Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek

Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek

foto: Sirotti

zondag 4 september 2016 om 17:31

Gianluca Brambilla heeft het zegegebaar gemaakt in de vijftiende rit van de Vuelta a España 2016. De 29-jarige Italiaan van Etixx-Quick-Step was nabij het skistation Aramon Formigal sterker dan Nairo Quintana en Fabio Felline. Quintana sloeg samen met Alberto Contador een slag en reed Chris Froome op meer dan twee minuten.

Oorlog vanaf kilometer nul
In deze relatief korte rit besloot Alberto Contador zijn befaamde trukendoos open te doen. De Spanjaard trok vrijwel meteen ten aanval en vanaf dat moment was de etappe om van te smullen. In zijn kielzog sprong namelijk ook Nairo Quintana mee. Met Yuri Trofimov, Ivan Rovny (beiden Tinkoff), Jonathan Castroviejo en Rubén Fernández (beiden Movistar) hadden beiden kemphanen een aantal ploeggenoten mee. Het leek wel een beloftenkoers, zoals de heren tekeer gingen. Ook Kenny Elissonde, Omar Fraile, Fabio Felline, Matvey Mamykin, Gianluca Brambilla, David de la Cruz, Davide Formolo en Moreno Moser waren mee. Grote afwezigen: Chris Froome en Johan Esteban Chaves.

Isoleren
Al snel pakte de groep Quintana-Contador een minuut op de eerste achtervolgende groep, waar Froome alleen kon rekenen op de steun van Ian Boswell en David López Garcia. Sky had zitten slapen, want de rest van de ploeg zat in een derde groep. Die groep gaf er al heel snel de brui aan, toen het verschil met de twee groepen daarvoor maar bleef oplopen. Het grootste slachtoffer bleek toen al Leopold König te zijn, de nummer vijf van het klassement. De Tsjech zou samen met de andere renners in de derde groep binnenkomen op meer dan een half uur achterstand, waardoor König de grote verliezer van de dag is. Ondertussen was Froome in de achtervolgende groep zijn ploeggenoten kwijtgespeeld.

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp – Foto: Unipublic/Graham Watson

Astana schiet te hulp
Froome was op dat moment overgeleverd aan Orica-BikeExchange. Ook Chavito had de slag gemist, maar had nog wel een aantal ploeggenoten om zich heen. Damien Howson verrichtte berewerk in de achtervolging, maar toen ook de jonge Australiër moest plooien waren de klassementsrenners op zichzelf aangewezen. Eerst zette Simon Yates zich op kop van de achtervolgende groep, maar al snel stak Astana een helpende hand toe. Michele Scarponi stond negende in het klassement en zette ploeggenoot Luis León Sánchez op kop. De Spanjaard verhoogde het tempo, maar kon niet voorkomen dat de groep met Quintana en Contador alsmaar verder uitliep.

Quintana zet Vuelta naar zijn hand
Op de slotklim naar Sallent de Gállego/Aramon Formigal moesten alle topfavorieten de klus zelf klaren. Quintana maakte tempo bij de koplopers, terwijl er voor Froome niets anders op zat dan te achtervolgen. De Brit bleek echter niet over de beste benen te beschikken, want Chaves, Scarponi en later ook Alejandro Valverde lieten de winnaar van de Tour de France achter. De achterstand van Sky-kopman liep daardoor nog verder op, helemaal toen Quintana vooraan nog eens versnelde. Alleen Brambilla en Contador hadden daar een antwoord op. Voor El Pistolero ging het in de slotkilometer echter te hard, waardoor hij moest lossen. Uiteindelijk zou hij nog een halve minuut verliezen, waardoor Quintana de grote winnaar van deze coupe was.

Nairo Quintana

Nairo Quintana was de grote winnaar van de dag – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

197 Reacties

ditisdavid 4 september 2016 om 17:41

Brambilla weet zelf ook dat het hem niets oplevert om in plaats van Quintana op kop te rijden, snap de zure reacties niet zo.

0
123poetertjes 4 september 2016 om 17:41

Uit een lang vervlogen nieuwsbericht:

Quote:
Formigal: Kutklim. Niet steil, niet lang, niet lastig. Niks. Had je net zo goed over kunnen slaan.

Wil degene die zich in deze uitspraak herkent zich even melden aan de balie?

0
Lammestakker 4 september 2016 om 17:41

Buitengewoon heerlijke etappe!

0
Tokstar 4 september 2016 om 17:41

Jongens, zo werkt wielrennen nu eenmaal. Je weet dat die mannen vol blijven rijden voor hun klassement, dan kan je lekker in het groepje blijven hangen.
Niet echt eervol om zo te winnen? Nja, zo kan je het noemen, maar als je de kans krijgt om het op die manier te spelen, dan doe je dat. Wat heb je eraan om wél mee te rijden als je niet voor een klassement gaat en er dan zelf afgereden wordt? Juist ja, helemaal niets.

0
Timocycling 4 september 2016 om 17:42

Mensen die zeggen dat Brambilla had moeten meerijden snappen niet hoe het werkt in de wielrensport.

Quintana ging het niet om de zege, die wilde tijd pakken. Brambilla kan mooi profiteren en was de enige die erbij kon blijven dus zeker niet gestolen.

Mooie etappe gezien, mooie coup en opvallend demasqué van Sky!

0
vevie 4 september 2016 om 17:42

Er is niks aan de hand met Froome. Die heft gewoon ongenadig pak slaag gehad vandaag. Daar raakt zelfs iemand als Froome van slag van. Zijn ploeg heeft hem enorm in de steek gelaten en hij ziet hier de Vuelta die hij had kunnen winnen in rook opgaan. Het is gedaan. Je kunt nu niet uitsluiten dat Froome nog meer plekjes gaat verliezen in se komende etappe. Dit is een ferme klap.

0
Sammysosa 4 september 2016 om 17:42

Kom op jongens, de etappe gaat toch niet in de boeken als de etappe die Brambilla won, maar als de etappe dat Quintana de Vuelta won door de laatste coupe van de grote Contador. Het rijden van Quintana was een kampioen waardig hier, en evenzo voor Bertje natuurlijk. Dat wordt de eerste legende waar de kinderen Sosa kennis mee maken. "Vertel nog eens over hoe Contador de Vuelta van 2016 op nooit geziene wijze open brak Sammy?" Wat een etappe, fantastisch.

0
Reynaerde 4 september 2016 om 17:42

Koers van de oude vossen vandaag. Contador als grote aanstichter, Erviti en Valverde die het peloton op de juiste momenten helemaal uit elkaar trokken. Quintana heeft het fantastisch afgemaakt, ongelooflijk zo sterk als hij was vandaag.

0
Prima Facie 4 september 2016 om 17:43

Brambilla heeft het eerlijk verdiend. Hij was de eerste aanvaller van de dag. Waarom zou je als een idioot meedraaien om de voorsprong groter te maken, waar hij zelf niet zo veel aan heeft.

0
Jacco van Stierop 4 september 2016 om 17:43

Hostia! Weer een fantastische etappe. Eindelijk zien we in volle glorie de klasse van Quintana. Contador niet meer top maar zijn alterstil is prachtig om te aanschouwen. Leuk ook dat die dekselse Elissonde er weer bij zat. Het was werkelijk genieten. Benieuwd naar het verhaal achter de opgeblazen Sky-trein.

0
maklukzat 4 september 2016 om 17:43

Verbaas me over de reacties over Brambilla. Zo werkt het nu eenmaal in de koers. Niets vreemds aan.

0
ikbenprocycling 4 september 2016 om 17:44

Brambilla kwam m.i. wat irri over de meet. Zo winnen is 1 maar dan opzichtig gebaren dat (alsof) je numero uno in etappe was is vers 2

0
Kingstown 4 september 2016 om 17:45

Blijkbaar zijn een aantal mensen vergeten dat Brambilla degene was die dit allemaal begonnen was aan het begin van de etappe. Slordigheidsfoutje van Quintana om de boni-secondes onderweg te laten liggen.

0
Spaakje 4 september 2016 om 17:45

@vevie, haha het zit wel diep of niet? Knap dat je vooraf al zag dat Froome een mindere dag had, ik had het idee dat met 2 minuten achterstand op de laatste berg hij het verschil kon beperken en misschien nog wat terug kon winnen omdat hij nog geen trap te veel had gedaan en tot nu toe bergop niet minder was dan Quintana maar kennelijk heb ik geen verstand van wielrennen.

0
Maenhout 4 september 2016 om 17:45

Prachtige etappe, lelijke zege. Ik had het deze keer Contador gegund, maar zo werkt het natuurlijk niet. En die Brambilla was uiteindelijk de enige die Quintana kon bijhouden, die ging goed hard naar boven.

0
Turtlehead 4 september 2016 om 17:45

Respect voor Brambilla. ff bij Quintana in het wiel blijven hangen is niet zo heel veel wielrenners gegeven.
Anders uitgepakt dan ik dacht: Scarponi beter, Froome slechter dan ik had gedacht. Chaves is straks mss toch lachende derde/tweede. Het kan raar lopen.
Hopelijkj snel livebeelden uit de Sky-bus, als die mannen op 40 minuten binnen zijn gekomen. Benieuwd of Froome dan al uitgehuild is.

0
miguelon 4 september 2016 om 17:45

CON-TA-DOR!!!!! Wat zullen we die topper missen binnen een jaar of twee

0
Tuubke 4 september 2016 om 17:47

Tuurlijk, geweldig hoe Quintana hier uithaalt. Maar met dank aan Contador: wat een strijder! En hij staat op een paar seconden van het podium, dus hij heeft nog altijd iets om voor te blijven vechten. Dat belooft nog wat de rest van de week!

0
Koel 4 september 2016 om 17:48

Wielrennen zoals het bedoeld is.
Gisteren Gesink de held, vandaag weer nieuwe helden met een prachtige coupe.
Brambilla onderdeel van het echte wielrennen, wel verdiend!

0
wielrenner 4 september 2016 om 17:48

Quintana reageerde op de actie van Brambilla met een armgebaar.
Had hij maar een paar keer op kop gereden dan had zijn zege glans gehad, nu
vind ik het maar een zielige overwinning….

0
Johnny7 4 september 2016 om 17:48

No Bertje No Party!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Alleen deze man kan geschiedenis schrijven zonder te winnen (H)

Ook mooi om Froome te zien spartelen. Jammer dat Astana zo zielig om om voor hun 10e plekkie te gaan rijden.

0
HF2013 4 september 2016 om 17:49

Weer een korte etappe die zoiets mogelijk maakt. Gewoon 3 uur lang aan de buis gekluiserd en dat telletjes linksboven in de gaten houden ivm de tijdsverschillen.
En dan ook nog volop verschillen. Nee, etappes van 200 km die aan de vluchters worden gegund, kunnen hier niet aan tippen!

0
vevie 4 september 2016 om 17:49

@Spaakje: nee, ik zag het helemaal niet. Ik ben de laatste die hier gaat doen of ik verstand heb van wielrennen of meer verstand heb dan anderen. Dat terwijl ik eigenlijk alleen maar de grote rondes volg en soms de kleinere etappekoersen. Dit leek mij alleen typisch zo een Fuenta De etappe waar je gwn aan alles kon zien dat dit de beslissende slag was. Ik weet echt niet wat er in Froomes hoofd speelt of als hij vandaag wel minder was. Die man heeft alleen gwn een mentale klap gehad toen de voorsprong groeide naar 2 minuten. Wat mij betreft leek het nooit of Froome het gat zou verkleinen. En nu met de 3.37 is het toch gewoon gedaan.

0
Johnny7 4 september 2016 om 17:50

Denk dat LyndaLid ook ergens in een hoekje zit te janken.
Contador zorgt voor een coupe met een andere aanvaller Quintana om robotploeg Sky kapot te maken, daar houd deze member niet zo van!!

0
Retro Lex 4 september 2016 om 17:50

Hele mooie zeg van Brambilla. Als er geen belg wint dan wel een Belgische ploeg ;-)
Quintana heel erg geprofiteerd van Tinkoff mannen.
Tinkoff wilde echt koers maken en winnen. Movistar wilde vooral Sky killen

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone