Tour 2020: Voorbeschouwing vijfde etappe naar Privas

woensdag 2 september 2020 om 08:00
Tour 2020: Voorbeschouwing vijfde etappe naar Privas

foto: Cor Vos

Na de eerste aankomst bergop, waar Primoz Roglic de zege pakte namens Jumbo-Visma, zijn woensdag waarschijnlijk de sprinters weer aan de beurt. De Tour verlaat de Alpen en trekt naar de Ardèche, waar de streep is getrokken in Privas. Maar de renners moeten opletten… WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

De vijfde dag van de Tour de France begint in Alpenstad Gap, waar Matteo Trentin vorig jaar in zijn Europese kampioenstrui solo de overwinning behaalde. Daarvandaan trekt de karavaan voornamelijk in dalende lijn over 183 kilometer naar het in de Ardèche gelegen Privas, dat slechts een keer eerder etappeplaats was. In 1966 ging hier de vijftiende rit naar Bourg-d’Oisans van start, die onder erbarmelijke weersomstandigheden solo werd gewonnen door Luis Otaño.

Deze etappe wordt weliswaar aangevat in de Hautes-Alpes, maar de Hoge Alpen laat de Ronde van Frankrijk links liggen. Vanuit Gap koerst het peloton in westelijke richting. De korte ongecategoriseerde klim richting La Freissinouse (op net geen 1.000 meter hoogte) biedt in de openingsfase direct een kans voor vluchters om ten aanval te trekken.

Bij L’Épine zijn er na 47,5 kilometer tijdens een tussensprint belangrijke punten te verdienen zijn in de strijd om het puntenklassement. Vervolgens leidt de route door de Drôme en het Rhônedal. Dit gebied is berucht om de Mistral, die soms flink kan huishouden. Tijdens de etappe wordt een vrij krachtige wind verwacht en er wordt gewaarschuwd voor windstoten tot 50 kilometer per uur, maar naar het zich laat aanzien hebben de renners die tégen. De eerste bergpunten zijn te verdienen op de top van de Col de Serre Colon (4,1 km aan 3,7%), een beklimming van vierde categorie.

Eenmaal de Rhône overgestoken ligt de tweede, en tevens laatste, klim op de route. Dat is de Côte de Saint-Vincent-de-Barrès (2,7 km aan 4,2%). Daarna is het nog zestien kilometer tot de finish. De etappe staat aangemerkt als sprintersrit, maar de finale telt een aantal verraderlijkheden.

Tot die conclusie kwam ook Steven Verstockt, veiligheidsexpert van de Universiteit van Gent, die een model ontwikkelde dat objectief kijkt naar de veiligheid van een parcours. Volgens dat model is deze vijfde etappe, samen met de tiende, zelfs de gevaarlijkste van deze Ronde van Frankrijk, vertelde Verstockt in De Avondetappe.

Laatste kilometer:

Vlak voor de rode vod van de laatste kilometer is er namelijk een wegversmalling bij een rotonde. Vervolgens gaat de route een stukje vals plat omhoog, volgen een aantal slingerbochten en ligt op 250 meter van de streep nóg een rotonde op de weg. Het is dus opletten geblazen voor het peloton op de risicovolle passages en voor de sprinters is het zaak dat ze niet te vroeg aangaan, aangezien de slotfase geleidelijk oploopt.

Start: 13.10 uur in Gap
Finish: tussen 17.18 en 17.41 uur in Privas


Favorieten

Was het Alberto Tomba die maandag naar de winst slalomde in de derde Touretappe? De manier waarop Caleb Ewan zijn etappezege binnensleepte, deed in elk geval denken aan de Italiaanse oud-skiër. Rond de Australiër hingen voor de rit naar Sisteron nogal wat vraagtekens, nadat hij een dag eerste als allerlaatste over de streep kwam. Maar The Pocket Rocket liet zien dat zijn vorm in orde is en had niet eens een laatste jump nodig voor de overwinning. Daarmee staat hij op polepositie voor de winst in Privas.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

Voordat Ewan in Sisteron de zege voor zijn neus wegkaapte, leek Sam Bennett op weg naar de winst. De Ierse kampioen werd goed naar de streep gebracht door zijn ploeg Deceuninck-Quick Step, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. “De tegenwind was heel stevig en maakte het makkelijk voor iemand van achteruit om van wiel naar wiel naar voren te komen. Ik had ook niet mijn beste benen, al zou ik de volgende keer niets anders doen in deze sprint”, zei hij na de finish. Normaal gezien doet hij in Privas weer mee voor de winst.

Giacomo Nizzolo was in Sisteron the best of the rest. Na de lead out achter de grote rug van Max Walscheid kwam de Europese kampioen weliswaar te kort om zich te mengen in het duel tussen Ewan en Bennett, maar daarachter was hij Hugo Hofstetter en Peter Sagan duidelijk de baas. Die derde plaats is zijn beste klassering in de Tour de France sinds hij vorig jaar zijn debuut maakte, dus de Italiaan is vol vertrouwen. “Qua performance ben ik blij en in de ploeg kijken we uit naar de volgende sprint.”

Twee dagen na zijn fraaie derde plek in die onstuimige openingsrit rond Nice, moest Cees Bol in Sisteron genoegen nemen met de zevende plaats. Wellicht had er meer in gezeten voor de snelle Nederlander, die na de finish vaststelde dat in de sprint een paar fouten waren gemaakt. “De volgorde van de lead-out veranderde en toen we op kop kwamen, bleven we niet langs de hekken rijden. Dat had wel gemoeten. Daardoor raakte ik ingesloten en kon ik mijn sprint niet rijden.” Gaat alles goed, dan kan Bol in etappe vijf zomaar revanche nemen.

Sam Bennett – foto: Cor Vos

Caleb Ewan van de winst te houden? Daarvoor kwam Bryan Coquard in Sisteron tekort, nadat hij door de Australiër uit het wiel werd gereden. Toch kwam de Fransman in de slotfase nog sterk opzetten, maar raakte hij vervolgens ingesloten achter Peter Sagan en Matteo Trentin. Hij moest genoegen nemen met de negende plaats. Mogelijk had er een derde of vierde plaats in gezeten en daarom krijgt de sprinter, die dit jaar zijn eerste etappezege in de Tour najaagt, een vermelding in onze favorietenlijst.

Peter Sagan heeft in deze Ronde van Frankrijk zijn eerste top 5-klasseringen reeds in de tas. Dat soort uitslagen hebben hem in het verleden al zeven keer het groen opgeleverd. En ook nu heeft de Slowaak de koppositie in de strijd om het puntenklassement weer ingenomen. Na de etappe naar Sisteron kwam hij tot de conclusie dat hij de sprint wellicht wat te vroeg was aangegaan, waardoor hij al op 150 meter van de streep werd voorbijgestoken. Ook in Privas, met de risicovolle en oplopende finale, is de uitstekende stuurman een van de kanshebbers.

Giacomo Nizzolo – foto: Cor Vos

Bij Israel Start-Up Nation is Hugo Hofstetter de troefkaart voor de sprintetappes. De winnaar van Le Samyn eindigde in Sisteron al op een fraaie vierde plek en we zien hem ook in de lastige finish in Privas wel zijn mannetje staan. Hetzelfde geldt voor Edward Theuns, die in Sisteron zesde was, al is het elke dag afwachten welke pion Trek-Segafredo naar voren schuift. Ook Jasper Stuyven en wereldkampioen Mads Pedersen kunnen uitgespeeld worden.

Nu de finale wat ingewikkelder is, moeten we mogelijk ook rekening houden met Wout van Aert en Greg Van Avermaet, die al wel kansen zag voor de vijfde etappe. Ook Van Aert liet al weten zijn ogen gericht te hebben op deze oplopende aankomst. De Belg is luxeknecht van Primoz Roglic en Tom Dumoulin en liet dinsdag op Orcières-Merlette zien over een uitstekende vorm te beschikken. Lukt het hem ook in een sprint?


Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Sam Bennett, Giacomo Nizzolo
** Cees Bol, Wout van Aert, Peter Sagan
* Bryan Coquard, Hugo Hofstetter, Edward Theuns, Greg Van Avermaet

Tour 2020: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De weersverwachting voor de start in Gap is zonnig, aan een temperatuur van 22 ℃. Ook aan de finish in Privas wordt zonnig weer verwacht. De wind waait zwak tot matig, maar is vrij krachtig in het Rhônedal, waar wordt gewaarschuwd voor windstoten tot 50 kilometer per uur.

De vijfde rit is vanaf 13.05 uur, vanaf de start, rechtstreeks te zien op Eurosport 1. Vanaf 14.20 uur schakelen ook Sporza op Eén en de NOS op NPO1 over op de Tour de France.


Dit artikel delen:

80 Reacties

nobrakes 1 september 2020 om 19:02

Zucht, op 250 meter nog een rotonde, is er in dat klote gehucht nou echt geen rechte weg te vinden zonder obstakels

Panache 1 september 2020 om 20:18

Ik denk dat de finale selectief genoeg is om hier geen problemen te zien.
Je gebruikersnaam is nobrakes, wel ironisch…

Wildebert 1 september 2020 om 20:38

Nounou, kl*te gehucht. Maak je geen vrienden mee daar in de mooie Ardeche. Stond er daarom regelmatig ‘tourists go home’ op de muur en ging de middelvinger wel eens omhoog als ons NL-kenteken gesignaleerd werd.

ditisdavid 2 september 2020 om 00:33

De rotonde is speciaal voor de Tour verwijderd. De rotonde op een kilometer te gaan zou wel een probleem kunnen zijn.

Marco Heijmans 2 september 2020 om 13:14

Mij lijkt dat er een betere plaats te vinden moest zijn. Ze finishen op deze plek omdat er een stadion ligt waar ze dan de voorzieningen en parkeerplaats van kunnen gebruiken.

Dat die rotonde verwijdert zou zijn, zou ik wel eens willen lezen?? Ik weet wel dat deze rit als gevaarlijk is aangemerkt vanwege die rotonde.

In de Avondetappe vertelde Steven Verstockt, veiligheidsexpert van de Universiteit van Gent, dat de finale van de etappe van vandaag een aantal gevaren kent.

kaboutertje 1 september 2020 om 19:03

Geen Trentin? Viviani? Kristoff?

DerMeister 1 september 2020 om 19:07

Aangezien Kristoff heeft aangegeven vanaf nu te gaan knechten zal hij niet opgenomen zijn in dit stuk

bartp25 1 september 2020 om 19:08

Viviani lijkt me terecht bij kristoff en in mindere mate trentin kun je vraagtekens bij zetten

lander luypaert 1 september 2020 om 19:10

Kristoff heeft nooit aangegeven niet meer te sprinten. Hij heeft gezegd niet te strijden voor het groen en telkens in een kopgroep te gaan voor punten. Maar een sprinter zoals hij gaat zich echt nog wel mengen hoor.

bartp25 1 september 2020 om 19:09

Benieuwd of er een ploeg op die pukkel gas gaat geven om sprinters te lossen.

Westland95 1 september 2020 om 19:23

Lastige finale. Deze gaat voor Sagan zijn.

Jungle Man 1 september 2020 om 19:25

Wellicht een verrassende winnaar door een valpartij wegens rotonde 250 met eet voor de finish

Geflitst 1 september 2020 om 19:26

Probleem is een beetje dat de sterkste sprinter de zwakste ploeg heeft, biedt kansen voor de vlucht van de dag.

Vic413 1 september 2020 om 19:29

Denk wel dat Deceuninck , Bora en NTT een handje zullen helpen

Westland95 1 september 2020 om 19:29

Andere ploegen willen toch ook gewoon sprinten?

koos1 1 september 2020 om 19:29

Sprintje bergop, normaal zou dat bijna een zekerheid voor Sagan zijn. Voor de pure sprinters misschien net te zwaar.

appiett 1 september 2020 om 19:44

Zo heel erg bergop is dit toch ook weer niet. Van km 5 tot 1, kleine 2 procent. Laatste km eigenlijk nauwelijks.

04398 1 september 2020 om 19:46

Prima rotonde op 250m v.d. meet

josi 1 september 2020 om 20:17
Quote:
voor de sprinters is het zaak dat ze niet te vroeg aangaan, aangezien de slotfase geleidelijk oploopt

Een hoogteverschil van maar liefst 3 meter in de laatste kilometer, ik denk dat ze het niet echt zullen merken. In deze finale gaat alles om de positionering draaien. Als je niet bij de eerste 5,6 man zit op die rotonde zul je van goeden huize moeten komen om nog te winnen. Het zal dus dringen en duwen worden om daar vooraan te zitten. Ik duim dat iedereen overeind blijft.

Romāns Vainšteins 1 september 2020 om 20:19

Bennett met wraak !

Tuubke 1 september 2020 om 20:22

Laat de organisatie maar gauw besluiten dat de tijdwaarneming op 3 km voor de finish plaatsvindt, dat scheelt een heleboel risico voor de favorieten.

Veloburto 1 september 2020 om 20:23

Ik zet mijn geld op Calebje

zomaareens 1 september 2020 om 20:37

Bol!

Bruine Koersbroek 1 september 2020 om 23:30

Hooguit als z’n ploeggenoot een valpartij veroorzaakt..

japio 1 september 2020 om 20:39

Nou, zo’n slotfase is idd vragen om moeilijkheden. Zoveel obstakels in de laatste kilometer zou niet moeten kunnen.
Verder denk ik niet dat we Van Aert hier gaan zien. Het is toch niet heel selectief, maar wel erg riskant.

sven241 1 september 2020 om 21:04

Ewan, Sagan, Nizzolo, Van Aert geef ik met deze oplopende sprint allemaal meer kansen dan Bennett en Kristoff.

Kannibaal van Schepdaal 1 september 2020 om 21:50

De vierde etappe van Burgos niet gezien, neem ik aan?

Kevin Jonker 2 september 2020 om 08:22

4e etappe van Burgos nog eens terug gekeken. Valpartij precies onder de rode 1km lap. opstopping in het peleton waar Bennet vervolgens van profiteerde. Heb je nog andere voorbeelden?

sven241 1 september 2020 om 21:07

Zullen morgen trouwens wel eerder binnen zijn. Bijna hele rit in dalende lijn dus dat zal wel een uurtje of 5 worden.

chasse patat 1 september 2020 om 21:14

Direct na de rotonde op 250m voor de finish ook nog stoepranden. Als de hekken daarvoor staan (wat is te hopen) dan wordt de weg nog smaller. De oplopende sprint naar de rotonde wordt beslissend.

Veloburto 1 september 2020 om 21:25

Movistar gaat oorlog maken als er waaiers komen in het Rhonedal

Koffiemolen 1 september 2020 om 22:07

Hebben ze daar de coureurs voor dan? Ik kan mij er niet zoveel bij voorstellen.

Merlinappa 1 september 2020 om 21:25

Kans op waaiers +-50km voor het eind, of in ieder geval voor het Rhone dal!

Wheely 1 september 2020 om 22:29

Yess, zou leuk zijn. Goed moment ook met nog 50 km te gaan. Dan kan het nog alle kanten op. Mag hopen dat DQS en TJV al een plannetje aan het smeden zijn samen.

Paul Bus 1 september 2020 om 23:52

Mooie waaieretappe met compleet op hol geslagen peloton,past wel bij een ogenschijnlijk suffe woensdagmiddag.

Merlinappa 2 september 2020 om 07:15

Ja, de wind komt in het Rhône dal echt recht uit het noorden, schuin tegen dus op het stuk naar Montelimar. Al hebben ze m daarna wel vol tegen, das ook niet ideaal..

Onie 1 september 2020 om 21:48

Rotonde schijnt te zijn verwijderd, anders was het waanzin geweest.

Arie den Blanken 1 september 2020 om 22:20

Compliment aan de redactie door het plaatsen van het route kaartje.

Martino87 1 september 2020 om 22:22

Als het 1 km punt op 274 meter hoogte ligt en de finish op 277 meter, dan kun je toch nauwelijks spreken van een oplopende finish?

Zjoske 2 september 2020 om 13:38

Theoretisch kun je dan nog steeds 47 meter dalen in de eerste 500 meter om vervolgens 50 meter te stijgen tot aan de finish.

DylanNeymarSantos 1 september 2020 om 22:32

Zou Colbrelli een keertje mogen? Of moet die Landa veilig naar t einde loodsen… toch zonde want was vorige jaren sterk op dit soort aankomsten!

ProfrondeZevenbergen 1 september 2020 om 22:42

Landa heeft nog geen tijdsverlies aan zijn broek. Dat is redelijk uniek en misschien wel mede te danken aan Colbrelli.

Vic413 1 september 2020 om 22:53

#FREECOLBRELLI

Wheely 2 september 2020 om 10:35

#FREECOLBRELLI +1

Olivier Wiebenga 2 september 2020 om 12:28

#FREECOLBRELLI

04398 1 september 2020 om 23:33

Laatste 5km hoogteverschil van 77m, volgens mij heeft de cauberg eenzelfde hoogteverschil over 1.1km lijkt me dus niet echt al te overdreven zwaar te zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair