Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek

Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek

foto: Sirotti

zondag 4 september 2016 om 17:31

Gianluca Brambilla heeft het zegegebaar gemaakt in de vijftiende rit van de Vuelta a España 2016. De 29-jarige Italiaan van Etixx-Quick-Step was nabij het skistation Aramon Formigal sterker dan Nairo Quintana en Fabio Felline. Quintana sloeg samen met Alberto Contador een slag en reed Chris Froome op meer dan twee minuten.

Oorlog vanaf kilometer nul
In deze relatief korte rit besloot Alberto Contador zijn befaamde trukendoos open te doen. De Spanjaard trok vrijwel meteen ten aanval en vanaf dat moment was de etappe om van te smullen. In zijn kielzog sprong namelijk ook Nairo Quintana mee. Met Yuri Trofimov, Ivan Rovny (beiden Tinkoff), Jonathan Castroviejo en Rubén Fernández (beiden Movistar) hadden beiden kemphanen een aantal ploeggenoten mee. Het leek wel een beloftenkoers, zoals de heren tekeer gingen. Ook Kenny Elissonde, Omar Fraile, Fabio Felline, Matvey Mamykin, Gianluca Brambilla, David de la Cruz, Davide Formolo en Moreno Moser waren mee. Grote afwezigen: Chris Froome en Johan Esteban Chaves.

Isoleren
Al snel pakte de groep Quintana-Contador een minuut op de eerste achtervolgende groep, waar Froome alleen kon rekenen op de steun van Ian Boswell en David López Garcia. Sky had zitten slapen, want de rest van de ploeg zat in een derde groep. Die groep gaf er al heel snel de brui aan, toen het verschil met de twee groepen daarvoor maar bleef oplopen. Het grootste slachtoffer bleek toen al Leopold König te zijn, de nummer vijf van het klassement. De Tsjech zou samen met de andere renners in de derde groep binnenkomen op meer dan een half uur achterstand, waardoor König de grote verliezer van de dag is. Ondertussen was Froome in de achtervolgende groep zijn ploeggenoten kwijtgespeeld.

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp – Foto: Unipublic/Graham Watson

Astana schiet te hulp
Froome was op dat moment overgeleverd aan Orica-BikeExchange. Ook Chavito had de slag gemist, maar had nog wel een aantal ploeggenoten om zich heen. Damien Howson verrichtte berewerk in de achtervolging, maar toen ook de jonge Australiër moest plooien waren de klassementsrenners op zichzelf aangewezen. Eerst zette Simon Yates zich op kop van de achtervolgende groep, maar al snel stak Astana een helpende hand toe. Michele Scarponi stond negende in het klassement en zette ploeggenoot Luis León Sánchez op kop. De Spanjaard verhoogde het tempo, maar kon niet voorkomen dat de groep met Quintana en Contador alsmaar verder uitliep.

Quintana zet Vuelta naar zijn hand
Op de slotklim naar Sallent de Gállego/Aramon Formigal moesten alle topfavorieten de klus zelf klaren. Quintana maakte tempo bij de koplopers, terwijl er voor Froome niets anders op zat dan te achtervolgen. De Brit bleek echter niet over de beste benen te beschikken, want Chaves, Scarponi en later ook Alejandro Valverde lieten de winnaar van de Tour de France achter. De achterstand van Sky-kopman liep daardoor nog verder op, helemaal toen Quintana vooraan nog eens versnelde. Alleen Brambilla en Contador hadden daar een antwoord op. Voor El Pistolero ging het in de slotkilometer echter te hard, waardoor hij moest lossen. Uiteindelijk zou hij nog een halve minuut verliezen, waardoor Quintana de grote winnaar van deze coupe was.

Nairo Quintana

Nairo Quintana was de grote winnaar van de dag – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

197 Reacties

Tuubke 4 september 2016 om 17:50

@HF2013 Je bedoelt die etappe van zaterdag?

0
LyndaLid 4 september 2016 om 17:51

Dat mensen dit een zielige overwinning durven noemen… De beste man, Brambilla dus, volgt hier de één na beste klimmer ter wereld waar Contador al gelost was. Hij was de aanstichter van dit alles, Brambilla dus, en heeft óók kopwerk gedaan in een kopgroep waar ie dat op zich niet had hoeven doen. Hij heeft het dik verdiend, Brambilla dus.

0
LyndaLid 4 september 2016 om 17:52
Quote:
Johnny7 – 4 september 2016 om 17:50
Denk dat LyndaLid ook ergens in een hoekje zit te janken.
Contador zorgt voor een coupe met een andere aanvaller Quintana om robotploeg Sky kapot te maken, daar houd deze member niet zo van!!

LyndaLid – 4 september 2016 om 17:35
FE-NO-ME-NA-LE etappe! Geweldig, wat heeft Quintana gereden! Ik denk dat er iets aan de hand is bij Sky vandaag, want Froome was anders ook niet zó slecht geweest.. Maar wat maakt het uit? Dik verdiende “zege” van Quintana (nouja, en Brambilla).

………………

Eeeeeeennnn voor de zoveelste keer laat Johnnyboy zien dat hij weinig weet, laat staan van mij weet.

0
Anketieletje 4 september 2016 om 17:53

@ Poetertje: Nu we het toch over quotes hebben, vrijdag kwam ik deze tegen op Wielerflits:

Quote:
aoyen – 2 september 2016 om 19:13
Hopelijk pakt Froome hem en rijdt hij die Quintana zo naar de gedver dat hij zich weer omhoog moet laten trekken door een moterrijder.

De wens is niet altijd de vader van de gedachte….

0
Purito 4 september 2016 om 17:55

@123
Haha, dat komt me bekend voor.

Maar als we dan toch in de diepte gaan analyseren: de koers werd natuurlijk gemaakt in de 100 kilometer voor de Formigal. Op de slotklim werd slechts de definitieve stand opgemaakt ;)

0
vevie 4 september 2016 om 17:55

@lynda: ben je het wel met mij eens dat de Vuelta nu al twee dagen niet de ‘saaiste ronde’ van de laatste jaren is? En dat etappes als vandaag en gisteren al jaren niet hebben gezien in de Tour?

0
Front-runner 4 september 2016 om 17:56

Sky weer een BBQ gehad gisteren?

0
Johnny7 4 september 2016 om 17:56

@LyndaLid

Ook vooral even de naam van Contador niet noemen he ;) We weten dat je hem haat, maar zonder hem was dit allemaal niet gebeurd, hopelijk zul je dat ooit snappen.

Volgend jaar weer leuke saaie robottour voor jou! Denk dat je niet kan wachten :)

0
T80JZ 4 september 2016 om 17:56

Contador geweldig, zorgt door zijn strijd voor echte wielersport. Dit jaar teveel pech, volgend jaar gaat hij hopelijk nog een mooie koers winnen.
Quintana wint de Vuelta in de stijl van de grote kampioen.
Scarponi staat nu tiende. Als de ploeg uit de verderfelijke dictatuur Kazachstan niet had gereden dat had hij ook tiende gestaan. Maar dan hadden wij een nog veel mooiere strijd tussen Quintana en Froome gezien. Dat hebben ze ons onthouden.

0
vanuit de kantlijn 4 september 2016 om 17:58

Dat heet het bordje leegeten, dit was wel een 7 gangen menu voor meneertje Brambilla. Leuk voor hem, maar Quintana & Contador toch wel de helden!!! Ongelooflijk dat SKY zich zo in zijn hemd laat zetten. Vuelta beslist, nu nog 2 keer Gesink!!!!

0
jan jansen 4 september 2016 om 17:58

Prachtig van Contador, wat een leuke renner voor het spektakel.
Waardeloos van Brambilla, al neem je maar een keer over voor het idee.

0
Pédaleur de charme 4 september 2016 om 17:58

Tweede fraaie etappe op rij. Vond persoonlijk die van gisteren nog mooier, qua wisselende kansen en aanvallen uit alle hoeken. Dit was natuurlijk een prachtige coup, maar de laatste 80 km (eerste stuk niet gezien) is er nauwelijks iets veranderd aan wedstrijdbeeld en voorsprong. Achteraf bekeken lag de etappe al vroeg in een beslissende plooi. En de Vuelta nu ook, vrees ik.

0
Wildebert 4 september 2016 om 17:58

Brambilla, die gaat het nooit worden, wat een antiheld. Echt het bordje van anderen opgegeten. En Lynda, nu svp eens niet zo’n post of jij het allemaal wel weet en beter doorziet dan anderen, niet gepast. Echt niet. De Vuelta is soms echt retespannend.

0
LyndaLid 4 september 2016 om 17:59

@ vevie

Ik heb gisteren niet gekeken, maar een overwinning van Gesink is sowieso voor mij fantastisch. Dat heeft echter niks met de aantrekkelijkheid van de Vuelta te maken. De hele strijd tussen de wereldtoppers, zoals ik vandaag gezien heb (en gisteren begrepen).. dáár gaat het mij om!

Dat dit soort dingen nog nooit vertoond zijn… mwah, dat is gewoon niet waar. Er zijn in elk geval vaak pogingen geweest. Dit jaar in de Tour nog met Valverde en Contador. Dat het nu lukt, maakt het fantastisch natuurlijk.

Maar hoe ronduit geweldig ik dit ook vond, en dat was het natuurlijk, is het echt niet de mooiste etappe (of meest strijdvolle) die ik gezien heb. In de Tour kan ik me een etappe naar de Galibier herinneren. Een etappe naar Alpe d’Huez. De Mortirolo in de Giro vorig jaar. Dit jaar de etappe die Chaves won in Corvara.. Dat is overigens voor mij by far de mooiste etappe die ik ooit gezien heb. Dat komt echter doordat ik ook extra geniet van de omgeving waarin gefietst wordt. Daar kan eigenlijk niets tegen de Dolomieten op.

Hoe dan ook: geweldige etappe vandaag.

0
bramxq 4 september 2016 om 18:01

Wat heb ik genoten! Mijn man contador nog op zen ouwe dag in de strijd… hele weekend is goed

0
debarreman 4 september 2016 om 18:04

Klassiek Vueltawerk! Heerlijk, eerlijk (hoop ik ook over 5 jaar) en uitermate spectaculair.
Voor iedereen jonger dan 40 jaar, duik in de historie van de Vuelta en de Spaanse combines.

Moet gek lopen als Quintana nu niet de Vuelta wint, maar ja, gezien alles wat er al gebeurd, eerst zien dan geloven.

0
Purito 4 september 2016 om 18:05

@T80JZ
Dan hadden we helemaal geen mooiere strijd tussen Quintana en Froome gezien. Dan was er in de groep Froome totaal geen organisatie meer te bespeuren, en had Quintana de Vuelta-zege al voor de Formigal op zak.

0
Wildebert 4 september 2016 om 18:07

Quintana lijkt deze slag om de Vuelta wel gewonnen te hebben. Ook het sterkste team.

0
vevie 4 september 2016 om 18:07

@lyndalid: nee, oke dat snap ik. Maar juist daarom vind ik het zo raar dat je dit de saaiste ronde noemt omdat hier juist de wereldtoppers wel met elkaar strijden. 2012, 2014 en nu 2016 weer, zijn de wereldtoppers echt met elkaar in de weer. Juist de Tour om maar de grootste ronde te noemen, waar alle wereldtoppers altijd zijn, juist daar strijden zij niet met elkaar. Ik denk dat we dat toch allemaal kunnen beamen. Hoe lang is het geleden dat die ronde nog spannend was in de derde week?

0
guyremgabdel 4 september 2016 om 18:09

Ik noem dit een slimme zege, maar zeker geen mooie zege. De manier waarop kan Brambilla toch moeilijk beweren dat dit zijn mooiste zege ooit is. Maar goed dat is koers en zo zijn er in het verleden al velen op erelijsten komen te staan die daar eigenlijk niet hadden moeten/ mogen staan. Ben vooral content eindelijk eens gezien te hebben dat 1) Froome uiteindelijk ook maar een mens is (hoewel ik al dikwijls getwijfeld had) en vooral 2) dat het minutieus gecomputeriseerd Sky-systeem eindelijk eens gefaald heeft. Dit was weer het echte wielrennen uit de oude doos. In tijden dat alles retro moet zijn , wel … toppie.

0
LyndaLid 4 september 2016 om 18:12
Quote:
Hoe lang is het geleden dat die ronde nog spannend was in de derde week?

Letterlijk vorig jaar nog.

Maargoed, die spanning is voor mij helemaal niet het enige dat telt. Die heb je ook in de Drentse Pijl vast wel. Het gaat er mij om dat in de Vuelta nobodies veel makkelijker kunnen winnen, en dat over het algemeen afdoet aan de grootsheid van het winnen van een etappe in een grote ronde. Dagen zoals vandaag zijn natuurlijk briljant, los van welke ronde het ook plaatsvindt.

0
T80JZ 4 september 2016 om 18:12

@ Purito
Dat had ik juist wel mooi gevonden, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat vind.

0
Raafje 4 september 2016 om 18:13

@Lyndalid
http://nos.nl/video/2129778-de-ritzege-van-gesink-in-de-vuelta.html
hier een samenvatting van de etappe van gister

0
Wielrennertje 4 september 2016 om 18:13

Ik vind op zich Brambilla’s zege niet heel lelijk, oke hij bleef maar plakken, maar hij wist precies dat hij daar reden toe had. Laat movistar en Tinkoff maar rijden. Vond het overigens wel mooi dat zonder sky Froome niet echt wist wat hij moest doen, hij twijfelde eerst voor hij eem gastje dichtte. Mooi weer hoe Contador weer iets probeert, jammer dat het hem weer niet echt lukt.

0
leegloper 4 september 2016 om 18:13
Quote:
Kingstown – 4 september 2016 om 17:45
Blijkbaar zijn een aantal mensen vergeten dat Brambilla degene was die dit allemaal begonnen was aan het begin van de etappe. Slordigheidsfoutje van Quintana om de boni-secondes onderweg te laten liggen.

Ja, Brambilla had al eens aangevallen, maar het is hier toch Contador die de groep vormt: https://twitter.com/Eurosport_UK/status/772433526964625408

0

Headlines

Populair

Materiaalzone