Open brief Lobato: Excuses aan LottoNL-Jumbo en wens om te blijven koersen

Open brief Lobato: Excuses aan LottoNL-Jumbo en wens om te blijven koersen

foto: Sirotti (archief)

vrijdag 2 februari 2018 om 09:24

Juan José Lobato heeft een open brief geplaatst op Facebook. Daarin doet de ex-renner van LottoNL-Jumbo zijn verhaal over het lastige jaar 2017, het incident met de slaapmedicatie op het trainingskamp en over zijn toekomst. “Ik wil alles uitleggen wat er in de afgelopen maanden is gebeurd”, begint de Spanjaard.

Excuses
“Om te beginnen wil ik uitleggen wat er op 14 december 2017 gebeurd is op het trainingskamp van LottoNL-Jumbo”, aldus de 29-jarige Lobato. “Hoewel ik niet meer jullie kleuren zal vertegenwoordigen, moet ik mijn excuses aanbieden aan het team omdat ik een aantal regels geschonden heb.” Op 18 december werd in goed overleg het contract ontbonden nadat Lobato slaapmedicatie ingenomen bleek te hebben. “Ik wil wel informatie weerspreken die op het eerste moment gepubliceerd is. Er was geen feest en geen alcoholische dranken aanwezig. Het enige dat vaststaat is dat ik een medicijn heb genomen om te kunnen slapen, een stof die in geen geval doping is.”

‘Niet verslaafd’
Daarna geeft Lobato aan dat hij geen verslaving heeft aan die medicatie. “Ik heb al verschillende medische tests, waaronder een uitgebreide, ondergaan. En het resultaat is duidelijk: geen enkel spoor van deze slaapstof in mijn urine. Ik sta volledig open voor verdere tests om te bewijzen dat ik niet verslaafd ben aan medicatie”, aldus de sprinter, die vorig jaar in de Tour de l’Ain zijn enige seizoenszege boekte.

‘2017 was het moeilijkste jaar van mijn leven’
Lobato bevestigt dat hij vaker tijdens het seizoen 2017 dit slaapmiddel heeft ingenomen. “Ik wil publiekelijk erkennen dat het klopt dat ik dit medicijn op bepaalde momenten tijdens 2017 nodig heb gehad vanwege persoonlijke problemen”, zegt hij. “Ik denk dat er veel mensen zijn die in hun leven uiteindelijk slaappillen nodig hebben. In mijn geval was 2017 het moeilijkste jaar van mijn leven. Ik ben geconfronteerd met een moeilijke scheiding en heb gerouwd om de dood van mijn oom bij een ongeluk. Hij was de sleutel voor mijn ontwikkeling als wielrenner en als persoon. Hij verliet ons op slechts 43 jarige leeftijd. Door al deze persoonlijke problemen was slapen niet makkelijk en moest ik op tijd een toevlucht nemen tot deze verkeerde medicatie om goed te rusten.”

Zoektocht naar een nieuwe ploeg
Lobato heeft spijt dat hij op het trainingskamp de medicatie innam. “Helaas ben ik vandaag de dag, nu het seizoen al begonnen is, nog steeds zonder team en moet ik publiekelijk mijn wens uiten om te blijven koersen op het hoogste niveau. Dit zijn zeer moeilijke tijden en ik wil jullie bedanken voor alle steun die mij gegeven is de laatste anderhalve maand. In het leven moet je nooit opgeven en hoop je zo snel mogelijk weer te kunnen concurreren met de besten. Dat is alles wat ik vraag, een kans om weer te kunnen koersen”, aldus Lobato, die aangeeft hard te hebben getraind om een team te kunnen vinden. Zijn naam werd gelinkt aan Burgos-BH, maar dat is niet concreet geworden.

“Dankzij het fietsen heb ik mijn glimlach weer terug en ben ik erin geslaagd alle moeilijkheden van 2017 te overwinnen. Op weg naar herstel moet ik nog een laatste stap zetten: Ik wil weer een truitje en een koersbroek aantrekken”, sluit Lobato af.

Dit artikel delen:

51 Reacties

jessevdalen 2 februari 2018 om 09:27

Triest verhaal.

0
Hengacity1 2 februari 2018 om 09:28

Sneu.. :-( zo word alles toch ineens omgedraaid.

0
Sebas 2 februari 2018 om 09:31

Het leven … Bedankt voor je uitleg Loba en het allerbeste gewenst voor de toekomst.

0
josi 2 februari 2018 om 09:32

Ik heb het vermoeden dat hij wel wat details weg laat en dat hij vooral graag nog een ploeg wil vinden voor dit seizoen.

0
Stenalic 2 februari 2018 om 09:34

Het was al lang duidelijk dat de TLJ met 2 maten aan het meten was. Trieste zaak sowieso en de houding van de staf maakt het des te triester.

0
klootje kriekeljon 2 februari 2018 om 09:36

Tis jammer dat dit verhaal 1 grote verliezer kent. TLJ heeft de hele kwestie goed aangepakt.. alleen het onderscheid tussen de behandeling van de 3 renners blijft toch vreemd.

0
platteprijs 2 februari 2018 om 09:37

Deze brief roept alleen maar meer vragen op.

0
Javier 2 februari 2018 om 09:37

Zoals hij het nu heeft opgeschreven zou je toch iets meer personeelsmanagement en begeleiding vanuit de ploeg mogen verwachten. Als hij een zwaar jaar achter de rug heeft door deze gebeurtenissen, had zijn ploeg hem op z’n minst kunnen steunen en helpen. Eigenlijk mag zoiets als dit gewoon helemaal niet gebeuren.

0
Shinzawai 2 februari 2018 om 09:43

Het probleem is natuurlijk dat hij zijn problemen en medicijngebruik niet met de ploeg heeft besproken.

0
Vinyakke 2 februari 2018 om 09:45

Edit redactie: Gelieve on-topic te blijven.

0
assen 2 februari 2018 om 09:48

Triest inderdaad. Maar aan de andere kant, een wielerploeg is geen liefdadigheidsinstelling. TLJ afzeiken omdat ze hem op straat hebben gezet na dit incident lijkt me daarom een stap tever.

Of ie nu aan bak komt of niet, ik hoop dat hij zijn weg vindt in het leven.

0
Vinyakke 2 februari 2018 om 09:55

Ik wil wel eens terug gaan naar andere artikels, ik denk dat nog nooit iemand commentaar heeft gekregen op een opmerking over een foto die bij het artikel hoort. Dit IS on-topic, of laat dan de foto weg!

0
Thailand 2 februari 2018 om 10:00

Triest verhaal, erg sneu wat hij heeft moeten mee maken allemaal. Al blijf ik erbij dat je TLJ niets moet verwijten, het wielrennen en zij met hun Rabo verleden in het bijzonder zijn op dit moment gebaat bij zeer duidelijke grenzen.
En duidelijke grenzen zorgt soms voor slachtoffers, in dit geval is hij dat triest genoeg.

@ Javier, er is totaal niet duidelijk wat de ploeg daarin gedaan of niet gedaan heeft. We weten destijds dat Gesink goed opgevangen werd, dus zolang daar niets over bekend is heeft het wat mij betreft weinig zin daar iets over te zeggen.

0
Romāns Vainšteins 2 februari 2018 om 10:01

Wat gewoon raar blijft is dat Lobato op moet rotten en dat Tolhoek en Eenkhoorn gewoon weer meetrainen en over 2 weken gaan koersen. Wat heeft Lobato nou precies meer op zijn geweten dat hij zwaarder gestraft wordt, LTJ is daar iig nooit duielijk over geweest.

Verder een menselijk betoog waarvan we op afstand maar moeilijk kunnen zeggen in hoeverre dit gekleurd/aangepast is.

0
Jandepandaman 2 februari 2018 om 10:05

Vervelend jaar voor hem. Maar eenzelfde verhaal zou ik vanuit TLJ ook weleens willen horen. Lijkt me dat Lobato ook wel enigszins zijn eigen stoepje schoon aan het vegen is om weer een ploeg te vinden.

0
Viktrodriguez 2 februari 2018 om 10:10

Meten met twee maten n.a.v. een open brief, waarin je je ernstige vraagtekens bij kan zetten zonder meteen een kant te kiezen? Lobato zal ongetwijfeld vol bezig zijn met zijn eigen imago te redden, waarbij hij als een van beide partijen duidelijk baat heeft bij bepaalde gestuurde berichtgeving, die hijzelf op deze manier de wereld in brengt. Daarnaast denk ik dat Josi gewoon een punt heeft. Dit is ongetwijfeld niet zijn volledige verhaal, waarbij redelijk aan te nemen is dat hij relevante delen bewust weglaat.

Dit is geen zaak waar je deze brief en het eerdere handelen van de ploeg 1-op-1 kan combineren voor een zinnige conclusie. Allebei dienen ze hun eigen belangen. Het maakt het er vooral niet zinniger op om hier conclusies aan te verbinden.

Even los van dat dit weken na dato is geschreven. Hier heeft zijn advocaat/zaakwaarnemer een hand in gehad.

0
skylimit 2 februari 2018 om 10:14

Kan TLJ hem niet in genade aannemen, een 2e kans geven ? Denk wel dat hij dat terug zal betalen.

0
Frits des Jeux 2 februari 2018 om 10:26

Zelden een renner zo schuldbewust en eerlijk ten opzicht van zichzelf gezien. Jammer dat LottoNL-Jumbo de stoere jongen uit wilde hangen voor de bühne en het meest weerloze schaap (taalproblemen enz.) Heeft geofferd in het openbaar. Hoop dat die 2 broekies die nu een lachwekkende schorsing uitzitten zich dat ook realiseren.

0
Wheely 2 februari 2018 om 10:31

TLJ is nou eenmaal geen zorgboerderij. In hun ogen is Lobato waarschijnlijk een instabiele factor en dan lig je er net als bij veel andere bedrijven gewoon uit.

0
Magikdatzeggen 2 februari 2018 om 10:35

Wie zijn wij om van een afstand te bepalen wie TLJ niet en wel moet ontslaan zonder dat we alle feiten kennen? Dat lijkt me iets dat TLJ intern op moet lossen.

on topic: Lobato wil nu natuurlijk zijn imago redden om een nieuwe ploeg te vinden.

0
achtpuntzes 2 februari 2018 om 10:35

Vreemd dat de mensen denken dat alle drie de renners een precies even groot aandeel hadden in de kwestie en dat alle verschil in behandeling ten opzichte van die 3 per definitie onrecht is. Weten wij veel wat er nog meer gespeeld heeft en wat de directie heeft doen besluiten om een andere beslissing te nemen betreffende Lobato.

0
samuello 2 februari 2018 om 10:35

Lobato is toch ontslagen omdat hij de slaapmedicatie aan de andere twee had uitgedeeld? Daarnaast zal lotto jumbo ook niet blij zijn dat hij meerdere keren het gebruikt heeft.

0
EmPeHa 2 februari 2018 om 10:39

Volgens mij leek het in deze affaire dat hij de middelen had gedeeld met de twee Nederlanders. Als dat zo is, zal hem dat het meeste zijn aangerekend.

0
Chaba 2 februari 2018 om 10:44

Zo zelfbewust vind ik dit allemaal niet. De focus ligt meer op proberen te verdedigen dat hij niet verslaafd is en dat hij geen dopingregels heeft overtreden om zo snel mogelijk een nieuwe ploeg te vinden. Hij vertelt wel wat waarom hij ermee is begonnen maar ik het gevoel dat er meer achter zit. Ik vind het niet zo erg dat hij weg moest. Enige wat ik krom vind is dat Tolhoek en Eenkhoorn wel mogen blijven.
Hopelijk voor hem vindt hij wel weer gauw een ploeg want hij heeft klasse genoeg.

0
Djoop 2 februari 2018 om 10:56

Volgens mij waren er al eerder problemen met Lobato, kan me zo voorstellen dat het recente incident voor TLJ de laatste druppel was.

Voor mens en sportman hoop je dat hij er weer bovenop komt en een nieuwe ploeg vind.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone