Geen operatie voor Remco Evenepoel

woensdag 19 augustus 2020 om 11:12
Geen operatie voor Remco Evenepoel

© Cor Vos

Goed nieuws voor Remco Evenepoel. De breuken in zijn bekken kunnen op natuurlijke manier herstellen. Een operatie is niet nodig. “Hiermee neemt hij een grote voorsprong in zijn revalidatie”, zegt specialist Lieven Maesschalck.

Bijkomend onderzoek in het AZ Sint-Elisabeth-ziekenhuis van Herentals bracht geen nieuwe elementen aan het licht. Dat betekent dat een operatie niet nodig is, meldt Deceuninck-Quick-Step. “De breuken zullen conservatief behandeld worden.” En dat is volgens Lieven Maesschalck bijzonder goed nieuws.

“Een biologische genezing is altijd de beste”, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. “Ik ken dit concrete geval niet, maar blijkbaar moeten het mooie breuken zijn die toelaten dat de natuur haar werk doet. Ze moeten niet snijden in spieren of weefsel, er worden geen bouten of vijzen aangebracht. Hiermee neemt Remco een grote voorsprong in zijn revalidatie.”

Bekken niet te snel belasten
Niet te vergelijken met wat bijvoorbeeld Wout van Aert meemaakte, die van nul moest terugkomen nadat de hoofdspier in zijn rechterbeen letterlijk werd afgerukt. “Het lichaam van Remco zal ook tijd nodig hebben, maar de impact is van een andere aard.” Maesschalck ziet ook geen reden om te twijfelen aan een volledige comeback.

Het is te vroeg voor een gedetailleerde planning of een revalidatieschema. Deceuninck-Quick-Step gaf al aan haar goudhaantje de nodige tijd te geven. “Waarschijnlijk zal Remco na een paar weken, afhankelijk van zijn herstel, al wat oefeningen kunnen doen”, voorspelt Maesschalck. “Belangrijk daarbij wordt dat hij zijn bekken niet belast. Nek, schouders en onderbenen kan hij dan wel al trainen.”

Maar geduld, dus. De komende dagen blijft Evenepoel in het ziekenhuis. waar de pijnbehandeling makkelijker te bestrijden valt. Eenmaal de pijn voldoende is geweken, kan hij naar huis om in eigen omgeving verder te herstellen.

Dit artikel delen:

39 Reacties

David 19 augustus 2020 om 11:17

Tegen februari staat die daar gewoon weer aan de start in san juan.
Alles op 2021! Veel sterkte

Eljorro 19 augustus 2020 om 12:45

Dat denk ik ook.

nickdt 19 augustus 2020 om 11:39

Wat een mazzel heeft die gelukkig gehad.

Romāns Vainšteins 19 augustus 2020 om 11:46

Aan zijn drive om terug te keren hoeven we in elk geval niet te twijfelen, ze kunnen het best de kerstman op de loonlijst zetten om af en toe hohoho te roepen.

Michelangelo 19 augustus 2020 om 12:09

@RV,
Hopelijk hebben ze daar de kerstman niet voor nodig, en gaat de ploegleiding doen waar ze voor betaald worden. En deze jongen af en toe wat afremmen in zijn dadendrang, met het oog op een gezonde en lange wielercarriere.

En mocht je het niet weten…. Lefevere heeft geen geld om ook de kerstman op zijn loonlijst te zetten.

Frank V 19 augustus 2020 om 12:15

gaap

Michelangelo 19 augustus 2020 om 12:21

Is het al kinderbedtijd, FrankV??

vocsnor 19 augustus 2020 om 13:16

Vainsteins en Michelangelo hebben wel een punt vind ik. In augustus heeft REV overal gekoerst om te winnen.
Meedoen voor wedstrijdritme is prima, maar hij mag gerust eens meedoen en in het peloton rijden. Zelfs al zou ie dan weer kritiek krijgen omdat ie zijn verwachtingen niet inlost

Klaver 19 augustus 2020 om 13:21

Niet akkoord Vocsnor.
Pakken wat je kan, zeker in een seizoen dat op ieder moment terug stilgelegd kan worden door covid. En zonder covid-dreiging vind ik dat eigenlijk ook. Stel als hij enkel maar had meegereden voor spek en bonen in die voorbereidingsrondjes dan was dit jaar echt één geweest om onmiddellijk te vergeten. Nu is zijn seizoen toch wel min of meer geslaagd geweest.

vocsnor 19 augustus 2020 om 13:30

de toekomst zal het uitwijzen Klaver.
Natuurlijk snap ik ook de redenering “pakken wat je kan”.
En Eddy 1 deed dat ook.
Maar verder geen enkele andere jonge topper.
REV is van een andere orde dan de meeste jonge toppers, maar hoe anders weet ik ook niet. Het zou verschrikkelijk zijn als we over 10 jaar vaststellen dat het niet om Eddy 2 ging, maar om God 2

Michelangelo 19 augustus 2020 om 14:43

Seizoen geslaagd, Klaver?

Grote doelen waren Lombardije, Giro, OS, WK (en LBL??)
Volgens mij heeft hij geen van deze doelen behaald. In dit geval door een valpartij en het niet doorgaan van de OS. Dus vanuit dat perspectief kun je onmogelijk van een geslaagd seizoen spreken. Neemt niet weg dat hij wel de nodige overwinningen op zijn naam heeft kunnen zetten; die zitten vast in de tas. En er zijn er veel die nog niets hebben gewonnen…

Maar de vraag van een groot deel van de wielervolgers is of je niet beter wat kunt doseren, jezelf beter wat weg kunt steken in een wat kleinere rittenkoers om op de spaarmodus te rijden. Pak er 1 rondje uit waar je voor het klassement gaat, en doe twee of drie andere rondjes mee voor de tijdrit en een ritoverwinning (en eventueel wat knechten voor een ploeggenoot).

Het houdt je wat in de luwte, houdt wat druk van je weg, en houdt je misschien ook wat langer renner op topniveau.

Maar da’s het vervelende: je kunt het vergelijkende experiment niet maken, er is maar 1 Evenepoel in het peloton…

Klaver 19 augustus 2020 om 15:56

9 overwinningen, 4 rondes gereden 4 rondes gewonnen. Dan kan je toch niet spreken van een mislukt seizoen. Je kan ook moeilijk stellen dat de hoogvorm tijdens Lombardije er niet meer was, er hingen nog 4 renners eraan tijdens de Sormano en daar reed hij nog met sprekend gemak bij. Ik zie dus niet in waarom hij meer in de luwte had moeten rijden.

Michelangelo 19 augustus 2020 om 16:10

@Klaver,
Ik spreek nergens van een “mislukt seizoen”. Maar hij heeft geen enkele van zijn hoofddoelen gepakt.

Meer in de luwte rijden had er misschien voor gezorgd dat hij niet al zijn knechten had opgerookt nog voor de muur van Sormano. Dat hij en zijn ploeg net wat minder geviseerd waren. Had misschien daardoor nog een mannetje in steun kunnen hebben na de top. Dat had hem misschien rust gegeven in de afdaling…

Ik denk dat hij gewoon té zelfzeker was. Juist op basis van zijn voorseizoen. En dat mede dat hem juist heeft opgebroken in Lombardije.

Klaver 19 augustus 2020 om 16:25

Sorry, maar ik vind het te negatief. Als er geen ploegmaats meer aanhangen wil het toch niet zeggen dat hij niet de vorm heeft. Misschien zeg het eerder iets over zijn ploeg? Hij wou misschien te graag, maar is dat niet een kenmerk van al (toekomstige) grote kampioenen? Het feit dat hij daar als 20 jarige in zijn eerste grote monument nog zat, vind ik al bewonderenswaardig. En hoe het zou afgelopen zijn zonder die val, zullen we nooit weten. Over zijn andere grote doelen hoeven we niet te discussiëren, want die doen er niet meer toe. Als neutrale wielerfan kan ik het alleen maar betreuren dat hij er zo tussenuit is gevallen.

Romāns Vainšteins 19 augustus 2020 om 16:56

Ik bedoelde het eigenlijk best positief, er zit zoveel vuur in die gast.
Dat wordt dus goed monitoren om niet opnieuw geblesseerd te raken tijdens de revalidatie.

Klaver 19 augustus 2020 om 17:16

Was ook niet op jou bedoeld R.V.

Panache 19 augustus 2020 om 17:47

Ligt vooral aan de perceptie. Voor een 20-jarige wielrenner die alles nog moet ontdekken heeft Evenepoel een geweldig seizoen gedraaid. Voor de nieuwe Merckx die dit seizoen de wielerwereld wilde verbazen en zowel kanshebber was voor WK als Giro is het uiteindelijk een seizoen zonder hoofdprijs. Er zijn reaguurders die van twee walletjes eten en beide benaderingen ‘slim’ combineren, waardoor zo’n discussie ook keer op keer ontspoort. Voor mij heeft Evenepoel bevestigd als toptalent en is hij in 2021 klaar voor een topprestatie in een zware klassieker en heb ik nog immer geen enkel verwachtingspatroon voor zijn kansen in een grote ronde.

Klaver 19 augustus 2020 om 19:02

Ik vind eigenlijk niet dat de discussie hier ontspoord. Klaar voor een zware klassieker te winnen? Die heeft hij toch al gewonnen met San Sebastian. Een wedstrijd die net onder de monumenten komt.

Michelangelo 19 augustus 2020 om 21:19

Ik sluit me aan bij Panache…
(en voor mij is San Sebastian een mooie wedstrijd die bij niemand misstaat op de erelijst, maar vaak een combinatie van een uitgeblust tourpeloton en renners in opbouw naar de Vuelta of WK. Niet te vergelijken met MSR, LBL en zelfs niet met Lombardije. En ook Waalse Pijl of AGR plaats ik nog boven San Sebastian, met name vanwege de plaats in het seizoen en de vorm/ambitie van de gemiddelde deelnemer.. )

Klaver 19 augustus 2020 om 22:49

Als ik zo de erelijst van San Sebatian bekijk dan oogt die niet mis. Het is natuurlijk geen monument, maar voor mij staat het op hetzelfde niveau als de Amstel, Waalse Pijl of de E3.

josi 19 augustus 2020 om 12:04

Da’s wel een meevaller. Gewoon rustig laten genezen, het seizoen zit er toch al op.

Frank V 19 augustus 2020 om 12:15

Op deze foto lijkt ie wel 2 x 20.

Chris Van Uden 19 augustus 2020 om 12:18

Gelukkig dat het relatief goed is afgelopen. Had ook zomaar einde carrière kunnen zijn. Goed dat ze niet teveel druk op hem gaan zetten en hem in alle rust zijn herstel laten doen.

Klaver 19 augustus 2020 om 12:54

Prima nieuws, hopelijk tekent de Giro voor hem volgend jaar opnieuw een aantrekkelijk parcours uit met de nodige kilometers tegen de klok. Echt spijtig dat we hem dit jaar niet meer kunnen zien koersen….

Gelei 19 augustus 2020 om 13:35

Ik heb nooit met meer verwachting uitgekeken naar de mogelijke prestaties van een renner. Alsof je samen met Remco op ontdekkingstocht gaat naar waar zijn limieten liggen. Eerlijkheidshalve heb ik het nu even gehad met wielrennen door deze opdoffer. Nog nooit meegemaakt want koers is mijn passie. Het zal wel keren eens de Tour start.

Melkzuur 19 augustus 2020 om 14:04

Hier net hetzelfde, Gelei.

Klaver 19 augustus 2020 om 15:59

Idem hier. Voor mij als neutrale volger is de aantrekking van de Giro nu volledig weg. Had er zo naar uit gekeken om te zien waar hij zou eindigen. Echt heel jammer!

Michelangelo 19 augustus 2020 om 19:52

Als je goesting voor de Giro als neutrale kijker nu weg is omdat Evenepoel, dan ben je geen neutrale kijker.

De Giro is in mijn ogen al jarenlang de mooiste ronde: schitterende parcoursen, prachtige landschappen, mooie strijd, passionele supporters en niet het commerciele gedrocht dat Tour de France heet. Dus ook voor toeschouwers nog heel toegankelijk (buiten corona tijd).

Wie er ook rijdt….

Romāns Vainšteins 19 augustus 2020 om 19:55

Je hebt zowel mooie tours als giri qua parcours, dat verschilt echt per jaar en welke streken ze aandoen. Dit jaar bevalt het ronde boek van de tour me beter.

Lalsacien 19 augustus 2020 om 21:28

@Klaver neutrale volger? Yeah right….

Klaver 19 augustus 2020 om 22:47

Moet ik mij verantwoorden omdat ik met verbazing heb staan kijken wat een belofte van 20 jaar allemaal presteert? Als hij dan nog solo’s van 50 km uit zijn mouwen schudt, dan word ik daar als neutrale fan licht enthousiast van. Is het gepermiteerd?Ik denk niet dat er één wielerliefhebber niet ontgoocheld is dat zijn seizoen erop zit.

vocsnor 19 augustus 2020 om 13:08

Het lijkt me overigens niet fijn voor Remco om de pijnbehandeling te bestrijden

LaurentJalabert 19 augustus 2020 om 13:15

Goed nieuws voor deze jongen!

Alleen wel jammer dat hij nu zoveel tijd heeft besteed aan het oefenen van zijn zegegebaar en dat hij daarmee tot februari 2021 moet wachten. Misschien maar goed blijven dooroefenen na een potje op Playstation ofzo!

Beterschap!

Olly 19 augustus 2020 om 13:41

Mooi nieuws dit, snel herstel gewenst Remco.

user5697 19 augustus 2020 om 14:55

@FrankV
Duidelijk dat jij nooit verder geraakt bent dan vogelpik of bowling. En al helemaal niets van topsport, laat staan topwielrennen, af weet.

Michiel De Rooij 19 augustus 2020 om 15:08

Ik dacht dat de hittegolf voorbij was

Kees Kameel 19 augustus 2020 om 17:54

Je weet ook nooit of hij volledig terug op niveau komt, het is en blijft een zware blessure. Je moet niet onderschatten wat pijnvrij sporten is. Voor hetzelfde geld heeft hij later chronisch last van zijn bekken, ook al in een lichte vorm, kan dat nog steeds zware gevolgen hebben voor zijn toekomstig palmares. We moeten het volgend jaar nog maar zien.

Hollow Knight 19 augustus 2020 om 18:03

Als hij geen operatie nodig heeft, zal het ook geen gevolgen hebben voor zijn verdere carrière. Ik denk dat Toon Claes en zijn team het wel beter weten dan jij… Zijn bekken is niet verdraaid, zoals bv. wel bij Merckx het geval was.

Panache 19 augustus 2020 om 19:11

“ Ik denk dat Toon Claes en zijn team het wel beter weten dan…”
Uiteraard weten die beter dan Kees, jij en ik. Daarom garanderen artsen ook nooit, juist omdat ze weten dat 99% kans op volledig herstel geen 100% is. Het zal vast goed komen…

Headlines

Materiaalzone

Populair