Tour 2021: Mark Cavendish sprint naar 31e ritzege in Fougères

Tour 2021: Mark Cavendish sprint naar 31e ritzege in Fougères

foto: Cor Vos

dinsdag 29 juni 2021 om 17:08

De vierde etappe van de Tour de France 2021 is een prooi geworden voor Mark Cavendish. De Brit van Deceuninck-Quick-Step, die zes jaar geleden ook al won in Fougères, was na een 150 kilometer lange etappe als eerste aan de meet, voor Nacer Bouhanni en Jasper Philipsen. De gele trui van Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) kwam niet in gevaar.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Staking
Voorafgaand aan de etappe ging het vooral over de dag van gisteren. Meerdere betrokkenen vielen over elkaar heen om hun mening op tafel te leggen. Er werd gedreigd met een staking van de renners, maar dat werd door rennersvakbond CPA tegengesproken. Die wilde, namens de coureurs, vooral aandacht vragen voor de inzet van de 3-kilometerregel. Andere renners spraken dan wel weer van een korte staking bij het begin van de rit.

Het peloton zet zich stil – foto: Cor Vos

Na de neutralisatie leek daarvan geen sprake. Onder aanvoering van Julian Alaphilippe reed het peloton op sukkeldraf verder, maar daar stak de ervaren André Greipel een stokje voor. Na een korte babbel met de groenetruidrager dwong hij de rest tot stilstand. Het werd een statement van bijna twee minuten om aandacht te vragen voor de veiligheid, waarna het peloton weer in gang schoot. Het was echter nog wel met de handrem erop, want het peloton bleef lange tijd compact.

Brent Van Moer opent de aanval
Na tien kilometer volgde de eerste aanval van Brent Van Moer. Voor Lotto Soudal is aanvallen het devies nadat Caleb Ewan met een gebroken sleutelbeenbreuk moest opgeven. Hij kreeg Pierre-Luc Périchon van Cofidis met zich mee, waarna in het peloton het blok erop ging. De twee vluchters kregen van Deceuninck-Quick-step, Groupama-FDJ en Alpecin-Fenix bijna drie minuten voorsprong. Daarna snoepten ze er wat vanaf, om het verschil rond de twee minuten te houden.

Périchon en Van Moer demarreren – foto: Cor Vos

Onderweg was er wat oponthoud voor Mark Cavendish, die door een zadelbreuk van fiets moest wisselen, maar voor de rest was het een optocht van het peloton dat het gat met Van Moer en Périchon klein hield. Bij de tussensprint in de straten van Vitré was het Van Moer die zijn Franse vluchtgenoot erop legde. Ruim een minuut daarachter was het Cavendish die de snelste was, voor helper Michael Mørkøv, Nacer Bouhanni en Michael Matthews. Vervolgens werden de eerste treintjes op de rails gezet vooraan in het peloton.

Peloton komt laat op gang
In de kopgroep was het gezellig tot vijftien kilometer voor het einde. Périchon probeerde Van Moer te lossen, maar de coureur van Lotto Soudal counterde die aanval en sprong vervolgens zelf weg. Met een voorsprong van 45 seconden ging Van Moer de laatste dertien kilometer in, een verschil dat hij in korte tijd wist uit te breiden tot boven de minuut.

Brent Van foto: Cor Vos

Opvallenderwijs hielden de sprintersploegen zich afzijdig aan kop van het peloton, tot zes kilometer van de meet. Alpecin-Fenix en Deceuninck-Quick-Step deden dan toch het werk, al probeerde Lotto Soudal die treintjes in de soep te rijden. Het verschil ging in de slotfase richting Fougères rap naar beneden. Drie kilometer voor de meet had Van Moer nog een halve minuut voorsprong.

Van Moer strandt in zicht van de haven, Cavendish slaat toe
Ook Team DSM en Trek-Segafredo meldden zich op de voorposten in dienst van Cees Bol en Mads Pedersen. Het peloton werd door het hoge tempo op een lang lint getrokken, waarna op de glooiende wegen Van Moer in zicht kwam. Ook Julian Alaphilippe stak een handje bij in dienst van Cavendish, waardoor het verschil alsmaar kleiner werd.

De oplopende finishlijn werd Van Moer uiteindelijk fataal. Hij strandde op 150 meter van de meet, waarna Jasper Philipsen als eerste de sprint aanging. Hij werd in de laatste meters nog overklast door Mark Cavendish. De Brit wist Philipsen te passeren en drukte zijn wiel als eerste over de meet. Bouhanni werd nog tweede, Philipsen derde. Cees Bol eindigde als beste Nederlander op de zesde plaats, Boy van Poppel werd negende.

Samenvatting etappe 4:

Dit artikel delen:

161 Reacties

Tonydepony 29 juni 2021 om 18:02

https://www.wielerflits.nl/nieuws/mark-cavendish-keert-terug-bij-deceuninck-quick-step/

Toch wel grappig om deze comments nu te lezen! Al was ik er zelf ook van overtuigd dat winnen veeeel te hoog gegrepen was

0
Ward 29 juni 2021 om 22:07

Haha, ik weet niet wat sidi’s zijn, maar Wheely mag om nieuwe :)

0
joep b 29 juni 2021 om 18:06

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

0
joep b 29 juni 2021 om 18:07

Waarom kijken jullie nog koers?de meeste van jullie zijn negatieve zuurpruimen zonder ook maar enig verstand van koers..mooie voorspelde overwinning van cav..heerlijk

0
joep b 29 juni 2021 om 18:08

Wat zijn de meeste van Julie zielig zeg

0
jooprioolpijp 29 juni 2021 om 18:12

Welkom op WF, Joep. Mis je nog een mening? Schrijf ‘m! Over wielrennen het liefst.

0
Ivanoviclover 29 juni 2021 om 18:10

Gaat nu niemand Bennett bedanken? :)

0
biggy 29 juni 2021 om 18:16

Mooie overwinning van Cav. Ik had wel het idee dat Philipsen te vroeg ging, oftewel Merlier ging te vroeg van kop af. Het was te ver voor Philipsen om het af te maken. Had het hem zeker wel gegund. Maar dit heeft Alpecin waarschijnlijk wel een overwinning gekost. Merlier is toch een stukje rapper.

Kunnen we Cavendish niet kronen als renner met de meeste etappezeges in de tour? Ik word altijd een beetje misselijk bij de naam Eddy Merckx. Die beste man is al minstens 3x betrapt op doping en heeft ontelbare keren plasjes ingeleverd van ploegmaats (wat hij notabene zelf toegeeft), dat is toch niet serieus te nemen? Ik begrijp niet waarom die man steeds op een voetstuk wordt geplaatst en Armstrong uit alle lijsten is geschrapt.

0
Scott Sunderland 29 juni 2021 om 18:21

Fantastisch. Hulde aan Lefevre & co. In Hollywood kunnen ze geen beter scenario schrijven. Van de beste sprinter aller tijden naar een renner die geen deuk in een pakje boter rijdt (fysieke en mentale redenen genoeg ter verklaring) en die volledig is afgeschreven. Dan keert hij voor een minimaal salaris terug naar zijn oude ploeg. En zelf is hij ook volledig terug. Ik ben nooit een fan geweest van Cavendish of de ploeg van Lefevre, maar de laatste jaren begint het te komen.

0
Pole Pole 29 juni 2021 om 18:21

Toen Cav over de meet kwam zag ik voor me een heleboel wielerflitsers hun schoen opwreten.

0
Olly 29 juni 2021 om 19:03

Ja idd en deze twee ook. Tom Veelers en Park Sanghoon + nog een aantal anderen die hij met de zwaartekracht kennis heeft laten maken.
https://www.ad.nl/dossier-olympische-spelen/cavendish-kijkt-om-en-torpedeert-koreaan~aad38d5c/

0
Magician 29 juni 2021 om 20:12

Ik ga hem nu niet meer veroordelen op basis van iets dat vijf jaar geleden gebeurd is, maar als ik die beelden zie krijg ik weer kippenvel. Wat een vreselijk moment was dat en wat was het ongelooflijk mooi dat Viviani die gouden plak nog haalde.

0
djerkson 29 juni 2021 om 18:22

Ook nog twee voor Wanty *knipoog*

0
Reiger 29 juni 2021 om 18:25

Dat zou voor Wanty ook geweldig zijn ja. Een klein ploegske met ritwinst in Giro én Tour

0
Haanaf 29 juni 2021 om 18:28

Mooie comeback na die verschrikkelijke val van enige jaren geleden.

0
Pole Pole 29 juni 2021 om 23:08

Behalve die val in de Tour, herinner je nog die salto mortale in Milano Sanremo?

0
JopieZ 29 juni 2021 om 18:30

Overwinning van Cav geeft alleen maar aan hoe treurig het niveau van de sprinters is als een veteraan kan winnen

0
stalle 29 juni 2021 om 18:35

Patrick Lefevere had natuurlijk eens te meer groot gelijk.
Zalig koers moment.

0
Laatste man 29 juni 2021 om 19:50

Knappe comeback van Cav. Mooi voor het verhaal.

Heel jammer voor Brent. Dat was erg gegund!

Wie er niet is, kan je niet verslaan. Maar het rijtje snelle mannen van de afgelopen jaren dat niet meesprint is wel erg lang (Ackermann, Bennett, Demare, Ewan, Groenewegen, Jakobsen, Merlier, Van Aert, Viviani).

0
MichielH 29 juni 2021 om 20:02

Ik heb Bouhanni toch wel behoorlijk onderschat.

Wat is er trouwens met Demare gebeurd, ik kan er niks over terug vinden?

0
Magician 29 juni 2021 om 20:15

Kwam er met zijn ploeg niet aan te pas vandaag, al zal de nodige fysieke malheur daar wel deels oorzaak van zijn.

0
Blackcanyon 29 juni 2021 om 21:29

Hulde aan Cav en Pat. Voor zover ik in de samenvatting kon zien een eerlijke sprint met een terechte winnaar. Zo kan het dus ook.

0
ProfrondeZevenbergen 29 juni 2021 om 21:42

Hij flikt het toch maar weer. En wat een emotie. Die is ook ongekend.
Philipsen pakt zijn etappe nog wel. Die wordt alleen maar beter gedurende de ronde.

0
klootje kriekeljon 30 juni 2021 om 02:43

Ik vind het een mooi mens, Cav. En al doet hij het bij de twijfelachtige ploeg.. kan er wel van genieten.

Hoop van harte dat hij het record van Merckx haalt. Al is dit aantal in deze tijd in mijn ogen nu al een grotere prestatie dan Merckx toen. Zelfs als sprinter.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone