Open brief Lobato: Excuses aan LottoNL-Jumbo en wens om te blijven koersen

Open brief Lobato: Excuses aan LottoNL-Jumbo en wens om te blijven koersen

foto: Sirotti (archief)

vrijdag 2 februari 2018 om 09:24

Juan José Lobato heeft een open brief geplaatst op Facebook. Daarin doet de ex-renner van LottoNL-Jumbo zijn verhaal over het lastige jaar 2017, het incident met de slaapmedicatie op het trainingskamp en over zijn toekomst. “Ik wil alles uitleggen wat er in de afgelopen maanden is gebeurd”, begint de Spanjaard.

Excuses
“Om te beginnen wil ik uitleggen wat er op 14 december 2017 gebeurd is op het trainingskamp van LottoNL-Jumbo”, aldus de 29-jarige Lobato. “Hoewel ik niet meer jullie kleuren zal vertegenwoordigen, moet ik mijn excuses aanbieden aan het team omdat ik een aantal regels geschonden heb.” Op 18 december werd in goed overleg het contract ontbonden nadat Lobato slaapmedicatie ingenomen bleek te hebben. “Ik wil wel informatie weerspreken die op het eerste moment gepubliceerd is. Er was geen feest en geen alcoholische dranken aanwezig. Het enige dat vaststaat is dat ik een medicijn heb genomen om te kunnen slapen, een stof die in geen geval doping is.”

‘Niet verslaafd’
Daarna geeft Lobato aan dat hij geen verslaving heeft aan die medicatie. “Ik heb al verschillende medische tests, waaronder een uitgebreide, ondergaan. En het resultaat is duidelijk: geen enkel spoor van deze slaapstof in mijn urine. Ik sta volledig open voor verdere tests om te bewijzen dat ik niet verslaafd ben aan medicatie”, aldus de sprinter, die vorig jaar in de Tour de l’Ain zijn enige seizoenszege boekte.

‘2017 was het moeilijkste jaar van mijn leven’
Lobato bevestigt dat hij vaker tijdens het seizoen 2017 dit slaapmiddel heeft ingenomen. “Ik wil publiekelijk erkennen dat het klopt dat ik dit medicijn op bepaalde momenten tijdens 2017 nodig heb gehad vanwege persoonlijke problemen”, zegt hij. “Ik denk dat er veel mensen zijn die in hun leven uiteindelijk slaappillen nodig hebben. In mijn geval was 2017 het moeilijkste jaar van mijn leven. Ik ben geconfronteerd met een moeilijke scheiding en heb gerouwd om de dood van mijn oom bij een ongeluk. Hij was de sleutel voor mijn ontwikkeling als wielrenner en als persoon. Hij verliet ons op slechts 43 jarige leeftijd. Door al deze persoonlijke problemen was slapen niet makkelijk en moest ik op tijd een toevlucht nemen tot deze verkeerde medicatie om goed te rusten.”

Zoektocht naar een nieuwe ploeg
Lobato heeft spijt dat hij op het trainingskamp de medicatie innam. “Helaas ben ik vandaag de dag, nu het seizoen al begonnen is, nog steeds zonder team en moet ik publiekelijk mijn wens uiten om te blijven koersen op het hoogste niveau. Dit zijn zeer moeilijke tijden en ik wil jullie bedanken voor alle steun die mij gegeven is de laatste anderhalve maand. In het leven moet je nooit opgeven en hoop je zo snel mogelijk weer te kunnen concurreren met de besten. Dat is alles wat ik vraag, een kans om weer te kunnen koersen”, aldus Lobato, die aangeeft hard te hebben getraind om een team te kunnen vinden. Zijn naam werd gelinkt aan Burgos-BH, maar dat is niet concreet geworden.

“Dankzij het fietsen heb ik mijn glimlach weer terug en ben ik erin geslaagd alle moeilijkheden van 2017 te overwinnen. Op weg naar herstel moet ik nog een laatste stap zetten: Ik wil weer een truitje en een koersbroek aantrekken”, sluit Lobato af.

Dit artikel delen:

51 Reacties

DeGroteMolen 2 februari 2018 om 11:11

Wat zou hier prevaleren bij Lobato: de oprechte spijt of de wens te blijven koersen? Anyway, sneu voor hem als zijn carrière zo eindigt. Lotto Jumbo is hier wel selectief streng aan de ene kant en coulant aan de ander kant. Wellicht speelt er meer bij Lobato?

Mooie_Mario 2 februari 2018 om 11:32

Dit wordt een gevalletje overdosis binnen 2 jaar als hij geen hulp krijgt. Dit zie je van heeeel ver aankomen.

Le Puncheur 2 februari 2018 om 12:03

Ik blijf mij altijd verbazen dat teams in de topsport zoveel moeite hebben om hun leden persoonlijk te begeleiden. Goede prestaties kunnen alleen maar geleverd worden als iemand niet alleen fysiek maar ook mentaal in topvorm is. Dat laatste wordt zo vaak vergeten.
Er lopen tientallen stafleden rond bij Lotto NL-Jumbo. Met een goede begeleiding en persoonlijke aandacht had dit voorkomen kunnen worden. Je haalt een Spaanse jongen uit een Spaans team weg, betaalt hem tonnen aan salaris, en vervolgens laat je hem verzuipen in zijn persoonlijke problemen. Uiteindelijk maakt Lobato zelf de fout, maar het maakt wel duidelijk dat TLJ nog ver af staat van de professionaliteit van teams als Sunweb.

ah-ja 2 februari 2018 om 12:11

Edit redactie: Niet doen.

mollemarijden 2 februari 2018 om 12:13

Geef die man hulp en neem hem terug TLJ voor een lager salaris

LutsenkoFan 2 februari 2018 om 12:14

Sunweb is ook net als Sky een “transparante” ploeg.

kelderfan 2 februari 2018 om 12:28

Ja, wat moet als team nu doen. Want het is wel een verhaal aan ’t worden.
Die jongen terugnemen en beter begeleiden?

DemarrErik 2 februari 2018 om 12:39

Wat een onzin om nu te roepen dat TLJ hem weer moet aannemen. Hij is over de scheef gegaan. Prive problemen zijn super vervelend, maar mogen nooit een reden zijn om een medewerker of renner de regels te laten overtreden. Dan wordt je er gewoon uitgezet, hoe vervelend dat ook is.

Patat Lefevre 2 februari 2018 om 12:52

@Redactie Ik vind dat jullie best in mogen grijpen als mensen zomaar dingen als ”junk” etc zonder enige onderbouwing gaan roepen.

r525 2 februari 2018 om 13:02

Ik neem het team niet kwalijk dat ze Lobato ontslagen hebben. Ik neem ze wel kwalijk dat ze niet alle drie ontslagen zijn.

Nee, we kennen niet alle details. Maar ik ben er toch vrij zeker van dat de enige reden is dat de andere twee mochten blijven, een Nederlands vlaggetje is. Als de nationaliteiten omgedraaid waren geweest, waren er wel meer ontslagen gevallen.

wiebipedia 2 februari 2018 om 13:33

Bedrijfsmatig, ethisch en professioneel gezien heeft TLJ hier vast alle mogelijke overwegingen gemaakt. Afscheid nemen van een medewerker op deze manier is nooit fijn en zeker niet in zo’n intieme omgeving als een topsportklimaat.
Ik ga er dan ook vanuit dat het ontslag van de een en de alternatieve oplossing voor de anderen gegrond is. Er is geen enkele reden on aan te nemen dat de TLJ leiding hier slecht mee omgaat.
Daarbij mist er een buslading context ook in dit verhaal van Lobato. TLJ moet in dit soort situaties ook allerlei juridische gronden mee laten wegen, terwijl Lobato volledig risicoloos kan praten. Dat spreekt natuurlijk ook in het voordeel van TLJ

DemarrErik 2 februari 2018 om 13:48

@r525

Klopt we weten niet alle details. Op basis van de details die we wel weten denk ik ook dat het feit dat Lobato verreweg de oudste is (en beter zou moeten weten) en hij er het slechtst aan toe was (hij kwam niet meer bij bewustzijn en ze hebben voor hem de ambulance gebeld) belangrijkere argumenten waren dan het land in zijn paspoort.

Daarnaast zegt mijn onderbuik gevoel ook wel dat het ze van hem af wilden omdat hij niet presteerde en een dure jongen is. Deze 'affaire' zal vast de druppel zijn.

vlek 2 februari 2018 om 13:53
Quote:
Nee, we kennen niet alle details. Maar ik ben er toch vrij zeker van dat de enige reden

Zelfs zonder details te kennen is het niet moeilijk om meerdere zaken aan te wijzen die een verschillende afwikkeling kunnen rechtvaardigen. Beetje simplistisch om daar overheen te stappen en direct terug te vallen op een stokpaardjes als enige verklaring.

tvm 2 februari 2018 om 14:15

DemarrErik, je bedoelt denk ik “over de schreef gaan”?

Sorry, ik kon het niet laten.

schipperaar 2 februari 2018 om 14:36

Ook al maakt iemand zijn problemen niet kenbaar, een echte manager ziet wat er speelt onder zijn mannen, is daarom dat buitenlanders zelden aarden bij TLJ.

r525 2 februari 2018 om 15:49

@DemarrErik
Tja. Ik vind persoonlijk dat leeftijdsverschil gewoon echt niet tellen. Ze zijn allebei 18+. Als je in die wereld zit en niet snapt hoe strikt dit soort dingen zijn…. Of je nou 20 of 28 bent, zou geen verschil mogen maken wat mij betreft.

@vlek
Daarom zet ik het ook neer als mijn gevoel/mening ;)
Ik kijk heus naar de bekende details, maar die vind ik het verschil in afwikkeling niet rechtvaardigen. Ik vind de verschillen namelijk veel te groot. Als ze nu de twee Nederlanders 2 maanden intern geschorst hadden, en Lobato bijvoorbeeld 4 maanden, was dat te rechtvaardigen geweest. Maar het verschil tussen ontslag en een schorsinkje die werkelijk niets voorstelt, nee, dat begrijp ik niet. En daarom denk ik dus dat de nationaliteit absoluut heeft meegespeeld in de bestraffing.

vlek 2 februari 2018 om 15:52

Meegespeeld is al heel iets anders dan de enige reden.

r525 2 februari 2018 om 15:57

Enige reden is inderdaad wat straf gezegd. Laat ik daar de hoofdreden van maken.

vlek 2 februari 2018 om 15:58

Zonder de details te kennen dan..

Marszzz 2 februari 2018 om 16:33

Zijn uitleg over zijn eigen situatie is nu wel duidelijk en begrijpelijk, wat ik zijn uitleg compleet mis, hoe en waarom Tolhoek en Eenkhoorn ook op precies dezelfde avond ook onder invloed van hetzelfde slaapmiddel waren.

peervaneynthoven 2 februari 2018 om 16:43

Quote: “maar het maakt wel duidelijk dat TLJ nog ver af staat van de professionaliteit van “teams als Sunweb”, en teams als SKY? voeg ik er in mijn onbenulligheid dan nog maar aan toe. De manier waarop Giant-Alpecin/Sunweb Kittel in 2015 begeleidde getuigde niet echt van “professionaliteit”. Dus met die professionaliteit van anderen valt het wel mee(of tegen zo je wilt) En wat weet [email protected] LP nu precies van de wijze waarop men Lobato misschien juist wel in een voor hem moeilijke periode heeft begeleid, maar misschien tevergeefs en bleek hij een recidivist. Wat heeft hij over zijn problemen verteld/gezegd, of het alleen maar verzwegen.Oordeel niet als je volstrekt geen kennis hebt over de details.Oordelen zonder feitenkennis is vergelijkbaar met “nepnieuws”.

schipperaar 2 februari 2018 om 16:59

@peer
Is geen oordeel maar een waarneming dat buitenlanders er nog altijd verloren bij “lijken” te lopen, gelijke monniken, gelijke kappen.

vlek 2 februari 2018 om 17:05

Bennett? Roglic?? Battaglin die zichzelf bij de ploeg melde en zijn contract vroeg heeft verlengd? Vermeulen vorig jaar? Ik kan moeilijk anders concluderen dan dat die waarneming een armoedige generalisatie betreft.

Jungle Man 2 februari 2018 om 19:17

Vraag me nog steeds af wat eenkhoorn en tolhoek bezield heeft. Niet al te snugger van hun om ook aan de stilnox te gaan

klootje kriekeljon 3 februari 2018 om 08:52

De ploeg brengt zelf het verhaal naar buiten en maakt er een duidelijk statement van, voor de buitenwereld. Vervolgens wippen ze er 1 en bieden ze de andere 2 de kans om zich toch als modelprof te ontwikkelen.. of zoiets was het. Na het aanvankelijke statement wordt er vervolgens niet of onvoldoende toegelicht waarom er verschillende straffen uitgedeeld worden.

Sterk geopend, matige opvolging.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone