Voorbeschouwing: Milaan-San Remo 2023 – Zware finale of voor de sprinters?

Voorbeschouwing: Milaan-San Remo 2023 – Zware finale of voor de sprinters?

foto: Cor Vos

zaterdag 18 maart 2023 om 08:00

Terwijl meteorologen stellen dat de lente altijd begint op 1 maart, beweren astronomen dat de precieze datum een paar weken later ligt. Wielerliefhebbers weten echter wel beter. Pas als een peloton coureurs over de drie Capi, Cipressa en Poggio trekt en zich op de Via Roma een spetterende koersontknoping afspeelt, is La Primavera daar. Niet eerder, niet later. Wie zegeviert dit jaar op de eerste lentedag in Milaan-San Remo? WielerFlits blikt vooruit!

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Historie

De eerste editie van Milaan-San Remo ging van start zoals de eerste editie van een grote wielerwedstrijd van start hoort te gaan. Om vijf uur ’s ochtends, bij een herberg, met ongeveer de helft van de voorinschrijvers. Het pelotonnetje dat op 14 april 1907 de ijzige kou trotseerde, bestond uit 33 in plaats van de geplande zestig renners en dunde in de 288 kilometer naar San Remo nog veel verder uit. Slechts veertien coureurs bereikten de finish. Lucien Petit-Breton, de zoon van een horlogemaker, triomfeerde. Een winnaar van formaat. Vooral dankzij de twee Tour de France-zeges die hij nog zou behalen, klinkt zijn naam nog altijd als een klok.

Herberg Conca Fallata was eind jaren 80 ingeruild voor de Duomo di Milano – foto: Cor Vos

La Gazzetto dello Sport, de organiserende krant, had in die eerste jaren sowieso weinig te klagen over de kwaliteit van de winnaars. De ene naar de andere kampioen zette zich op de nog korte erelijst. Voor de Eerste Wereldoorlog zegevierden onder meer Luigi Ganna (later die lente de eindlaureaat van de eerste Giro d’Italia) en Gustave Garrigou, Henri Pélissier en Odiel Defraeye, die daarna stuk voor stuk de Tour de France op hun naam zouden schrijven. Qua palmares dus geen rustig begin, zoals je van Milaan-San Remo misschien zou verwachten.

Milaan-San Remo is wel vaker onvoorspelbaar, een beetje dwars. Zo weigert ze soms haar bijnaam eer aan te doen. We noemen haar La Primavera, de lente, maar haar status is deels juist te danken aan extreem winterweer. Het was namelijk de apocalyptische uitgave van 1910 die van een reeds populaire wielerwedstrijd een legende maakte. Door een sneeuwstorm bereikten slechts vier starters San Remo; de andere 59 hadden hun toevlucht gezocht in huizen langs de weg. Eugène Christophe behoorde tot de eerste groep. De onverzettelijke Fransman – dit keer eens niet de pechvogel van het verhaal – kwam die dag als eerste over de streep.

Ciolek verslaat Sagan en Cancellara – foto: Cor Vos

Meer dan honderd jaar later, in 2013, werd de wedstrijd opnieuw geteisterd door extreem slecht weer. Alhoewel, wat is ‘geteisterd’? Wat is ‘slecht’? Gerard Ciolek zal de sneeuw – tien jaar na dato en inmiddels weer wat wat opgewarmd – zien als een zegen. Hij is immers niet de geschiedenisboeken ingegaan als ‘zomaar’ een winnaar van Milaan-San Remo, maar als de winnaar van een van de meest epische Milaan-San Remo’s allertijden. Dat de route door het schrappen van de Passo del Turchino en Le Manie was ingekort tot 246 kilometer, doet daar weinig aan af.

Maar goed, waar waren we ook alweer gebleven? Ah, het Interbellum. In deze periode wist Costante Girardengo zijn naam onlosmakelijk aan Milaan-San Remo te verbinden. Tussen 1917 en 1928 won de eerste Campionissimo zes van de twaalf edities en eindigde hij vijf keer op de tweede of derde plaats. Toch is Girardengo niet de recordhouder wat het aantal overwinningen betreft. Eddy Merckx – wie anders – overtrof de Italiaan met zeven zeges. De eerste daarvan was in 1966, de laatste in 1976.

Zabel juicht te vroeg in 2004, Freire snoept hem de zege af – foto: Cor Vos

Eén renner heeft een langere periode tussen zijn eerste en laatste triomf dan Merckx: Gino Bartali was de beste in 1939 en 1950. De Vrome won tussendoor ook nog twee keer, wat zijn totaal aantal overwinningen op vier brengt. Daarmee staat hij op gelijke hoogte als Erik Zabel. Die laatste had Milaan-San Remo in 2004 voor een vijfde keer kunnen winnen, maar maakte in gewonnen positie een klassieke fout: hij stopte met trappen, hief zijn armen in de lucht om te juichen en… zag Óscar Freire zijn wiel nog net wat eerder over de streep drukken.

Freire won Milaan-San Remo drie keer voor de Rabobank-ploeg, maar triomfeerden er ook Nederlanders renners? Zeker. Arie den Hartog, die verder in zijn carrière de Amstel Gold Race en de Ronde van Catalonië achter zijn naam zette, was in 1965 de eerste. Jan Raas (1977) en Hennie Kuiper (1985) traden in de decennia daarna in zijn voetsporen. Veel vaker – 22 keer maar liefst – stond er een Belg op het hoogste schavotje in San Remo. Jasper Stuyven was in 2021 de laatste, nadat Wout van Aert de augustuseditie van 2020 had gewonnen.

Stuyven beleeft zijn moment de gloire in Milaan-San Remo 2021 – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Milaan-San Remo
2022: flag-si Matej Mohoric
2021: flag-be Jasper Stuyven
2020: flag-be Wout van Aert
2019: flag-fr Julian Alaphilippe
2018: flag-it Vincenzo Nibali
2017: flag-pl Michał Kwiatkowski
2016: flag-fr Arnaud Démare
2015: flag-de John Degenkolb
2014: flag-no Alexander Kristoff
2013: flag-de Gerald Ciolek


Laatste editie

De vroege vlucht in Milaan-San Remo 2022 bestond uit acht renners. Yevgeni Gidich en Artyom Zakharov (Astana Qazaqstan), Filippo Tagliani en Ricardo Alejandro Zurita (Drone Hopper-Androni Giocattoli), Samuele Rivi en Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa), Filippo Conca (Lotto Soudal) en Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè) reden direct uit het vertrek weg en kregen een voorsprong van goed zes minuten op de meute. Daar verzorgde Jos van Emden (Jumbo-Visma) kilometerslang in zijn eentje het tempo.

De overgebleven vluchters begonnen met twee minuten aan de Cipressa, waar UAE Emirates het peloton stevig uitdunde. Er bleven zo’n dertig renners over. Deze groep ging – nog steeds onder aanvoering van de ploeg uit de Emiraten – in volle vaart naar de Poggio toe. Op deze klim werden Tonelli en Rivi, de laatste twee vluchters, al snel ingerekend nadat Christophe Laporte en Wout van Aert doortrokken vanaf de voet.

Tadej Pogačar bleef maar gaan op de Poggio – foto: Cor Vos

De eerste echte demarrage was van Tadej Pogačar, de tweede en derde eveneens. De aanvalslustige Sloveen zat ook mee toen Søren Kragh Andersen net voor de top versnelde, net als Mathieu van der Poel en Wout van Aert. De vier kwamen over de top met een minieme voorsprong op de achtervolgers, waar Matej Mohoric de koppositie had. De renner van Bahrain Victorious reed het gaatje dicht in de eerste meters van de afdaling en stoof vervolgens meteen voorbij Pogačar, Kragh Andersen, Van der Poel en Van Aert.

Niemand kon Mohoric volgen in de afzink. Of misschien durfde niemand het, want de Sloveen reed met een zogenoemde dropper post. En hij had de concurrentie gewaarschuwd voor deze technische noviteit: “Ik ben bij alle favorieten langsgereden, ik kwam een beetje showen met mijn fiets. Ik zong het deuntje van James Bond, om het spannend te maken. Ik toonde mijn dropper. Ze zeiden: ‘Matej, wat doe je?’ Ik zei: ‘Dit heb ik getest, het maakt een groot verschil. Probeer niet mij te volgen in de afdaling van de Poggio, het is op eigen risico.’”

Hoe dan ook, Mohoric kwam uiteindelijk met enkele secondes voorsprong beneden en wist zijn voorsprong te behouden tot op de finish. Anthony Turgis deed in de achtergrond nog een wanhoopspoging en sloop nog dichtbij, maar het was niet goed genoeg. Van der Poel eindigde – bij zijn rentree in het peloton na een moeilijke winter – op de derde plaats. Pogačar werd uiteindelijk vijfde, Van Aert achtste.

Matej Mohoric houdt stand – foto: Cor Vos

Uitslag Milaan-San Remo 2022
1. flag-si Matej Mohoric (Bahrain Victorious)
2. flag-fr Anthony Turgis (TotalEnergies)
3. flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)
4. flag-au Michael Matthews (BikeExchange-Jayco)
5. flag-si Tadej Pogačar (UAE Emirates)
Wedstrijdverslag


Parcours

Milaan-San Remo gaat dit jaar voor het eerst in de geschiedenis niet van start in Milaan. De 114e editie van de lenteklassieker begint namelijk in Abbiategrasso, een plaats zo’n 25 kilometer ten westen van de modestad. Abbiategrasso stamt uit de Romeinse tijd, maar de belangrijkste bezienswaardigheid –  het Castello Visconteo – dateert uit de Middeleeuwen. De stad heeft zo’n 50.000 inwoners.

Vanaf Abbiategrasso gaat het rechtstreeks naar Pavia, waar de wedstrijd na zo’n dertig kilometer alweer op de originele parcours komt. Behalve de beginfase verandert er dus niets aan de route. Dat betekent dat de renners de Passo del Turchino oversteken richting Genua Voltri en vanaf daar gaat het – langs de kust – westwaarts rijden. Via Varazze, Savona en Albenga worden daarna de Tre Capi bereikt: de Capo Mele, de Capo Cervo en de Capo Berta.

Vanaf de top van die laatste helling, op zo’n veertig kilometer van de streep, gaat het in volle vaart naar de laatste twee beklimmingen van de dag: de Cipressa, die sinds 1982 deel uitmaakt van de route, en de Poggio di Sanremo (1961). De Cipressa is iets meer dan 5,6 kilometer lang met een stijgingspercentage van 4,1%. Hier liggen mogelijkheden voor een aanval van ver, want de top ligt op ruim twintig kilometer van de finish.

De zeer technische afdaling leidt terug naar de rijksweg SS 1 Aurelia. De beklimming van de Poggio di Sanremo begint op negen kilometer van de finish. De klim is 3,7 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 3,7% procent. Een ‘kwadratische klim’, zou Tim Krabbé zeggen. Net voordat de top bereikt wordt, loopt de hellingsgraad overigens nog even op tot 8%. De weg is vrij smal, met vier haarspeldbochten in de eerste twee kilometer. De afdaling is dan weer uitdagend, over asfaltwegen met veel bochten die op bepaalde punten smal zijn.

Het laatste deel van de afdaling gaat de stad San Remo in. De laatste twee kilometer gaat over lange, rechte wegen. Op 850 meter van de finish is er een bocht naar links op een rotonde. De laatste bocht naar het rechte stuk op de Via Roma, ligt op 750 meter van de finish.

Zaterdag 18 maart, Milaan-San Remo: Abbiategrasso – San Remo (294 km)
Start (geneutraliseerd): 09.55 uur
Start (officieel): 10.10 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.30 uur


Favorieten

Ooit was Milaan-San Remo het terrein van de sprinters, maar die tijd lijkt voorgoed voorbij. Natuurlijk, een sterk eindschot kan nog altijd goed van pas komen op de Via Roma, maar het is al lang geleden dat een echte massasprint de beslissing bracht. De laatste jaren zagen we kleine groepjes strijden om de zege of bleven solisten de achtervolgers – nipt – voor. Ook deze editie is zo’n scenario het meest aannemelijk. Er zijn namelijk meerdere ploegen die de koers hard zullen willen maken om de pure sprintbommen overboord te gooien.

Een van die teams is UAE Emirates, dat vorig jaar ook al voor een flinke schifting zorgde op de Cipressa. De kans is groot dat we deze formatie dit jaar weer vroeg brokken gaat maken. Kopman Tadej Pogačar zal met een zo klein mogelijke groep aan willen komen bij de Poggio, waar hij er ongetwijfeld weer een klap op geeft. Maar kan hij op deze niet al te pittige klim iedereen eraf poefen? Vorig jaar probeerde hij het tot drie keer toe, maar wist hij nooit écht een gat te slaan. Nu zal dat weer lastig zijn voor de Sloveen, hoe indrukwekkend hij de voorbije weken ook was.

Pogačar boekte al negen (!) zeges in het nog prille seizoen – foto: Cor Vos

Het is voor Pogačar echter niet noodzakelijk om alleen weg te raken. Als er na de Poggio een klein groepje overblijft, kan de tweevoudig Tourwinnaar ook rekenen op zijn sprint. Hij hoeft dan van vrijwel niemand schrik te hebben. Zelfs niet van Wout van Aert? Niet per se, bewees hij vorig jaar in de Grand Prix Cycliste de Montréal. De Sloveen was daar de snelste van een groepje van zes, voor de Belg.

Met zijn huidige conditie moet Pogačar weer in staat worden geacht om Van Aert te kloppen, zeker omdat die laatste wel vaker tekortschiet in de sprint van een select gezelschap. Denk bijvoorbeeld aan de BEMER Cyclassics, waar Marco Haller met de zege ging lopen. Mede daarom krijgt de killer Pogačar de vier sterren in deze voorbeschouwing. Mocht hij Milaan-San Remo op zijn naam schrijven, dan is het trouwens voor eerst sinds 1995 dat iemand na de Koers naar de Zon ook La Primavera wint. Laurent Jalabert zorgde bijna dertig jaar geleden voor de dubbel.

Van Aert trekt door in de ‘murenrit’ – foto: Cor Vos

Terug naar het nu, naar Van Aert. We zetten hem ondanks onze aanmerkingen niet ver onder Pogačar. De oud-winnaar van Milaan-San Remo (2020) reed dit seizoen alleen nog Tirreno-Adriatico en hield zich daar relatief koest, maar hij lijkt dik in orde. In de heuvelrit naar Tortoreto gaf hij, voor zijn ongelukkige val, bijvoorbeeld een prima indruk. Twee dagen later eindigde de Belg als tiende in de door Primož Roglič gewonnen Tappa dei Muri, nadat hij zelf de finale had geopend op veertig kilometer van het einde.

Jumbo-Visma zou, net als UAE Emirates, overigens ook in Milaan-San Remo vroeg koers kunnen maken om de pure sprinters in de problemen te brengen. Met hun sterke collectief kunnen ze zo bovendien een overtalsituatie creëren, waar bijvoorbeeld Tiesj Benoot of Christophe Laporte munt uit kunnen slaan. Zij zullen azen op een zege à la Jasper Stuyven, al heeft Laporte ook een sterke spurt in huis.

Diezelfde Stuyven staat ook dit jaar weer aan de start, maar Trek-Segafredo zal vooral rekenen op Mads Pedersen. De Deen wist dit seizoen al twee keer te winnen: de slottijdrit in de Ster van Bèsseges en een sprintetappe in Parijs-Nice. Vorig jaar debuteerde hij in een zware editie van Milaan-San Remo – de groep achter winnaar Mohoric bestond uit slechts acht renners – met een zesde plek. De Poggio is dus geen probleem voor Pedersen. Hij zal dit jaar mikken op het allerhoogste.

Een blije Pedersen na zijn ritzege in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Lees ook:
Bittere pil voor INEOS Grenadiers: Tom Pidcock niet in Milaan-San Remo

Tom Pidcock zal ook voor een topklassering gaan, mits hij voldoende hersteld is van zijn val en opgave in Tirreno-Adriatico. De Brit verliet die wedstrijd na een schuiver op de slotdag. Voorafgaand aan de Italiaanse ronde had hij wel Strade Bianche gewonnen. En hoe. Hij trok op goed vijftig kilometer van het einde ten strijde op een van de gravelsectoren en kwam uiteindelijk solo over de streep in Siena. In Milaan-San Remo zijn er geen grindpaden om het verschil te maken, maar er is wel de afzink van de Poggio. Wees niet verrast als Pidcock daar zijn daalcapaciteiten inzet om bij de concurrentie weg te rijden. Dat hij vervolgens een stukje alleen kan rijden, hebben we in Toscane al gezien.

Matej Mohoric deed het een jaar geleden op die manier: aanvallen in de afdaling van de Poggio en naar San Remo soleren. Kan hij het nu weer? De Sloveen van Bahrain Victorious is alvast uitstekend opdreef dit voorjaar. Hij zal het dus vast en zeker proberen, met zijn dropper post, maar dergelijke acties danken hun succes doorgaans ook deels aan het verrassingseffect. Dat zal er nu niet meer zijn. Alle favorieten weten dat Mohoric niet moeten laten rijden. Al is het natuurlijk nog altijd de vraag wie hem durft te volgen, als hij zich met ware doodsverachting naar beneden smijt.

Lees ook:
Mohoric introduceert MTB-innovatie in Milaan-San Remo: “Gek dat we het nu pas zien”

Mohoric was dit jaar al derde in Kuurne-Brussel-Kuurne – foto: Cor Vos

Misschien Mathieu van der Poel. Qua techniek moet hij het alvast kunnen, maar zal hij bij de eersten zitten op de top van de Poggio? Het wil voorlopig nog niet echt vlotten bij de Nederlander. Zijn vijftiende plaats in Strade Bianche was al niet je van het, maar in Tirreno-Adriatico kwam hij er helemaal niet aan te pas – los van twee straffe lead-outs voor Jasper Philipsen. “Ik moet eerlijk zijn dat de benen tot nu toe een beetje tegenvallen”, gaf Van der Poel aan in gesprek met Het Laatste Nieuws.

Daar voegde hij echter meteen het volgende aan toe: “Ik denk wel dat deze week me beter maakt voor de doelen die komen.” En inderdaad, een week na Tirreno-Adriatico kan de wereld er al heel anders uit zien. Zeker bij Van der Poel. Hij heeft ons al vaker verbaasd door er plots weer te staan. Per slot van rekening stond hij vorig jaar uit het niets op het podium van… Milaan-San Remo.

Van der Poel mocht dit wegseizoen al juichen… voor ploeggenoot Philipsen – foto: Cor Vos

Ook een mindere week achter de rug: Arnaud De Lie. Niet vanwege een gebrek aan vorm, maar door slechte positionering. Het goudhaantje van Lotto Dstny kwam daardoor nooit echt aan sprinten toe in Parijs-Nice. Als het in San Remo sprinten wordt, is dat waarschijnlijk met een gedecimeerd peloton, wat het al een stuk eenvoudiger maakt voor de jonge Belg.

Uiteraard moet De Lie de hellingen dan zelf wel overleven, maar hij heeft – bijvoorbeeld in de Ster van Bèsseges en de Omloop Het Nieuwsblad – al laten zien veel meer te zijn dan louter een sprinter. Of hij de bijna driehonderd kilometer van Milaan-San Remo aankan, is wel nog een vraag. We moeten evenwel niet vergeten dat de eerste uren van deze wedstrijd relatief gemakkelijk zijn.

Het gaat bij Lotto Dstny overigens interessant zijn welke kaart ze trekken, áls ze al één kaart trekken. Het ProTeam beschikt met Caleb Ewan immers over nog een snelle man. De Australiër was al twee keer tweede in La Primavera, in 2018 en 2021. Vooral in die laatste editie maakte hij indruk door op de Poggio met de besten mee te kunnen. Momenteel lijkt Ewan die vorm nog niet te pakken te hebben, maar afgelopen winter gaf hij aan Milaan-San Remo weer met rood omcirkeld te hebben. Hij zal zich – zonder Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico – dus ongetwijfeld weer tot in de puntjes hebben voorbereid.

De Lie en Ewan supporteren, tijdens een teamweekend, samen voor de Rode Duivels – foto: Cor Vos

In Tirreno-Adriatico zagen we Biniam Girmay wel aan het werk. Hij presteerde degelijk met een derde en vierde plaats, maar zal wellicht op wat meer hebben gehoopt. Wellicht kan hij in Milaan-San Remo wel scoren. De Eritreeër heeft er de capaciteiten voor, toonde hij in 2022. Hij werd toen – nog voor zijn grote doorbraak in Gent-Wevelgem – twaalfde in de lenteklassieker.

Julian Alaphilippe wist Milaan-San Remo al eens te winnen: de Fransman was de beste in 2019. In totaal stond hij drie keer op het podium, want in 2017 was hij al derde, terwijl hij in 2020 alleen Wout van Aert voor hoefde te laten gaan. Alaphilippe heeft een moeilijk seizoen achter de rug, maar lijkt inmiddels weer wat op te krabbelen. Hoewel nog wat wisselvallig, laten zijn zege in de Faun-Ardèche Classic en tweede plaats in een heuvelrit van Tirreno-Adriatico zien dat hij op een goede dag weer met de besten kan wedijveren. Zal aankomende zaterdag zo’n dag zijn?

Alaphilippe klopte Gaudu in de Faun-Ardèche Classic – foto: Cor Vos

Net als Alaphilippe, stond ook Michael Matthews al meermaals op het podium van Milaan-San Remo. Dit keer zal dat niet gebeuren, want de Australiër ontbreekt vanwege een coronabesmetting. Magnus Cort is er wel bij en steekt in uitstekende vorm. Om een of andere reden komt de Deen in de grote klassiekers echter vaak tekort. Ja, hij was eens achtste en elfde in La Primavera, maar als je hem rond ziet rondrijden in de Volta ao Algarve of Parijs-Nice, zou je toch denken dat hij tot meer in staat is. Wie weet lukt het nu.

U merkt het, we zijn inmiddels aangekomen bij de outsiders. Daartoe rekenen we Alberto Bettiol, Søren Kragh Andersen, Neilson Powless, Filippo Ganna, Peter Sagan, Anthony Turgis (de nummer twee van vorig jaar) en sprinters als Bryan Coquard, Arnaud Demare, Jasper Philipsen, Sam Bennett, Iván García, Jonathan Milan, Corbin Strong en Giacomo Nizzolo. Als het echt een ouderwetse Milaan-San Remo wordt, eentje waarin écht een groot peloton gaat sprinten, zouden ook types als oud-winnaar Mark Cavendish en Elia Viviani nog een rol kunnen spelen. Maar dat is zeer onwaarschijnlijk.

Het complete deelnemersveld voor Milaan-San Remo is nog niet bekend. Daarom is het favorietendeel nog niet volledig ingevuld. Wij zullen op een later moment dit deel van de voorbeschouwing aanvullen.


Favorieten volgens WielerFlits
* * * * Tadej Pogacar
* * * Wout van Aert, Mads Pedersen
* * Mathieu van der Poel, Arnaud De Lie, Matej Mohoric
* Biniam Girmay, Caleb Ewan, Julian Alaphilippe, Christophe Laporte

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het lijkt komende zaterdag al met al prima koersweer te worden tussen Abbiategrasso en San Remo. ’s Ochtends is het nog wat aan de frisse kant, maar ’s middags lopen de temperaturen op tot zo’n vijftien graden. Neerslag hoeven de renners niet te verwachten. De wind komt uit het zuiden en staat dus tegen, maar de kracht (twee Beaufort) stelt niet veel voor. Op de Poggio blaast hij wel schuin in de rug trouwens, wat in het voordeel kan zijn van aanvallers.

Milaan-San Remo is te zien bij VTM (in België), Eurosport 1 en de online kanalen Eurosport.nl/Discovery+/GCN+. Terwijl VTM erbij is vanaf 13.35 uur, kun je vanaf 09.45 uur al terecht op Eurosport 1 en de genoemde online kanalen. Dit is ook allemaal terug te vinden in het artikel Wielrennen op TV.


Dit artikel delen:

124 Reacties

the student 12 maart 2023 om 18:30

Ik heb t altijd moeilijk met dit monument. 90% van de koers is zo gigantisch voorspelbaar. Wie er wint echter niet. Alvast een mentale voorbeschouwing.

Er rijden een stuk of zes vluchters weg, Tudor, Eolo een mannetje van Wanty eentje Arkea en misschien een renner die je toch graag ziet. Pascal Eenkhoorn dit jaar?
Stiekem hoop je toch op wat bijzonders.

Maar tegen beter weten in weet je dat het slaapverwekkende wachten begint. En je dommelt weg.

Op de Capos is de voorsprong van de kopgroep natuurlijk nog geen 1.30 minuut meer over. En de renners in de kopgroep gaan strijden om de eer de laatst overgebleven renner te zijn. Op de Capo berta blijven er twee over, maar net over de top rijdt de laatste weg. Eenzaam gaat hij op weg naar de Cipressa. hopend op een wonder. Het peloton in de achtervolging raast over de Capo's alsof ze niet bestaan. En verschillende treintjes beginnen zich te vormen.
In het dorpje San Lorenzo al Mare rijdt gegarandeerd een van de favorieten lek. Gefrustreerd gooit die renner zijn fiets in de goot. Het peloton raast door naar de Cipressa. Kansloos is hij, achtervolgen is zinloos, mokkend stapt hij toch op de reservefiets.

Ik schrik ondertussen eens wakker uit mijn dutje! Shit, al vlakbij de Cipressa, nog maar snel een koffie inschenken! Lekkere koek erbij, eindelijk begint het.

De eenzaam overgebleven vluchter krijgt de eer om 14s voor het peloton als eerst de Cipressa op te draaien. Echter wordt ook hij al snel in de kraag gegrepen. Onder strak tempo van UAE of jumbo visma raast het peloton over de cipressa. 1km van de top demarreert een van outsiders en twee anderen storten zich samen met hem de afdaling in. Beneden blijken de drie ondanks hun doodsverachting net aan 19s voorsprong te hebben.
Het uitgedunde peloton dendert ongemindert door naar de Poggio, waar de drie weer zullen worden gegrepen. Op de cipressa zullen de favorieten zich tonen, maar meestal loont het om te wachten tot de laatste km. Over de top van de Poggio lijkt de groep zwaar verbrokkeld. De regie toont een overzichtsshot van de renners die de bochtige afdaling tot hun circuit maken. Gevolgd door beelden vanaf de Motard die zich niet rap genoeg uit de voeten kan maken. Een groep of acht renners draait samen beneden de hoofdweg richting San Remo op. Met een grotere groep daar vlak achter. In de groep van acht botert het niet, waardoor een groep van 12 terugkomt. Per direct wordt er gedemarreerd! Wie heeft er nog ploegmaats? Wie heeft de snelste sprint? Vanaf dit moment is de voorspelbaarheid verdwenen, het juiste moment, de juiste timing is nu bepalend.

En uiteindelijk wint er een Sloveen….

Hoe is t mogelijk!

40
Kartouche 12 maart 2023 om 18:39

‘Uiteindelijk wint er een Sloveen’.

Dat is wel de trend van dit voorjaar.

0
Gelei 13 maart 2023 om 14:25

Je vergeet die smalle doorgang aan de gallerijen in Imperia. Dan begint mijn lente!

1
Albert Boekhouder 13 maart 2023 om 23:22

Bij de Cipressa zitten we hier toch echt wel aan iets sterkers hoor…
Maar wat een mooie uiteenzetting.

2
PietFriet 14 maart 2023 om 00:56

De redactie hoeft alleen de namen in de vullen en hun nieuwsbericht met de uitslag is klaar.

3
Zen Hooligan The Shakra Jugend 14 maart 2023 om 01:32

Wat duurt er zo lang op TV…. Oh!
Die koers van Milaan naar San Remo
Na uren daarvan
Wie wint die prijs dan?
Toch weer een Sloveen in extremo.

0
Josef Fischer 14 maart 2023 om 10:31

Dankjewel, scheelt mij weer een dag tv kijken. Tot de volgende

1
Vincent Kleijn 16 maart 2023 om 08:42

Mohoric of Tratnik lijkt me wel mooi ja :-D

0
Panache 12 maart 2023 om 18:08

Nu al een voorbeschouwing? Tip Wielerflits: maak een algemeen topic een week voor de start en een apart favorieten-topic 24 uur voor de start. Bij Strade hebben we gezien dat een sterverdeling in de aanloop verandert en dat heeft invloed op koersverloop, knechten die een vrije rol krijgen en noem maar op.

11
Limal 12 maart 2023 om 20:43

Volledig eens!

3
Maxim Horssels 13 maart 2023 om 10:14

Een update met de laatste stand van zaken verschijnt donderdag.

0
Wheely 13 maart 2023 om 10:24

Een soort openbare draft is het nu. Ik zou dan zoals jullie bij Milaan-Turijn hebben gedaan de sterrenverdeling nog even weg laten, mogen wij speculeren, kunnen jullie je voordeel mee doen.

4
Maxim Horssels 13 maart 2023 om 11:15

Een openbare draft die je hier gratis en voor niets krijgt. Klaarblijkelijk voor jou nog niet voldoende om te stoppen met structureel negativiteit te spuien.

Voor jou en het groepje andere zuurpruimen: je kiest er zelf voor dit artikel aan te klikken. Je bent absoluut niet verplicht wielerflits te bezoeken.

Neem het volgende advies eens in overweging: negeer de reacties, blokkeer wielerflits.nl en geniet van een leven zonder frustraties over een wielerplatform wat in jouw ogen niet functioneert.

-14
Wheely 13 maart 2023 om 11:30

Ik kan je verzekeren dat ik totaal niet vind dat Wielerflits niet functioneert, ik vind het zelfs 1 van de leukste websites die over wielrennen gaat. Zo leuk dat het bijna verslavend is…

De term draft was dan ook niet negatief bedoelt. Het betekent gewoon een voorlopige versie.

14
platteprijs 13 maart 2023 om 12:28

@Wheely ik lees ook niets negatiefs in jouw reactie en als er iemand op deze site niet negatief is, ben jij dat wel. Maar blijkbaar heb je een open zenuw geraakt. Jammer.

8
Limal 13 maart 2023 om 14:54

Ik ging net zeggen, Wheely van negativiteit betichten is als suiker te zuur vinden ;-)

6
Romāns Vainšteins 13 maart 2023 om 15:07

Is dit sarcasme tot de derde macht of er sprake van een accounthack hier?
Wat verwacht je dan als beheerder van een discussieforum? Een soort van kruisbestuiving tussen kumbaya en de polonaise?

4
Wim Kruithof 13 maart 2023 om 20:14
Quote:
Klaarblijkelijk voor jou nog niet voldoende om te stoppen met structureel negativiteit te spuien.

Voor jou en het groepje andere zuurpruimen…

Opmerkelijk Maxim, zo een geirriteerde reactie vanuit de redactie. Heb ik nog niet eerder gezien.

12
Arie M 13 maart 2023 om 20:43

Inderdaad de welhaast meest merkwaardige redactie-reactie ooit hier op WF. Qua inhoud, toon en nota bene tegen de meest enthousiaste en constructieve persoon hier op WF is mij deze reactie zo ‘off’ dat je inderdaad aan een accounthack zou denken. ‘Structurele negativiteit’. Absurd.

Ik ben het overigens eens met de ‘feedback’ dat deze voorbeschouwing simpelweg te vroeg voelt. En ja, ik klik hem toch aan, want je wilt nu eenmaal toch de discussie over San Remo meekrijgen

6
Maillot à Pois 13 maart 2023 om 21:43

Ik ken Wheely ook als zo ongeveer de meest positieve en opbouwende reageerder hier, en nog eens grappig ook bovendien. Het is me een raadsel waar uitgerekend hij deze uithaal aan verdiend heeft, Maxim.

8
Mooie Sjors 13 maart 2023 om 21:51

Wheely heeft dit niet verdiend!!! ;)

Maar persoonlijk zie ik ook niet echt een probleem bij een voorbeschouwing die wat vroeger online komt. Kunnen we al een hele week de wijsneus uithangen tegen elkaar i.p.v. maar 2 dagen. :)

-1
Marik 13 maart 2023 om 21:52

Ik sluit me aan bij alle verbaasde reacties hier. Wat een opmerkelijke uithaal richting Wheely.

6
Limal 13 maart 2023 om 21:56

Overigens heb ik Maxim altijd ervaren als mogelijk het meest positieve en opbouwende redactielid, dus dit doet mij wel nadenken over wanneer/hoe kritiek te geven op WF artikels.

0
BoemBoemWvA 13 maart 2023 om 22:06

Poeh, wat een frustratie.

3
Ypuh 13 maart 2023 om 23:58

In plaats van azijn gebruik ik Wielerflits

3
Het Luipaard van Lent 14 maart 2023 om 08:01

Hele bijzondere reactie inderdaad. Ook dat ie er nog staat.

1
Lars Maden 14 maart 2023 om 13:29

Zeg het ze Maxim!

0
KopOverKop 14 maart 2023 om 14:24

Huilstruiken die menen dat ze redactielid zijn.

Je hoeft de site niet te openen en die je dat wel kun je ook nog eens selecteren welk artikel je aanklikt. Niet meer, niet minder.

-7
fietsvriend 14 maart 2023 om 14:51

Free Wheely!

13
RefleX 16 maart 2023 om 02:32

Een bijzondere reactie van een redactielid inderdaad. Nog opmerkelijker vind ik dat er dagen na deze overtrokken reactie nog geen excuses zijn gemaakt. Ik kan mij voorstellen dat er in een opwelling uit frustratie een reactie komt wanneer je denkt dat iemand zich negatief uit tegen iets waar jij verantwoordelijk voor bent. Het is dan echter wel zo netjes om daar op terug te komen.

3
Romāns Vainšteins 16 maart 2023 om 07:07

Ja, maar jij bent RefleX. Tuurlijk denk je dat.

Hij zal niet Wheely persoonlijk maar ons betweterrs in algehele zin bedoeld hebben. Kan me dat ergens nog wel voorstellen ook. Desalniettemin kan je daar op rekenen als beheerder van dit product en kun je niets anders dan er waarde in zien: anders wordt je koekkoek.

1
Panache 16 maart 2023 om 10:19

De reactie van Maxim is, hoe zeg je dat netjes, met name ongelukkig geschreven omdat het voorbijgaat aan de waarde van het forum. We komen hier niet 15x per dag om het artikel opnieuw te lezen, we komen hier terug om de (nieuwe) reacties te lezen en af en toe om gesprekken te voeren. Ik hoop dat Maxim een goede boterham verdient met Wielerflits, maar dat is niet ondanks het forum maar dankzij het forum.

4
Wim Kruithof 16 maart 2023 om 14:05

Mooi verwoord Panache. Gek genoeg legt dit toch een deken over de voorbeschouwing, wat mij betreft. Een uitglijder van formaat richting El Positivo Wheely en de stilte nadien, vind ik erg merkwaardig.

In veel situaties vind ik dat de redactie oogluikend meer toestaat dan ik doen zou, maar hier wordt uitgehaald naar een lid dat dit echt niet verdient. Zei Van Dik Hout niet ‘de stilte van zo hard’?

Nou, dat dus.

3
Romāns Vainšteins 16 maart 2023 om 14:11

Welk type boterham Maxim en de anderen verdienen dan wel smeren moeten boeit mij eigenlijk geen moer. Zoiets als dit runnen moet toch op passie gebaseerd zijn en niet op een verdienmodel. Strakgepakte mannetjes en vrouwtjes die knetterhard fiesten: get real.

Maar uitglijers zoals deze: meteen vergeven. Dat doen we onderling ook toch?

0
Wheely 16 maart 2023 om 16:24

Natuurlijk “vergeef” ik Maxim hiervoor, alsof ik dat al zou moeten. Volgens mij heeft hij allesbehalve kwade bedoelingen en ik vat het zeker niet persoonlijk op. Al kan ik me best voorstellen dat als je ergens met passie aan werkt (zoals die podcast) en ik kom weer voorbij met m’n schijtlollige comments dat je af en toe denkt donder op Wheely!

Wel heel lief zoals jullie het allemaal voor me opnemen trouwens. :-)

6
Wim Kruithof 16 maart 2023 om 19:20

Uiteraard Romans, vergeven is ook niet aan de orde. Ik heb Maxim niets te verwijten en Wheely is de vergiffenis zelve.

Maar het is totaal en volledig out of character, dat verbaast me. Voorheen was er de niet nodig en in het ergste geval tot ziens . Dus dit past niet in verwachting.

Maar ‘we’ staan na een half uur met 2-0 voor. Mij krijg je niet gek vanavond.

1
Sies 17 maart 2023 om 11:03

Als ik heel eerlijk ben denk ik heel vaak, donder op Wheely!

Om on topic te blijven denk ik dat excuses vanuit Maxim geen must is hierin, het was netjes geweest, maar we moeten ook niet overdrijven. Ik geloof niet dat Maxim hier grensoverschrijdend is geweest, hooguit iet wat onhandig.

En @Wim, ik denk dat ze je gisteravond wel degelijk gek gekregen hebben, 7-1 koekoek!

0
Wheely 12 maart 2023 om 18:10

Jullie zijn er vroeg bij dit jaar, of ligt het aan mij? Ik moet de afgelopen koersen eerst nog even laten bezinken en vervolgens laat ik mijn modellen los om tot een voorspelling te komen.

8
Luc La 12 maart 2023 om 20:12

De lie meer** als alaphilippe en evenveel als vdp… Beetje overdreven voor zijn eerste klassieker

6
Boreftse Bison 13 maart 2023 om 10:34

Daar ben ik het niet helemaal mee eens, voor iedere andere klassieker had je gelijk gehad, maar er gelden andere regels voor M-SR. Het blijft een loterij, maar in de omloop heeft hij laten zien dat hij een zware koers aankan (Stuk zwaarder dan m-sr maar ook korter) en daarna ook nog een goed eindschot te hebben. Dit is een groot voordeel in M-SR, maar zoals ik zeg, het blijft een loterij. Anderzijds ben ik wel benieuwd wat er gebeurd als hij samen in een groep met Ewan de Poggio over komt. Dan zie ik hem nog wel een sprint aan zien trekken of een gaatje dicht zien rijden in dienst van deze.

1
Batüwü Griekgriek 13 maart 2023 om 09:04

Ik zeg niet dat MvdP wel even zal winnen in deze wielerroulette, maar hij ziet er wel heel erg gezond uit.

5
Groetjesaandevoetjes 13 maart 2023 om 11:40

Matthews wint de sprint van de achtervolgende groep en wordt 4e. Voor de rest moeten we wachten tot Zaterdag.

5
wheelie23 14 maart 2023 om 00:31

Heeft Covid

0
Dikke Kater 13 maart 2023 om 22:34

Erg fijn dat dit artikel er is en flink in de spotlights staat. Hier kom ik wél voor naar wf.

5
Panache 12 maart 2023 om 19:06

Voor wie wil begrijpen waarom San Remo onvoorspelbaar is en de favoriet relatief zelden wint: een grote rol speelt de vaardigheidsparadox.

Wat veel mensen niet op waarde schatten is dat bij veel vormen van professionele competitie, zoals schaken, wielrennen of beleggen, het relatieve vaardigheidsniveau de belangrijkste rol speelt bij het bepalen van de resultaten, niet het absolute niveau. Wat de "vaardigheidsparadox" wordt genoemd. Het betekent dat zelfs als het vaardigheidsniveau stijgt, geluk belangrijker zal worden bij het bepalen van de resultaten omdat het niveau van de concurrentie ook is gestegen.

Ik kan alle favorieten dan ook maar één advies geven: doe je best en heb vrede met ieder resultaat. Vorm, hoe je de winter hebt gewerkt en een goed strijdplan betalen zich in Vlaanderen, Amstel en Luik uit, maar (helaas) zelden in San Remo.

4
assen 12 maart 2023 om 21:05

Panache, hoe is de vaardigheidsparadox hier relevant? Graag ook bronvermelding.

Ben je het met me eens dat je, om MSR te winnen, minder vaardigheid nodig hebt dan om RVV en LBL en RVL te winnen? Ofwel, naar de streep toe zijn er meer renners over die er kunnen winnen dan bij RVV en LBL en RVL. En ja, zodoende is de kans kleiner om te winnen als een goede renner (meer concurrentie).

PR heb ik maar even niet genoemd, dat is zo’n rare koers.

-1
Sjaak P 12 maart 2023 om 23:28

Het loont om outsider te zijn. De vele voorbeelden kan iedereen zelf wel invullen.
Gezien het verloop van afgelopen jaren kan een favoriet beter ietsje sparen als de grote mannen op de bekende 800m van de Poggiotop de kaarten op tafel gooien, en onderaan alles weer laten samenkomen. Wegkomen lukt je toch niet. Maar ja, wie is zo cool?

0
Posterix 16 maart 2023 om 07:56

Noem jij beleggen nou een professionele competitie?
Beleggen is gewoon een gimmick van de rijken om nog meer geld te jatten van de (goedgelovige) armen.

-2
Mystery Rider 13 maart 2023 om 07:03

Kan WF even uitleggen waarom de voorbeschouwing zo vroeg uitkomt!

Strade Bianche heeft duidelijk aangetoond dat er nog veel veranderingen komen aan de startlijst!

Ik begrijp het echt niet! De wedstrijd is op zaterdag, een voorbeschouwing op donderdag zou perfect zijn!

4
Romāns Vainšteins 13 maart 2023 om 07:13

Nee, op dat soort vragen gaan ze live niet in.

Soms in het verbeterpunten-topic, met ernstige vertraging en dichtgespijkerde veklaringen zoals je bij alle bedrijven ziet vandaag de dag.

Maar net zo goed als in de discussie hebben we ze niet nodig om het te bedenken he. Het zal vast wel meer geld opleveren, volgend jaar staan de voorbeschouwingen er per 1-1 allemaal op.

3
Maxim Horssels 13 maart 2023 om 10:07

Het merendeel van de favorieten komt deze week niet meer in actie. Wanneer dat nodig is, passen we de voorbeschouwing aan. Bijvoorbeeld als renners ziek afmelden.

-2
Mooie Sjors 12 maart 2023 om 18:20

Gaan er deze week nog wel verkouden of ziek worden ook, vrees ik. Toch vaak het geval na Tirreno en Parijs-Nice.

Verder benieuwd naar Pogacar en zijn ploeg. Kunnen ze het echt hard genoeg maken dat hij kan wegrijden op de Poggio? En gaat hij desgevallend met doodsverachting de afzink nemen, wetende wat er nog allemaal komt voor hem dit seizoen?

Het blijft toch een vrij eenvoudige helling die je op het buitenblad kan nemen. Alaphilippe heb ik daar eens echt het beslissend gat zien slaan in 2020, en Sagan ook wel in het verleden natuurlijk.

Vraag me af of mannen als Pogacar, Alaphilippe, Van der Poel en Van Aert elkaar daar kunnen lossen. Scenario dat het stilvalt en er weer eentje op kousenvoeten van wegrijdt, schat ik waarschijnlijker in.

3
Kartouche 12 maart 2023 om 18:34

Het is het meest aannemelijk scenario. De echte sprinters zullen er dan niet meer bij zijn, want de verwachting is dat Pogi zijn team op de Cipressa het tempo zo hoog zal gooien, dat ze geen adem meer hebben om met de besten de Poggio over te komen.

1
Robin van Wijlick 12 maart 2023 om 19:35

Van Aert kwam toch nog terug in de afdaling, dus dat gat was net niet beslissend.

0
Mooie Sjors 12 maart 2023 om 20:07

Ja maar met 2 bleven ze wel weg. Net zoals Sagan wel ‘ns met een groepje van 3 wegreed. Maar meestal is de punch niet voldoende om een groot genoeg gat te slaan en komt er een groter groepje terug, waardoor het pokeren begint.

0
Kartouche 12 maart 2023 om 21:07

En als Van Aert terugkomt, dan zal er naar hem gekeken worden om het gat dicht te rijden naar iemand geen uitgesproken favoriet is demarreert. Zijn enige kans is om alleen of met een ander favoriet over de Poggio te komen net als in 2020. Als de historie van MSR heeft uitgewezen is, dat de uitgesproken favorieten vaak niet winnen.

1
mauri 13 maart 2023 om 18:03

Denk (hoop) dat in zo’n scenario De Lie optimaal kan profiteren. Ook Pedersen zou zomaar kunnen winnen . Heb na Strade toch wel een paar vraagjes over hoe goed de jumbo’s aaneenhangen.

1
TheBigShow 16 maart 2023 om 00:12

Deze is voor Matje

3
bswinkelss 12 maart 2023 om 18:06

Dit is mijns inziens een overreactie op de demonstratie van pogi in parijs-nice. Ik zie hem niet in staat om een wout en mathieu te lossen. In een sprint zie ik hem ook niet zo snel winnen. Van aert topfavoriet is wat logischer naar mijn mening

2
Gebruikersnaam 12 maart 2023 om 18:16

Zie hem wel wegrijden en als ’t moet, zie ik hem ook nog wel winnen in een sprint.

3
Boomie1 12 maart 2023 om 20:39

En ook een overreactie van jou op de vorm van Mathieu. Zo geweldig was het allemaal niet. Die rit van gisteren had ie toch wel meer van kunnen maken zoals Wout.

3
Sjaak P 12 maart 2023 om 23:33

Als er één koers is waar het loont om je vorm te downplayen, helemaal tot een km onder de top vd Poggio, dan is ’t MSR.

1
Gebruikersnaam 12 maart 2023 om 18:18

Bij de sterren zou ik Ewan vervangen door Cort.

2
the student 12 maart 2023 om 18:45

De deelnemerslijst is ook nog niet officieel. Dus het is lastig sterren uitdelen.

0
Rawolf 12 maart 2023 om 18:25

Pidcock in tirreno vrij teleurstellend en dan in 2e helft ook nog 2 keer gevallen.
Geen hem 1 sterretje vanwege de potentie maar verwacht er weinig van.

2
Wheely 12 maart 2023 om 18:31

Pidcock blijft Pidcock, totaal onvoorspelbare renner. Het zal bovendien niet de eerste keer zijn dat de winnaar van de Strade ook MSR pakt.

0
Rawolf 12 maart 2023 om 18:51

@Wheely, daarom ook een sterretje.

Maar 3 sterren is onzin

2
Wheely 12 maart 2023 om 19:58

2 sterretjes krijgt hij van mij.

1
VerstandOpNul 14 maart 2023 om 19:14

Ik zie Pidcock nog wel in staat het kunststukje van Nibali te herhalen op de Poggio..

0
Lars Maden 12 maart 2023 om 19:09

Een voorbeschouwing op MSR is zonde van de tijd.

2
Kartouche 12 maart 2023 om 19:19

Nee hoor, de schrijver van deze blog leest met een zeer tevreden gevoel jouw commentaar. Het genereert heel veel clicks en dus inkomen voor de site.

1
Lars Maden 12 maart 2023 om 21:42

Ik gun Wielerflits haar geld. Met de voorbeschouwing is vast niets mis, maar heeft niet mijn grootste interesse. Mooie van sport en wielrennen in het bijzonder is dat het onvoorspelbaar is. Al probeert Pogacar dat te verstoren door overal te winnen.

1
Monsieur Bendy 12 maart 2023 om 19:47

Is er iemand wie deze koers vanaf 0945 gaat volgen? Ik ben gek op wielrennen maar M-SR in zijn geheel kijken grenst aan pure marteling.

2
Sjaak P 13 maart 2023 om 09:43

Uit nostalgie vind ‘k het laatste stukje Turchino en het zicht op de glinsterende mare wel even een momentje om mee te pakken. Dan de boodschappen doen en weer inschakelen voor ze Ceriale passeren, waar ‘k als kind jarenlang op vakantie was. Maar, toegegeven, ik benijd Karsten niet.

1
Dr.Watt 14 maart 2023 om 11:55

Voor mij ligt de charme van het wielrennen in de anticipatie op wat komt of op wat nooit gaat komen.

Die eerste uren heb ik nodig om erin te komen. Enkel de finale kijken voelt alsof ik de koers niet echt heb gezien.

2
Kartouche 15 maart 2023 om 20:22

Misschien aanzetten om de start te zien en beelden van de stad. En de eerste demarrages. Kijken wie er weg mogen en vervolgens gaap, televisie uit, klusjes doen en als ze bij de capi’s aankomen weer televisie aan.

0
Gunther Leonhardt 13 maart 2023 om 20:48

Scenario 1: Pogacar rijdt weg op de Turchino en wint na een solo van 120 km. Hij geeft z'n interview na z'n cooldown voor de tweede gefinish is. Daarna komt UAE baas Gianetti vertellen dat Pogi licht geblesseerd is en hij nog maar op 75% van z'n kunnen rondrijdt. Pogi van zijn kant meldt dat hij deze overwinning niet had verwacht en het een hele eer is om te winnen van zo'n toprenners.

Scenario 2: Pogacar, Mohoric, Tratnik rijden weg op de Cipressa en finishen met voorsprong. Hun succes danken ze aan het eten van gebarbecuede Sloveense slaapmuizen tijdens het off-season.

2
Thijs E 13 maart 2023 om 22:14

Hoezo is Taco van der Hoorn nog niet geselecteerd als de Tjallingii van dienst? 270km zinloos vluchten en ondertussen keurig in beeld rijden is alleen voor de echte harde mannen.

En met Taco is er, in tegenstelling tot Tjallingii destijds, wel een waterkansje dat hij het haalt.

2
Wim Kruithof 15 maart 2023 om 21:07

Grappig dat je Tjallingii noemt. Er is één week per jaar dat hij in mijn gedachten voorbij komt en dat is altijd in aanloop naar Milaan – San Remo. Zo mooi ook dat ‘ie maar in de vlucht ging, omdat Tjallingii het koud had. En dat begrijp ik, wat een monstertocht dit.

De docu van Holland Sport morgen maar weer eens kijken, vast recept in aanloop naar één van de meest karakteristieke koersen van het kalenderjaar.

0
Dr.Watt 14 maart 2023 om 13:38

De laatste 10km van MS zijn voor mij standaard de mooiste 15 minuten van het wielerseizoen.

De spanning en het tactische steekspel wordt in geen enkele andere koers geëvenaard.

2
Dikke Vrouw 14 maart 2023 om 14:43

Vast wel de beste 15 minutes inspanning van het jaar ja maar ik heb het liever toch wat langer

0
Wim Kruithof 15 maart 2023 om 21:10

Dat ben ik eens Dr. Watt, in ieder geval hoort het bij de grootste koersen voor mij, van het jaar. En als ware ik purist, zit ik er echt om 9.45u al klaar voor. Dit is het meest veelzijdige monument van allemaal. Zoveel mogelijke scenario’s en altijd bol van spanning.

0
Koers 13 maart 2023 om 12:48

“Terwijl meteorologen stellen dat de lente altijd begint op 1 maart, beweren astronomen dat de precieze datum een paar weken later ligt. ” De lente begint traditioneel wanneer het eerste Friese kievitsei gevonden wordt. Dat was gister, vandaag sneeuw weg, een zonnetje en 15(!) graden. Weg met de meteorologen!

Ik gooi hem er traditioneel weer in voor de liefhebber, de prachtige docu van Holland Sport over MSR: https://www.youtube.com/watch?v=zN3sIplMpjs

1
zotvankoers 14 maart 2023 om 09:42

Ik verwacht hier veel van Quinn Simmons . Goed op dreef, goed getraind in de Tirreno.

1
Gerard Dekker 14 maart 2023 om 14:43

We hebben afgelopen winter het mooiste veldritseizoen aller tijden beleefd. Ik ben bang dat Wout en Matthieu daar nu een beetje de tol voor aan het betalen zijn.

Ze zijn beiden nog niet helemaal top. Ik verheug me daarentegen heel erg op Parijs Roubaix waar ze er weer zullen staan.

1
Panache 17 maart 2023 om 10:54

Het wordt toch lastig voor de ‘grote favoriet’ Pogacar om hier te winnen. Natuurlijk hebben we op het wk gezien dat een topfavoriet, waarvan iedereen wist dat hij van ver zou aanvallen, de boel alsnog wist te verrassen. Maar ik zie Pogacar op de absoluut niet selectieve Cipressa niet wegrijden van Van Aert, Pedersen, Mohoric, Laporte en Van der Poel. Op de Poggio kan je wegspringen en met een handvol seconden de afdaling aanvangen, maar ondanks dat Pogacar goed daalt is hij in die discipline niet de beste en ondanks dat hij goed sprint zijn er ook betere sprinters.

1
Martino87 17 maart 2023 om 15:45

Dat denk ik ook. Al zou hij het misschien in een klein groepje, van een man of zes, nog wel kunnen winnen. Een beetje zoals Allaphilippe destijds, toen zaten er in dat groepje ook een paar renners die je op papier als sneller zou inschatten.

0
jenzrscl 12 maart 2023 om 20:41

Als het weer op de afdaling wordt gespeeld.. dan heb je aan alaflip pidcock mohoric een dik probleem.. ik kan ook niet voorstellen dat pogi zomaar iedereen er van zal rijden.. iedereen verwacht aanval van hem.. zullen hem ook niet laten rijden..

Vorig jaar was er wel al strijd voor de poggio , ze zullen vroeg moeten uitdunnen . 300 km slapen om 15 kilometer strijd te zien aub nee , begin er vroeg aan ;;p

0
KopOverKop 14 maart 2023 om 14:32

Volledig op de limiet rijden leidt vroeg of laat tot een crash.

Bloed of bloemen.

0
Luca Quasi 12 maart 2023 om 21:29

Te vroege conclusie. Een voorbeschouwend drie dagen voor de start is geloofwaardiger.

0
Maxim Horssels 13 maart 2023 om 10:11

Waarvan akte. Zou je ook willen onderbouwen waarom. Mag woensdag, drie dagen voor de koers.

3
Jopie 13 maart 2023 om 16:33

@Maxim, dat hoeft toch niemand uit te leggen. Dat is toch gewoon wiskunde en logisch nadenken. Hoe eerder je een voorbeschouwing maakt hoe groter de kans dat je niet alle facetten mee kan nemen in het verhaal. Bijvoorbeeld Van Aert die drie dagen voor Vlaanderen positief test op corona.

Ik vond het “vroeger” een heerlijk gevoel als de voorbeschouwing ein-de-lijk online kwam. Nu vind ik het wel heel vroeg voor een voorbeschouwing en kijk ik over een paar dagen nog wel een keer.

0
Arie M 13 maart 2023 om 20:54

“Ik vond het “vroeger” een heerlijk gevoel als de voorbeschouwing ein-de-lijk online kwam. Nu vind ik het wel heel vroeg voor een voorbeschouwing ”

Precies dat. Maar het is idd niet moeilijk te bedenken waarom het is, het zal wel meer geld opleveren.

-1
  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Net binnen

Populair

Materiaalzone