e-mail of laat een bericht achter in de reacties.

Ploegwatchers
Alecto – Maxim Horssels
BEAT – Nick Doup
Metec-TKH – Julian Dubbeld
Monkey Town – à Bloc – Youri IJnsen
SEG Racing Academy – Youri IJnsen
Vlasman CT – Maxim Horssels


Veranderingen bij Holland Cup

Aankomend weekend staat met de Dorpenomloop Rucphen de eerste wedstrijd van de Holland Cup 2019 op het programma. Het regelmatigheidsklassement van Nederlandse UCI-koersen gaat in het tweede jaar verder zonder producent Avelo Media en dat zorgt voor de nodige onduidelijkheid.

Avelo Media van Flavio Pasquino, de bedenker en producent van de Holland Cup, heeft na onenigheid over een openstaande nota voor de live productie van de Ronde van Midden-Nederland besloten zich terug te trekken uit de Holland Cup. De vier overgebleven wedstrijdorganisatoren, die samen het stichtingsbestuur vormen, nemen nu zelf de productie van het klassement op zich.

Door het vertrek is iedere organisator nu zelf verantwoordelijk voor de productie, zoals de live registratie en de huldigingsceremonie van de leider. Ook is het stichtingsbestuur verantwoordelijk voor de commerciële exploitatie van het klassement. Navraag leert dat nog geen sponsors zijn gestrikt. Hoewel de Dorpenomloop Rucphen laat weten aanstaande zondag met een livestream te komen, is nog onduidelijk wie de technische voorzieningen gaat leveren.

De doorgang van de wedstrijden heeft nooit ter discussie gestaan. Het is echter alleen de vraag in welke vorm het overkoepelende klassement verder gaat.

Holland Cup 2019
1. 10 maart – Dorpenomloop Rucphen
2. 20 april – Arno Wallaard Memorial
3. 04 mei – Ronde van Overijssel
4. 16 juni – Midden-Brabant Poort Omloop


Bugter bezorgt BEAT derde plek op Rhodos

Voor BEAT Cycling Club begon het seizoen niet in de Ster van Zwolle, maar op het Griekse eiland Rhodos in de International Rhodos Grand Prix (UCI 1.2). Na 186 kilometer stond, in de persoon van nieuwkomer Luuc Bugter, een BEAT-renner op het podium. Hij sprintte naar de derde plek. Ook Martijn Budding toonde zich van voren, hij eindigde op de zevende plaats. Bij de ploeg ligt de focus niet op de Topcompetitie, maar op diverse UCI-wedstrijden waar de coureurs zich in de kijker kunnen rijden en belangrijke UCI-punten kunnen scoren.

“Ik ben er blij mee om zo het seizoen te starten”, reageert Bugter. “Het geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden en is een mooie binnenkomer bij mijn nieuwe ploeg. De sprint werd perfect aangetrokken voor Martijn en mij, maar helaas zat ik rechts ingesloten en viel ik bijna. Ik kon er toch nog een derde plek uit halen.”

Vrijdag begint voor BEAT de Tour of Rhodes, een driedaagse wedstrijd van 2.2-niveau. “Het is natuurlijk een etappekoers, dus er zal waarschijnlijk wel op een andere manier gekoerst worden”, blikt Bugter vooruit. “We hebben een sterke ploeg, dus voor het klassement zou het mooi zijn als het een zware koers wordt en we iemand mee hebben in de juiste ontsnapping.” Piotr Havik, Guillaume Seye, Yves Coolen, Alex Mengoulas en Adam Lewis staan daar ook aan de start namens BEAT.


Wim Stroetinga langer langs de kant

foto: Cor Vos

Het duurt nog even voordat Wim Stroetinga zijn comeback kan maken. De blessures die hij opliep bij zijn val in de Zesdaagse van Kopenhagen zijn heftiger dan verwacht. De 33-jarige renner van Vlasman CT schoof onderuit en blesseerde daarbij zijn heup, ook schoot zijn schouder uit de kom.

Door de kwetsuren moest Stroetinga afgelopen week het WK baanwielrennen missen. Ook de SixDaySeries Hong Kong (8-10 maart) moet hij missen. Teammanager Ton Welling laat weten dat ze toewerken naar de SixDaySeries Manchester, vanaf 12 april.


David Dekker eerste leider in U23 Road Series: “Trui verdedigen is momenteel geen doel”

David Dekker won zaterdag na een sterke sprint de eerste manche in de U23 Road Series, Brussel-Opwijk. De coureur van Metec-TKH is tevens de eerste leider in de nieuwe U23 Road Series: “De trui verdedigen is momenteel geen doel. Ten eerste omdat ik nog niet weet welke koersen ik nog zal rijden en ten tweede omdat een aantal koersen in de Ardennen en Limburg te lastig voor mij zullen zijn. Bij dit soort klassementen weet je pas na vier of vijf wedstrijden of je ook écht mee kan doen.”

De Nederlander voelde zich in aanloop naar de Belgische wedstrijd goed in conditie. Het goede gevoel had hij opgepikt in de Craft Ster van Zwolle, waar hij elfde werd. “Ik verwachtte wel dat ik goed zou zijn vandaag (zondag, red.). Ik voelde mezelf sinds de Ster van Zwolle al heel goed, maar het hier dan ook echt doen is altijd wel iets anders natuurlijk”, reageert Dekker, die zich de komende weken gaat focussen op wedstrijden als de Omloop van de Braakman, de Arno Wallaard Memorial, Le Triptyque des Monts et Châteaux en de Carpathian Couriers Race (Polen).

David Dekker – foto: Metec-TKH


Bouwmans en Van den Dool in de ziekenboeg bij Metec-TKH

Dylan Bouwmans en Jens van den Dool hoorden over de overwinning van David Dekker in Brussel-Opwijk, maar konden het niet van dichtbij meemaken. Bouwmans stond zondag niet aan de start van de Belgische semi-klassieker omdat hij ziek is. Zaterdagavond meldde de jonge Nederlander zich ziek af bij teammanager Michel Megens, die besloot geen vervanger op te roepen. “Ik ga ervan uit dat hij volgende week in goede gezondheid weer kan koersen”, is hij duidelijk.

Van den Dool stond in tegenstelling tot zijn ploeggenoot Bouwmans wel aan de start in Brussel-Opwijk. Hij haalde de finish alleen niet. De Hoogbloklander kwam ten val, waarna hij de wedstrijd moest verlaten. “Ik heb wat ‘gebruikelijke’ schaafwonden op m’n elleboog, heup en knie, maar vooral de wond op mijn knie is best lelijk en diep”, aldus Van den Dool. “Gelukkig lijkt die wond snel te genezen, alleen mijn knie is nog wat stijf.” Zondag hoopt de Nederlander ‘gewoon’ aan het vertrek te staan in de Dorpenomloop Rucphen.


Monkey Town-à Bloc gaat belangrijk weekend tegemoet

foto: Monkey Town-à Bloc

Monkey Town-à Bloc verdedigt komende zondag haar titel in de Belgische UCI 1.1-koers GP Jean-Pierre Monseré. Vorig jaar wist de ploeg van teammanager Paul Tabak de wedstrijd op haar naam te schrijven, toen André Looij er de massasprint won. Toen vond de wedstrijd nog wel plaats op 7 juli. “We kijken uit naar die wedstrijd”, vertelt Tabak. “Dit is een belangrijke koers voor een aantal renners van ons die profambities koesteren. Hier scoren betekent dat je jezelf in de kijker rijdt.”


Medische update Monkey Town-à Bloc

In de rubriek Wielerploegen 2019 kon je nog lezen dat aanwinsten Chiel Breukelman en Jeen de Jong door blessures aan de kant stonden. De 22-jarige snelle man uit Gramsbergen brak zijn sleutelbeen op het trainingskamp in Antalya, terwijl de 23-jarige Fries in januari met succes geopereerd is aan zijn liesslagader. “Beiden zitten weer op de fiets en trainen buiten”, laat Tabak weten, die druk bezig is met de laatste voorbereidingen voor de ploegenpresentatie volgende week dinsdag in Amsterdam.


Arensman breekt records op trainingskamp SEG Academy Racing

foto: SEG Racing Academy

SEG Racing Academy belegt ieder jaar een van haar voorbereidingskampen in het Griekse Loutraki. De ploeg organiseert daar ieder jaar een meerdaagse wedstrijd, die dit seizoen uit drie onderdelen bestond. In de heuvelachtige tijdrit van net geen twintig kilometer haalde Thymen Arensman – die nu aan de kant staat met een gebroken sleutelbeen – verschroeiend hard uit. Hij reed ploeggenoot en nummer twee Ide Schelling op 54 seconden, de rest volgde al op een kleine anderhalve minuut.

“Ik was erg goed in conditie, ja”, erkent Arensman. “Ik reed er nieuwe records. Mijn waarden waren er ook beter dan in de Tour de l’Avenir (waar hij tweede werd in het eindklassement, red.).” Dat belooft voor de 19-jarige Gelderlander, die in de Ronde van de Toekomst eindigde na toptalent Tadej Pogačar; hij won als neoprof afgelopen maand meteen de Volta ao Algarve. “Het gaat er nu om dat ik herstel en de narcose de tijd geef om uit mijn lichaam te gaan. Maar de basis uit de wintertraining zal ik zeker behouden!”

SEG Racing Academy-teammanager Bart van Haaren voegt eraan toe dat ook Schelling en nieuwe man Kaden Groves indruk hebben gemaakt in Griekenland. “Ide wint daar namelijk de heuvelachtige rit. Je ziet daar dat hij alweer verder is dan vorig seizoen. Kaden won de vlakkere etappe, maar hij was ook in de tijdrit en in de heuvelachtige etappe heel erg goed. Met het stempel sprinter doe je hem echt tekort. Kaden is een goede renner waar we dit seizoen heel veel van gaan horen!”


Brussel-Opwijk een wijze les voor nieuwe mannen SEG Racing Academy

De opleidingsploeg was afgelopen weekend actief op twee fronten. In de Ronde van Groningen zat de ploeg met drie man mee in de beslissende kopgroep. Jordi Meeus won uiteindelijk het sprintje voor de tweede plek, achter solowinnaar Coen Vermeltfoort. Ook Marten Kooistra en Schelling waren mee in de eerste waaier. Een dag later miste SEG Racing Academy de beslissende slag in Brussel-Opwijk, de eerste koers in de nieuwe U23 Road Series. Jesper Rasch was de eerste man van de ploeg op plek negentien.

Teammanager Van Haaren is tevreden met het optreden in de Nederlandse wedstrijd, maar kijkt teleurgesteld terug op de Belgische koers. “Met de renners binnen onze ploeg, zijn wij het aan onze stand verplicht om mee te zitten in de eerste groep. We kenden onderweg pech, maar dat mag nooit een excuus zijn. Ook niet voor het feit dat we daarna het gat niet dicht krijgen. Sommige van onze renners zijn nieuw in dit soort wedstrijden en moeten wennen aan de manier van koersen. Maar de hardheid die ze hier opdoen maakt hen sterker en daar zullen ze in de toekomst alleen maar profijt van hebben. Wat dat betreft was het een wijze les.”


Bas Tietema vraagt hulp bij event voor het Gehandicaptenfonds

Een paar jaar geleden werd Bas Tietema in een zucht genoemd met Sam Oomen en Mathieu van der Poel. De 24-jarige Zwollenaar rijdt komend jaar echter voor wielervereniging Allinq-Krush-IJsselstreek en hij combineert het wielrennen met een maatschappelijke carrière. Hij is ook als ambassadeur verbonden aan het Fonds Gehandicaptensport. In die hoedanigheid zal hij in de collecteweek (31 maart tot en met 6 april) op de fiets stappen om aandacht voor het fonds te vragen. Dat doet hij op bijzondere wijzen.

Tijdens de actieweek gaat Tietema het land doorkruisen tijdens een fietstocht langs de achttien eredivisiestadions. Een tocht van in totaal 1500 kilometer. Bij het volbrengen van de tocht zal hij met zijn fietsroute het logo van Fonds gehandicaptensport gevormd hebben. Tijdens zijn tocht is er de mogelijkheid om een stuk met hem mee te fietsen. Iedereen die meefietst heeft de uitdaging om minimaal een bedrag op te halen van €100,- aan donaties voor het Fonds Gehandicaptensport.

Dit is de route die Bas gaat fietsen:

Datum

Route

Aantal geschatte kilometers

31 maart

Zwolle-Heerenveen

70

Heerenveen-Leeuwarden

35

Leeuwarden-Groningen

70

1 april

Groningen- Emmen

90

Emmen-Zwolle

100

2 april

Zwolle-Lelystad

60

Lelystad-Alkmaar

75

Alkmaar-Hilversum

75

3 april

Hilversum-Harderwijk

75

Harderwijk-Almelo

85

Almelo-Doetinchem

65

4 april

Doetinchem-Arnhem

20

Arnhem-Venlo

105

Venlo-Sittard

65

5 april

Sittard-Eindhoven

90

Eindhoven-Tilburg

40

Tilburg-Breda

25

Breda-Rotterdam

60

6 april

Rotterdam-Zierikzee

70

Zierikzee-Den Haag

130

Den Haag-Amsterdam

55

Interesse om met hem mee te fietsen en/of geld te doneren? Dat kan hier.


Dit artikel delen:

15 Reacties

AnderJ 5 maart 2019 om 13:30

Maar waarom lees ik hier niet hoe het met Evenpoel gaat? ;) Zonder dollen: leuke nieuwe rubriek.

0
doorak 5 maart 2019 om 14:38

Mooi, zeer gewaardeerd om ook meer nationale wielerinfo te kunnen lezen.

0
r525 5 maart 2019 om 16:25

Jammer dat het allemaal steeds nationalistischer moet. Past wel in de trend van wat er in de politiek gebeurd…
De wielerwereld bestaat (gelukkig) uit veel meer dan Nederland.

0
Fassa Bortolo 5 maart 2019 om 19:36

Hoop toch dat dit een trol is. Wat een onzin zeg.. WF breidt gewoon uit, het gaat niet ten koste van… Wellicht kun je in plaats van zo zuur te reageren jouw voorkeuren doorgeven in het ‘Verbeterpunten Wielerflits’ Forum en voor je het weet heeft WF ook voor jou wat wils

0
r525 5 maart 2019 om 20:35

Nee hoor. Als er extra manpower is vind ik het gewoon jammer dat het hierin gestoken wordt.
Maar het past bij de trend dat .NL & .BE nu ook gesplitst zijn.
Ik vind het een schitterende website, begrijp me niet verkeerd. Maar die extra werktijd zou ik liever naar de profs uit zien gaan. Of dan het continentale circuit in zijn totaal.

0
Retro Lex 5 maart 2019 om 21:26

Alle Continenten ? Of alleen Europa ?

0
Maxim Horssels 6 maart 2019 om 09:26

@r525 Al onze mankracht inzetten voor de profs gaat WielerFlits niet meteen een betere nieuwssite maken. Wat wij nu doen is investeren in de lange termijn. De Continentale-renners van nu zijn de wereldtoppers van over vijf jaar.

Tegen die tijd beschikken wij over een uitgebreid nieuwsarchief van renners waarvan wij nu nog niet kunnen voorspellen dat ze de WorldTour gaan halen.

In deze rubriek zullen we ook berichten over de buitenlandse renners uit de Nederlandse teams en over internationale teams in Nederlandse koersen. De rubriek is breder dan de naam misschien doet vermoeden.

0
r525 6 maart 2019 om 13:05

@Maxim
Dank voor de verduidelijking. Absoluut leuk dat er extra aandacht komt voor het continentale circuit, dat is zeker een meerwaarde. Maar persoonlijk zie ik dan liever (wekelijks/maandelijks?) een overzicht van wat er zich in het continentale circuit heeft afgespeeld. Waar is er gereden? wie heeft zich laten zien? etc…
Want niet al die wereldtoppers van over 5 jaar zijn Nederlanders ;)

0
vlek 6 maart 2019 om 13:12

Ik denk dat ze er iets meer verdieping aan willen geven, dan enkel een overzicht van de gereden koersen. Ik denk dat iedereen begrijpt dat die verdieping voor deze site makkelijker te realiseren is, wanneer ze het Nederlandse circuit als uitgangspunt nemen.

0
Crossblesser 5 maart 2019 om 18:06

Super rubriek dit, smullen om te lezen. Die Bas Tietema vond ik altijd leuk om te volgen via social media, jammer dat het hem niet gelukt is door te breken. Sympathieke jongen.

Succes met deze rubriek Wielerflits, de eerste editie is wat mij betreft alvast geslaagd.

0
west 5 maart 2019 om 20:12
0
Plavka 5 maart 2019 om 21:20

Mooie rubriek, heeft iets weg van het vroegere Wieler Revue nationaal, helaas ook al jaren opgedoekt. Goed voor de bekendheid van nieuwe lichtingen.

0
Borsje 5 maart 2019 om 21:28

Prima initiatief!

0
koerspet 6 maart 2019 om 10:23

Wielerflits is niet te vroeg met deze verrijking van de site. Over de professionele toppers lezen we voldoende, en soms zelfs te veel. Ik zit eerlijk gezegd niet meteen te wachten op berichtjes over renners die in februari al vertellen dat ze in juli voor winst gaan in de Tour. Laat daarom de rubriek over de continentale renners maar lekker uitdijen!

0
kampie 6 maart 2019 om 15:20

Leuke rubriek!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone