Het laatste transfernieuws van SEG Racing Academy, Metec-TKH en BEAT Cycling Club

vrijdag 9 oktober 2020 om 18:06
Het laatste transfernieuws van SEG Racing Academy, Metec-TKH en BEAT Cycling Club

foto: Cor Vos

In WielerFlits Nationaal bundelen we het belangrijkste nieuws over het Nederlandse wielerpeloton. In deze rubriek mis je niets over het laatste nieuws van het nationale wielrennen. Vandaag met het laatste transfernieuws van SEG Racing Academy, Metec-TKH en BEAT Cycling Club. Voor SEG en Jumbo-Visma Development is Parijs-Tours bovendien de laatste koers van 2020.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Marijn van den Berg – foto: Cor Vos

Marijn van den Berg gaat broer Lars achterna met transfer naar opleidingsploeg Groupama-FDJ

Marijn van den Berg vertrekt na twee seizoenen bij Metec-TKH. De Utrechter treedt in de voetsporen van zijn broer Lars van den Berg met een transfer naar de opleidingsploeg van Groupama-FDJ.

Lars van den Berg maakte een jaar geleden dezelfde overstap als zijn broertje en heeft voor aankomend seizoen zijn eerste profcontract getekend bij de hoofdmacht. De 21-jarige Marijn zal bij de Franse opleidingsploeg hopen op eenzelfde scenario als de 22-jarige Lars.

De jongste Van den Berg maakte in zijn twee jaar bij Metec-TKH vooral indruk door de Carpathian Couriers Race te winnen en tussen de WorldTour-renners ereplaatsen te verzamelen in de Czech Cycling Tour.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Vertrekkende Jesper Asselman hoopt nog altijd op profcontract

Jesper Asselman zegt Metec-TKH na een jaar vaarwel. De 30-jarige renner hoopt nog altijd op een profcontract, maar gaat zich voorlopig oriënteren op een maatschappelijke carrière. “Het is altijd een wens geweest om te studeren.”

Asselman is daarom ook begonnen aan een deeltijdopleiding Fysiotherapie. “In eerste instantie om dat te combineren met een bestaan als profwielrenner, al ben ik mij ervan bewust dat dit een heel lastig verhaal gaat worden in de huidige situatie. Mocht dit niet lukken hoop ik op een andere manier van waarde te kunnen zijn in de sport.”

De Nederlander is dus nog naarstig op zoek naar een profcontract, maar is zich ervan bewust dat dat lastig gaat worden. “De coronacrisis heeft het niet makkelijker gemaakt”, legt hij uit. “De kansen om mezelf te tonen en de plekken in het profpeloton zijn behoorlijk afgenomen.”

Jesper Asselman, vorig jaar nog ritwinnaar in de Tour de Yorkshire – foto: Cor Vos

Meerwaarde voor profteams
Toch denkt Asselman, die voor Roompot-Charles zijn grootste zege behaalde in de Tour de Yorkshire, nog van meerwaarde te kunnen zijn voor een profploeg. “Afgelopen jaren ben ik altijd progressie blijven boeken en er zitten nog heel wat goede jaren in dus ik kan ongetwijfeld nog van waarde zijn voor een profploeg.”

“Ik heb van Michel de kans gekregen om me terug te knokken bij Metec-TKH! Daar ben ik dankbaar voor en die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Het is wel altijd met de intentie geweest om weer een stap omhoog te maken”, zo sluit hij af.


Renners komen en gaan bij Metec-TKH: Hartthijs de Vries maakt selectie voor 2021 compleet

Metec-TKH heeft de selectie voor 2021 compleet. Hartthijs de Vries (Vlasman), Niels van Ekeren (VolkerWessels-Merckx) en Victor Broex (WPGA) zijn de laatste aanwinsten voor de ploeg van Michel Megens. Eerder werden ook al Thomas Mijnsbergen en Huub Artz aangekondigd.

Tegenover de komst van deze vijf renners staat het vertrek van – natuurlijk – Marijn van den Berg, Jesper Asselman, maar ook Stef Krul, Dennis van der Horst en Jelle Bootsveld. Krul spraken we in mei al uitgebreid over zijn afscheid bij Metec-TKH.

Hartthijs de Vries – foto: Cor Vos

Aanwinsten: De Vries nieuwe sterkhouder
De Vries wordt na het vertrek van Asselman en Van den Berg gezien als een van de nieuwe sterkhouders bij de continentale formatie. De 24-jarige renner won in dit korte seizoen de zware Ronde van Woensdrecht, terwijl hij ook mee het podium op mocht in de criteriums in Hank en Usquert. Bij Metec-TKH krijgt de Fries een internationaal programma aangeboden.

De 20-jarige Van Ekeren en de 20-jarige Broex kunnen bij Metec-TKH een nieuwe stap in hun ontwikkeling zetten. Van Ekeren kwam tijdens de coronacrisis al in het nieuws door honderd keer de Amerongse Berg te beklimmen, maar de beloftevolle Gelderlander toonde zich ook van voren tijdens het NK voor beloften. Een mechanisch defect stond Van Ekeren in de weg van een topklassering. Broex toonde zich een jaar eerder op het NK voor beloften: In Ede werd hij knap vijfde.

Selectie Metec-TKH 2021
flag-nl Huub Artz
flag-nl Sjoerd Bax
flag-nl Dylan Bouwmans
flag-nl Ramon van Bokhoven
flag-nl Victor Broex
flag-nl Jason van Dalen
flag-nl Jens van den Dool
flag-nl Niels van Ekeren
flag-nl Lars Hohmann
flag-nl Thijs de Lange
flag-nl Adne Koster
flag-nl Tim Marsman
flag-nl Thomas Mijnsbergen
flag-nl Rick Ottema
flag-nl Danny van der Tuuk
flag-nl Harrthijs de Vries


Er is volgend jaar geen plek voor Bas van der Kooij – foto: Cor Vos

BEAT neemt afscheid van Van der Kooij en nog vier renners

Bas van der Kooij, Alex Mengoulas, Nahom Desale, Guillaume Seye en Adam Lewis vertrekken na dit seizoen bij BEAT Cycling Club.

Voor Van der Kooij, die als beoogde topsprinter werd binnengehaald, blijft het bij slechts één seizoen in dienst van BEAT. De ploeg heeft besloten zijn contract niet te verlengen. Zij zien niet genoeg potentie in de sprinter die afgelopen winter overkwam van Monkey Town-ABLOC.

BEAT heeft ook besloten om Desale, Mengoulas en Lewis geen nieuw contract aan te bieden. Het management kiest ervoor om door te selecteren, en in de toekomstplannen komt het drietal niet voor. De Brit Lewis heeft met de Franse amateurploeg Côtes d’Amor al een nieuwe ploeg gevonden.

Seye kreeg wel een nieuw contract aangeboden bij BEAT, maar de 23-jarige Belg kiest zelf voor een maatschappelijke loopbaan. Hij gaat dat combineren met koersen bij de Belgische clubploeg van Vetrapo. Seye hoopte in 2021 prof te worden, maar BEAT maakt niet de stap naar de ProConti’s en hij heeft zelf geen aanbieding gekregen van hoger niveau.


Sven Burger – foto: Cor Vos

BEAT kijkt naar 2021: bijna rond met Sven Burger

BEAT wil in 2021 op dezelfde voet verder. De selectie blijft bestaan uit tien of elf renners. Met Daniel Abraham, Luuc Bugter, Yves Coolen, Marten Kooistra, Stefano Museeuw en Jan-Willem van Schip wil BEAT graag door. Vanuit de renners en het team is de intentie uitgesproken om het contract te verlengen.

Daarnaast wordt actief gezocht naar nieuwe renners. Een van die nieuwelingen moet Sven Burger worden. De 23-jarige Noord-Hollander gaat weg bij SEG Racing Academy, waar hij dit seizoen nog mocht rijden ondanks dat hij geen belofte meer was.

BEAT ziet potentie in Burger, die vorig jaar vijfde werd in Veenendaal-Veenendaal en zesde in Slag om Norg. De hardrijder hoopte nog op een profcontract, liet hij in augustus weten. Alleen details scheiden Burger nog van een overeenkomst bij BEAT.

Dan zijn er nog een aantal plaatsen vacant in de selectie voor volgend jaar. Yoeri Havik, die zijn huidige ploeg Vlasman noodgedwongen ziet stoppen, staat ook op de radar van BEAT. Er zijn al gesprekken gevoerd. Havik is, naast een sprinter op de weg, natuurlijk ook de partner van Van Schip op de baan. Het duo staat op de planning voor de koppelkoers tijdens de Olympische Spelen van komende zomer.


SEG Racing Academy legt eerste twee namen vast

Dries De Pooter en Thomas Day maken komende winter de overstap van de junioren naar de beloftenploeg van SEG Racing Academy. Het zijn de eerste twee nieuwkomers bij de ploeg van teammanager Aike Visbeek. Daartegenover staat het nakende vertrek van Sven Burger.

Vooral over De Pooter zijn ze bij de Nederlandse opleidingsformatie in hun nopjes. De 17-jarige Belg veroverde onlangs de nationale titel bij de junioren en geldt als een groot talent voor de zware klassiekers en rittenkoersen van een week. Na zijn zege in Koksijde van twee weken geleden, roerde ook Lotto Soudal U23 zich. 

Aanvankelijk zou de nieuwbakken Belgisch kampioen voor de Belgische club Home-Solutions gaan rijden, dat ook actief is in de Nederlandse Topcompetitie. In goed overleg werd echter besloten dat De Pooter toch naar SEG trekt. “Dankzij de goede relatie tussen de Academy en Home-Solutions, kwamen we overeen dat Dries onze kleuren gaat verdedigen in 2021”, stelt SEG.

De Pooter koos echter heel bewust voor de Nederlandse opleidingsformatie. Met Jenthe Biermans (nu Israel Start-Up Nation) en dit seizoen nog Jordi Meeus (die vanaf 2021 de kleuren van BORA-hansgrohe verdedigt), heeft SEG inmiddels ook in België een naam opgebouwd als opleidingsinstituut. Lees hier meer over zijn stap.

Tom Day
Day komt als een andere type renner voor de dag. De 17-jarige Brit geldt vooral als een talentvolle tijdrijder. Hij komt over van het Vlaamse team FlandersColor-Gallo. Hij won vorige maand de Boucles de l’Oise, dankzij een ruime zege in de individuele tijdrit. Vorig jaar werd hij als eerstejaars junior nog twee keer tweede in de tijdritten van de Jeugdtour Assen.

Dit seizoen wist Day – die net als wereldkampioen Puntenkoers Corbin Strong ook actief is bij het baanwielrennen – ook de Britse juniorentitel tijdrijden voor zich op te eisen. “Tom is een begenadigd tijdrijder, maar wij kijken ernaar uit om ook zijn andere kwaliteiten te verbeteren binnen ons programma”, vertelt teammanager Aike Visbeek over hem.


Jordi Meeus wil afsluiten met klapper in Parijs-Tours U23

Jordi Meeus (midden) – foto: Petros Gkotsis

De 22-jarige Jordi Meeus rijdt nog twee wedstrijden in het shirt van de Nederlandse opleidingsploeg, voordat hij promoveert naar de Duitse WorldTour-ploeg BORA-hansgrohe. Zaterdag rijdt hij nog Parijs-Tours voor beloften en volgende week sluit hij drie en een half jaar SEG Racing Academy af tijdens het Belgisch kampioenschap voor beloften.

“Ik heb hoge verwachtingen van beide koersen”, stelt Meeus. “Ik ben in goede vorm, dus ik wil in beide koersen meedoen voor de overwinning. Is het niet voor mezelf, dan ga ik proberen om een ploeggenoot te laten winnen. De beste manier om de Academy te bedanken voor de investeringen die ze in mij hebben gedaan, is om te zegevieren in Parijs-Tours of het BK.”

flag-fr Selectie Parijs-Tours U23
flag-nl Daan Hoole
flag-be Jordi Meeus
flag-be Milan Paulus
flag-be Stan Van Tricht
flag-nl Maikel Zijlaard

“Laat het duidelijk zijn: we willen het seizoen eindigen zoals we die begonnen zijn, met een zege (David Dekker won meteen de Ster van Zwolle, red.)”, stelt ploegleider Dries Hollanders. “We gaan alleen naar deze koers omwille van de overwinning. De selectie is de sterks mogelijke voor deze koers.” Net als bij de profs, gaat het onder andere over onverharde wegen.

Daan Hoole en Maikel Zijlaard hebben sterke prestaties laten zien de laatste weken”, gaat Hollanders verder. “Misschien niet in resultaten, maar hun waardes spreken boekdelen. Onze Belgen zijn in opbouw voor het BK volgende week, dus ik verwacht hen ook in topvorm.” In 2018 won SEG Racing Academy deze koers nog met Marten Kooistra. De Fries rondde toen een lange solo af.


Laatste koersweekend voor Jumbo-Visma U23, gebroeders Van Dijke offroad

foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Voor Jumbo-Visma Development zit het wegseizoen er na zaterdag op. De opleidingsploeg komt nog één keer in actie en dat is op de onverharde stroken van Parijs-Tours, waar ze met vijf renners zullen starten. Mick van Dijke was vrijdag dan actief namens Nederland op het WK Mountainbike U23 (cross country), waar hij als 31ste op een ronde van winnaar Tom Pidcock eindigde. Zijn tweelingbroer Tim rijdt zondag – eveneens bij de beloften – de Superprestige-cross in Gieten.

flag-fr Selectie Parijs-Tours U23
flag-de Maurice Ballerstedt
flag-nl Lars Boven
flag-nl Owen Geleijn
flag-de Michel Heßmann
flag-nl Hidde van Veenendaal


Adne van Engelen – foto: Cor Vos

Adne van Engelen en Jesse de Rooij van voren in Thailand

Bike Aid is momenteel een van de weinige internationale ploegen in de Ronde van Thailand (UCI 2.1). De Duitse continentale ploeg met de nodige avonturiers, waaronder Nederlanders Jesse de Rooij en Adne van Engelen, laat daar een goede vorm zien. Met Lucas Carstensen wonnen ze al de tweede etappe en sinds de derde rit draagt Nikodemus Holler de leiderstrui.

Ook Van Engelen laat zich zien in Thailand. Hij werd achtereenvolgens 21ste, vierde, vijfde en vierde in de rituitslagen. Daardoor heeft de kleine klimmer zich opgewerkt naar de vierde plaats in het klassement. De Rooij is zevende in de rangschikking, na onder meer twee vijfde plaatsen.

De Tour of Thailand eindigt op zondag 11 oktober.


Ploegwatchers

Sunweb Development – Maxim Horssels
Vlasman CT – Maxim Horssels

BEAT Cycling Club – Nick Doup
ABLOC CT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld
VolkerWessels-Merckx – Julian Dubbeld

Jumbo-Visma Development Team – Youri IJnsen
SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Nieuwstips: [email protected] 

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone