Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek

Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek

foto: Sirotti

zondag 4 september 2016 om 17:31

Gianluca Brambilla heeft het zegegebaar gemaakt in de vijftiende rit van de Vuelta a España 2016. De 29-jarige Italiaan van Etixx-Quick-Step was nabij het skistation Aramon Formigal sterker dan Nairo Quintana en Fabio Felline. Quintana sloeg samen met Alberto Contador een slag en reed Chris Froome op meer dan twee minuten.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Oorlog vanaf kilometer nul
In deze relatief korte rit besloot Alberto Contador zijn befaamde trukendoos open te doen. De Spanjaard trok vrijwel meteen ten aanval en vanaf dat moment was de etappe om van te smullen. In zijn kielzog sprong namelijk ook Nairo Quintana mee. Met Yuri Trofimov, Ivan Rovny (beiden Tinkoff), Jonathan Castroviejo en Rubén Fernández (beiden Movistar) hadden beiden kemphanen een aantal ploeggenoten mee. Het leek wel een beloftenkoers, zoals de heren tekeer gingen. Ook Kenny Elissonde, Omar Fraile, Fabio Felline, Matvey Mamykin, Gianluca Brambilla, David de la Cruz, Davide Formolo en Moreno Moser waren mee. Grote afwezigen: Chris Froome en Johan Esteban Chaves.

Isoleren
Al snel pakte de groep Quintana-Contador een minuut op de eerste achtervolgende groep, waar Froome alleen kon rekenen op de steun van Ian Boswell en David López Garcia. Sky had zitten slapen, want de rest van de ploeg zat in een derde groep. Die groep gaf er al heel snel de brui aan, toen het verschil met de twee groepen daarvoor maar bleef oplopen. Het grootste slachtoffer bleek toen al Leopold König te zijn, de nummer vijf van het klassement. De Tsjech zou samen met de andere renners in de derde groep binnenkomen op meer dan een half uur achterstand, waardoor König de grote verliezer van de dag is. Ondertussen was Froome in de achtervolgende groep zijn ploeggenoten kwijtgespeeld.

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp – Foto: Unipublic/Graham Watson

Astana schiet te hulp
Froome was op dat moment overgeleverd aan Orica-BikeExchange. Ook Chavito had de slag gemist, maar had nog wel een aantal ploeggenoten om zich heen. Damien Howson verrichtte berewerk in de achtervolging, maar toen ook de jonge Australiër moest plooien waren de klassementsrenners op zichzelf aangewezen. Eerst zette Simon Yates zich op kop van de achtervolgende groep, maar al snel stak Astana een helpende hand toe. Michele Scarponi stond negende in het klassement en zette ploeggenoot Luis León Sánchez op kop. De Spanjaard verhoogde het tempo, maar kon niet voorkomen dat de groep met Quintana en Contador alsmaar verder uitliep.

Quintana zet Vuelta naar zijn hand
Op de slotklim naar Sallent de Gállego/Aramon Formigal moesten alle topfavorieten de klus zelf klaren. Quintana maakte tempo bij de koplopers, terwijl er voor Froome niets anders op zat dan te achtervolgen. De Brit bleek echter niet over de beste benen te beschikken, want Chaves, Scarponi en later ook Alejandro Valverde lieten de winnaar van de Tour de France achter. De achterstand van Sky-kopman liep daardoor nog verder op, helemaal toen Quintana vooraan nog eens versnelde. Alleen Brambilla en Contador hadden daar een antwoord op. Voor El Pistolero ging het in de slotkilometer echter te hard, waardoor hij moest lossen. Uiteindelijk zou hij nog een halve minuut verliezen, waardoor Quintana de grote winnaar van deze coupe was.

Nairo Quintana

Nairo Quintana was de grote winnaar van de dag – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

197 Reacties

schipperaar 4 september 2016 om 18:16

@vevie
Als Froome op oorlogssterkte was geweest had ie in het begin de kopgroep terug kunnen halen omdat die veel te gevaarlijk was. Dat jij al weet dat ie niks mankeert is heel knap natuurlijk maar misschien heeft ie zelf ook nog wat te zeggen.

0
Dick H. 4 september 2016 om 18:17

Ook interessant om Froome eens helemaal geïsoleerd te zien, zonder die eeuwige Sky-trein voor hem. Dan valt ook Froome van zijn voetstuk. Maar.. schrijf hem nog niet af, misschien is die tijdrit zijn redding. We gaan het zien.

0
vevie 4 september 2016 om 18:19

@lynda: je hebt gelijk over het deelnemersveld in de Vuelta. Daar kan niemand omheen. Alleen was de Tour in de laatste week vorig jaar toch niet spannend? Quintana stond in de voorlaatste etappe om bijna 3 minuten en pakte er anderhalf minuut van terug, om op 1.12 van Froome te eindigen. Een overwinning zat er echt niet in. Ik denk dat we het allemaal eens zijn dat de Giro de mooiste van de drie rondes is, maar ook daar is het deelnemersveld niet altijd top. In de Vuelta gaan veel vaker de toppers de strijd met elkaar aan. Logisch zou je zeggen, aangezien die toppers dan de Tour-Vuelta combinatie maken. Maar ook in de Giro gaat het niet altijd om de wereldtoppers.

0
Wildebert 4 september 2016 om 18:19

Dikke respect voor Conta, die ik toch al brein achter deze coup zie. De Sky train ontspoorde op onnavolgbare wijze, wat zal Froome om zijn tourploeg geroepen hebben! En Bennet geeft eens te meer aan niet uit het goede kopmanschap gesneden te zijn. de hele dag geen meter kopwerk hoeven doen en toch niet kunnen volgen. En die Lefevrezeges, ik geef ik persoonlijk he-le-maal niets om op de een of andere manier.

0
Davide_Formolo 4 september 2016 om 18:21

@Vevie Ik ben het niet vaak met Lynda eens, maar nu zeer zeker wel. Vandaag en gisteren waren mooie etappes (ook veroorzaakt door de etappewinst van Gesink, want als Gesink niet mee is in de kopgroep en Ellisonde wint dan is het toch een stuk minder boeiend), maar daarvoor waren de etappes toch niet erg opwindend. Dat wordt onderstreept door de vele weinig opwindende etappewinnaars: Calmejane, Meersman zelfs twee keer, Van Genechten, Lagutin, en Conti. Vluchtgroep was weg, daarin mochten ze het uitvechten om de winst en de wereldtoppers zaten rustig te keuvelen in het peloton. Beetje overdreven om dan te beweren dat ze de strijd volop met elkaar aangaan.

0
limburgia 4 september 2016 om 18:23

Dit was de Froome zoals hij altijd fietst , de ploeg doet het werk en
hij wacht tot de laatste 4 á 5 kilometer and that it is .
Nu eens mooi op zijn nummer gezet .

0
vevie 4 september 2016 om 18:24

@DickH: 37 km is veel, maar 3.37 goedmaken op Quintana zit er toch niet in? Quintana is een veel mindere tijdrijder dan Froome, maar die is geen Chaves of Landa type tijdrijder die dan meteen 3 minuten aan zijn broek krijgt. Hooguit anderhalf minuut, meer ook niet. En met deze mentale tik kun je ook niet verbaasd zijn als Froome maar iets minder dan een minuut pakt.

0
peterwinnen 4 september 2016 om 18:25

Zucht…als je nu zeurt om de overwinning van Brambilla dan begrijp je volgens mij wielrennen niet. Dat is een veel mindere klimmer dan Quintana en Contador. Dan doe je alles om bij te blijven en zou je wel gek zijn om ook nog eens op kop te komen. De man komt in deze positie en buit dat vervolgens volledig uit. En dan mag je niet juichen vervolgens? Wat een onzin.

0
vevie 4 september 2016 om 18:25

@davide: je hebt helemaal gelijk, maar ik heb het over de klassementsrenners niet over de etappewinnaars. Daar ben ik het volledig eens met Lynda dat het deelnemersveld in de breedte gwn te wensen over laat.

0
Chrys 4 september 2016 om 18:28

En zojuist ook de bus gefinisht. 22 minuten buiten de tijdslimiet.

https://twitter.com/philmaertens/status/772470730080550912

0
Prima Facie 4 september 2016 om 18:29

@Wildebert
Hoe kun je dat nu van Bennett beweren? Gisteren een enorme jas uitgedaan en vandaag 100 kilometer lang moederziel alleen in die groep gezeten, dat betekent ook zelf drinken halen. Om dan in die laatste klim, die echt niet op zijn maat gesneden is, niet heel veel meer te verliezen. En nee, Bennett is geen kopman, maar wat hij vandaag liet zien was echt prima. Hij wordt alsmaar beter en waardevoller voor de ploeg. Over een tijdje hebben ze daar een hele goede knecht aan.

0
Janjanssen98765 4 september 2016 om 18:30

@davide_formolo

Volgens mij hoef je als wereldtoppers niet perse voor een etappezege te strijden om de strijd met elkaar aan te gaan?

0
Davide_Formolo 4 september 2016 om 18:30

@vevie Ik heb het toch over beide. Vind je echt dat de klassementsrenners meer opwindende aanvallen geplaatst hebben dan in de afgelopen Tours of Giro’s? Ik denk namelijk dat de afgelopen twee etappes de ronde vertekenen. Zo opwindend is het echt nog niet wat ik gezien heb van Contador, Froome, Chavito, Quintana, Valverde.

0
LutsenkoFan 4 september 2016 om 18:32

@Wildebert,

Wat lul jij nou weer? Bennett zal in de toekomst ook echt niet veel meer verwachten dan dit resultaat.

0
Maenhout 4 september 2016 om 18:33

@Chrys: Aha, ik vroeg me al af of er maar 70 renners over waren. Het restant is dus echt veel te laat. Zou niet moeten kunnen, met al die oortjes, GPS en computers.

0
Wildebert 4 september 2016 om 18:34

Zelf drinken halen, de auto komt gewoon langszij, zoals je kunt zien. Maar goed, ik zal me temperen, maar meer dan een knecht zie ik niet in hem.

0
Lennimator 4 september 2016 om 18:35

Ik heb een zwak voor Italie, wat mij betreft het mooiste land van Europa. Daarom gun ik het Brambilla. Zijn team echter… Ach dat is al vaak genoeg besproken. De geloste Sky renners moeten zich diep schamen. Of Froome had meteen moeten wachten op hen in het begin. Maar ja, dat is wielrennen. Dat wordt een leuke avond daar. Orica verliest vandaag trouwens ook de Vuelta. Uiteraard wel een geweldige etappe. Jammer dat Bennett het net niet aan kon. Contador blijft een koning.

0
horsm 4 september 2016 om 18:38

@wildebert Bennett is toch geen kopman? Dat zouden Kruijswijk en Gesink zijn. Maar voor de gelegenheid doet hij het toch uitstekend.

0
Lennimator 4 september 2016 om 18:38

Hoe gaat het eigenlijk met Niki? Zesdaagse Amsterdam komt eraan!

0
Janjanssen98765 4 september 2016 om 18:39

@wildebert

Een knecht die top 15 kan rijden in een grote ronde is toch prima.
Zijn progressie ten opzichte van vorig jaar is gewoon groot dus je kan niet zeggen dat hij niet nog beter wordt.

0
vanuit de kantlijn 4 september 2016 om 18:44

kortom Gesink buiten tijd, benieuwd naar de jury!!!!

0
fietsvriend 4 september 2016 om 18:45

Kan iemand mij nog even wat toewerpen toen die keer in de Tour, heb het niet meer helder voor de geest: korte bergetappe, coup van Conta (dacht ik) vanaf de start, Froome hele dag (volledig) geïsoleerd.

0
vevie 4 september 2016 om 18:47

@davide: ik vind dat de klassementsrenners in de etappes die er toe doen al jaren meer spanning leveren in de Vuelta, dan in de Tour. Over de Giro heb ik niks gezegd, dat vind ik zelf ook een hele mooie renners. Ik zei alleen net dat het deelnemersveld ook daar niet altijd geweldig is.

0
fietsvriend 4 september 2016 om 18:48

Heel Team Sky behalve Froome buiten tijd binnen…

0
vanuit de kantlijn 4 september 2016 om 18:49

@ fietsvriend, dat was de Tour van Bau& Lau, winnaar etappe Daniel Martin, Porte zakte er finaal doorheen. 2e etappe in de Pyreneeen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone