Sam Bennett geklopt in Sisteron: “Ik had niet de beste benen”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 31 augustus 2020 om 20:06

Sam Bennett geklopt in Sisteron: “Ik had niet de beste benen”

Sam Bennett behaalde voor het eerst in zijn carrière een top 3-uitslag in de Tour de France, maar blij is de Ier niet met zijn tweede plek in Sisteron. Hij leek op weg naar de zege, maar werd in extremis gepasseerd door Caleb Ewan. “Ik had niet de beste benen vandaag”, geeft Bennett toe.

Deceuninck-Quick-Step had alle reden om in de derde etappe het peloton aan te voeren. Julian Alaphilippe veroverde zondag in Nice de gele trui en met Bennett had de Belgische formatie een favoriet voor de ritzege.

In de finale werd Bennett goed afgezet. “De jongens hebben echt een geweldige lead out gedaan, maar de tegenwind was heel stevig en maakte het makkelijk voor iemand om van achteren, van wiel naar wiel, naar voren te komen”, aldus de sprinter. “Ik had ook niet mijn beste benen vandaag, al zou ik de volgende keer niets anders doen in deze sprint.”

Het geluk was aan de kant van Ewan en niet aan die van Bennett. “Het is echt een kwestie van geluk soms en ik hoop dat ik snel een reden heb om te lachen”, zegt hij.

RIDE Magazine
68 Reacties
Sorteer op:
31 augustus 2020 20:10
Deze grappenmaker wijkt van z’n lijn, een moordaanslag, aldus Lefevre.

UCI grijpt weer niet in.
31 augustus 2020 20:15
Volgens mij toch echt geen kwestie van geluk maar gewoon een Ewan die beter was.
    31 augustus 2020 20:58
    Precies wat ik dacht. Geen kwestie van geluk, maar van pure snelheid.
31 augustus 2020 20:21
Sprint nu paar keer gezien, maar een waarschuwing mag hier wel gegeven worden. Als Ewan er niet over had gekomen door de move dan ook wel een DQ.
31 augustus 2020 20:23
Ewan was inderdaad gewoon veel sneller en behendiger. Beetje zwak om van geluk te spreken.
31 augustus 2020 20:25
Sprinters die van hun lijn wijken uit koers nemen.
31 augustus 2020 20:30
Heb Bennett nooit een uitzonderlijke sprinter gevonden. Hij heeft nu 3 topjaren en hij is er alles aan het uithalen.
    31 augustus 2020 20:34
    Die giro dat hij er 3 pakte was wel genieten hoor, mooie spurts waren dat. Uitzonderlijk is hij misschien niet maar een touretappe is hij wel waard. Ewan daarentegen begint zich echt tot een fenomeen te ontwikkelen, zijn winnende spurts zijn pure kunst. Ook vooral ingegeven door een gebrek aan keuze vanwege zijn postuur, hij moet het zo doen.
    31 augustus 2020 21:06
    Edit.
    31 augustus 2020 21:26
    Imola was bijzonder doordat hij de situatie perfect inschatte, zijn moment koos en daarmee meteen 20 meter los was van de rest. Voor mij zit hij niet in het rijtje Groenewegen, Ewan, Gaviria en eerder Kittel.
    31 augustus 2020 22:06
    Klopt.. de Nibali onder de sprinters.. komt alleen boven in de zwakst bezette wedstrijden..
    1 september 2020 15:19
    Dan heb je het toch over een andere Nibali.
31 augustus 2020 20:34
Mwa maakte het makkelijk doet hij Ewan wel tekort. Puik staaltje sprintgogme van de Aussie.
31 augustus 2020 20:45
Geen nette sprint van Bennett, maar hij komt er mee weg doordat er niemand valt. Maar als dat het criterium is, dan gaat wielrennen nooit veiliger worden.

Maar ik neem aan dat Lefevere hem dit vanavond ook wel zal vertellen. En hem zal zeggen dat afwijken van een lijn en het zetten van een elleboogje ervoor heeft gezorgd dat Jakobsen in de lappenmand zit. Want Lefevere = Veiligheid. En veiligheid = Lefevere.

Ik ben in ieder geval blij dat Ewan er nog voorbij kwam, en dat een eventuele polemiek van afgenomen overwinningen iedereen bespaard is gebleven. Alhoewel ik het stiekem wel een mooi experiment zou vinden: wat mag er wel en wat niet in een eindsprint, en welke rol speelt de kleur van het shirtje in de meningsvorming. En hoe zou Lefevere gereageerd hebben bij een diskwalificatie....
    31 augustus 2020 20:50
    Flauwe reactie Michelangelo . Je doet niks anders dan wat je anderen verwijt.

    Overigens ook een flauwe reactie van Bennett. Ewan was gewoon beter, had niks met geluk te maken.
    En ook niet met slechte benen van Bennett, want ruime afstand van nr 3.
    Gewoon op waarde geklopt in een knappe sprint
    31 augustus 2020 21:03
    @Vocsnor,
    Ja, ik geef hier bewust een steek richting DQS.

    Misschien dat het statement van de ploeg nog komt, waarbij ze stellen dat het sprintgedrag van Bennett niet acceptabel was. Maar eerlijk gezegd verwacht ik daar niet veel van, omdat Lefevere en zijn mannen in dit soort gevallen heel snel vervallen in Calimero-gedrag en hypocrisie. Want als anderen het doen, dan is het moord en brand. Maar als de dader een DQS shirtje aan heeft, dan is het ineens een ander verhaal.

    Hopelijk gaan de Belgische journalisten hier Lefevere nog eens over kietelen. Benieuwd wat hij dan gaat zeggen. Maar eerlijk gezegd zie ik de journalisten dit ook niet aanzwengelen bij Patrick, want dan krijgen ze niet meer de laatste nieuwtjes van de ploeg doorgestuurd...

    En helaas zie je dezelfde moraliteit ook terug bij veel fans. Ik heb nog heel weinig DQS adapten gezien die praten over diskwalificatie in deze situatie. Terwijl ze een week of 3 geleden de mond vol hadden van rechtuit sprinten.

    En verder ben ik het met je eens. Bennett niet slecht en misschien wel gewoon op zijn niveau, Ewan gewoon beter. Mooie overwinning voor een geplaagde ploeg, en een bizar potje slalomwerk.
    31 augustus 2020 21:03
    Beetje kansloos, temeer ook dat er helemaal, en terecht, geen dsq uitgevaardigd is.

    Spijkers op laag water heet dit.
    31 augustus 2020 21:16
    @Romans,
    Een diskwalificatie is niet terecht als je het blijft bekijken met de "oude bril". Want met de oude bril was dit gewoon een normale sprint, en is diskwalificatie niet nodig omdat iedereen recht blijft.
    Maar als je toe wilt naar rechttoe-rechtaan sprinten, dan had je hier als wedstrijdjury kunnen (en misschien ook moeten) ingrijpen. Want het was zeker geen rechtelijn-sprinten.

    Nu is er in die zin geen aanleiding toe, aangezien de hoofdvogel is afgeschoten door iemand die er nog omheen kwam, en er niemand is gevallen. Maar wat was er gezegd als Ewan net niet gewonnen had door de beweging van Bennett? Of als hij gevallen was doordat hij klem was gekomen tussen Bennett en een andere achteropkomende renner?
    31 augustus 2020 21:21
    Michelangelo, het probleem is dat altijd een steek geeft naar DQS. Als je een dergelijk statement nou eens zou plaatsen bij een sprint tussen Ewan en pakweg Coquard, dan zou ik je reactie serieus nemen. Maar nu geloof ik niet dat je het echt inhoudelijk meent omdat ik zo zeker weet dat je dit enkel schrijft als je er DQS mee kunt bashen
    31 augustus 2020 21:31
    Tanteballenquatsch Michael. Het kwam niet eens in de buurt. Deze spurt is 0,0 vergelijkbaar met Katowice en veel meer met Plouay. Niemand blijft helemaal op de lijn en er komt er eentje creatief langsvliegen die eigenlijk de grootste risico’s meebrengt.

    Wat Groenewegen overkwam was pure kortsluiting, dat gaan we jarenlang niet meer meemaken.
    31 augustus 2020 21:32
    Niets mis met de sprint van Bennett. Heb de indruk dat de selectieve verontwaardiging weer flink heeft toegeslagen. Om het te staven maar even een Italiaans wielerforum bezocht en enkele tientallen berichten doorgebladerd. Veel lof voor Ewan daar en werkelijk niemand die het daar heeft over een ongeoorloofde sprint van Bennett, laat staan een diskwalificatie.
    31 augustus 2020 21:41
    Rechtoe rechtan sprinten is onmogelijk te handhaven. Wie van de 2de lijn komt kan dan nooit rond zijn tragere voorligger want hij hindert misschien zijn achterligger.
    31 augustus 2020 22:18
    Je ziet deze bowlingbal 2.0 kijken waar de concurrentie vandaan komt en wijkt vervolgens af richting Ewan. Dit is bewust van de lijn afwijken en had minstens boete, maar het liefste een tijdstraf in de etappe opgeleverd.

    Daarmee had het terecht geweest dat hij 30 plekken terug gezet was.

    Ewan maakt ook zigzag bewegingen en passeert (Sagan??) op een onmogelijke plek. Beide acties zijn discutabel in de context rondom (on)veiligheid in de koers.

    Het is gewoon een gemiste kans dat de UCI dit voorbij laat gaan.

    Maar ja, de UCI zit vol met mensen zoals hier reageren, tamelijk hypocriet.
    31 augustus 2020 22:58
    Bowlingbal 2. Rap mee kappen wat mij betreft.
    1 september 2020 07:50
    Groenewegen een meter van zijn lijn en Bennet zeker 2 meter, maar de rolmaat van Lefevre heeft altijd twee kanten....
31 augustus 2020 21:01
bennett is gewoon de nieuwe viviani, waarschijnlijk iets sneller, maar ook niet de absolute topper

binnen het huidige peloton is ewan waarschijnlijk de enige die een cavendish-achtig aantal ritten kan winnen in een grote ronde, maar dan moet hij wel een betere trein hebben. zijn huidige is okay, maar niet super. hang ewan achter dqs en je hebt er weer eentje die er jaren na elkaar een stuk of 4/5 wint
    31 augustus 2020 21:05
    Denk het niet want Ewan wint geen uberstormbuffeldoorhakspurts, met meerdere van die kwijlende prijsstieren naast elkaar. Dat kost je al best wat spurts.
    31 augustus 2020 21:06
    @Chippen,
    Ik denk dat je gelijk hebt met Bennett en Viviani.
    Maar in tegenstelling tot Bennett of Viviani denk ik dat Ewan veel sterker is als hij niet de goede leadout krijgt, maar in het wiel zit van een andere topsprinter. Om er dan op het allerlaatste moment achteruit te piepen. Zo heeft hij in ieder geval de meeste overwinningen gepakt.

    Met een leadout zal hij denk ik te snel op kop komen, danwel aan alle kanten voorbij gesprint worden omdat hij te laat wil starten als hij zijn eigen sprint moet rijden.
    31 augustus 2020 21:17
    Hij wordt vooral dan voorbijgereden omdat hij niks weegt en de ontstane tegenwind door snelheid meer vat op hem heeft.
31 augustus 2020 21:05
Het geluk zit hem volgens mij in het feit dat als je deze sprint 10 keer opnieuw laat doen, Ewan 8 van de 10 keer ingesloten komt te zitten en Bennett dus makkelijk wint.
    31 augustus 2020 21:08
    Ik denk alleen niet dat je 10 keer dezelfde sprint krijgt als je hem over doet.

    Ik ben benieuwd of er 1 sprinter is die er bovenuit springt. Ik dacht na dag 1 dat Ewan niet in orde was, en nu knalt hij er zo uit. Nu komt Kristoff er niet aan te pas. Bennett, is die snel genoeg of was hij nu gewoon perfect geplaatst?

    Sagan en Nizzolo lijken de constante factoren, maar net niet snel genoeg.
    31 augustus 2020 21:10
    Goeie. Doordat er met wind tegen te vroeg wordt aangegaan door Sagan ontstaat er ineens heel veel ruimte, waarvan Ewan kan profiteren. Zonder ruimte en met deze lead-out zou Bennett lachend winnen. Desalniettemin doet Ewan mij denken aan Cav in z'n goede jaren. Wat een kanon!
    31 augustus 2020 21:12
    +1
    31 augustus 2020 21:13
    Cav kon het allemaal. Van kop, met trein of zoals hier op zijn Ewans. Het zijn wel de wat kleinere spurters die die laatste stijl aankunnen, McEwen was er ook zo een.
    31 augustus 2020 21:49
    @RV Cav was echt bizar in zijn goede jaren. Alleen Kittel staat voor mij nog hoger, maar dat had ook met een goede lead-out te maken en helaas te vroeg gestopt. Cav en Cippolini all time high, maar alleen omdat Ewan en Groenewegen nog geen vergelijkbare palmares kunnen overleggen. Die schat ik intrinsiek op een vergelijkbaar niveau.
    1 september 2020 10:43
    Zowel Groenewegen als krachtspurter als Ewan als doosduiveltje gaan die iconen niet benaderen, dat zijn ook de besten ooit dus schandalig is het geenszins.
31 augustus 2020 21:08
Nog al een flauwe reactie van Bennett, Ewan was gewoon veel sneller.
    31 augustus 2020 21:13
    logisch. Bennett sprint 200m of meer vol tegen wind terwijl Ewan netjes kan lanceren achter sagan uit en dan nog eens achter bennett uit.
    Ik vind dat Bennett best een hele knappe sprint doet voor geen beste benen te hebben.
    31 augustus 2020 21:13
    Kijk, en als Lefevere het zelf al zegt...

    (Geintje hollow, sorry)
31 augustus 2020 21:22
Er zit voor alle andere sprinters dan Caleb Ewan deze Tour niets anders op dan te berusten in het te delven onderspit. Zijn sprint zag er vanmiddag uit alsof ie verdorie een half bruin bij de bakker ging halen. Met zo'n speels gemak laverend onder de wind door naar 't wringende en stoempende lijf van ome Sam. Het ventje was duidelijk niet onder de indruk van de dwingende elleboog swingende Benett.
Ik houd niet van sprints, maar dit is dan voor 't eerst dan toch een uitzondering.
"Keep up the spirit Caleb"! (vrij naar de sjampooreclame van ex-sprintert Marcel Kittel).
31 augustus 2020 21:25
https://twitter.com/PatLefevere/status/1300434691724652544
    31 augustus 2020 21:30
    En hierom heb ik zo een godsgruwelijke hekel aan die vent
    31 augustus 2020 21:37
    Dat Lefevere een verschrikkelijk vervelende vent is, daar ga ik helemaal in mee.
    Maar dat daarom alles wat iemand met een DQS truitje doet, verkeerd is, gaat mij te ver.
    We zien toch echt wel allemaal het verschil tussen de sprint in dit filmpje en de sprint van Bennett en Ewan

    Edit: kennelijk is PatLef overigens wel boeiend genoeg om zijn Twitter account in de gaten te houden
    31 augustus 2020 21:39
    Bennet steekt de halve weg over.

    Maar omdat er niemand valt of in de remmen moet knijpen is het ineens minder erg?

    Dat is gewoon hypocriet. Bennet heeft echt geen enkele reden om van zijn lijn af te wijken
    31 augustus 2020 21:46
    omdat er niemand in de remmen moet knijpen, is het inderdaad minder erg

    dat is niet hypocriet, dat noemt men naar het schijnt sprinten
    31 augustus 2020 22:23
    Nee, dat heet vuil spel en van je lijn afwijken.

    Dit negeren is arrogant, meegaan met de twitter status van Levevre is hypocriet.
31 augustus 2020 22:06
Het geluk was dat er een minigaatje zat tussen Sagan en de boarding. Maar Ewan wel duidelijk de snelste.
31 augustus 2020 23:04
Als een duveltje uit een doosje. Knappe zege. Veruit de snelste.
En Bennett moet op zijn minst een standje krijgen. Hij wijkt wel erg veel meters uit naar (voor de kijkers) rechts.
31 augustus 2020 23:49
Bennett zegt dat het soms een kwestie van geluk is. Hij zegt nergens dat Ewan geluk heeft gehad.
1 september 2020 02:03
Onbegrijpelijk dat iedereen hier een tijd terug nog moord en brand schreeuwt over het niet rechtuit sprinten en we het hier volkomen normaal vinden als een renner de halve baan oversteekt in de sprint. Inderdaad was de actie van Dylan wat erger en al zeker de gevolgen maar regeltechnisch gezien is de overtreding volkomen dezelfde. Het is en blijft van de lijn afwijken in de sprint. Het is hier ook geen klein beetje hé maar gewoon een halve baan. Grote mond over de veiligheid van de renners maar bij de eerste beste massasprint laten we het weer allemaal toe. Mij interesseert het absoluut niet welke trui iemand aan heeft maar hier had op zijn minst een waarschuwing voor gegeven moeten worden als je dit soort zaken wilt uitbannen.
1 september 2020 06:54
En wat te denken van die kamikazeactie van de heer Hoffstetter die net voor de finish van links naar rechts uitwijkt??
    1 september 2020 07:44
    Da's niet net voor de finish maar best ruim ervoor ongeveer tegelijkertijd met Ewan's capriool aan de andere kant, ook hij komt van achteren. Hij probeert ergens een gat te vinden om te winnen en rijdt een behoorlijk uitslag ermee.

    Ik vind daarvan vooral dat ik me afvraag hoe massasprints dan wel zouden moeten verlopen precies (?) Gisteren was gewoon een mooie, klassieke, op het scherpst van de snede afgewikkelde toursprint.

    Katowice heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten, in verschillende opzichten. Dat is begrijpelijk maar zou niet moeten conflicteren met de realiteit van de dag. Die Lefevere op twitter helpt daarbij inderdaad niet mee nee.
1 september 2020 10:24
edit wf: meer respect voor andere leden aub
1 september 2020 10:31
Ik las zelfs reacties op kleuterschoolniveau op dit forum, die vonden dat Caleb Ewan ook in de fout gegaan was door "van zijn lijn af te wijken". Dit tijdens zijn opmars vanuit de tweede lijn. Hallucinant. Niet alleen is dit toegelaten (uiteraard), maar Ewan hinderde ook op geen enkel ogenblik zijn tegenstanders. Volgens de kenners zou Ewan dus rechtdoor op zijn tegenstanders moeten ingefietst hebben.
Ik ben het ermee eens dat het niveau op dit forum, in tegenstelling tot op Engelstalige forums, de laatste jaren fel daalt. En met een piek naar beneden toe de laatste maanden.
    1 september 2020 10:39
    Het punt is gewoon dat de hele regel ‘niet van de lijn afwijken’ op geen enkele manier verenigbaar is met het fenomeen massaspurt. Het überhaupt communiceren van deze vage regel brengt velen in verwarring en geeft iedereen die het wil een stok om op elke sprint mee in te slaan.

    Wat betreft het vergelijken van niveau van verschillende wielerfora >. A: who cares? En B: wie ben jij dan om dat te duiden? Ga lekker naar het forum waar jij je thuisvoelt zou ik zeggen. En C: met wie precies ben je het eens in deze, you, yourself and you?
    1 september 2020 10:39
    Bye bye user
    1 september 2020 11:46
    Wel interessant, dat 1 van de personen die letterlijk het minst bijdraagt en die het laagste IQ toont in zijn posts, vervolgens stelt dat het niveau op dit forum naar beneden aan het gaan is...

    Maar goed, als je je eigen hypocrisie en stompzinnigheid niet kunt zien dan lijkt me dat een heerlijk zorgvrij leven. Geniet ervan user!
    1 september 2020 16:11
    @Romans,
    Er is in de sprint altijd iemand die "rechtuit" kan sprinten. En dat is degene die voorop fietst.
    Voor mij was er voor Bennett (die voorop reed) geen enkele aanleiding om een halve baan op te schuiven. Behalve om een achteropkomend iemand de doorgang te beletten / te hinderen.

    Voor de achteropkomers ben ik het wel met je eens. Die moeten vaak opschuiven om voorbij te komen, en rechtuit sprinten is dan niet mogelijk. Maar die zijn eigenlijk zelden of nooit bezig met "de deur dichtdoen", maar juist het tegenovergestelde: het zoeken naar een opening.

    En daar zit denk ik ons verschil in perceptie. En daarom had Bennett in mijn ogen een waarschuwing of DQ moeten krijgen. Ik was ook benieuwd of dit gebeurd zou zijn als Ewan NET NIET gewonnen had...
1 september 2020 12:03
@Vainsteins
Deels eens met je eerste paragraaf.
Wat je tweede reactie betreft. Als er overal in de wereld anders over de spurt van Bennett geschreven wordt, dan door sommigen op WF, is dit wel degelijk relevant. En ik zal dus blijven ingaan tegen het gedrag van sommigen op dit forum. Op WF. En verder ook actief blijven zijn op forums met leden die een veel hoger niveau halen, en die elkaar respecteren.
@Marik
Je voelt je duidelijk aangesproken. Welnu, kan je ook eens inhoudelijk reageren ? Niet blijkbaar, zoals de laatste maanden uit je tientallen (honderden ?) reacties bleek.
    1 september 2020 12:22
    Dat het je ging om een verschil in perceptie van deze spurt, en daardoor ‘dat Engelse forum’ een hoger niveau heeft was niet heel helder geformuleerd. Tsja, dat Katowice er harder inklapt op een Nederlandstalig forum met ook nog eens Jumbo en QS als hoofdrolspelers lijkt me evident en daarnaast is ‘Hullie lullen beter’ weinig bijdragend aan het niveau hier.
1 september 2020 12:05
@illu
Kan je mijn argumenten over de spurt van Bennett weerleggen ? Je mag gerust een andere mening hebben. Maar zoals gewoonlijk op een stompzinnige manier reageren tegen de persoon, maar niet tegen diens argumentatie, lijkt vandaag steeds meer de regel op WF. Dus, ik wacht op je argumenten en reacties.
    1 september 2020 13:04
    @illu, trap er niet in hoor. User staat hier bekend om zijn kortzichtige stukken die alleen hij inhoudelijk fantastisch vindt. Lekker laten gaan, het is zonde om inhoudelijk te reageren en daar je kostbare tijd aan te besteden als de ontvanger het niet op waarde weet te schatten.
    1 september 2020 13:48
    @Marik,

    maak je geen zorgen, ik lees zijn posts al een paar dagen. Zijn bril is zo gekleurd dat hij er helaas niet meer doorheen kan kijken. Wat discussieren ook meteen onnodig maakt gelukkig!
1 september 2020 13:10
edit wf: gedraag je
    1 september 2020 13:17
    Op vakantie geweest Ligthning? Ik hoop dat je ontspannen bent wedergekeerd, al vrees ik met grote vrezen.
2 september 2020 00:04
En waar blijven nu die inhoudelijke reacties van Marik en illu ? Daar draait het op dit forum toch om ? Inhoud, mag ik hopen. Als jullie geen (tegen)argumenten hebben,fijn. Maar ga dan niet op de man spelen.

Reacties zijn gesloten.