Team Sunweb presenteert zich: “Laten zien in de klassiekers, succesvol in de sprints”

dinsdag 10 december 2019 om 11:36
Team Sunweb presenteert zich: “Laten zien in de klassiekers, succesvol in de sprints”

foto: Cor Vos

Team Sunweb presenteerde vandaag in Amsterdam de selectie voor het komende seizoen. De Duitse WorldTour-ploeg hoopt de pech van afgelopen seizoen snel te vergeten en wil met kopmannen Wilco Kelderman, Sam Oomen, Michael Matthews en Tiesj Benoot vooruitkijken naar 2020.

Bij Team Sunweb zijn in de staf enkele wijzigingen doorgevoerd voor volgend seizoen. De Duitse ploegleider Sebastian Deckert maakt de stap van de beloftenploeg naar de hoofdmacht. Bij het Development Team wordt zijn plek opgevuld door twee oud-renners: Roy Curvers en Albert Timmer krijgen de kans als ploegleider bij de talentenploeg.

Naast de mannenploeg werden in Amsterdam ook de vrouwen en de beloften van Team Sunweb voorgesteld aan pers en publiek. Aan het tenue verandert in ieder geval niet veel, dat blijft rood met witte banen. De grootste wijziging is de grote é op de schouders van fietsensponsor Cervélo.

foto: Cor Vos

Focus op de klassiekers en de sprint
“Het seizoen 2019 is niet geworden wat we ervan verwacht hadden. Met de vrouwenploeg zijn we wel tweede van de wereld geworden”, zei Iwan Spekenbrink tijdens de presentatie.

Hij kondigde ook een koerswijziging aan voor het nieuwe seizoen: “We willen ons laten zien in de klassiekers. We willen succesvol zijn in de sprints en we willen de beste sprinttrein worden.” Michael Matthews is een van de speerpunten daarin, hij focust zich in eerste instantie op de voorjaarskoersen.

De ploeg zet het rijden van klassementen in grote rondes niet op een zijspoor, maar tempert de verwachtingen. “In grote rondes hebben we nog steeds ambitie, maar het is niet realistisch om te verwachten dat we komend jaar daarin gaan winnen”, aldus Spekenbrink. Wilco Kelderman maakte bekend dat zijn hoofddoel de Giro d’Italia is. Hij wil daar zijn vorm bereiken toen hij in 2017 vierde werd in de Vuelta a España.

Ook over de beloftenploeg sprak Spekenbrink zich uit. “Zonder arrogant te willen klinken: ons Development Team is misschien wel de succesvolste opleidingsploeg ter wereld. Zeven van onze renners gaan naar de WorldTour en we hadden zelfs de wereldkampioen bij de beloften. Voor even dan…”, aldus de manager.

Transfers
De ploeg van manager Iwan Spekenbrink begint met negen nieuwkomers aan 2020, waaronder Tiesj Benoot, Ilan Van Wilder, Jasha Sütterlin, Alberto Dainese en Nils Eekhoff. Halverwege het seizoen sluit Thymen Arensman daar nog bij aan. Daartegenover staat het vertrek van onder meer Tom Dumoulin, Lennard Kämna, Max Walscheid en Louis Vervaeke. Ook zijn ploegleiders Arthur van Dongen en Aike Visbeek weg.

Benoot en Van Wilder hadden van hun oude ploeg Lotto Soudal geen toestemming gekregen om al in het nieuwe tenue op het podium te staan tijdens de presentatie. Zij bleven daardoor langs de kant zitten.


Houd onze website de komende dagen in de gaten voor de laatste updates en reacties vanuit het kamp van Team Sunweb.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Chasse_patate 10 december 2019 om 11:51

Benieuwd voor welke sprinter ze dan gaan rijden.

rahimns 10 december 2019 om 11:55

Ze hebben Bol, Matthews en Dainesse

Sjonge Jonge 10 december 2019 om 12:22

En Max Kanter

horsm 10 december 2019 om 11:51

Cruciaal jaar voor de ploeg, lijkt me. Er staat nu wel erg veel druk op Oomen en Kelderman.

assen 10 december 2019 om 12:53

Belangrijk jaar zeker. Maar ik denk dat de druk niet onevenwichtig op de schouder van Kelderman en Oomen zal liggen. De focus ligt nu, zonder Tom, meer op klassiekers en sprint. Ben benieuwd… ook al hebben ze goede sprinters, ze hebben geen supersprinter, en voor de klassiekers hebben ze goede rijders maar ook hier niet de absolute top. Kortom, het kan vriezen en dooien.

hartstikkebedankt 10 december 2019 om 11:59

Voor de ploeg zou het mooi zijn als Bol, Oomen en Kragh Andersen er (weer) goed doorheen komen volgend jaar. Verder staat er met Matthews, Benoot, Kelderman en Hirschi gewoon wel een kwalitatieve basis. Als renners als Hindley en Hamilton nog een extra stap maken dan kan het zelfs nog een mooi seizoen worden. Talent genoeg in ieder geval, de helft van de selectie is jonger dan 24 jaar (!)

AWestie 10 december 2019 om 12:08

En Tiesj en Ilan moesten in trainingspak aan de zijlijn meekijken, las ik via Daan Hakkenberg. Ik vind dat zo flauw, die contracten tot eind december en bovenal teams die daar halsstarrig aan vast houden.

Samlambeej 10 december 2019 om 12:52

echt?

Thoin 10 december 2019 om 14:13

Gilbert rijdt op stage ook rond in een blauwe DQS outfit, met rode Ridley fiets en zijn helm van Belgisch Kampioen…
Trekt zuiver op niks ahaha

Inderdaad na de laatste WT-koers in China, zou ieder team zich moeten kunnen voorbereiden zoals zij dat willen.

Panache 10 december 2019 om 14:40

Wie betaalt het salaris in december? De oude ploeg: dan bepalen zij ook.

Een renner staat het (lijkt mij) vrij om een contract t/m 31 oktober te tekenen (10 maanden, of 1 jaar en 10 maanden) maar bij een blessure of geen nieuwe ploeg dan vervallen er dus ook 2 maanden salaris.

xistnc 10 december 2019 om 12:12

Komend seizoen wordt een overgangsjaar voor de ploeg. Slechter dan afgelopen jaar kan allicht niet. Renners en ploegleiding zullen zichzelf opnieuw moeten ontdekken, na pech/blessures/opofferingen van dit jaar en eerder. Het is echter maar de vraag hoe sponsors dit beleven. Die zijn immers ingestapt in een team met een andere, hogere status.

Samlambeej 10 december 2019 om 12:52

@xistnc
Welke ploeg bedoel je @xistnc? Ben niet helemaal mee.

assen 10 december 2019 om 12:56

Eens xistnc!

Als je een paar renners hebt die in een periode boven zich uitstijgen, dan hark je je al in de bovenste helft van WT ploegen. Top 5 zal echt heeeel lastig zijn met deze ploeg, is mijn inschatting. Waar zijn de sponsors tevreden mee?

Panache 10 december 2019 om 14:43

Ook eens. Hoofdsponsor Sunweb zou best wel eens teleurgesteld kunnen zijn in de nieuwe weg. Het is een ondernemersrisico, maar dat doet er niets aan af dat er consequenties kunnen zijn qua voortzetting.

SnellePelle 10 december 2019 om 18:00

@xistnc

Je vult zelf in wat het verwachtingspatroon van sponsoren is. Maar is dit realiteit?

Ik denk dat daar enkel wat over te lezen is in het sponsorcontract. En die krijgen wij echt niet te zien.

Akiria 10 december 2019 om 14:09

@xistnc, Volgens mij doel jij op sponsors die in het tijdperk Dumoulin zijn ingesprongen? Dan vermoed ik dat het team het in 2020 niet kan waarmaken.. voor de rest blijft het redelijk gelijk…

Lapjestrui 10 december 2019 om 14:42

Eerst even bijkomen van de tranentrekkende trailer.

Laat het binnenkort maar weer hip zijn om de ploegenpresentaties te laten plaatsvinden in de gemeenschapsruimte van Zalencentrum Hijgend Hert. Met een groepsfoto, gratis buttons en dan hup weer op de fiets #keepchallenging. @redactie was het echt zo smoelloos, steriel en gereserveerd als het er uitziet of werd er nog wel wat gelachen?

PS: Go Sunweb!

Lapjestrui 10 december 2019 om 15:04

Mooi zo.

SnellePelle 10 december 2019 om 18:07

https://twitter.com/teamsunweb/status/1204099611293560832

Volgens mij hebben die mannen lol genoeg.

Maar presentatie is presentatie, dus heeft Iwan ze netjes in het professionele gelid tijdens de voorstelling.

Laatste man 10 december 2019 om 15:08

Kunnen wel hele leuke uitslagen neerzetten met een ploeg vol jonge honden. Minder pech en wat losser koersen en ze kunnen zomaar kijkersfavoriet worden.

tendam 10 december 2019 om 15:59

De beste sprinttrein worden… dat waren ze al, voordat ze alles overhoop gooiden omdat Dumoulin een grote ronde bleek te kunnen winnen. En Matthews is niet het soort sprinter dat daar veel aan heeft.

Verder hebben ze best een ploeg met potentie. Het kan alleen maar beter dan afgelopen jaar.

Kevin Lowagie 10 december 2019 om 16:43

Het vertrek van Dumoulin is een aderlating zonder meer. Er zijn een pak jongeren waar ik toch iets van verwacht zoals Bol, Hirschi, Hamilton, Dainese en Van Wilder. Behalve Matthews zie ik evenwel weinig afwerkers in het team voor de grotere wedstrijden.

Covadonga 10 december 2019 om 19:56

Ik ben echt benieuwd naar de prestaties van deze ploeg in 2020. Talent genoeg en slechter dan 2019 kan haast niet.

Titaantje 10 december 2019 om 23:52

Tsja, beste sprinttrein of niet, als Matthews of Bol erachter zit zal je nog niet zoveel massapsrint op het hoogte niveau winnen.

west 11 december 2019 om 15:17

Als ze slim zijn zetten ze met al die jongeren in op de iets kleinere klassiekers. Super zijn in de Omloop, Dwars door Vlaanderen, E3, etc en dan Roubaix en Vlaanderen een jaartje op de bonnefooi..

Net binnen

Populair

Materiaalzone