Open brief Lobato: Excuses aan LottoNL-Jumbo en wens om te blijven koersen

Open brief Lobato: Excuses aan LottoNL-Jumbo en wens om te blijven koersen

foto: Sirotti (archief)

vrijdag 2 februari 2018 om 09:24

Juan José Lobato heeft een open brief geplaatst op Facebook. Daarin doet de ex-renner van LottoNL-Jumbo zijn verhaal over het lastige jaar 2017, het incident met de slaapmedicatie op het trainingskamp en over zijn toekomst. “Ik wil alles uitleggen wat er in de afgelopen maanden is gebeurd”, begint de Spanjaard.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Excuses
“Om te beginnen wil ik uitleggen wat er op 14 december 2017 gebeurd is op het trainingskamp van LottoNL-Jumbo”, aldus de 29-jarige Lobato. “Hoewel ik niet meer jullie kleuren zal vertegenwoordigen, moet ik mijn excuses aanbieden aan het team omdat ik een aantal regels geschonden heb.” Op 18 december werd in goed overleg het contract ontbonden nadat Lobato slaapmedicatie ingenomen bleek te hebben. “Ik wil wel informatie weerspreken die op het eerste moment gepubliceerd is. Er was geen feest en geen alcoholische dranken aanwezig. Het enige dat vaststaat is dat ik een medicijn heb genomen om te kunnen slapen, een stof die in geen geval doping is.”

‘Niet verslaafd’
Daarna geeft Lobato aan dat hij geen verslaving heeft aan die medicatie. “Ik heb al verschillende medische tests, waaronder een uitgebreide, ondergaan. En het resultaat is duidelijk: geen enkel spoor van deze slaapstof in mijn urine. Ik sta volledig open voor verdere tests om te bewijzen dat ik niet verslaafd ben aan medicatie”, aldus de sprinter, die vorig jaar in de Tour de l’Ain zijn enige seizoenszege boekte.

‘2017 was het moeilijkste jaar van mijn leven’
Lobato bevestigt dat hij vaker tijdens het seizoen 2017 dit slaapmiddel heeft ingenomen. “Ik wil publiekelijk erkennen dat het klopt dat ik dit medicijn op bepaalde momenten tijdens 2017 nodig heb gehad vanwege persoonlijke problemen”, zegt hij. “Ik denk dat er veel mensen zijn die in hun leven uiteindelijk slaappillen nodig hebben. In mijn geval was 2017 het moeilijkste jaar van mijn leven. Ik ben geconfronteerd met een moeilijke scheiding en heb gerouwd om de dood van mijn oom bij een ongeluk. Hij was de sleutel voor mijn ontwikkeling als wielrenner en als persoon. Hij verliet ons op slechts 43 jarige leeftijd. Door al deze persoonlijke problemen was slapen niet makkelijk en moest ik op tijd een toevlucht nemen tot deze verkeerde medicatie om goed te rusten.”

Zoektocht naar een nieuwe ploeg
Lobato heeft spijt dat hij op het trainingskamp de medicatie innam. “Helaas ben ik vandaag de dag, nu het seizoen al begonnen is, nog steeds zonder team en moet ik publiekelijk mijn wens uiten om te blijven koersen op het hoogste niveau. Dit zijn zeer moeilijke tijden en ik wil jullie bedanken voor alle steun die mij gegeven is de laatste anderhalve maand. In het leven moet je nooit opgeven en hoop je zo snel mogelijk weer te kunnen concurreren met de besten. Dat is alles wat ik vraag, een kans om weer te kunnen koersen”, aldus Lobato, die aangeeft hard te hebben getraind om een team te kunnen vinden. Zijn naam werd gelinkt aan Burgos-BH, maar dat is niet concreet geworden.

“Dankzij het fietsen heb ik mijn glimlach weer terug en ben ik erin geslaagd alle moeilijkheden van 2017 te overwinnen. Op weg naar herstel moet ik nog een laatste stap zetten: Ik wil weer een truitje en een koersbroek aantrekken”, sluit Lobato af.

Dit artikel delen:

51 Reacties

Viktrodriguez 3 februari 2018 om 10:53

@peervaneynthoven Ik vraag me af of dat van Kittel echt volledig te wijten is aan Giant/Sunweb. Ongetwijfeld zullen ze fouten hebben gemaakt, maar gezien de manier waarop Kittel vertrok bij Quick Step, nadat hij dreigde overvleugeld te worden door Gaviria, getuigt ook niet bepaald van veel professionaliteit of veel mentale sterkte vanuit de Duitse sprinter. Vluchten naar Katusha, omdat hij zware concurrentie kreeg. Wederom een ploeg zonder interne concurrentie. Daarnaast lijkt Kittel me ook niet de meest makkelijke met een nogal dominant karakter, afgaande op zijn media-optredens na bepaalde zaken.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone