Wilco Kelderman twee weken na hersenschudding weer top in Giro

dinsdag 10 mei 2022 om 08:45
Wilco Kelderman twee weken na hersenschudding weer top in Giro

foto: Cor Vos

Wilco Kelderman zal vandaag samen met het wielerpeloton de Etna beklimmen in de vierde etappe van de Giro d’Italia. In 2020 reed de Nederlander nog naar een vierde plaats in de rit die eindigde op de Etna, als eerste klassementsman. Kelderman staat momenteel op een vijfde plaats in het algemeen klassement.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

De renner van BORA-hansgrohe is met andere woorden goed begonnen aan zijn Giro d’Italia. Kelderman kende nochtans aan slechte aanloop, zo hield hij meerdere blessures over aan een valpartij in Luik-Bastenaken-Luik. “Ik wist even niet meer waar ik was. Ik heb daar een hersenschudding opgelopen en een dikke knie. Ja, toen dacht ik dat ik mijn Giro kon vergeten”, vertelde hij aan het AD. Vandaag staat er met de finish op de Etna een belangrijke test op hem te wachten.

“Ik kijk er wel naar uit. En dat komt ook wel, omdat het de laatste keer zo goed ging daar (Kelderman werd vierde in 2020 op de Etna, red.). Andersom werkt dat ook zo. Neem bijvoorbeeld de beklimming van de Zoncolan. Daar heb ik een keer een heel slechte dag gehad. Dan kijk je er niet per se naar uit om daar nog een keer naar boven te rijden. Bij de Etna heb ik dat goede gevoel wel. Een lange, geleidelijke klim ligt mij wel.”

“Ik ben echt blij met dit begin, maar er komt nog heel veel aan”
Of die goede herinnering zal helpen? “Het begint allemaal met goede benen natuurlijk. Als je die niet hebt, maakt het niets uit welke berg je op rijdt.” Maar die goede benen heeft de Nederlander wel, dat bewees hij door in de eerste twee etappes telkens in de top-10 (vijfde in de eerste rit, zevende in de tijdrit) te eindigen.

“Het gevoel in de tijdrit was echt goed. Ik had een goede cadans en kon op het einde nog een goede beklimming rijden. Dat geeft wel een boost voor het vertrouwen. Nu kan ik zeggen: ik ben echt blij met dit begin. Maar ja, we zijn pas net begonnen, hè. We hebben nog geen echte berg gezien en er komt nog heel veel aan.”

Verder amuseert Kelderman zich zonder enige twijfel in Italië. “Ik hou van de tijd van het jaar. Als alles mooi in bloei staat. Dat is toch mooi fietsen. Dit is zeker mijn favoriete wedstrijd van het jaar. Ik heb er eigenlijk altijd wel een goed gevoel. En mooie herinneringen natuurlijk”, doelt hij op zijn derde plaats in 2020.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Turtlehead 10 mei 2022 om 08:55

Van een headline met ‘Kelderman’, ‘hersenschudding’ en ‘weer’ krijg ik t even heel warm… maar gelukkig gaat het over zijn herstel, niet een nieuwe tegenslag!

Favo 10 mei 2022 om 09:20

Haha, herkenbaar

Merlinappa 10 mei 2022 om 09:33

Toch knap hoor, een hersenschudding kan je echt langer last van hebben dan je denkt.. Ik hoop ook echt dat hij 100% in orde is en er geen last meer van heeft.

Quincy Adams 10 mei 2022 om 09:54

Inderdaad. Afgelopen dagen gingen goed maar dat waren relatief korte inspanningen. Vandaag is anders maar zou hem juist goed moeten liggen. Lijkt me zeer irritant als je telkens niet weet hoe goed je bent. Wat dat betreft is zijn mentale weerbaarheid erg goed, lijkt me. Vraag me overigens af of hij echt weer waar zijn top ligt (los van 1 5 10 en 20 minuten waarden ed in training)

RobertMollema 10 mei 2022 om 09:53

Heel benieuwd hoe Wilco het vandaag gaat doen op de Etna. Normaal gesproken is Tom natuurlijk de eerste Nederlandse hoop in de Giro, maar geen idee hoe hij er bergop voor staat. Bij Wilco vind ik dat overigens ook nog wel een spannende.

Tuubke 10 mei 2022 om 10:04

Ik heb meer vertrouwen in Kelderman dan in Dumoulin als Neerlands hoop in deze Giro.

Quincy Adams 10 mei 2022 om 10:09

Eens met @tuubke

De Siepel 10 mei 2022 om 10:53

Wat zou het toch mooi zijn, als Kelderman een keer als eerste over de streep komt. Hij heeft zoveel intrinsieke klasse maar lijkt vaak in te houden. Bij demarrages kijkt hij na een paar meter al achterom of er volgers zijn. Ik gun het hem van harte, heeft zoveel pech gehad met zware blessures. Hup Wilco…

VerstandOpNul 10 mei 2022 om 11:42

Ja, dat gevoel heb ik ook vaak bij Kelderman.. Alsof hij nooit helemaal all-in durft te gaan..

6feet 10 mei 2022 om 13:23

Eens. Geloven in je eigen kunnen zonder een vergelijk met anderen. Weten welke cadans, welke druk voor jou juist is op elk moment. Al zitten er misschien 10 in je wiel. Die flow gun ik hem (opnieuw).

Pietspeed 10 mei 2022 om 19:34

Hij bewijst het vandaag weer: na elke keer vallen is het bij hem weer opstaan en er staan. Bijna ongekend hoevaak hij er al bij gelegen heeft.

Headlines

Materiaalzone