‘Hulpdiensten moesten vriendin Evenepoel zuurstof toedienen na val in Lombardije’

maandag 9 november 2020 om 14:06
‘Hulpdiensten moesten vriendin Evenepoel zuurstof toedienen na val in Lombardije’

foto: Cor Vos

Tijdens de klassieker ‘Il Lombardia’ moest in Como ook een ziekenwagen uitrukken om Oumaïma ‘Oumi’ Rayane, de vriendin van Remco Evenepoel medisch bij te staan. Dat vertelt teammanager Patrick Lefevere van Deceuninck-QuickStep in een interview dat WielerFlits-verslaggever Raymond Kerckhoffs met hem had voor Helden magazine.

Lefevere zat tijdens de Italiaanse klassieker met de ouders van Evenepoel en diens vriendin Oumi in het Caffè/Ristorante Monti van oud-profwielrenner Luca Paolini op vijftig meter van de finish in Como naar de televisie te kijken. Daar zagen zij de valpartij van Evenepoel.

Patrick Lefevere. Foto: Cor Vos

In de volle finale van de Italiaanse klassieker miste de Belg in de afdaling een bocht en sloeg over de kop. Hij dook over de reling van een brug en kwam na een val van enkele meters op de grond terecht. De medische hulpdiensten moesten hem uit het ravijn halen.

“Iedereen zegt dat de tv-camera’s té lang op hem hebben ingezoomd, maar wij konden niet genoeg zien. Wij kregen via de tv-beelden geen indicatie hoe het met hem was. Ik probeerde direct met de ploegleiders Davide Bramati en Geert van Bondt te bellen, maar die waren meteen zelf dat ravijn ingesprongen om tot bij Remco te komen. Van de mecanicien die ter plekke was, kreeg ik een eerste berichtje: ‘hij beweegt’. Maar ja, wat hij beweegt…”, vertelt Lefevere aan Helden.

Hyperventileren
Volgens Lefevere bleef de moeder van Remco Evenepoel het meest rustig. Zijn vriendin Oumi daarentegen begon te hyperventileren en rende naar buiten. “Even later lag zij op de grond en stond er paniekerig een menigte om haar heen. Er moest zelfs een ambulance komen om haar extra zuurstof toe te dienen. Zijn vader verborg zijn gezicht in zijn handpalmen. Wat zeg je tegen mensen die net hun zoon in een ravijn hebben zien vallen? Ik heb zoveel mogelijk informatie proberen te krijgen”, aldus de ploegbaas.

Remco Evenepoel in het ravijn na de val. Foto: Cor Vos

Met zware letsels werd Evenepoel naar het ziekenhuis in Como gebracht. Een breuk in het bekken (op de plek waar de kop van de heup het dijbeen binnendringt), een dubbele breuk van het schaambeen en een zwaar hematoom op de longen.

“Er was ook een adertje gesprongen dat het bloed naar de kop van het dijbeen brengt”, vervolgt Lefevere. “Dat is levensgevaarlijk. Remco was al twee liter bloed kwijt. Als ze dit niet hadden ontdekt, had hij kunnen doodbloeden. Verder zat de breuk op één millimeter van een zenuw. Als die geraakt zou zijn geweest, had hij een dwarslaesie kunnen oplopen.”

Sinds begin oktober heeft Evenepoel de trainingen op de weg weer voorzichtig op gepakt.

Dit artikel delen:

106 Reacties

Bazzz 9 november 2020 om 17:01

Patty Lefevre moet zelf ook zo vaak aan de zuurstof door zijn extra kilo’tjes, maar dat noemt hij dan weer niet

04398 9 november 2020 om 17:15

Welkom bij RTL boulevard…

Hou het a.u.b. bij wielernieuws en laat deze randzaken aan de overige shownieuws media.

boenk 9 november 2020 om 18:02

Je kan ook kiezen het hele artikel te lezen en niet enkel de kop.

Joachim 9 november 2020 om 17:25

Dat was een heftig moment in de Telefactsreportage over het seizoen van Evenepoel. Die veranderende emoties bij de entourage van Evenepoel en vooral zijn vriendin, van schrikken bij de val tot onwetendheid en ongerustheid over wie het is en hoe hij eraan toe is, naar totale paniek bij de vriendin. Ik zat bijna zelf te trillen in de zetel.

thorsen 9 november 2020 om 17:32

Hoe lang gaat het duren voordat deze jongen er last van krijgt dat zijn hele leven op straat ligt? Tenzij de ‘entourage van’ hier een stokje voor steekt zal het eerder meer dan minder worden. Dan zeiden ze 2 jaar geleden nog dat ze deze jongen de tijd wilden geven, maar niks daarvan…

Panache 9 november 2020 om 19:37

Raak

Henk van Bouw 9 november 2020 om 17:38

Laatste wedstrijd is geweest en meteen maar ‘Vuilnisbakken gelul’ artikelen posten? Kom op zeg beetje kwaliteit hier a.u.b.

koos1 9 november 2020 om 17:59

De komkommertijd is één dag na de laatste koersdag al begonnen…….

Barry Batsbak 9 november 2020 om 18:28

Ik moest ook bijna aan het zuurstof toen ik dit nieuws las! De Vuelta is afgelopen, het wielerseizoen ten einde en prompt worden we getrakteerd op dit soort nieuws? Wat een giller! Dat wordt nog wat als moeder Evenepoel een ingegroeide teennagel heeft…

LucasR 9 november 2020 om 18:30

Ah, komkommertijd! Pff…

Bami Bal 9 november 2020 om 18:34

PAThetisch.

CechRepublic 9 november 2020 om 19:09

Het zal ongetwijfeld verschrikkelijk zijn om je partner zo in een ravijn te zien vallen, maar dit verhaal komt van PL en, ik kan er echt niks aan doen, dan geloof ik het al meteen niet meer.

Panache 9 november 2020 om 19:29

Die site teert op de inhoud van de artikelen. Deze site teert op de reacties die veel meer publiek aantrekken. Vuurtje stoken loont.

CeRo 9 november 2020 om 19:44

Iemand met een medische achtergrond die kan verklaren waarom je aan iemand die hyperventileert extra zuurstof gaat toedienen? Een dwarslaesie door een bekkenbreuk heb ik ook nog nooit van gehoord.

tdola 9 november 2020 om 19:52

Levefre raaskalt idd verder.

Bij hyperventilatie wordt je zuurstof niveau feitelijk wat te hoog door te snelle en oppervlakkiger ademhaling en moet je dus rustiger ademen of vroeger in welbekende zakje ademen. Hyperventilatie wordt vaak uitgelokt door angst of stress.
Er wordt geen extra zuurstof toegediend bij hyperventilatie.

Groetjesaandevoetjes 10 november 2020 om 10:00

Volgens mij heb je bij hyperventilatie juist teveel zuurstof in je lichaam en een tekort aan koolzuur. Maar het kan prima zijn dat het meisje hyperventileerde en uiteindelijk geholpen is door een ambulance, maar dat dat geen zuurstof was (ik ga er niet vanuit dat Patje ook al die medische kennis heeft).

Wildebert 9 november 2020 om 19:57

Overigens hoe zou het met de gemoedstoestand van Hollow Knight zijn?

Marik 9 november 2020 om 20:16

edit wf: niet doen

Michelangelo 9 november 2020 om 20:23

Denk dat onze holle vriend ook aan de zuurstof zit. Hopelijk is hij OK. Mis hem wel in dit soort draadjes moet ik zeggen. Een beetje tegengeluid is altijd wel leuk.

Als je dit leest HK, dan heel veel beterschap!

Onie 9 november 2020 om 20:27

Het moet voor familie en vrienden vreselijk zijn geweest om te zien. Het was voor de gemiddelde kijker als bijzonder naar. De toegevoegde waarde om dit hier te plaatsen ontgaat mij of het moet gaan om de medische situatie van Evenepoel na de crash. Als ik dat moet beoordelen dan lijkt mij Lefevre niet de beste persoon om duiding te geven.

Ivanoviclover 9 november 2020 om 21:51

Ik ben als gewone fan van Remco al (licht) getraumatiseerd door dat akelig beeld van die eenzame fiets tegen het muurtje, gevolgd door de beelden van de val en de onzekerheid die volgde. De beelden van zijn entourage in die docu zijn heel aangrijpend. Wat moeten dat verschrikkelijke momenten geweest zijn voor zijn familie.

Turtlehead 9 november 2020 om 21:54

Echt afschuwelijk. Het is trouwens heel prima afgelopen en gaat hem nu goed.
Ook best een leuke griet om te zien, weten we zeker dat het zuurstof toedienen was, terwijl ze daar op straat lag? ;)

FDJ 10 november 2020 om 08:51

Wat nu natuurlijk de vraag is die in mij opkomt: Zijn er hulpdiensten voor meisje Evenepoel moeten uitrukken na het lezen van alle reacties hier. Ik verwacht ergens vandaag een Twitter update hierover.

Barry Batsbak 10 november 2020 om 10:03

Nee, wel voor PatLef. Die ligt nu als een gierende hyena te schokschouderen met een zuurstofkapje op zijn snuit. Als hij wat op adem gekomen is zal hij ons ongetwijfeld als woordenaars en letterroristen wegzetten (vanzelfsprekend middels Twitter). Minimaal 10 jaar celstraf voor hen die zijn woorden in twijfel trekken of ridiculiseren.

Man met de hamer 10 november 2020 om 10:22

Legendarisch artikel weer, met zeer vermakelijke reacties. Het klikken meer dan waard.

Het wordt misschien wel eens tijd dat Wielerflits, of de heer Kerckhoffs zelf, de medische info van Lefevere gaat laten fact-checken door een arts. Ik ben zelf ‘geen medici’, om het op zijn Peter Posts te zeggen, maar kan hier geen chocola van maken.

Voorts verneem ik graag of Evenepoel een huisdier heeft, en wat zijn lievelingseten is. Misschien wel beide konijn?

Chris Van Uden 10 november 2020 om 10:25

Waarom moet PL het hier überhaupt met de pers over hebben?

Romāns Vainšteins 10 november 2020 om 10:44

Wat een achterlijk ‘artikel’ en dito respons is dit me dan hey?

doorak 10 november 2020 om 15:39

Weer een domme opmerking van Panache. Een onafhankelijke redactie maakt zelf uit hoe ze deze site van info voorzien. Niet een dwaallicht.

kkv81 10 november 2020 om 16:42

Zuurstof is niet effectief bij hyperventileren omdat het probleem een te laag CO2 gehalte in het bloed is. Door het toedienen van zuurstof kan de zuurstofspanning in het bloed oplopen en dit kan op den duur schadelijk zijn. Schade doordat er verkeerd gehandeld is en waarvoor je iemand kunt aanklagen. Ik verwacht dat dhr. Lefevre morgen moord en brand schreeuwt op Twitter.

Rensje Nieuwegein 11 november 2020 om 10:50

Inderdaad. De reacties op WF halen hier weer een bedroevend laag niveau. Het niveau dat bijvoorbeeld ook op het forum van L’équipe terug te vinden is. Hatelijk, extreem chauvinistisch….. Beste mensen, sportliefhebbers (?). Ga even naar Innerring of Cyclingnews. En zie hoe beschaafde mensen en echte sportliefhebbers met elkaar omgaan op een wielerforum. En daar zitten ook enkele van de verstandige volgers van WF. Maar aan de stijl te zien, zelfs een paar die zich hier onbeschoft gedragen, maar zich op die Engelstalige sites (verplicht) inhoudelijk gedeisd houden.
Voor alle duidelijkheid. Kritisch zijn mag, moet zelfs. Maar doe dit op basis van inhoud en feiten, en steeds op een correcte manier. Uiteraard mag je wel reageren op volgers en engelen die menen op de man te moeten spelen, discriminerend zijn, iemand demoniseren op lichaamskenmerken of (vermeende) karaktertrekken.
Ongetwijfeld volgt nu opnieuw een hoop bagger…..

kleomantre 14 november 2020 om 17:45

Conclusie: Remco mag vaker vallen, Lefevre en entourage blijven gevraagd en ongevraagd maanden (smeuïge) details geven en Wielerflits vent het prima uit. Wat is de wereld soms toch zo eenvoudig.

Headlines

Materiaalzone

Populair