Lennard Hofstede in de wachtkamer bij Jumbo-Visma
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
maandag 1 augustus 2022 om 20:00

Lennard Hofstede in de wachtkamer bij Jumbo-Visma

Lennard Hofstede is de enige renner bij Jumbo-Visma die nog met een aflopend contract zit. De 27-jarige Nederlander kan mogelijk blijven, maar die beslissing valt volgens onze bronnen pas over enige tijd. Door een drievoudige enkelbreuk en een gebroken bekken in de GP de Denain kwam de allrounder dit seizoen nog niet veel in actie.

De renner en de ploeg zijn weer on speaking terms. Afgelopen winter stonden beide partijen nog lijnrecht tegenover elkaar. Hofstede wilde zich namelijk niet laten vaccineren tegen het coronavirus, terwijl de ploeg juist extreem voorzichtig met COVID-19 omging. De renner was daardoor niet welkom bij ploegactiviteiten en miste daardoor afgelopen winter alle trainingskampen met het team. Toen Hofstede weer in genade werd genomen, mocht hij de GP de Denain rijden.

Daar ging het vervolgens goed mis. Hij liep daarbij dus meerdere breuken op en maakte eind juni op het NK wielrennen pas zijn rentree. Inmiddels reed hij ook de Sibiu Cycling Tour en startte hij afgelopen zaterdag nog in de Clásica San Sebastián. Omdat Hofstede zich nog niet heeft kunnen tonen dit jaar, lijkt een contract bij een andere ploeg een lastig verhaal. Jumbo-Visma onderstreept wel dat de situatie van afgelopen winter geen factor speelt in het wel of niet verlengen van zijn contract.

De ploeg gaat binnenkort aan de slag met de wedstrijdprogramma’s van 2023. Aan de hand daarvan bepaalt het team of Hofstede nodig is om de kalender rond te maken. Overigens liepen ook de contracten van David Dekker, Pascal Eenkhoorn, Chris Harper en Mike Teunissen af. Die laatste heeft voor twee jaar getekend bij Intermarché-Wanty-Gobert, terwijl Eenkhoorn voor dezelfde lengte naar Lotto Dsnty gaat. De bestemming van Dekker en Harper is nog niet bekend, maar ze gaan wel weg.

Daartegenover staat het langere verblijf van Timo Roosen. De ex-Nederlands kampioen heet zijn aflopende verbintenis met minstens een jaar verlengd.

Roosen met achter zich Hofstede voorafgaand aan Denain – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
30 Reacties
Sorteer op:
1 augustus 2022 08:25
Hofstede is niet zo graag in een wachtkamer begreep ik. ;)
1 augustus 2022 08:37
Wordt komende winter een probleem met de varianten en dan heb je weer een weigeraar in de ploeg. Wat hem kan redden is het Oranje vlaggetje maar wat mij betreft schuif je Staune-Mittet wat eerder door en laat je Hofstede gaan.
  1 augustus 2022 09:43
  Waarschijnlijk eerder een blauw wit rood vlaggetje dan een oranje
  1 augustus 2022 10:02
  Hoezo? Volgens mij heeft dat er niets mee te maken. Het vaccin zorgt er niet voor dat je niet besmet raakt of dat je niet positief test. Dus het zou kunnen dat hij er zieker van wordt dan zijn ploeggenoten, maar dit hoeft ook niet zo te zijn. Daarnaast is het de vraag of alle anderen inmiddels 3x geboosterd zijn, of bij welk aantal we dan komende winter ook zijn.
  1 augustus 2022 10:12
  Je bent toch ook minder besmettelijk na vaccinatie dan zonder vaccinatie?
  1 augustus 2022 10:29
  Wanneer je lid bent van een rondreizend circus wat de wielrennerij is, dan horen daar verantwoordelijkheden bij om internationaal zo vrij mogelijk te zijn (verantwoordelijkheden zoals vaccineren). Doe je dat niet (waar je als individu alle recht toe hebt), dan zoek je maar een andere baan.
  1 augustus 2022 13:21
  edit wf: houd het bij wielrennen svp
  1 augustus 2022 13:54
  Wat Panache hierboven zegt. Je hebt als renner in een grote, rondreizende ploeg in een internationaal opererende sport de verantwoordelijkheid om je te laten vaccineren. Je hebt nog steeds het recht om geen prik te halen, niemand zal het hem verplichten. Maar een logisch gevolg van je niet laten vaccineren kan zijn dat JTV je dan niet opstelt, of op trainingskamp niet bij de andere renners wil hebben, om hen extra te beschermen, of in elk geval de kans op besmetting te minimaliseren. Dat lijkt me logisch.
  1 augustus 2022 13:58
  Ray. Hoe bedoel je?
  1 augustus 2022 15:15
  Dat gaat echt wel ver hoor jongens. Ik blijf me verbazen hoe makkelijk dit erin is geslopen. Je kunt toch ook niet tegen een renster zeggen je slikt zolang je onder contract staat de pil, anders kunnen we hinder ondervinden van een eventuele zwangerschap. Ik snap dat dat niet besmettelijk is, maar het gaat erom wat zwaarder weegt. Sinds corona lijkt het alsof dat allemaal niet meer uitmaakt. Begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander van vaccinatie en zelf ook gevaccineerd maar ik vind het heel erg zorgelijk hoe er gedacht wordt over rechten en plichten van ongevaccineerden.
  1 augustus 2022 20:53
  Soms weegt het maatschappelijke belang zwaarder dan je individuele vrijheid, Reusjen. En het maatschappelijke belang kan je wmb ook doortrekken naar een wielerploeg. Soms moet je offers brengen, als een vaccinatie zo aanvoelt.
  1 augustus 2022 21:33
  Ook onzin hè, Michiel? Als het maatschappelijk belang zo zwaar zou wegen, dan was het verplicht en dat is het nu niet.
  Ik zit meer op de lijn van reusjen hoor. Zelf ook gevaccineerd, maar vind het erg ver gaan allemaal
  1 augustus 2022 22:31
  Ik vind het volstrekt logisch, je zit in een beroep waar de gevolgen van besmetting grote gevolgen kunnen hebben. Zowel medisch als sportief en als werkgever heb je een verantwoordelijkheid die 30 miljoen+ waard is. Als Hofstede er voor zorgt dat een Jonas, Wout of Primoz een grote wedstrijd mist en de kans is daarop groter door je niet te laten vaccineren dan kan er een consequentie tegenover staan bij verlengen. Lijkt mij totaal niet raar.
  2 augustus 2022 09:35
  Bij het WK in Rwanda kom je het ook weer tegen (terecht). DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio), Hepatitis A vaccinatie, Gele koorts vaccinatie.
  2 augustus 2022 09:57
  De grote zwakte in jullie standpunt is natuurlijk dat vaccinatie geen besmetting voorkomt of zelfs maar de kans minimaliseert. Iedereen en z'n oude moeder is ondertussen besmet geweest, gevaccineerd of niet. Minder besmettelijk zijn na vaccinatie is ook een kulverhaal.
  2 augustus 2022 12:12
  Nee hoor Brabander. Dat noem je je verantwoordelijkheid nemen, zonder dat het verplicht is door de overheid. En dat is iets wat we tijdens de coronajaren gemerkt hebben, het egoisme van velen....die hun eigen vrijheid geen vaccinatie te kiezen belangrijker vinden dan het grotere belang...de boel niet uit de klauwen te laten lopen.

  Jaepa, ik denk dat je het over je eigen zwakte hebt: Er zijn inmiddels meerdere studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert. Ook uit onderzoek van het RIVM blijkt dat vaccinatie de overdracht van het coronavirus aanzienlijk verminder
Zo'n Pluimers is toch nu al een stuk beter dan Hofstede. Waarom laat je die gaan maar mag deze jongen mogelijk wel blijven..?
  1 augustus 2022 10:45
  Misschien wel, Misschien niet. Hofstede in vuelta gewaardeerde knecht gebleken aantal keer. Zeker 2020 laatste bergrit.
1 augustus 2022 11:01
Altijd moeilijk, zo'n verloren seizoen. Ook voor de ploegleiding bij mogelijke verlenging.
1 augustus 2022 11:44
Liever een betere renner voor halen
1 augustus 2022 12:56
Taco v.d. Hoorn heeft daar ook nog wel eens in de wachtkamer gezeten, het levend bewijs dat je daar niet per saldo minder van hoeft te worden...!
  1 augustus 2022 13:52
  Hoftsede is even iets anders dan vd Hoorn..
1 augustus 2022 14:41
Heeft het volgens mij altijd prima gedaan als knecht. Dit jaar natuurlijk nog niet kunnen laten zien om de bekende redenen. Ik denk dat als hij de komende weken laat zien gewoon weer op niveau te zijn hij kan bijtekenen.
  1 augustus 2022 20:09
  En dit jaar nog relatief snel weer op niveau als je ziet wat hij in Denain brak bij een rotval op kasseien. En daar was hij alleen maar als invaller omdat ze nog een renner nodig hadden voor de kasseitest van Roglic … hopelijk kan hij dit najaar z’n kwaliteiten tonen
1 augustus 2022 21:48
Rare sport wielrennen ; Hofstede kan bij mij niet meer stuk na een paar honderd meter Roglic sleuren in een van de laatste etappes (bergop en niet ver voor de top) van Vuelta 20 (en daarmee de overwinning zo goed als veiligstelde).

NB, Hofstede heeft het volste recht zich niet te willen laten inspuiten met een heel snel ontwikkelde niet-lichaams-eigen stof IMHO.
  1 augustus 2022 22:29
  Dat zal niemand hem ontzeggen, maar de consequentie was wel dat hij om die reden een lange tijd niet meer werd opgesteld, iets waartoe de ploeg het volste recht heeft!
  1 augustus 2022 23:32
  Nou, de ploeg heeft het recht hem niet op te stellen.
  Sociologisch is het interessant dat de massa vindt (vond ??) dat no-prik daar een valide reden voor zou zijn.

  Het wordt trouwens tijd dat Jumbo-Visma (en anderen) zien dat natuurlijke bescherming na een infectie veel beter werkt dan welke prik ook (en voor sterke gezonde mensen ondertussen niet meer dan vervelend is).
  En dat mensen samen in een kleine ruimte voor meer dan circa een kwartier zonder goede ventilatie, vragen om problemen is (e.g. een stilstaande Tourbus).

  Re on-topic, ik hoop dat Hofstede blijft en in ieder geval nog een jaar de kans krijgt te laten zien nuttig voor de ploeg te kunnen zijn.
1 augustus 2022 21:56
Als Hofstede weer op niveau komt is het gewoon een goede renner om erbij te hebben. In die categorie hebben ze nu Affini, v. Emden en v. Hooydonck (misschien op termijn Hessmann), maar zitten die deels door betere individuele kwaliteiten beter in het zadel.

Hopelijk krijgt hij in de Vuelta de kans zich te bewijzen.
  1 augustus 2022 23:36
  Van Hooydonck is natuurlijk een paar niveau’s beter en Affini toch ook?

Reacties zijn gesloten.