‘Nieuwe wending in zaak-Errazkin: Spanjaard toch voorlopig geschorst’

‘Nieuwe wending in zaak-Errazkin: Spanjaard toch voorlopig geschorst’
donderdag 6 december 2018 om 18:50

Er lijkt een nieuwe wending te zijn in de zaak rondom Xuban Errazkin. De beloftevolle Spaanse klimmer zou tóch voorlopig geschorst zijn door het Spaans anti-dopingbureau AEPSAD. Eerder kwam nog het opmerkelijke nieuws naar buiten dat Errazkin nooit positief zou hebben getest.

De zaak
Laten we beginnen bij het begin. Op 15 augustus kwam naar buiten dat de 22-jarige Errazkin in de Portugese wedstrijd GP Abitoma positief had getest op het middel Terbutaline. Errazkin zou te hoge waarden van het medicijn tegen astma hebben ingenomen. De klimmer werd een tijdje aan de kant gehouden, waardoor hij moest passen voor de Tour de l’Avenir.

Eind augustus kwam dan het opmerkelijke nieuws naar buiten: Errazkin zou nooit positief hebben getest op het middel. Volgens het Spaanse Sprint-final hadden de controleurs bij zijn test geen enkele onregelmatigheid geconstateerd. Bovendien hadden ze geen officiële aanklacht tegen de renner ingediend.

En dat terwijl Errazkin wél heeft toegegeven het middel te gebruiken. De Spanjaard leek met de schrik vrij te komen. Sterker nog: zijn Portugese werkgever Vito-Feirense-BlackJack verlengde onlangs zijn contract met één seizoen. Het is echter nog maar de vraag of Errazkin volgend jaar zal koersen.

Errazkin denkt dat hij gewonnen heeft in de Vredeskoers – foto: Jan Brychta/Vredeskoers 2018

Onschuld bewijzen
Errazkin blijkt namelijk wel degelijk een positief plasje te hebben ingeleverd. Het goed ingevoerde Ciclo21 meldt dat de renner voorlopig is geschorst door het Spaans anti-dopingbureau. Het AEPSAD stelde met het ADOP – het Portugees anti-dopingtribunaal – een dossier samen, dat belastende informatie zou bevatten over Errazkin.

De beloftevolle klimmer zal tegenover het ADOP zijn onschuld moeten bewijzen. Het Portugees anti-dopingtribunaal zal – eenmaal het onderzoek is afgerond – zijn bevindingen sturen naar het AEPSAD, dat vervolgens moet bepalen of Errazkin inderdaad in aanmerking komt voor een schorsing.

De vraag is of Errazkin een verklaring heeft voor zijn positieve test. Eerder liet hij weten Terbutaline te gebruiken, omdat hij drie jaar geleden werd gediagnosticeerd met astma. Hij wist echter niet dat hij – om het middel te gebruiken – een TUE nodig heeft.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Mwielerfan 6 december 2018 om 18:56

Gelukkig hebben ze in Spanje en Portugal wel ethisch besef als het om doping gaat. Voorlopig schorsen tot het onderzoek afgerond is!

peervaneynthoven 6 december 2018 om 19:19

Ethisch besef? In Spanje? Dat zou ik niet echt zo willen stellen met het geval “Fuentes” en de daarmee samenhangende doofpot nog in gedachten.

rahimns 6 december 2018 om 19:54

Eens met Peer.. over Portugal doe ik geen uitspraken maar het etnisch besef in Spanje zeker als het om landgenoten gaat is ver te zoeken.

tendam 6 december 2018 om 20:00

Mwah, daar heerst een ‘iedereen doet het’-mentaliteit rond doping. Ik denk dat dit bij het grote publiek in Nederland ook zo is.

kielabokki 7 december 2018 om 05:47

Haha wat een onzin, juist niet daar. Was je sarcastisch?

aardappeljager 7 december 2018 om 07:10

Etnisch weten ze vrij goed volgens mij rahims. Zie de discussie rond Catalonië.

Ik neem aan een tikfout, maar toch

Mwielerfan 7 december 2018 om 16:51

Tenminste één iemand met een humor detectie. Maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in de ons nw Europese cultuurgenoten in Engeland vanuit de nationale bond doping organiseren en we toch vooral schande van Rusland en Spanje spreken

Poeksel 6 december 2018 om 20:53

“De vraag is of Errazkin een verklaring heeft voor zijn positieve test.”

Welke positieve test?

GekkeHenkie 6 december 2018 om 22:14

Wel een verklaring maar geen positieve test, daarom hebben ze hem nu geschorst denk. Anders zit je daar maar met je verklaring zonder dat je hem kan gebruiken ;)

aardappeljager 7 december 2018 om 07:11

Sinds de vrijspraak van Froome ga je toch anders kijken maar astma middelen. Ok dit is geen salbutamol, maar toch

west 7 december 2018 om 09:30

Die jongen wordt gewoon geslachtofferd. De Spaanse en Portugese dopinginstanties weten dondersgoed hoe het buitenland op hen neerkijkt. Dus om niet wederom laks en knullig over te komen, wordt nu een nobody neergesabeld.

Mwielerfan 7 december 2018 om 16:52

Ze hebben op z’n minst deze schijn tegen inderdaad

Headlines

Materiaalzone

Populair