Teleurgestelde Wilco Kelderman geeft niet op: “Nog genoeg om voor te vechten”

Teleurgestelde Wilco Kelderman geeft niet op: “Nog genoeg om voor te vechten”

foto: Cor Vos

woensdag 18 mei 2022 om 07:30
Interview

Wilco Kelderman brak zondag in de aanloop naar Blockhaus twee spaken en moest daardoor ook vroeg passen op de slotklim zelf. Maar eigenlijk wist hij daarvoor al dat het een lastig verhaal zou zijn. Door een verre van vlekkeloze voorbereiding kan hij zijn klassementsambities opbergen, maar desondanks wil hij er in deze Giro d’Italia nog wel het beste van maken. “Ik ga proberen een rit te winnen en het team te helpen om het podium in Verona te halen”, vertelt de Nederlander (31) in een een-op-een-interview met WielerFlits.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Nee, die rustdag had hij liever niet gehad na de opdoffer die hij op Blockhaus te verwerken kreeg. “Het kan beter”, lacht hij toch, als we vragen hoe het met hem gaat. “Het weer is goed, we zitten op een mooie plek. Maandag hebben we nog een rustig rondje gereden, verder weinig bijzonders. Maar om eerlijk te zijn had ik die rustdag liever niet nu gehad. Je blijft dan altijd een beetje hangen in het gevoel van de rit ervoor. In mijn geval is dat dus niet zo heel positief. Liever rijd ik dan meteen een nieuwe koers, zodat ik het snel weer kan vergeten. Nu heb je het er toch met verschillende mensen over en ebt dat gevoel niet weg. ”

Op de naar eigen zeggen saaie slotklim naar Blockhaus deed hij het relatief rustig aan, nadat Kelderman gelost was. Hij kon er goed nadenken over wat hem nu overkomen was. “Op deze manier uit de top van het klassement wegvallen, is niet wat ik wilde. Ik denk niet dat ik bij de beste zes had gezeten, maar ik had zonder pech zeker rond de tiende plek kunnen finishen. Dat is jammer. Maar gelukkig scheelt het dat mijn ploeggenoten Jai Hindley en Emanuel Buchmann er goed voor staan. Daar kan ik me aan optrekken. Ik ben ook zeker niet te beroerd om hun meesterknecht te zijn, want ze zouden zo maar het roze kunnen pakken.”

Verstoorde voorbereiding
“Maar uiteindelijk zag ik het ook wel een beetje aankomen”, openbaart Kelderman. “Dat komt niet alleen door de val in Luik-Bastenaken-Luik (waar hij een kleine hersenschudding opliep, red.). Ook al door de periode daarvoor. Door alle blessures na de Benelux Tour (waar hij zijn bekken en een aantal ribben brak & een diepe snijwond opliep, red.) ben ik vrij laat begonnen met trainen afgelopen winter. Dat was pas half december, waardoor ik een maand – dat is tachtig uur – training mis die ik normaal wel doe. Toch denk ik dat ik zonder corona (voor Ruta del Sol, red.) en zonder bronchitis (tijdens zijn hoogtestage, red.) de lijn goed had kunnen doortrekken, dan was ik hier in goeden doen aan de Giro begonnen.”

Kelderman gebutst en gehavend na de bewuste rit in de Benelux Tour 2021 – foto: Cor Vos

De klassementsrenner miste een flink aantal kwalitatief goede trainingen, die cruciaal zijn in het toewerken naar topconditie. “Je weet dan dat het echt lastig is om supergoed te zijn in de Giro. Wielrennen liegt niet. Als je een goed klassement in een grote ronde wilt rijden, dan moet je voorbereiding top zijn geweest om met de besten mee te doen. Dat kan niet alleen maar op talent. Je hoopt er dan altijd goed doorheen te rollen, om in de laatste week toch nog je beste niveau te halen. Maar dan moet het niet tegenzitten. Als dat wel zo is, dan is dat een lastig verhaal. Zoals in mijn geval. En toen kwam die val in Luik er nog overheen…”

“Daar werd ik een beetje gek van”, vertelt Kelderman. “Het zat allemaal tegen. Ik dacht op een gegeven moment zelfs: ‘Ik ga niet eens aan de start staan van de Giro’. Toch hebben we dat gedaan en in de eerste dagen was ik ook redelijk goed. Maar dan ben je nog fris en haal ik altijd wel een goed niveau. Die klasse heb ik dan weer wel. Alleen moet je dat dan drie weken lang kunnen volhouden, ook in de hoge bergen met heel steile beklimmingen. Tegen kleine gastjes die tien kilo lichter dan je zijn. Dan is het simpelweg heel lastig voor mij als ik niet in de topvorm ben die nodig is, om hetzelfde niveau te halen als mijn concurrenten.”

Twijfels over deelname
De vraag rijst of hij niet overwogen heeft om überhaupt forfait te geven voor de Ronde van Italië. “Ook voor die val in Luik heb ik daarover getwijfeld. Ik kende geen vlekkeloze voorbereiding en heb het ook met mijn trainer besproken. Dat begon voor de hoogtestage, waar ik door bronchitis aan begin met een antibioticakuur. Ik wist het toen even niet meer en dat heb ik bespreekbaar gemaakt. Wielrennen is een sport waarvoor je echt heel veel uren keihard moet trainen. Als je dan een week of anderhalve week voor Pampus ligt en niets kunt doen, dan verlies je heel veel arbeid. Zeker als je basis uit de winter kleiner is.”

Bij BORA-hansgrohe ligt de seizoensplanning redelijk vast. Als het écht niet had gekund, dan had Kelderman de Giro overgeslagen. “Op hoogte heb ik ondanks ziekte toch nog redelijk goed kunnen trainen. Tegen beter weten in, ga je het dan toch proberen”, legt hij uit. “Als ik nu thuis had gezeten, was het er ook niet beter op geweest. Dan had ik met tegenzin dagelijks naar de tv gekeken. Uiteindelijk is het denk ik wel de goede keuze geweest. Want zó slecht is het nu ook weer niet, weet je. Misschien heb ik deze ronde juist wel nodig na die relatief korte winter. Er zijn ook nog zo veel doelen deze Giro, zoals het eindpodium halen.” Met Hindley en Buchmann is dat iets wat zeker nog in het achterhoofd van Kelderman zit.

Kelderman net voordat het onheil begon – foto: Cor Vos

“Mijn persoonlijke doelen heb ik niet behaald zoals ik het voor ogen had” gaat hij verder. “Maar deze Giro beschouw ik zeker nog niet als verloren. Ik ga niet twee weken lang zielloos in de rondte rijden. Er liggen voor mijzelf ook gewoon nog kansen om een etappe te winnen. Nu heb ik het even lastig, maar ik hoop dat ik de komende twee weken kan mee springen in mooie ontsnappingen. Al is het ook een belangrijke taak om er voor de ploeg te zijn. Jai lijkt op dit moment onze beste renner, maar onderschat Emu ook niet. Zeker met die laatste week in zicht. Dat is echt een licht manneke. Die kan zeker nog uit zijn slof schieten.”

Proberen te winnen
Een ritzege zou voor Kelderman zelf zijn eerste overwinning in een rit in lijn zijn. Hij won tot op heden vier keer als prof: drie keer een tijdrit en het eindklassement in de Ronde van Denemarken 2014. De ervaring om een koers af te maken, heeft hij dus niet. “Goh, ik weet niet of dat het doel om een rit te winnen moeilijker maakt. Dat gaan we zien!”, lacht hij. “Het is in ieder geval een nieuwe uitdaging en daar houd ik me aan vast. Ik vind het mooi om daar nu voor te gaan. Hoe ik moet winnen? Volgens mij is daar geen geschreven regel voor. Het moet in ieder geval lastig zijn. En ik ben ook niet heel traag, hè? Natuurlijk moet het meezitten. Maar ik geloof er wel in. Elke lastige rit die er nu aankomt, is voor mij een kans.”

“Ik ga de Giro zeker uitrijden”, onderstreept hij meteen. “Mijn gevoel is niet slecht. Richting de toekomst is het ook goed om deze Giro uit te rijden. En waarom zou ik ook uitstappen? Ik heb niets noemenswaardigs dat mij tegenhoudt om door te gaan. Vooralsnog rijd ik na de Giro alleen nog het Critérium du Dauphiné, daarna is het nog onduidelijk. Daar ben ik nog niet mee bezig, omdat de Giro daarvoor nog te lang duurt. Het idee in de winter was om de Giro te doen en dan goed voor de dag te komen in de Dauphiné. Die combinatie is in het verleden vaker gelukt, dat is nu ook het plan. Daar ga ik dan weer voor een klassement.”

Kelderman gaat proberen zijn eerste rit in lijn ooit te winnen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

19 Reacties

Wheely 17 mei 2022 om 07:26

Leuk, Kelderman volgende keer ook mee in de aanval met Dumoulin, Mollema, Poels en VdP! Je hoort mij niet klagen. Zou wel geschiedenis schrijven zijn mocht hij hier een rit pakken, bergop moet ie dat groepje kunen kloppen.

Merlinappa 17 mei 2022 om 07:33

Heb Kelderman eigenlijk nooit als rittenkaper zien koersen. Ben daar inderdaad wel benieuwd naar, zijn eindschot is absoluut niet beroerd.

kleomantre 17 mei 2022 om 08:05

Kelderman zou eigenlijk verder moeten werken aan zijn uitstekende statistiek van top10 finishes in World Tour races zonder te winnen. Kan daarin legendarisch worden.

josi 17 mei 2022 om 08:15

Hopelijk zien we hem een aantal keren in de aanval. Met zijn kwaliteiten had hij eigenlijk al een aantal mooie ritten op zijn naam moeten hebben staan. Misschien dat het er eens een keer uit komt nu zijn klassement naar de vaantjes is. Dan zou zijn Giro op slag geslaagd zijn.

De Siepel 17 mei 2022 om 08:18

Kwaliteit genoeg, maar hij ontbeert winnaars cq killersmentaliteit, zoals Mollema of de Gendt.

Brabander 17 mei 2022 om 11:40

Ook mijn gedachte. Beetje zoals Kruijswijk, maar dan met punch. Dat is nog het meest vreemde, want in tegenstelling tot strijkijzer Kruijswijk is-ie gewoon erg rap aan de meet

Panache 17 mei 2022 om 09:17

Met zijn punch heeft Kelderman goede kansen in een heuvelrit, maar ik ben bang dat hij zich spaart voor een bergrit en daar verliest van een type Hirt, Dombrowski of Pedrero. Je ziet aan Mollema hoe moeilijk het is om rittenkaper te zijn, er is gewoon ervaring en geluk nodig. Sprintje winnen (wat Kelderman echt wel kan) is dan makkelijker dan een tactische finale waarin velen naar hem kijken.

horsm 17 mei 2022 om 09:18

Het zou leuk zijn als hij dit jaar nog een tweede grote ronde kon rijden: Tour of Vuelta.

Adorni 17 mei 2022 om 09:24

Vroeger was hier veel kritiek op Jurgen VDB, dat hij nooit een koers won, amper aanviel.
Kelderman is hetzelfde type renner, nochtans een renner met zoveel meer adelbrieven overgekomen naar de profs.
“Kelderman bestaat niet”

horsm 17 mei 2022 om 11:15

Hij heeft dan ook erg veel laten zien: podiumplaats Giro, top vijf in alle grote rondes, en hij lijkt nog steeds elk seizoen een slagje beter te worden als klassementsrenner.

bellevue 17 mei 2022 om 09:51

“één van de beste klassementsrenners ter wereld”

Shinzawai 17 mei 2022 om 10:19

Kelderman is op dit moment de belangrijkste helper voor Buchmann en Hindley, dus ik verwacht niet dat de ploeg hem graag voor rittenkaper ziet spelen. Het gaat hier wel om reële podiumkansen, niet om een krappe top-10 notering.

Verder lijkt het erop dat deze Giro eigenlijk nog wat te vroeg kwam voor Kelderman. Ik vraag me dan toch af of ze niet beter voor de Tour hadden kunnen kiezen, dat scheelt toch weer bijna twee maanden in de voorbereiding.

LB117 18 mei 2022 om 10:11

Neem aan dat Kelderman minimaal een luxe helper is.. Maar sluit me ook aan bij Thijs Z. dat het voor Kelderman makkelijker is om 6e te worden in het AK dan een een rit te winnen.

Klein Verzet 17 mei 2022 om 11:18

Ik hoop dat hij een dezer dagen in zo'n ontsnapping zoveel minuten terugpakt dat ie weer in de top 10 van 't AK komt, om daarna tegen alle verwachtingen in toch nog op dat podium te eindigen.

Wonderen bestaan niet, maar Wilco Kelderman wél !

Edwin Jansen 17 mei 2022 om 15:55

Blijft toch interessant te zien hoe opportunistisch en dus korte termijn veel wielrenners denken. Hij zegt zelf dat hij wist dat hij geen kans had een klassement te rijden en dan start je toch en als dan je realisme beloond wordt dan zeg je waarom zou ik niet uitrijden. Het enige dat ik kan bedenken is dat hij een klassement in de Vuelta wil gaan rijden en dan is idd een Giro in de benen niet weg. Nu maar hopen dat hij niet zijn zenuwstelsel aan het slopen is door zo vroeg te gaan koersen. Mijn vader heeft zijn hele leven nog last gehad van een zware hersenschudding in zijn adolescentie waarvan hij niet juist herstelt is. Problemen met zijn zenuwstelsel. Maar goed profwielrenner and mogen we dan volgens Thijs Zonneveld geen moderne gladiatoren noemen maar sommigen gedragen zich wel zo. Snoeihard voor zichzelf!

Blackcanyon 17 mei 2022 om 19:44

Giro als voorbereiding op het NK en dan die titel eens een keer pakken. Jumbo bakt vrijwel nooit iets van t NK. Matje moet met t oog op de tour even rustig aan doen. Als Jumbo zorgt dat t geen sprint wordt (en daar hebben ze belang bij omdat Jakobsen en Groenewegen niet voor Jumbo rijden) kan Kelderman mooi profiteren en er met de winst vandoor gaan.

Turtlehead 17 mei 2022 om 20:10

Matje mag geen NK worden van de baas, net als vorig jaar. Die moet het nieuwe sponsorshirtje showen op de eerste dag. Dus uitgelezen kans voor Kelderman!

Kopinkas 18 mei 2022 om 08:54

Voor de derde keer op rij op de VAM-berg, dat NK, begint wel een beetje saai te worden zo.
Overigens stond Kelderman de vorige twee keren niet eens aan de start, en reed hij zijn twee laatst gereden NK’s niet eens uit. Enkel in 2012 en 2013 reed hij een resultaat, een eeuwigheid geleden dus.
Idem dito voor Mollema trouwens, enkel in 2010 en 2011 een NK-resultaat die naam waardig in de wegrit.
Met een Belgische bril bekeken vind ik dat uiterst merkwaardig. Het zou inderdaad een uitgelezen kans kunnen zijn, maar de interesse blijkt afwezig bij toppers als Kelderman en Mollema.

Theo H 18 mei 2022 om 09:53

Interesse voor NK is bij veel toppers inderdaad afwezig, maar het is ook te gek voor worden dat het NK al kleine 10 jaar niet afzakt naar een echt klimparcours. Van de hele groep Dumoulin, Gesink, Kelderman, Kruijswijk, Mollema en Poels zal mede daardoor uiteindelijk niemand een titel behalen.