Tour 2022: Luke Durbridge (BikeExchange) test toch positief op corona

dinsdag 12 juli 2022 om 09:22
Tour 2022: Luke Durbridge (BikeExchange) test toch positief op corona

foto: Cor Vos

De UCI liet maandag tijdens de tweede rustdag nog weten dat alle coronatests negatief waren, maar een dag later is er toch weer een nieuw coronageval aan het licht gekomen. Luke Durbridge testte namelijk positief op het virus en moet de wedstrijd verlaten, zo laat zijn ploeg BikeExchange-Jayco weten via social media.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Het hield de gemoederen flink bezig tijdens en na afloop van de Alpenrit van zondag naar Châtel. Volgens het protocol van de ASO moeten alle renners voorafgaand en tijdens de rustdagen een antigeen-coronatest ondergaan. Is deze positief, dan volgt een PCR-test. Is die ook positief én zijn er te veel virusdeeltjes aanwezig, dan moet een renner naar huis. Maandag kwamen er echter geen nieuwe gevallen aan het licht, zo lieten de UCI en ASO weten.

Ook Durbridge testte negatief op COVID-19, maar de Australische hardrijder test een dag later wél positief op het virus. De 31-jarige coureur heeft volgens zijn ploeg ‘zeer milde’ symptomen, maar zal vandaag niet aan de start verschijnen van de tiende etappe naar Megève. Durbridge is de veertiende uitvaller in deze Tour de France.

De Australiër stond na negen etappes 90ste in het algemeen klassement, op ruim vijftig minuten van geletruidrager Tadej Pogačar. Durbridge stak zijn neus afgelopen vrijdag nog nadrukkelijk aan het venster: de renner maakte in de bergrit naar La Super Planche des Belles Filles namelijk deel uit van de vroege vlucht en werd pas in de laatste kilometers, op de flanken van de slotklim, gegrepen door de groep der favorieten.

Uitvallers

Etappe 5
Etappe 6
Etappe 8
Etappe 9
Etappe 10
Etappe 11
Etappe 13
Etappe 15
Etappe 16
Etappe 17
Etappe 18
Etappe 19
Etappe 20
Etappe 21
Dit artikel delen:

22 Reacties

skylimit 12 juli 2022 om 09:26

De berichtgeving dat alle tests negatief waren, was al niet erg geloofwaardig. Net zo min als de positieve test van Durbridge nu geloofwaardig is. Gesjoemel en gerommel in de marge met kleine visjes.

0
madeinstars 12 juli 2022 om 09:32

Niks is geloofwaardig! Alles is een complot!

0
Limal 12 juli 2022 om 09:47

Voor complotdenkers is de sky de limit!

0
re-cycle 12 juli 2022 om 14:54

de testen zijn niet in de neus genomen, maar bij de neus genomen.

0
Poeksel 12 juli 2022 om 09:35

Na alle wantrouwende reacties op WF te hebben gelezen besloot de tourdirectie toch iemand positief te laten testen. Nu zal het WF-publiek het toch wel geloven? Maar nee hoor!

0
ThorHushovd 12 juli 2022 om 09:36

Haha precies Poekselientje

0
Romerike 12 juli 2022 om 09:52

Iets teveel met Stake Laengen gebabbeld tijdens de vroege vlucht op vrijdag?

0
Rondje 25 12 juli 2022 om 10:10

Ha, ha, wat ik gisteren al zei: Ik geloof helemaal niets van die negatieve test. Let maar op zei ik gisteren! Vanaf morgen komen er weer druppelsgewijs positieve testen. Durbridge is dus de eerste. Velen zullen nog volgen.
Jammer natuurlijk voor Durbridge, want je gunt het niemand, maar de organisatie belazerd de boel. Daar ben ik van overtuigd.

0
Panache 12 juli 2022 om 11:48

Zaterdag twee renners? Zondag 1 of 2 (Guerreiro tegenstrijdige verhalen). Maandag 0. Dinsdag voorlopig 1. Ja dat is natuurlijk ontzettend verdacht en ongeloofwaardig die nul op maandag, pffff….

0
Harry Hek 12 juli 2022 om 12:54

Ja dat is het want ALLE renners zijn getest. Op andere dagen gebeurd dat niet en dan zou nu het hele peloton negatief testen? Ik geloof nog steeds niet in sprookjes.

0
Limal 12 juli 2022 om 10:15

Virologisch gezien is de "toch" in de titel natuurlijk volledig misplaatst – het is perfect normaal dat je de dagen voordat het virus doorbreekt nog niet positief test.

Dit is nu de 12e dag dat de Tour bezig is, en wat hebben we, een half dozijn positieve gevallen? Vele teams lijken zelf dagelijks te testen (zeker na eerdere positieve gevallen in het team) en de algemene testronde was volledig negatief. We kunnen dus zeggen dat de kans op een positief geval dagelijks ongeveer 50/50 was tot nu toe. Als deze trend zich verderzet volgen er nog een half dozijn tot de Tour gedaan is.

0
Rondje 25 12 juli 2022 om 10:31

Wat je beschrijft klopt. Alleen, het is niet de werkelijkheid. De werkelijkheid is dat er in de Tour de Swisse het halve peloton naar huis is gestuurd. Dat er voor de rustdag nog drie positieve testen waren. Dat de tendens was dat er veel meer positieve gevallen waren in diverse ronden. En nu ineens gisteren niemand. De TOUR wordt een farce als er teveel naar huis gestuurd worden waaronder klassementsrenners. Je kunt niet zeggen jij wel en jij niet. Vandaar het bericht van gisteren dat iedereen negatief was.

0
Limal 12 juli 2022 om 10:50

Je creëert vooral een beetje je eigen realiteit. In de Tour de Suisse was er één 'super spreader event' dat teruggeleid kon worden tot de ploegenpresentatie in een afgesloten tent. Neem dat weg en ook daar was er niet veel aan de hand. Mede door dat voorval zijn de meeste ploegen nu ook weer dubbel zo hard op hun hoede.

Ik heb het nageteld en tot nu toe zijn er 4 renners uit de Tour gestapt vanwege een positieve test. Daarvan 2 op dezelfde dag. Dat wil dus zeggen dat er ondanks het vele testen, ook door de ploegen zelf, op 9 (!) van de 12 dagen niemand positief bevonden werd. Het probleem moet dus niet groter gemaakt worden dan het is. Maar wie weet waar stonden we nu als besmette renners wel gewoon bleven rondrijden en met anderen het hotel en de ploegbus deelden…

0
Rondje 25 12 juli 2022 om 11:10

Tuurlijk klopt het wat je beschrijft. Maar ik blijf het vreemd vinden dat het halve peloton nog geen vier weken geleden in Zwitserland naar huis moest (Oké, sommige ploegen trokken zich volledig terug) en nu bijna niemand. Ik geloof dat gewoon niet. Terwijl ook nog eens duidelijk wordt dat de besmettingen toenemen wereldwijd. Ziekenhuizen hebben weer meer opnames, etc…

0
Limal 12 juli 2022 om 11:18

Mijn geloof in het lage aantal positieve gevallen komt voort uit een geloof in een sterk ontwikkeld eigenbelang van de ploegen. We weten dat er verschillende (de meeste?) ploegen dagelijks testen en die doen dat voor de gezondheid van al hun renners en/of specifiek de kopmannen. Het heeft totaal geen nut voor hen om dat te doen en dan toch een positieve test te verzwijgen / de renner te laten doorrijden. Zeker niet met de wekelijkse tests op de rustdagen in het vooruitzicht.

De Tour de Suisse lag ook bij het begin van de heropleving van het virus. Ondertussen zijn er in de samenleving meer besmettingen, maar zijn de renners en hun entourage dus ook weer voorzichtiger. Nu maar hopen dat het op de drukbezette cols met schuimbekkende fans ook goed blijft gaan…

0
Rondje 25 12 juli 2022 om 11:10

Tuurlijk klopt het wat je beschrijft. Maar ik blijf het vreemd vinden dat het halve peloton nog geen vier weken geleden in Zwitserland naar huis moest (Oké, sommige ploegen trokken zich volledig terug) en nu bijna niemand. Ik geloof dat gewoon niet. Terwijl ook nog eens duidelijk wordt dat de besmettingen toenemen wereldwijd. Ziekenhuizen hebben weer meer opnames, etc…

0
Eckhart 12 juli 2022 om 11:40

Ik vind het allemaal niet zo erg dat er niemand (al dan niet waar) positief test.
Belangrijkste is toch dat we koers hebben en de gezondheid van de renners niet in gevaar komt?
We willen toch niet dat de helft van het peloton naar huis gestuurd wordt en een renners als pakweg Louis Meintjes opeens de tour wint!

0
Miguel Lejarreta 12 juli 2022 om 11:43

Ironisch dat Limal iemand anders beschuldigd van het creëren van diens eigen realiteit, om vervolgens met een (zelfverzonnen) theorie te komen dat er in Zwitserland sprake was van een superspreaderevent. Voor zover ik me herinner, testten de eerste renners al zo snel in de Ronde van Zwitserland positief op Covid-19, dat het niet anders kan dan dat een aantal coureurs reeds voor de ploegenpresentatie besmet was (aangezien het na de besmetting een aantal dagen duurt voordat je positief test). Of andere renners vervolgens besmet zijn geraakt tijdens een ploegenpresentatie, in de hotels, of bijvoorbeeld tijdens de eerste etappes van de koers zelf (door contact met publiek of reeds besmettelijke collega’s), is pure speculatie. Tenzij je natuurlijk zo iemand bent die nog steeds gelooft dat je in de buitenlucht onmogelijk besmet kunt raken en het dus wel tijdens een evenement in een tent of gebouw gebeurd moet zijn…

0
Limal 12 juli 2022 om 12:07

In de Tour de Suisse begon de golf aan coronagevallen 5 dagen na de ploegenpresentatie, dag 6 was de hoogdag, op dag 7 waren er nog twee laatkomers. Voordien en nadien waren er voor zover bekend geen positieve gevallen.
https://www.wielerflits.nl/nieuws/dit-zijn-de-uitvallers-in-de-ronde-van-zwitserland/

Dit komt mooi overeen met gemiddelde incubatieperiodes en die scherpe piek wijst heel duidelijk op één besmettingsmoment.

Het was denk ik Roxanne Kneteman (?) die met het verhaal van de ploegvoorstelling in een slecht verluchte tent naar buiten kwam. Gezien de besmettingen over heel wat teams verspreid optraden is dit een voordehandliggende denkpiste. Maar wie weet, misschien hebben ze allemaal samen een feestje gebouwd, dat kan ook nog…

0
Limal 12 juli 2022 om 12:17

Hier wat beelden van de ploegpresentatie in de afgesloten tent: https://www.facebook.com/watch/?v=752868999483054

En dat terwijl het stralend weer was buiten…

0
Steven_E 12 juli 2022 om 13:25

Bennett ook volgens Sporza?

0
AnderJ 12 juli 2022 om 13:35

Wat mij betreft mag er een slotje op topics al dit. Het komt namelijk uiteindelijk neer op de vraag of je de organisatie vertrouwd of niet. Verder weet je alleen dat er incidentele gevallen van COVID zijn geweest. Dit kán passen bij een scenario waar de organisatie de boel onder de pet probeert te houden (waarbij je veronderstelt dat de gevonden gevallen onderdeel uitmaken van het begin van een besmettingsgolf), maar kan ook passen bij een scenario waar dit niet het geval is (waarbij je veronderstelt dat de gevonden gevallen geen onderdeel uitmaken van een besmettingsgolf hetzij omdat de ploegen zelf veel testen, hetzij omdat ze onderdeel uitmaken van de staart van besmettingen en daarmee geen golf meer veroorzaken). Verder kan je nog wat aannames invullen, zoals: het komt de organisatie goed uit als er niet veel mensen uit de tour moeten en het komt de ploegen slecht uit als zij een besmettingsgolf niet voorkomen door maatregelen te nemen waaronder veel testen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone