Dit weten we al over het parcours van de Vuelta a España 2022

donderdag 16 december 2021 om 10:00
Dit weten we al over het parcours van de Vuelta a España 2022

foto: Cor Vos

Donderdagavond wordt het parcours van de Vuelta a España 2022 gepresenteerd. Het zal de Nederlandse wielerliefhebbers niet ontgaan zijn dat de start op 19 augustus in Utrecht is. Na die ploegentijdrit volgen ook nog etappes van Den Bosch-Utrecht en Breda-Breda. Over de rest van het parcours gaan diverse geruchten rond, die we hier even op een rij zetten.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Afgelopen mei werden de Nederlandse etappes al geopenbaard door Vuelta-organisatie Unipublic. Eigenlijk was het de bedoeling dat de Vuelta in 2020 in Nederland zou beginnen, maar de coronacrisis zorgde voor een uitstel van twee jaar. Na de ploegenpresentatie op 18 augustus, volgen de drie etappes met Utrecht, Den Bosch en Breda als uitvalsbasis.

Bekijk hieronder de parcoursen van de Nederlandse etappes:


Wat weten we nog meer over het parcours van de Vuelta?

  • Volgens de Spaanse krant AS zijn er negen aankomsten bergop, waarvan er vijf voor het eerst in de rittenkoers zijn opgenomen.
  • De mythische Alto de El Angliru keert waarschijnlijk terug. De laatste keer dat de Vuelta daar finishte, was in 2020. In de regio Asturië, waar mogelijk twee etappes gepland staan, zou het peloton ook naar de korte maar steile klim naar Los Praeres trekken. Ook de steile Collado Foncuaya-klim wordt genoemd door lokale media.
  • De Vuelta keert vrijwel zeker terug naar de regio Extremadura. Mogelijk maakt een etappe met aankomst bergop in Piornal, op 1.200 meter hoogte, deel uit van de route. Ook het historische Mérida zou kandidaat zijn.
  • De Spaanse ronde doet alle drie de provincies van de Spaanse autonome regio Baskenland aan. Naar verluidt begint de vierde etappe op dinsdag 23 augustus, in Vitoria en leidt de route naar Laguardia.
  • Een dag later, op woensdag 24 augustus, begint de vijfde etappe in Irún en eindigt deze in Bilbao. Bilbao is een dag later ook de startplaats voor de zesde rit. Het startschot kan klinken vanuit het voetbalstadion San Mamés of voor het Guggenheim-museum.
  • In Cantabrië, een regio ten westen van Baskenland, is het de bedoeling om het peloton te laten finishen op de flanken van de Pico Jano, een klim van net iets meer dan drie kilometer aan 6,4%, met stroken tot 13%.
  • De provincie Léon krijgt een etappe die de renners voert van Camargo naar Cistierna en ook een rit tussen Elche en Alicante wordt genoemd.
  • Andalusië lijkt zich als regio op te mogen maken voor een rit met Granada als start- of finishplaats. In diezelfde regio wordt een aankomst op Los Reales, in de Sierra Bermeja, verwacht.
  • Voor de rest heeft de organisatie van de Vuelta veel informatie geheim weten te houden.

De officiële presentatie van het Vuelta-parcours begint donderdag om 19.30 uur in Madrid en wordt live uitgezonden op de Spaanse tv-zender Teledelporte.

Dit artikel delen:

9 Reacties

xistnc 15 december 2021 om 22:31

Elche en Alicante liggen niet in de provincie Leon, maar in Murcia. Ik heb ergens opgevangen dat die rit in het teken staat van het naderende afscheid van Valverde.

Als je logische lijntjes trekt tussen de plaatsen die nu al genoemd worden, zouden ze na de Pico Jano westwaarts trekken naar achtereenvolgens Cistierna, Les (niet Los) Praeres en de Angliru en/of Foncuaya. En vervolgens zuidwaarts via Extremadura naar Andalusië en oostwaarts richting Murcia met voorafgaand aan de finish in Madrid een passage in de Sierra de Madrid (Navacerrada/Bola del Mundo).

Edit: bijna goed :|

0
Romāns Vainšteins 15 december 2021 om 22:42

Liggen ze niet allebei in Valencia? Ze praten er in ieder geval dat type Spaans en identificeren zich ook als zodanig.

0
xistnc 15 december 2021 om 22:57

True. Dan zou de beoogde Murcia-rit daar nog direct voor of direct na zijn.

0
D.Koch 15 december 2021 om 23:19

Ik weet dat mijn kom bij meerten-lienden eraan gaat in de 2de etappe. Verder zonde dat ze paardenveld, defensie weg omzeilen en de amerongse berg vanuit de zuidkant rijden.

0
Dikke Man 16 december 2021 om 11:14

Ik hoop dat Roglic goed gepositioneerd is aan de voet van de Amerongse berg anders gaat dit helemaal verkeerd aflopen.

0
xistnc 16 december 2021 om 12:31

Klimmen vanaf de zuidkant is veiliger dan zuidwaarts afdalen. Het komt immers te vaak voor dat er in de afdaling precies een oud vrouwtje de parkeerplaats van de supermarkt verlaat zonder om zich heen te kijken.

Overslaan van de Defensieweg snap ik wel. Te smal en eigenlijk ook maar vals plat. Paardenveld had er inderdaad wel in gemogen.

0
D.Koch 16 december 2021 om 18:31

@xistnc ja defensie weg is smal. Bij Veenendaal-Veenendaal leuk vanwege positie kiezen. Qua afdaling heb je gelijk en die drempels zijn ook een kriem

0
Lalsacien 16 december 2021 om 19:19

Paardenveld heet bij mij de Koerheuvel. De Defensieweg is mooi voor een tijdrit maar niet voor een WT peloton.

0
xistnc 16 december 2021 om 19:28

Volg hier LIVE de presentatie van de Vuelta 2022 – klik. (vanaf 19u30)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone