Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek
foto: Sirotti
zondag 4 september 2016 om 17:31

Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek

Gianluca Brambilla heeft het zegegebaar gemaakt in de vijftiende rit van de Vuelta a España 2016. De 29-jarige Italiaan van Etixx-Quick-Step was nabij het skistation Aramon Formigal sterker dan Nairo Quintana en Fabio Felline. Quintana sloeg samen met Alberto Contador een slag en reed Chris Froome op meer dan twee minuten.

Oorlog vanaf kilometer nul
In deze relatief korte rit besloot Alberto Contador zijn befaamde trukendoos open te doen. De Spanjaard trok vrijwel meteen ten aanval en vanaf dat moment was de etappe om van te smullen. In zijn kielzog sprong namelijk ook Nairo Quintana mee. Met Yuri Trofimov, Ivan Rovny (beiden Tinkoff), Jonathan Castroviejo en Rubén Fernández (beiden Movistar) hadden beiden kemphanen een aantal ploeggenoten mee. Het leek wel een beloftenkoers, zoals de heren tekeer gingen. Ook Kenny Elissonde, Omar Fraile, Fabio Felline, Matvey Mamykin, Gianluca Brambilla, David de la Cruz, Davide Formolo en Moreno Moser waren mee. Grote afwezigen: Chris Froome en Johan Esteban Chaves.

Isoleren
Al snel pakte de groep Quintana-Contador een minuut op de eerste achtervolgende groep, waar Froome alleen kon rekenen op de steun van Ian Boswell en David López Garcia. Sky had zitten slapen, want de rest van de ploeg zat in een derde groep. Die groep gaf er al heel snel de brui aan, toen het verschil met de twee groepen daarvoor maar bleef oplopen. Het grootste slachtoffer bleek toen al Leopold König te zijn, de nummer vijf van het klassement. De Tsjech zou samen met de andere renners in de derde groep binnenkomen op meer dan een half uur achterstand, waardoor König de grote verliezer van de dag is. Ondertussen was Froome in de achtervolgende groep zijn ploeggenoten kwijtgespeeld.

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp – Foto: Unipublic/Graham Watson

Astana schiet te hulp
Froome was op dat moment overgeleverd aan Orica-BikeExchange. Ook Chavito had de slag gemist, maar had nog wel een aantal ploeggenoten om zich heen. Damien Howson verrichtte berewerk in de achtervolging, maar toen ook de jonge Australiër moest plooien waren de klassementsrenners op zichzelf aangewezen. Eerst zette Simon Yates zich op kop van de achtervolgende groep, maar al snel stak Astana een helpende hand toe. Michele Scarponi stond negende in het klassement en zette ploeggenoot Luis León Sánchez op kop. De Spanjaard verhoogde het tempo, maar kon niet voorkomen dat de groep met Quintana en Contador alsmaar verder uitliep.

Quintana zet Vuelta naar zijn hand
Op de slotklim naar Sallent de Gállego/Aramon Formigal moesten alle topfavorieten de klus zelf klaren. Quintana maakte tempo bij de koplopers, terwijl er voor Froome niets anders op zat dan te achtervolgen. De Brit bleek echter niet over de beste benen te beschikken, want Chaves, Scarponi en later ook Alejandro Valverde lieten de winnaar van de Tour de France achter. De achterstand van Sky-kopman liep daardoor nog verder op, helemaal toen Quintana vooraan nog eens versnelde. Alleen Brambilla en Contador hadden daar een antwoord op. Voor El Pistolero ging het in de slotkilometer echter te hard, waardoor hij moest lossen. Uiteindelijk zou hij nog een halve minuut verliezen, waardoor Quintana de grote winnaar van deze coupe was.

Nairo Quintana

Nairo Quintana was de grote winnaar van de dag – Foto: Sirotti

RIDE Magazine
197 Reacties
Sorteer op:
4 september 2016 18:50
Gewoon hard zijn en alles eruit gooien. Regels zijn regels, als je geen zin hebt om ervoor te koersen, dan ben je het in mijn ogen niet waard om de Vuelta uit te rijden.
4 september 2016 18:50
@Jj ok, er zit zonder meer verbetering in Bennet. Maar op het moment supreme kan ie het net niet brengen, vandaag ook niet, hoewel hij er wel bij zit.
@horsm ik wist niet dat Gesink ook kopman was en zou Bennet liever voor een etappe zien gaan als 12e worden.
4 september 2016 18:51
@vanuit de kantlijn dank je, maar hoe ging het ook alweer en was het vergelijkbaar met vandaag? Kan het helemaal niet meer voor mijn geest halen
4 september 2016 18:53
Ik heb de oplossing voor de jury. Gewoon de hele bus in de tijd van Froome. Dan is er niemand buiten tijd en blijft König mooi in de top-10.
4 september 2016 18:55
Johnny7
Ik heb deze Vuelta de skytrain nog niet voorbij zien razen. Ik denk dat je in de war bent met Movistar.
4 september 2016 18:56
Quote:
Gewoon hard zijn en alles eruit gooien. Regels zijn regels, als je gen zin hebt om ervoor te koersen, dan ben je het in mijn ogen niet waard om de Vuelta uit te rijden.


De regels zijn ook dat als er X % van de renners buiten tijd eindigt dat de jury ze in koers kan houden. En ik gok zomaar dat ze vandaag van die regel gebruik gaan maken mevrouw Verdonk.
4 september 2016 18:58
@wildebert

Ik snap het punt dat je wilt maken echt niet.
Bennett zit vandaag gewoon in het uitgedunde peloton en finisht in de buurt van mannen van zijn niveau, ik weet niet wat jij van hem verwacht maar dat is voor iemand die een beoogde knecht is toch gewoon prima. Hij staat na 2 weken koers op plek 12.
Hij heeft gisteren nog gewoon volle bak in de aanval gereden en heeft eerder in de Vuelta tijd verloren met het wachten op Kruijswijk.
4 september 2016 18:59
22 minuten is wel erg veel. Als ze deze renners in koers houden zullen ze toch met extra maatregelen moeten komen. Boetes of inlevering van sprint/bergtrui punten of zoiets.
4 september 2016 19:00
Als ze nu groep 2 niet buiten tijd zetten vind ik dat zeer kwalijk. De limieten zijn er met een reden, namelijk iedereen moet enigszins aan de bak, en dit is met tientallen minuten erna gewoon een dikke vinger.
4 september 2016 19:02
22 minuten is geen 40 seconde of zo wat wel eens in de Tour is gebeurd.
4 september 2016 19:03
@vasnd

En als ze ze wel buiten tijd zetten dan stelt je gehele Vuelta niks meer voor.
In deze situatie verlies je helaas als organisatie sowieso.
4 september 2016 19:03
@ Kingstown, Als Felline morgen 4e wordt in de sprint achter drie gasten die er vandaag totaal niks aan hebben gedaan om de tijdlimiet te halen. Ben je dan nog steeds voor het pappen en nat houden?
4 september 2016 19:05
Er is geen enkele Nederlandse renner binnen de officiële tijdslimiet aangekomen overigens.
4 september 2016 19:06
Knappe koers vandaag. Genoten. Ik ben benieuwd hoeveel Sky die astana mannen heeft betaald
4 september 2016 19:06
Hellemaal eens met Striga. Paar seconden zijn overkomelijk, maar 22 minuten. Onder het mom van, als we met zijn allen rustig aandoen durft de jury toch niks.
4 september 2016 19:07
@Ivan: volgens procyclingstats zijn er nog steeds maar 70 gefinisht. Ik denk dat de UCI en de Vuelta nog aan het ruziën zijn.
4 september 2016 19:09
Sky kan een heel peloton de wil opleggen van begin tot eind etappe maar finisht hier collectief op 22 minuten na de tijdslimiet. Geen rare omstandigheden als wind of regen/sneeuw. Het zou heel kut zijn maar gezien alle sprinters (-Benatti(&Felline)) anders schluss zijn zal het wel met de mantel der liefde bedekt worden.

@janjanssen hoezo stelt de Vuelta dan niets meer voor?
4 september 2016 19:12
@wildebert
Bennet heeft gisteren al een flinke jas uitgedaan. Beetje flauw om hem dan vandaag te gaan zitten afkraken. Hij handhaaft zich in het klassement als 12e. Wie weet zit er nog meer in.
4 september 2016 19:14
Alles eruit gooien, net als bij de KNVB.
4 september 2016 19:14
Direct Energie ook helemaal niemand binnen de tijdslimiet? Verder jongens als Van Garderen, Gesink, Kennaugh, König, Atapuma, Gerrans, Geniez, Latour, Machado, Dombrowski en Matthias Frank. Wat een wanvertoning, die mannen mogen natuurlijk nooit 50 minuten verliezen.
4 september 2016 19:15
Fantastische etappe gezien en dan een beetje op Bennet gaan plassen, pffff vermoeiend....
4 september 2016 19:16
Beslissing is genomen, geen DSQ.
Benieuwd of Movi en Tinkoff een gang naar de rechter overwegen.
4 september 2016 19:16
Als de jury niet ingrijpt , dan de jury naar huis!!!
4 september 2016 19:16
Als meer dan de helft van het peloton buiten de tijdslimiet binnen komt moet de organisatie eens nadenken of het parcours van de Vuelta niet te zwaar is.
4 september 2016 19:19
Als ze nou een paar seconden buiten tijd waren gefinished dan had ik het gesnapt dat de jury zo'n grote groep er niet uit wilt gooien. Maar 22 minuten buiten tijd is mij te veel...Bizar

Als die morgen allemaal mogen starten dan moet je die hele buiten tijd regel maar gelijk schrappen.

Reacties zijn gesloten.