Meest opvallende jurybeslissing van 2019

vrijdag 6 december 2019 om 20:00
Meest opvallende jurybeslissing van 2019
Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en wie of wat verdient nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. In deze vijfde aflevering bespreken we de meest opvallende jurybeslissing van het afgelopen seizoen.

Diskwalificatie Nils Eekhoff


Het wereldkampioenschap wielrennen 2019 zal in Nederland voor een deel herinnerd worden als het eerste WK van Mathieu van der Poel, die door een hongerklop diep in de finale moest afhaken. Het WK in Yorkshire zal in de geheugens van wielerliefhebbers herinnerd worden als het WK van de omstreden diskwalificatie van Nils Eekhoff in de U23-wedstrijd.

De Nederlander van Sunweb Development kwam in september als eerste over de streep in de wegwedstrijd voor beloften, maar werd nog voordat de podiumceremonie plaatsvond gediskwalificeerd wegens stayeren. De wereldtitel werd daarna toegewezen aan de Italiaan Samuele Battistella. De diskwalificatie domineerde enkele dagen de publieke opinie in de Nederlandse wielerwereld. Eekhoff en zijn managers hebben inmiddels de jurybeslissing aangevochten bij het CAS, waar een procedure is gestart.


Diskwalificatie Tony Martin & Luke Rowe in de Tour de France


In de Tour de France gebeuren altijd gekke dingen. Dit jaar kwamen Tony Martin en Luke Rowe op een voor hun vervelende manier in het nieuws. De renners van Jumbo-Visma en Team Ineos werden door de wedstrijdjury gediskwalificeerd voor een incident tijdens de zeventiende etappe naar Gap.

Het duo kreeg het met elkaar aan de stok tijdens de beklimming van de Col de la Sentinelle. Op beelden uit de koers was te zien hoe Rowe aanzette om Martin aan de rechterkant van de weg in te halen, waarna hem ogenschijnlijk de pas werd afgesneden door de Duitser. Daarbij kon de Welshman ternauwernood zijn fiets rechthouden en een botsing met het publiek vermijden. Rowe leek vervolgens uit te halen naar Martin. Na het herbekijken van de beelden werd besloten beide renners uit te sluiten van verdere deelname.

Het besluit van de wedstrijdjury, dat tevergeefs werd aangevochten door beide ploegen, stuitte op groot onbegrip van wielerfans. In een poll op deze site stemde maar liefst 86% (6524 stemmen) de beslissing onterecht te vinden.


Boetes voor hinderen in de Tour

De diskwalificatie van Tony Martin en Luke Rowe was niet de enige veelbesproken jurybeslissing. De scheidsrechters van de koers traden ook hard op tegen een omstreden strategie van onder andere Deceuninck-Quick-Step.

In het peloton werden renners opzettelijk gehinderd of zelfs geblokkeerd om te voorkomen dat ze de kop van het peloton zouden bereiken. Onder andere Kasper Asgreen en Yves Lampaert van Deceuninck-Quick-Step en George Bennett van Jumbo-Visma werden voor dit vergrijp met een forse geldboete, tijdstraf en puntenaftrek berispt.

Ook over dit besluit waren de meningen verdeeld. De een noemt het een koersincident dat bij de aard van de sport hoort, de ander schaart zich achter het besluit van de jury en vindt dat het opzettelijk hinderen van collega’s niet thuishoort in het wielerpeloton.


Elia Viviani wijkt af van zijn lijn en verliest Giro-rit


Gehuld in de Italiaanse tricolore trui was Elia Viviani van plan om in de Giro d’Italia de sprintzeges aaneen te rijgen. Hij kwam van een koude kermis thuis. De Italiaan van de Deceuninck-Quick-Step verliet zonder ritzege na elf etappes de nationale ronde van zijn land.

Viviani kwam echter één keer als eerste over de streep, in de derde rit naar Orbetello. Die overwinning hield maar twintig minuten stand, want toen greep de jury in: Viviani werd de zege afgenomen nadat hij tijdens de sprint van zijn lijn afweek en Matteo Moschetti hinderde. Hierdoor werd Fernando Gaviria aangewezen als winnaar van de derde etappe.

Viviani stond al klaar om op het podium te verschijnen in zijn speciaal voor de Giro aangepaste kampioenstrui, maar kreeg toen te horen dat de jury in zou grijpen na het bekijken van de videobeelden. Met een beweging naar links hinderde hij Moschetti. Dat was genoeg om hem terug te zetten in de uitslag en de zege af te nemen. Boos beende Viviani weg bij het podium. “Wat een belachelijke beslissing van de UCI-jury”, reageerde ploegbaas Patrick Lefevere kort daarna op Twitter.


Bestraffen van Roglič voor duwen in Giro d’Italia

Primož Roglič eindigde afgelopen juni in Verona als derde in de Giro d’Italia. Maar geheel ongeschonden kwam hij niet uit de strijd. De Sloveen van Jumbo-Visma werd in de laatste bergrit, een dag vóór de afsluitende tijdrit, beboet met tien strafsecondes voor het geduwd worden door toeschouwers.

Op de voorlaatste klim, de Croce d’Aune, van de twintigste etappe werd Roglič geduwd door een toeschouwer, die nadat hij klaar was, werd afgelost door een nieuwe toeschouwer. Een politiefunctionaris langs de kant maakte uiteindelijk een einde aan het incident door de duwende toeschouwer naar de kant van de weg te trekken. De jury besloot uiteindelijk het voorval te bestraffen met tien seconden.

De straftijd had uiteindelijk geen invloed op de positie in het klassement van de kopman van Jumbo-Visma. Het gat naar de nummer twee (Vincenzo Nibali) bedroeg uiteindelijk één minuut en 25 seconden. Het verschil met de nummer vier (Mikel Landa) was wel slechts acht seconden. De eindoverwinning in de Ronde van Italië was voor Richard Carapaz.


Niet bestraffing van woede-uitbarsting Lopez in Giro

Het duwincident van Roglič was niet het enige opmerkelijke voorval uit de voorlaatste Giro-rit. Eerder in de etappe probeerde Miguel Angel López samen met Roglič en Bauke Mollema terug te keren naar rozetruidrager Richard Carapaz en diens ploeggenoot Mikel Landa en Vincenzo Nibali, toen de Colombiaan botste op een meerennende toeschouwer.

De kopman van Astana liet zijn frustraties de vrije loop en gaf de toeschouwer een paar rake klappen. López probeerde vervolgens nog terug te keren naar de kop van de koers, maar de veer was gebroken. Hij finishte uiteindelijk als achttiende, op 1:49 van ritwinnaar Pello Bilbao.

De wedstrijdjury beschouwde het voorval als koersincident. De kous leek daarmee af te zijn. Leek! Want een paar dagen later meldden Italiaanse media dat de UCI overwoog de Colombiaan alsnog een straf op te leggen om geen precedent te scheppen. Van dit voornemen hebben we daarna niks meer vernomen…


Danny van Poppel hindert Ramon Sinkeldam op NK wielrennen

Danny van Poppel stond al klaar om zijn zilveren medaille in ontvangst te nemen op het NK wielrennen in Ede, toen hij te horen kreeg dat hij uit de uitslag werd geschrapt. Hij werd door de jury gedeklasseerd vanwege het afwijken van zijn lijn in de sprint, waarmee hij Ramon Sinkeldam hinderde.

Van Poppel ging van kop af de eindsprint aan in Ede, met Sinkeldam in zijn wiel. In de laatste rechte lijn schoof de sprinter van Jumbo-Visma van het midden van de weg naar de rechterkant. Hierdoor werd Sinkeldam gehinderd. De coureur van Groupama-FDJ kwam woedend over de streep. De jury ging daarop naar de tv-beelden kijken, waarna besloten werd Van Poppel te straffen.

“Ramon kwam nog naar mij toe, maar als je de beelden van vorig jaar bekijkt gooit hij ook het gat dicht”, zei Van Poppel tegen de NOS. “Volgens mij doe ik niets anders dan hij deed vorig jaar. Dat is sprinten. Als je de beelden van vorig jaar bekijkt, gebeurt dat ook. Het is de beslissing van de jury. Voor mijn gevoel word ik hier tweede. Wat kun je er tegen doen? Als ze je deklasseren, dan is dat zo.”


Dit artikel delen:

56 Reacties

west 6 december 2019 om 07:32

Het feit dat de halve Tour werd afgezegd is niet interessant genoeg? Of te interessant zodat Eekhoff misschien niet zou winnen?

mackie 6 december 2019 om 09:32

Wat er in de tour gebeurd is volstrekt te verklaren. ze hebben op het wk toch ook het parcours omgegooid i.v.m weer.

en als alle profrenners die iets melden over de DSQ van Eekhoff zeggen dat het compleet onzin is omdat dit 100e keren per jaar gebeurt en dat je niet iemand 125km verder kunt straffen zonder enige vorm van waarschuwen, zegt mij dat meer dan de kenners hier die het terecht vinden

horsm 6 december 2019 om 10:00

@west: ha, goed punt! De beslissing was misschien niet zo omstreden, maar de consequenties van de beslissing waren natuurlijk wel enorm.

Panache 6 december 2019 om 11:04

En uiteraard het opnemen van de tijd bovenaan een col, en die tijdsverschillen doorrekenen in het klassement.

$kedel 6 december 2019 om 22:53

Niet heel omstreden, maar wel heel fout.

assen 6 december 2019 om 07:37

Leuk lijstje, dank!

Het lijstje bewijst dat wielrennen ook een jurysport is, gelukkig niet al te veel.

Terechte winnaar, en dat in allebei de wederzijds uitsluitende betekenissen.

Polleke 6 december 2019 om 07:45

Sorry maar deze poll kan toch niemand serieus nemen…

Secondant 6 december 2019 om 07:47

What’s in a name..

LucasR 6 december 2019 om 12:41

Nee, wat een onzin. Beetje vergezocht. Misschien ook een poll doen voor de mooiste bidon in de WorldTour?

Chasse_patate 6 december 2019 om 08:00

De keuze is niet moeilijk, deze is sowieso voor Nils Eekhof

ivo001 6 december 2019 om 08:11

Vind die beslissing over Eekhof niet opmerkelijk, was volkomen terecht.

aardappeljager 6 december 2019 om 15:27

Eens.

Het blokkeren in mijn ogen vooral onterecht bestraft. Gebeurt al sinds jaar en dag in het wielrennen. Laatst zag ik nog in een docu dat daar onderling gewoon over gesproken wordt. “Laat mij maar naast je rijden, dan hou ik ze wel tegen” is volgens mij schering en inslag. Zo houden ze kopgroepen klein in aantallen renners

Maenhout 7 december 2019 om 10:32

De moeite die de mensen, inclusief mijzelf, ermee hebben is dat de beslissing tijdens de koers genomen kon en moest zijn genomen. Nu kon de “valsspelende” Eekhoff de finale mee bepalen.

Mathieu Moller 6 december 2019 om 08:12

Viviani gestemd. Zoveel week hij mijns inziens niet af.
De rest was bijna allemaal gewoon terecht en in mijn ogen dus niet opvallend (inclusief Eekhoff).

BlancoProCycling 6 december 2019 om 08:17

*scroll* *scroll* *scroll*
*stem op Nils Eekhoff*

lander luypaert 6 december 2019 om 08:17

Eekhoff zijn DSQ was volkomen terecht.

Italia 6 december 2019 om 08:22

De eerste keer dat ik de volledige beelden van Eekhoff terugzie, en ik moet zeggen, de jury heeft hier een punt. Blijft echter wel opmerkelijk dat de beslissing pas na de koers is gekomen, en niet tijdens de wedstrijd.

Al Phila 6 december 2019 om 09:14

Ik mis in het rijtje het duwen door een Quickstep-verzorger van Alaphillipe in de Tour: geen boete of tijdstraf.

assen 6 december 2019 om 12:48

+2

Apemantus 6 december 2019 om 09:37

Of die diskwalificatie terecht of onterecht was laat ik in het midden, maar wat heeft de jury in Yorkshire Eekhoff een prachtige overwinning ontnomen. En niet alleen omdat het een WK was. Het koersverloop en de opvolgende ontknoping was jongensboek waardig.

Apemantus 6 december 2019 om 09:42

Tony "Panzerwagen" Martin krijgt van mij de teamplayer van het jaar award. En wat liet Kruijswijk zich veels te makkelijk als een sulletje door die Luke Rowe opzij zetten.

Panache 6 december 2019 om 11:09

Zou pas dom zijn om in een soort van gevecht te belanden wanneer je strijd om de eindzege. Je kan energie verspillen, vallen, bestraft worden… Gewoon slim om het gedoe te ontwijken.

Apemantus 6 december 2019 om 12:27

Het minste wat je kunt doen is op je voorhoofd wijzen. Ik persoonlijk had hem helemaal verrot gescholden. Maar Kruijswijk accepteert het onuitstaanbare gedrag van Rowe nederig en zwijgend. Hij wordt helemaal naar het midden van het peloton gedrukt zonder dat daar ook maar iets van een aanleiding voor is. Puur om te zieken. Als je je dat allemaal laat welgevallen ben je een sulletje die met zich laat sollen. Geef mij dan maar types als Tony Martin. Maar die gaat ook niet naar huis als hij zijn knie auw gedaan heeft. Die kanjer zat een week na z'n zware crash in de Vuelta al weer op z'n fiets (bont en blauw en in het verband gewikkeld). En dat was trouwens ook nog eens zijn tweede crash in de Vuelta (dan laat in de collectieve crash in de TTT nog buiten beschouwing).

Panache 6 december 2019 om 13:45

Jij laat je dus uit de tent lokken! Zidane liet ook niet met zich sollen in de WK finale, maar wie kreeg uiteindelijk de cup? Kruijswijk hapt niet, dat verdient een compliment en geen belachelijke uitspraak dat hij een sulletje is. Het zegt allemaal veel meer over jou dan over Kruijswijk wat je typt.

Apemantus 6 december 2019 om 14:15

Beetje peper in de reet mag. Ik zeg niet hij Rowe op z'n bek moet slaan. Maar om het zwijgzaam te aanvaarden is het andere uiterste. Heel het peloton weet nu dat je dit soort kunstjes niet bij Jumbo Visma moet flikken. Met alleen maar brave borsten en timide mannetjes word je geen kampioen.

west 6 december 2019 om 18:10

Kruijswijk is 20 kilo lichter dan Rowe. Die kan duwen en trekken wat ie wil maar dat is kompleet zinloos. Voor dit soort gevallen heb je in andere sporten een enforcer in je team.

tendam 6 december 2019 om 18:46

@apemantus
Gelukkig is Kruijswijk dat helemaal niet, maar goed, jij hebt sowieso een nogal verkeerd beeld van die gast.

Apemantus 6 december 2019 om 20:33

@west Ik zeg ook niet dat hij moet gaan lopen duwen en trekken. Ik heb er wel een probleem mee dat hij het zo gelaten over zich heen laat gaan. Kan op z'n minst vragen waar die Rowe denkt mee bezig te zijn. Spreekwoordelijk dan toch allerminst, en met een paar krachttermen.

@tendam Steven is een prima renner, maar ben persoonlijk inderdaad niet zijn grootste fan. Tony Martin is een renner naar mijn hart. En heus niet enkel omdat hij Rowe de berm in rijdt. Zijn hele mentaliteit spreekt mij enorm aan. Het peloton heeft meer Tony Martins nodig. Daar ging aanvankelijk mijn eerste post in dit draadje ook over, maar goed…

Romāns Vainšteins 6 december 2019 om 10:16

Viviani zijn spurtzege voor niks ontnemen in de driekleur echt een verschrikkelijke schande.

Panache 6 december 2019 om 10:47

Movistar welke onsportief (maar binnen de regels) wil profiteren van malheur bij Roglic tijdens de Vuelta, maar door de jury/organisatie/uci tegengewerkt wordt. Begrijpelijk, maar ook curieus.

Op zijn beurt viel Arrieta de internationale wielerfederatie UCI aan. “De beslissing om de actie stop te zetten was de onze, nadat de jury had gezegd dat ze zouden toelaten dat renners achter de auto’s terugkeerden. Dat mag niet, maar de officials grepen niet in. Toen wij in het verleden slachtoffer waren van een val, nam de UCI die beslissing niet. Is dat het wielrennen? De UCI die beslist wie gaat winnen? Blijkbaar vinden ze het van belang dat Roglic wint. Te gek voor woorden.”

Kosmonaut 6 december 2019 om 14:28

Met deze ga ik akkoord. Meest belachelijke beslissing van het seizoen.

Brabander 6 december 2019 om 11:34

Leuke opsomming wel. Eekhoff gaat dit natuurlijk met glans winnen, maar er is het nodige gebeurt dit jaar zo te zien. En dat allemaal keurig gerangschikt, waarvoor hulde.
Persoonlijk heb ik me het meest verbaasd over dat arrogante gedoe in de Tour, toen enkele renners op niet mis te verstane wijze werd belet de oversteek naar de kopgroep te maken. Had dat eigenlijk nooit zo in beeld gezien, maar vond het ‘zum kotzen’. Ben normaal niet echt van de straffen en sancties, maar hier moet hard tegen opgetreden worden.

vluggejapie 6 december 2019 om 11:39

Proportioneel is een andere vraag maar alle ‘opvallende’ beslissingen waren gewoon terecht… Op het uitblijven van een sanctie voor Lopez na, natuurlijk.

toke 6 december 2019 om 14:32

Lopez had groot gelijk.

robert van riel 6 december 2019 om 12:32

In het inleidende stukje over Nils Eekhoff staat dat vdPoel een hongerklop kreeg in de finale. Dat is onjuist. Hij zei genoeg gegeten te hebben en gewoon stukkapot zat.

Panache 6 december 2019 om 13:41

Frank Backx, hoogleraar klinische sportgeneeskunde bij het UMC Utrecht, zat voor de tv en zag het drama zich voltrekken. „Van der Poel is ongelooflijk begaafd en getalenteerd, maar hij is hier voor het eerst tegen zijn fysieke grenzen aangelopen door de abnormale klimatologische omstandigheden.”

Backx – die geen gegevens van Van der Poel heeft gezien, maar daar wel erg benieuwd naar is – vermoedt dat er bij de Nederlandse wielrenner sprake was van het „falen van meerdere orgaansystemen tegelijkertijd. Dan hebben we het over de thermoregulatie, de bloedvoorziening en het maagdarmkanaal. Alleen hongerklop zal het niet geweest zijn. Hij had absoluut geen kracht meer in zijn benen en zelfs zijn coördinatie leek aangetast, zo slingerend reed hij. De omstandigheden, koud en de hele dag regen, hebben daarbij een grote rol gespeeld.”

Dat denkt ook Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. „De impact van kou, en vooral van natte kou, wordt vaak onderschat. Zelfs als je regenkleding draagt, blijft dat niet zonder gevolgen, omdat zich daar vaak zweet aan de binnenkant ophoopt. Kleding isoleert vanwege de lucht die tussen de laagjes zit. Als die lucht vervangen wordt door water, geleidt dat de lichaamswarmte extra snel naar buiten.”

Onderkoeling via natte kou gebeurt geleidelijk, blijkt uit onderzoek. Eerst alleen aan de huid, maar langzaam komt ook de warmtehuishouding binnen in het lichaam in het geding. Daanen: „Hierdoor bereikte uiteindelijk te weinig energie zijn spieren.

Zou extra eten Van der Poel hebben kunnen redden? „Het is bekend dat bij slecht weer de stofwisseling harder gaat werken om warm te blijven”, zegt Daanen. „Je hebt als sporter in de koude regen dus meer energie nodig dan je gewend bent.”

Het is de vraag of Van der Poel met een paar gelletjes het noodlot had kunnen afwenden, zegt Backx. „Je lichaam moet die suikertjes ook nog kunnen verwerken. Op een gegeven moment heb je gewoon meer energie nodig – voor de inspanning, voor de warmte – dan je kan produceren, hoeveel eten je er ook in stopt.”

$kedel 6 december 2019 om 23:04

Die doktoren hebben een hoop woorden nodig om helemaal niets nuttigs bij te dragen zeg.

Albert Boekhouder 6 december 2019 om 12:59

ah jammer…het is toch mooier als iemand geen aanwijsbare oorzaak heeft maar gewoon heel menselijk niet meer kon

Thoin 6 december 2019 om 13:14

De tour inkorten vind ik toch het moment van de jury.
Er staat toch ook niet dat het een negatief moment moet zijn?
Dat ze even in midden koers op een paar kilometer de race stilleggen en de dag erna amper koersen… ongezien

Er waren genoeg diskwalificaties die je met een raar oog kon bekijken, Ewan in TDU, Viviani in Giro en Eekhof op WK.
Maar dit gebeurd elk jaar…

$kedel 6 december 2019 om 23:06

Ingrijoen in de tour was voor het AK ook veel ingrijpender en zelfs zeer onredelijk.

Gebruikersnaam 6 december 2019 om 14:49

De meeste van deze jurybeslissingen zijn vrij logisch, het opvallende is dus eigenlijk de mate waarin er desalniettemin over geklaagd werd.

Baukema Tomoulin 6 december 2019 om 15:07

In principe gaat het mij niet eens om de beslissing zelf. Een jury kan en mag beslissingen nemen waar ik het niet mee eens ben, dat is nou eenmaal sport +scheids of jury. Waar ik meer moeite mee heb ik de manier waarop zo’n beslissing tot stand komt. Is het achteraf (zoals bij Eekhoff) dan is dat verkeerd. Hoe juist de beslissing ook is. Ook op jurybesluiten moet een soort verjaring oid zitten. Is de beslissing door derden gepushed of gelobbyd dan heb ik daar ook moeite mee. Denk aan het neutraliseren van de koers onder aanvoering van een leider/patron/vedette.

Gebruikersnaam 6 december 2019 om 15:11
Quote:
Is het achteraf (zoals bij Eekhoff) dan is dat verkeerd. Hoe juist de beslissing ook is.

Dan is doping ook toegestaan, want dat is altijd achteraf.

Panache 6 december 2019 om 15:48

Bekijk het eens vanuit de ‘eerlijk spelende sporter’ in plaats van een valsspeler de hand boven het hoofd te houden omdat de overtreding enkele uren daar voor heeft plaatsgevonden. De eerlijke sporter moet het uitgangspunt zijn, altijd.

Baukema Tomoulin 6 december 2019 om 17:35

Het verleden veroordelen met het huidige moraal is onzinnig. Een overtreding bestraffen moet tijdig of niet gebeuren wat mij betreft.
Wel kan iedereen de foute beslissing erkennen en er in de toekomst van leren, maar achteraf penstrepen zetten doet af aan de sport.

Keessie 6 december 2019 om 16:11

Het filmpje van Eekhoff gezien hebbende zou ik de procedure bij het CAS heel snel stop zetten. Kansloze missie.

Samlambeej 6 december 2019 om 17:12

Eekhoff wordt hoe dan ook een groot renner. Als ik zijn sprint- en duurvermogen op Strava bezie dan kan ik niet anders dan te denken: Indrukwekkend!

Iemand al stilgestaan welke waanzinnige risico's genomen werden in die kleddernatte achtervolging achter de auto? 85 km /u. blind over drempels et cetera. Deze gast gaat er gewoon voor. Dat met nog eens de vechtlust die hij (samen met Higuita) aan de dag lag om de kopgroep bij te halen en daar nog het sprintje van stervende zwanen wist te winnen.

Wmb. moeten hun het gewoon laten, maakt dat Eekhoff-WK des te memorabeler. Die titel, tja, iedereen snapt best wel dat dit gemeengoed in wielrennen is. Misschien paktie wel een Roubaix bij de profs, beter zo dan omgekeerd, zat voorbeelden van.

Samlambeej 6 december 2019 om 17:24

DSQ Martin en Rowe: terecht, twee arrogante klunzige kl**tzakken
DSQ Viviani: onterecht, bij aanzet schiet ie naar links maar rijdt daarna rechtdoor
Tijdstraf Roglic: belachelijk, hij rijdt niet voorop of is niet gelost, maakt niets uit
Lopez: nu weten we tenminste waar die bijnaam vandaan komt
Ramon is een zijkertje

MEEST opmerkelijke? Geen flauw idee hoe je zoiets classificeert.

$kedel 6 december 2019 om 23:11

Normaal gesproken als taalfout.. opmerkelijkst.

Covadonga 6 december 2019 om 19:36

Roglic gestemd. De duwer had een boete moeten krijgen.

Lalsacien 6 december 2019 om 19:50

Meest opmerkelijke: de finish van de etappe bovenop de Iseran omdat de beslissing werd genomen na de passage daar.
Meest controversieel: Eekhoff namelijk het moment van diskwalificatie.

Headlines

Materiaalzone

Populair