Tour 2021: Peloton komt toch met statement bij de start

dinsdag 29 juni 2021 om 13:02
Tour 2021: Peloton komt toch met statement bij de start

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

Rennersvakbond CPA liet zojuist in een statement weten dat de renners vandaag niet zullen staken in de Tour de France, maar volgens Bauke Mollema komt er voor de start toch een statement vanuit het peloton.

Bij de officiële start zullen de renners enkele minuten stiltaan, om vervolgens nog een tiental kilometer geneutraliseerd verder te koersen. Dat laat Mollema voor de start weten aan WielerFlits. De renners doen dit uit onvrede, na een zeer chaotische finale in de derde etappe naar Pontivy.

Gisteren vroegen de renners tijdens de koers om eerder in de finale de eindtijden op te nemen, maar dat idee werd uiteindelijk afgewimpeld door de wedstrijdjury. In de laatste zeer smalle en technische kilometers gingen vervolgens heel wat renners tegen de vlakte.

Rennersvakbond CPA en de renners blijken duidelijk niet op één lijn te zitten, aangezien de CPA in een statement nog liet weten dat de renners vandaag niet zouden staken.

Dit artikel delen:

26 Reacties

peervaneynthoven 29 juni 2021 om 13:10

Hoe klein ook, alles is goed om maatregelen af te dwingen die de veiligheid ten goede komen.

0
vanSpringel 29 juni 2021 om 14:14

Zo’n statement moet je aan het eind van de etappe maken. Wat gedacht van 10km voor de finish kappen, stilstaan, fiets plat en met de billen op de grond. Hoofd naar beneden, vuist omhoog. Daarna stapvoets naar de streep, de laatste in het AK als eerste over de meet. Dat is een statement !

0
Savojor 29 juni 2021 om 13:11

Ik heb echt heel weinig met dit soort statements voor de show waarin het peloton even wil doen alsof ze een eenheid zijn. Reken er maar op dat er genoeg renners zijn die niet achter dit statement staan maar ook geen keus hebben.

En wedden dat ze vandaag weer gewoon als een stel bezetenen de finale gaan rijden met alle mogelijke gevolgen van dien?

0
mocca 29 juni 2021 om 13:31

Je zult altijd mensen hebben die ergens niet mee eens zijn. Dat betekent niet dat je het dan niet moet doen. Want als je zoals jou redeneerd, gebeurt er nooit iets, omdat er altijd wel iemand er niet mee eens is

0
S.t.B 29 juni 2021 om 13:34

Ligt aan de vaandeldragers van het statement. Staan de patrons op dan kun je wel degelijk een inhoudelijk en invloedrijk statement maken.
Met merendeel van de patrons zijn in deze tijd echter post pubers die doodsbenauwd zijn ook maar iets van engagement te tonen. Bij Poga en vdPoel moet je met een vergrootglas op zoek naar kritische stellingnames. Vind Wout hierin een uitzondering. Die heeft veel meer het type autoriteit en venijn waarmee Hinault destijds menig official de gordijnen in kon jagen.

0
dit is mijn achterwiel 29 juni 2021 om 16:13

Stb: poga was andere een vd enigen die met een voorstel kwam.

0
Turtlehead 29 juni 2021 om 13:12

Voortaan ook ff voet aan de grond als Thomas of een ander op 50+km van de streep op de grond ligt.

0
limburgia 29 juni 2021 om 13:16

Watjes !
Het is nu eenmaal zo dat er rotondes en bochten zijn en smalle wegen.
Net zoals iedere weggebruiker moeten zich de renners ook
er aan aanpassen. Het is niet anders helaas.

0
Pat McQuaid 29 juni 2021 om 13:34

De rotondes en smalle wegen zijn er ja. Maar je moet regels maken om de wedstrijd veilig te houden. Dat geldt voor formule 1 en ook voor wielrennen.

0
Paul Bus 29 juni 2021 om 15:17

Misschien om het veiliger te maken geen oortjes (hoe vaak zie je renners niet klooien met dat onding}nog veiliger een verbod op sprintetappes.Een tour bestaande uit een proloog 2 tijdritten 1 ploegentijdrit een heleboel RvV (het oude parcours)AGR LBL ritten en flink wat bergritten.Er zal nog steeds gevallen worden maar niet met 180 man in de laatste 10 km.En ook gewoon de tijd aan finish is de te klokken tijd. Leven kan zo makkelijk zijn.
Mogelijke sprinters gaan naar Ronde van Belgie Binqbank Grote Scheldeprijs en naar OS op de baan.

0
Panache 29 juni 2021 om 13:17

Ze kunnen natuurlijk ook niet te lang staken, want ze moeten voor de start van een ek-wedstrijd binnen zijn. Dat wordt gas geven straks.

0
Polleke 29 juni 2021 om 13:21

Dat zou pas een statement zijn, de vele zenders laten kiezen tussen koers of voetbal… daar raak je ASO waar het pijn doet…

0
ssj 29 juni 2021 om 13:24

ASO wilde wel meegaan met eerdere tijdsopname toch? De jury wilde dat niet. Dus weet niet of het wel terecht is om de ASO dan te raken. Hoewel ze wel een beter parcours hadden kunnen uitstippelen.

0
Panache 29 juni 2021 om 13:28

Je raakt dan ook je eigen sponsor, die met name vanwege de Tour (soms hoge) salarissen betaalt. En dat is precies de spagaat – iedereen is van elkaar afhankelijk. De renners hebben echt de macht niet. Zonder renners geen Tour, zonder ASO geen Tour, zonder Tour geen hoge salarissen.

0
Polleke 29 juni 2021 om 13:51

Ook prima… dan weten we ook meteen waar het hun echt om te doen is…

0
S.t.B 29 juni 2021 om 14:06

@Panache..
En juist daarom moet je ze één keer raken waar het echt pijn doet.
Al die BLM protesten vonden de sponsoren heerlijk om moralistisch op mee te liften. Geen rode cent verlies omdat iedereen netjes knielde binnen de aangegeven tijd die de organisatie, sponsoren en zendgemachtigden beschikbaar stelden. Één keer niet meehuilen met de wolven betekent niet dat het hele systeem meteen instort, maar wel dat je het lef hebt de ware belangen (en hun verstrengeling) oprecht ter discussie te stellen. Een sport waar gladiator gedrag eerder wordt gestimuleerd dan voorkomen is geen sport.

0
dit is mijn achterwiel 29 juni 2021 om 16:15

Juist. De sponsoren moeten er ook wat van merken. Dsn kunnen die de druk ook opvoeren. Als geld praat, gaan ze wel luisteren. Zelfs bij de aso.

0
ToNNePoN 29 juni 2021 om 13:43

De renners mogen ook best hand in eigen boezem steken, de meeste valpartijen komen door onoplettendheid of te wild koersen van de renners zelf. Wat willen ze nu eigenlijk? Dat wegen speciaal voor wielrenners 100 meter breed worden gemaakt? Dat alle bochten verdwijnen en er alleen nog etappes met kaarsrechte wegen zijn? Dat ploegen straks met maximaal 2 renners mogen starten? Ik las namelijk alweer reacties van mensen die pleiten voor kleinere ploegen. Alsof dat helpt, we zijn al van 9 naar 8 gegaan en het aantal valpartijen wordt echt niet minder. Nu er in het wielrennen ook steeds meer goedbetaalde profs zijn, begint ook meteen de aanstellerij… lijkt voetbal wel. Ik denk dat de ploegen maar gewoon zijwieltjes aan de fietsen moeten monteren, scheelt ongetwijfeld valpartijen dus dan hebben ze hun zin…

0
Romāns Vainšteins 29 juni 2021 om 13:43

Als je de renners vol eerlijkheidssap gooit en een anonieme enquête invullen laat zul je zien dat minus een klein aantal oprecht bezorgden de meesten dit zowel slappe als hypocriete hap vinden.

0
guyremgabdel 29 juni 2021 om 14:00

Misschien kunnen de fietsconstructeurs ook eens zoals de autoconstructeurs kijken om zaken als lane assist, automatische noodstop en waarom geen kleine airbagjes op het stuur ? Is daar al eens aan gedacht ?

0
RIH 29 juni 2021 om 14:26

Wellicht kan juist het publiek een statement maken! Minder kijkers, minder profijt voor de sponsors… benieuwd of dan de druk van bovenaf alsnog gaat werken. Of het nou gaat over een organisator, de grote wielerbaas, de ploegen of de wielrenners zelf… Joehoe… wij houden het in stand door mee te gaan in het circus. Dus laat de kracht van onderaf komen, van ons! Als je mee blijft doen met dit spelletje blijf je ook onderdeel/oorzaak van het probleem.

0
RIH 29 juni 2021 om 14:35

En als toelichting hierop… niemand zit erop te wachten dat zijn of haar favoriet uitvalt door pech. Wielrennen is juist zo mooi wanneer op gelijkwaardige wijze de krachten worden gemeten. Tuurlijk, iemand die zich laat verrassen door een waaier, of tijdens de tijdrit niet zulke lekkere benen heeft…. dat biedt voor mij meer spanning dan de loterij van afgelopen dagen. Knoop in je oren, wij als volgers/publiek hebben ook een woordje te spreken (zonder kartonnen wapperbord natuurlijk!)

0
SprintMaster 29 juni 2021 om 14:53

Je moet dat doen wat de organisatie, UCI en commercie het meest treft: een hele saaie dag ervan maken en in de slotfase een statement maken. Zodat het op TV komt en veel aandacht trekt.

0
girardengo 29 juni 2021 om 15:34

Het erbij slepen van een ‘grote leider’ zoals Hinault was is de goede weg ook niet. Dat autoritaire gedoe moeten we niet willen. Het moet mogelijk zijn gezamenlijk een standpunt in te nemen en een effectieve actie op te zetten, onder aanvoering van een aantal morele leiders.

0
oliebol 29 juni 2021 om 16:39

Nos onderbreekt in de finale vd etappe voor voetbalnieuws. Pfffff……zo vermoeiend.

0
koos1 29 juni 2021 om 17:40

Wie kijkt en luistert er nog naar die twee Muppets bij de NOS???

0

Headlines

Populair

Materiaalzone