Betrapte Errazkin geeft fout toe, maar verwacht vrijspraak: “Wist niet wat een TUE was”

Betrapte Errazkin geeft fout toe, maar verwacht vrijspraak: “Wist niet wat een TUE was”

foto: Jan Brychta/Vredeskoers 2018

donderdag 16 augustus 2018 om 10:28

Woensdag werd bekend dat het Spaanse klimtalent Xuban Errazkin voorlopig langs de kant staat vanwege te hoge waarden van het middel Terbutaline. De 21-jarige renner van het Portugese Vito-Feirense-Blackjack geeft tegenover Diariovasco zijn fout toe, maar verwacht alsnog te worden vrijgesproken. “Ik wist namelijk niet wat een TUE was”, zo komt hij met een verrassende verklaring.

De Spanjaard noteerde de te hoge waarden van het medicijn tegen astma tijdens een dopingcontrole in de GP Abimota, waar Errazkin de vierde etappe wist te winnen. Hierdoor werd de coureur – die onlangs nog als zestiende finishte in de Ronde van Portugal – uit de Spaanse selectie van de Tour de l’Avenir gehouden.

In een interview met het Baskische Diariovasco laat Errazkin weten dat er sprake is van overmacht. Voor het middel Terbutaline heeft een renner – volgens de regels van het UCI – een TUE (medisch attest) nodig. De jonge klimmer laat echter weten dat hij aanvankelijk helemaal niet wist wat een TUE was.

Zekere Errazkin: “Verwacht vrijspraak”
“Mijn teammanager en trainer Joaquim Andrade vroeg me na het gebruik van het middel of ik een TUE had”, aldus Errazkin. “Ik vertelde hem dat ik niet wist wat dit inhield. Na de benodigde uitleg heb ik – met hulp van de ploeg – alle benodigde documentatie in orde gemaakt”, aldus Errazkin, die niet blij is met de huidige gang van zaken.

“Het doet me pijn dat het woord positief in de mond wordt genomen. Er zijn gelijkaardige zaken die wél achter gesloten deuren worden afgehandeld. Ik verwacht dat ik word vrijgesproken, en geen sanctie krijg opgelegd. Maar mijn imago is nu wel voor altijd besmeurd.”

“Kamp al drie jaar met astma”
De jongeling kampt naar eigen zeggen al drie jaar met de symptomen van astma. “Ik werd drie jaar geleden als amateur gediagnosticeerd met astma. Ik ben toen naar een arts gegaan in Navarra, die me Ventolin en Terbutaline voorschreef. Ik heb mijn huidige team voor mijn komst hierover geïnformeerd, en ik heb het altijd aangegeven tijdens de controles”, zo besluit Errazkin.

Dit artikel delen:

21 Reacties

boehoe 16 augustus 2018 om 10:31

Hahahahaha

josi 16 augustus 2018 om 10:32

Ignorance of law excuses no one.

Chrys 16 augustus 2018 om 10:37

Hahahahaha

BenderBeach 16 augustus 2018 om 10:44

Wat een clown! Mooie nieuwe carrière: fiets weg, rode neus op.

Rico. 16 augustus 2018 om 10:46

Holleeder: “Ik wist gewoon niet wat het Wetboek van Strafrecht was.”

Javier 16 augustus 2018 om 11:41

Hahah heerlijk

skylimit 16 augustus 2018 om 10:47

Plausibel. Even de jurisprudentie in de zaak Froome op tafel leggen.
Het wordt onderhand wel eens tijd dat de UCI, Wada of welke seniele instantie hier over gaat eens (meer) duidelijkheid schept in tue’s, astma-produkten etc.
Optie 1 : alle tue’s verbieden en hiermee ook astma-produkten aan banden leggen
Optie 2: tue’s verbieden, maar astma-produkten toestaan volgens opgestelde lijst.

krypton 16 augustus 2018 om 10:58

Ongeloofwaardig. Het gedoe rond Froome heeft zo buitenproportioneel veel aandacht gehad dat het hem moeilijk kan zijn ontgaan wat een TUE is…

Jan 16 augustus 2018 om 12:02

Froome heeft wel een soort “Bosman arrest” gecreerd voor andere renners.

ChefSpijker 16 augustus 2018 om 11:02

Die jongen heeft nu al sowieso een flinke smet op z’n blazoen. Of ie nou vrijgesproken wordt of niet. Zullen niet snel WT-ploegen hun handen aan gaan branden.

LaurentJalabert 16 augustus 2018 om 13:02

Zal wel meevallen toch. Schijnt dat hij nu bij Sky nadrukkelijk op de radar staat.

zoetepap 16 augustus 2018 om 11:02

Ik had helemaal nog niet van Froome/Sky/Armstrong/Tue/Astmabeleid gehoord, ik kom net van de schoolbanken komaan zeg, moet ik alles weten, het is gewoon een hobby, als je geen lucht hebt neem je toch gewoon obscure hulpmiddelen? Dat wist ik wel, dus een beetje clementie mag wel.

KimJungPoels 16 augustus 2018 om 11:20

Tsja, hij gebruikt het schijnbaar al drie jaar zonder TUE en heeft er ook nooit een geheim van gemaakt. Dan is het vreemd dat ie nu pas een probleem heeft.

Verder vind ik de reacties wat overdreven, als je dit als 18-jarige voorgeschreven krijgt en het mag gebruiken kun je dit over het hoofd zien, hij is immers een jonge knaap die nog geen prof is en ook niet die begeleiding krijgt.

Bovendien als hij wel een papiertje had ingevuld was het allemaal gewoon geoorloofd geweest en dat is in mijn ogen het echte probleem, en ook de reden dat mensen gelijk zo cynisch doen.

Jean Dumas 16 augustus 2018 om 11:31

Mijn hond wist het wel, en hij heeft niet geblaft.

Wim Kruithof 16 augustus 2018 om 11:51

haha briljant…

TomDJ 16 augustus 2018 om 11:51

Tja, hij ging gewoon door met wat hij al jaren deed.
Was niets vreemds voor hem aan om iets tegen astma te gebruiken.

Het was wat naief van hem. En het was onzorgvuldig van de ploeg als die op de hoogte waren.

Maar het is wel zwaar om hem als dopingzondaar weg te zetten.

Marszzz 16 augustus 2018 om 16:46

Heel naief. Zelfs wij weten wat een TUE is. Is al een jaar lang onderwerp van veel dicussie.

kielabokki 16 augustus 2018 om 12:26

Wel een verfrissende verklaring.

dikkechaap 16 augustus 2018 om 12:39

Ook wel relevant om toe te voegen: Hij wist al twee weken na de controle van het resultaat, en is dus niet aan de kant gehouden (volta portugal).

De spaanse coach gaf aan dat niet dit testresultaat, maar het feit dat hij naar de volta portugal had gepiekt de reden was om hem niet mee te nemen naar de Tour de l’Avenir. Al gelooft natuurlijk niemand dat.

Birdheart 16 augustus 2018 om 14:13

Ze vragen aan hem of hij een tue heeft?
En hij maakt er bij deze personen geen geheim van?

Klinkt gek, een van de twee speelt dommertje

zacht 16 augustus 2018 om 16:23

Interessante tactiek.

Headlines

Materiaalzone

Populair