Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek

Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek

foto: Sirotti

zondag 4 september 2016 om 17:31

Gianluca Brambilla heeft het zegegebaar gemaakt in de vijftiende rit van de Vuelta a España 2016. De 29-jarige Italiaan van Etixx-Quick-Step was nabij het skistation Aramon Formigal sterker dan Nairo Quintana en Fabio Felline. Quintana sloeg samen met Alberto Contador een slag en reed Chris Froome op meer dan twee minuten.

Oorlog vanaf kilometer nul
In deze relatief korte rit besloot Alberto Contador zijn befaamde trukendoos open te doen. De Spanjaard trok vrijwel meteen ten aanval en vanaf dat moment was de etappe om van te smullen. In zijn kielzog sprong namelijk ook Nairo Quintana mee. Met Yuri Trofimov, Ivan Rovny (beiden Tinkoff), Jonathan Castroviejo en Rubén Fernández (beiden Movistar) hadden beiden kemphanen een aantal ploeggenoten mee. Het leek wel een beloftenkoers, zoals de heren tekeer gingen. Ook Kenny Elissonde, Omar Fraile, Fabio Felline, Matvey Mamykin, Gianluca Brambilla, David de la Cruz, Davide Formolo en Moreno Moser waren mee. Grote afwezigen: Chris Froome en Johan Esteban Chaves.

Isoleren
Al snel pakte de groep Quintana-Contador een minuut op de eerste achtervolgende groep, waar Froome alleen kon rekenen op de steun van Ian Boswell en David López Garcia. Sky had zitten slapen, want de rest van de ploeg zat in een derde groep. Die groep gaf er al heel snel de brui aan, toen het verschil met de twee groepen daarvoor maar bleef oplopen. Het grootste slachtoffer bleek toen al Leopold König te zijn, de nummer vijf van het klassement. De Tsjech zou samen met de andere renners in de derde groep binnenkomen op meer dan een half uur achterstand, waardoor König de grote verliezer van de dag is. Ondertussen was Froome in de achtervolgende groep zijn ploeggenoten kwijtgespeeld.

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp – Foto: Unipublic/Graham Watson

Astana schiet te hulp
Froome was op dat moment overgeleverd aan Orica-BikeExchange. Ook Chavito had de slag gemist, maar had nog wel een aantal ploeggenoten om zich heen. Damien Howson verrichtte berewerk in de achtervolging, maar toen ook de jonge Australiër moest plooien waren de klassementsrenners op zichzelf aangewezen. Eerst zette Simon Yates zich op kop van de achtervolgende groep, maar al snel stak Astana een helpende hand toe. Michele Scarponi stond negende in het klassement en zette ploeggenoot Luis León Sánchez op kop. De Spanjaard verhoogde het tempo, maar kon niet voorkomen dat de groep met Quintana en Contador alsmaar verder uitliep.

Quintana zet Vuelta naar zijn hand
Op de slotklim naar Sallent de Gállego/Aramon Formigal moesten alle topfavorieten de klus zelf klaren. Quintana maakte tempo bij de koplopers, terwijl er voor Froome niets anders op zat dan te achtervolgen. De Brit bleek echter niet over de beste benen te beschikken, want Chaves, Scarponi en later ook Alejandro Valverde lieten de winnaar van de Tour de France achter. De achterstand van Sky-kopman liep daardoor nog verder op, helemaal toen Quintana vooraan nog eens versnelde. Alleen Brambilla en Contador hadden daar een antwoord op. Voor El Pistolero ging het in de slotkilometer echter te hard, waardoor hij moest lossen. Uiteindelijk zou hij nog een halve minuut verliezen, waardoor Quintana de grote winnaar van deze coupe was.

Nairo Quintana

Nairo Quintana was de grote winnaar van de dag – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

197 Reacties

Thomas030 4 september 2016 om 21:22

Ik snap dat ze geen 90 renners naar huis sturen. Ik zou het mooi vinden dat er een soort van rode kaart wordt uitgedeeld aan de ploegen. Bijvoorbeeld iedere ploeg waar een renner te laat kwam moet 1 renner naar keuze eruit halen uit de groep die te laat binnen kwam . Heb je als ploeg 4 renners te laat 2 naar huis en bij 6 of meer te laat 3 renners naar huis. Zo worden de ploegen toch gestraft en blijft er nog wel een aardig peloton over.

0
snoek1974 4 september 2016 om 21:35

@ Ivo 001

Weliswaar niet de toppers maar sub sprinters zoals Oa Meersman en Sbaragli zouden ook morgen niet mogen starten als ze zich tenminste aan de regels hadden gehouden

0
Doordrijver 4 september 2016 om 21:37

En wees er maar zeker van dat er in vele ploegen 1 of meerdere renners zijn die liever naar huis zouden gaan.
Natuurlijk is dit een schande.

0
Tripodboom 4 september 2016 om 21:38

Voorbeeld stellen. Een keer alle 90 naar huis en ze doen dit nooit meer! Minachting van de koers om zo te rijden. Anders het voorstel van Thomas030 maar overnemen!

0
Eckhart 4 september 2016 om 21:39

Al die mannen in volgende etappe met 22 min vertraging laten starten ;)
Zal goeie eenmalige straf zijn :D

0
Andreotti 4 september 2016 om 21:55

Ja, ja. Ook dat is wielrennen. De 90 hebben er op gegokt dat men niet met maar 74 renners verder wilden rijden. Daar hebben ze gelijk in gekregen. Net als Brambilla er op gokte dat Quintana wel door zou rijden, daar had hij ook gelijk in. Vind ook niet iedereen leuk. Maar zo werkt het wel.
Ik begrijpt de sentimenten, maar als je ziet hoeveel en welke renners het ‘rustig’ (ik hou ze nog steeds niet bij hoor) aan hebben gedaan, dan denk ik dat de meeste renners die er voor zaten, ook mee hadden gepeddeld mochten ze in de laatste groep zijn beland door wat voor omstandigheden ook. Denk dat niemand heeft gevochten om op tijd binnen te zijn. Men vocht voor z’n klassement / klassementsrenner of voor de winst. Opportunisme is niet nieuw in het wielrennen, en zal ook altijd blijven.
En als ze ze wel uit koers hadden genomen, had ik het ook prima gevonden hoor. Dan hadden ze gegokt en verloren….

0
Romāns Vainšteins 4 september 2016 om 22:03

Prima zege van Brambilla, tuurlijk blijf je klemvast in het wiel van degene die gedwongen is om door te rijden en pak je die zege mee, w-i-e-l-r-e-n-n-e-n, weet je. Waar spektakelstuk vandaag met een coup erin waar Gulen de meewarige tranen van in zijn ogen krijgt. Froome had er 2 kleine doch fraaie, mentaalknakkende en onverwachte in de tour en hier deelt Quinny een HC-versie terug over berg-en-vallei, prachtig.

0
Romāns Vainšteins 4 september 2016 om 22:05

En natuurlijk laat je die 90 er gewoon in, je hebt natuurlijk wel gewoon een peloton nodig dus zo nu en dan marchandeer je gewoon, duh.

0
ivodepivo 4 september 2016 om 22:27

Tijdslimiet! Waar je druk om kan maken…lol

0
jan jansen 4 september 2016 om 22:29

Zo mooi en verdiend als de etappe overwinning van gisteren was. Gesink zou nooit als een jakhals rijden.

0
Turtlehead 4 september 2016 om 22:52

@janj: behalve vandaag dan ;)
@RomanV: ik begrijp niets van wat je schrijft.

Wat jammer dat we geen live-beelden krijgen uit het Sky-hotel. Froome naar de grond tussen zijn tenen staren. En Knees maar uitleggen waarom ie opeens niet meer wilde rijden.

0
Max1 4 september 2016 om 23:06

Weer een jury beslissing in het voordeel van Sky en Chris Froome, het is de laatste jaren, zeker in de Tour !!! , al niet anders geweest.

0
guyremgabdel 4 september 2016 om 23:07

Rare beslissingen moet die jury tegenwoordig nemen. In de Tour mag je nu ook al het parcours zonder fiets afleggen en wordt je hiervoor zelfs “beloond”. In de Vuelta hoef je zelfs de tijdslimiet niet te halen als je maar met genoeg bent. Froome zou er trouwens niet alleen voor staan. Astana springt wel op de kar ( zouden die al weten dat het Britse Pond gezakt is in waarde ?)

0
SprintMaster 4 september 2016 om 23:23

@Eckhart: das een goede!

0
Lennimator 4 september 2016 om 23:57

Een strafmaat lijkt me inderdaad wel op z’n plaats in de toekomst. Daar mogen de hoge heren binnenkort over praten. Misschien wel iets voor Van Basten.

0
Huubi 5 september 2016 om 02:30

Renners zijn kapot na loodzware vuelta.

0
Huubi 5 september 2016 om 02:32

Renners zijn kapot na loodzware vuelta. Niet meer te winnen, Bovendien waren ze solidair met mensen die anders alleen waren komen te zitten. Lees tweets koen de kort na. Volkomen terechte beslissing van peloton.

0
jan jansen 5 september 2016 om 07:09

De renners worden betaald om spektakel te leveren, daar hebben de toeschouwers recht op. De sterkste van de gladiatoren blijft in de arena over. Niemand verplicht ze dit beroep uit te oefenen, ze kunnen ook conciërge worden of brugwachter.

0
jan jansen 5 september 2016 om 07:11

@turtlehead
Voor Robert maken we graag een uitzondering, die heeft zoveel meegemaakt.

0
moa 5 september 2016 om 07:41

@huubi

Lees de tweets es van de mensen die zich kapot gereden hebben om binnen tijd te zijn. Die hebben gewoon dikke pech?

Erg benieuwd wie we rit wint vandaag en hoe daar op gereageerd wordt!

0
ChassePatat77 5 september 2016 om 08:54

@guyremgabdel: dat is de nagel op de kop!
Perfect samengevat…

0
bollentruitje 5 september 2016 om 12:07

Brambilla kan in het bakje Rolland…..er is erzeker een die mooi gewonnen heeft voor mij is dat Robert Gesink, fair,meewerkend….wielrenner……………

0

Headlines

Populair

Materiaalzone