Disciplinaire commissie UCI schorst Marc Bracke voor drie jaar

woensdag 23 juni 2021 om 16:10
Disciplinaire commissie UCI schorst Marc Bracke voor drie jaar

foto: Cor Vos

Update

Marc Bracke is door de disciplinaire commissie van de Internationale Wielerunie (UCI) voor drie jaar geschorst. In een eigen statement laat Doltcini-Van Eyck Sport-Proximus weten dat Bracke het oneens is met de uitspraak. Hij gaat in hoger beroep bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS).

De ethische commissie van de UCI gaf in oktober vorig jaar aan dat de ethische code van de wielerunie is geschonden en dat intimidatie van meerdere rensters bewezen is. In afwachting van de uitspraak werd Bracke door onder meer Flanders Classics verzocht om niet meer bij koersen van deze organisatie aanwezig te zijn.

De disciplinaire commissie van de UCI heeft de strafmaat op drie jaar bepaald. Hij mag op geen enkele manier betrokken zijn in het wielrennen. Om na zijn schorsing opnieuw welkom te zijn, moet Bracke een bewustwordingsprogramma volgen bij een erkend instituut.

Belangrijk precedent
In het communiqué spreekt de UCI van een belangrijk precedent. “Voor het welzijn van atleten is het essentieel dat ze vertrouwen kunnen hebben in de instituties en dat ze zich vrij voelen om elke vorm van misbruik te melden.”

De ploeg stelt dat Bracke nooit is gehoord in de zaak tegen hem. “Zijn recht om zich te verdedigen is niet gerespecteerd. Marc Bracke heeft te allen tijde de geheimhouding van het onderzoek gerespecteerd, in tegenstelling tot Sicot die voortdurend campagne voerde en geregeld informatie lekte uit het onderzoek.”

“We blijven ervan overtuigd dat haar enige drijfveer was om haar dopingschorsing ingekort te zien worden. Dat is haar gelukt. In Frankrijk is intussen een zaak opgestart tegen Sicot voor valse aantijgingen.” Voor Doltcini-Van Eyck Sport-Proximus is het “duidelijk dat dit geen eerlijk proces is. Daarom zal Marc Bracke bij het CAS in hoger beroep gaan.”

In een nieuw persbericht stelt de UCI overigens dat Bracke wel de mogelijkheid is geboden om zich te verdedigen, “zowel voor de ethische als de disciplinaire commissie. “Het feit dat geen van beide commissies het nodig om een mondelinge hoorzitting te houden betekent niet dat zijn recht is gerespecteerd. De UCI erkent het recht van de heer Bracke om naar het CAS te stappen, maar is teleurgesteld met het door het team gepubliceerde bekendmaking vanwege de lasterlijke aard van de tekst.”

Sicot: “Erkenning als slachtoffer voelt goed”
In gesprek met de Franse krant La République du Centre laat Marion Sicot weten opgelucht te zijn met de uitspraak. “Vandaag word ik erkend als slachtoffer en dat voelt goed. Ik werd geschorst vanwege mijn fout, maar hij ging al die tijd gewoon door met zijn leven. Hij was nog steeds de ploegleider en ik had de indruk niet gehoord te worden. Dat was erg moeilijk om mee te leven.”

Sicot bevestigt dat er een hoger beroep komt bij het CAS. “Ik zou hem graag recht in zijn gezicht willen aankijken, zodat hij me kan vertellen waarom hij me dit allemaal heeft aangedaan”, vervolgt ze. “Drie jaar schorsing is niet niks. Ik hoop dat hij zijn fouten inziet. Wat de strafzaak betreft is er geen nieuws. Het dossier ligt bij het parket van Montargis. Ik hoop dat dit jaar alles rond zal zijn, zodat ik de bladzijde om kan slaan.”


Update – ‘Procesrechten volledig nageleefd’

Na het statement van Doltcini-Van Eyck Sport-Proximus laat de UCI in een reactie weten dat de procesrechten van Marc Bracke wel ‘volledig zijn nageleefd’. “Hij kreeg namelijk de kans om zijn verdediging aan zowel de ethische commissie als de disciplinaire commissie van de UCI voor te leggen. Dat geen van beide commissies het nodig vond om een hoorzitting te houden, betekent niet dat zijn recht om te worden gehoord niet werd gerespecteerd.”

De bond erkent dat Bracke in beroep mag gaan bij het CAS, maar ‘betreurt het statement van de ploeg vanwege het lasterlijke karakter’. “De UCI heeft een verantwoordelijkheid om te zorgen voor een respectvolle omgeving voor alle betrokkenen en verwerpt de reputatieschade van Marion Sicot. De disciplinaire commissie heeft in haar beslissing heel duidelijk gemaakt dat de zaak alleen betrekking heeft op het gedrag van de heer Bracke jegens de indieners van de klachten. Verwijzingen naar de reputatie van de rensters die zijn gedrag aan de kaak stelden of de context waarin de aanklachten zijn gedaan, zijn niet relevant voor de beoordeling van de feiten.”

Lees ook:

Dit artikel delen:

21 Reacties

Edwin Jansen 23 juni 2021 om 09:15

Alsof je naar een reactie op een niet gedefinieerde gebeurtenis zit te kijken. Waar gaat het in godesnaam over? Typisch voor deze tijd, mensen uitsluiten door een algemene niets zeggende term te gebruiken en het daarbij te laten. Alsof je door YT wordt gebanned met verwijzing naar de voorwaarden en dat is het. Waar is de menselijk maat gebleven?

$kedel 23 juni 2021 om 17:07

Erg vreemd verhaal inderdaad. Een hoop vage claims maar de rechtszaak zal toch ook wel iets concreets hebben aangepakt lijkt mij?

Vlinder 23 juni 2021 om 19:24

@edwin. Hoezo een niet gedefinieerde gebeurtenis? Hij is in oktober 2020 al schuldig bevonden. Alleen moest de strafmaat nog worden bepaald. Grensoverschrijdend gedrag. Ik was zelfs erg verbaasd dat hij in die tussentijd nog niet op non actief was gesteld tot de strafmaat was uitgesproken.

@Skedel het zijn geen vage claims. Het zijn zeer serieuze zaken toch?

Sagan=hulk 23 juni 2021 om 12:07

Blijft vooral een heel vaag verhaal. Die Bracke heeft zeker fouten gemaakt, maar voor sommigen is het nu wel erg makkelijk om alles – zoals dopinggebruik – in zijn schoenen te schuiven.

Ze hadden misschien op onafhankelijke en individuele wijze de huidige rensters van de ploeg moeten spreken om een beter oordeel te krijgen over Bracke. Hopelijk is dit niet het einde van de ploeg, altijd jammer als rensters op straat komen te staan.

reusjen 23 juni 2021 om 12:09

Ik vind het toch een apart verhaal. Het lijkt wel duidelijk dat er bij deze ploeg een aantal zaken mis gegaan zijn, maar dit is toch geen onderzoek. Als het tenminste waar is wat de ploeg zegt en er geen enkel contact met Van Bracke zelf is geweest.

platteprijs 23 juni 2021 om 12:34

Bij de UCI is helaas alles mogelijk.

reusjen 23 juni 2021 om 12:56

Bij de NOS melden ze ook dat er 20(!) ontlastende verklaringen zijn van rensters, maar dat deze niet zijn meegenomen in het onderzoek.

Alfons Haavers 23 juni 2021 om 13:12

Ontlastend of belastend? In het eerste geval begrijp ik wel dat ze dit niet in hun dossiers willen.

OscarV 23 juni 2021 om 13:35

Ontlastende verklaringen zijn niet veel waard als de klagende rensters de berichten als bewijs kunnen laten zien. O.a. Le Monde heeft indertijd de berichten ingekeken, dus deze zullen ongetwijfeld ook bij de UCI liggen. Als je dat soort bewijs hebt, hoef je geen karakterverklaringen te hebben natuurlijk.

Erg bijzonder van NOS en andere nieuwsbronnen dat ze wel melding maken van de 20 verklaringen die ontlastend zouden zijn en geen melding maken van de berichten zelf.

Edit:
Eerdere berichten op Wielerflits hierover:
https://www.wielerflits.nl/nieuws/opnieuw-onderzoek-naar-belgische-damesploeg-vanwege-grensoverschrijdend-gedrag/
https://www.wielerflits.nl/nieuws/teammanager-doltcini-van-eyck-opnieuw-onder-vuur-na-getuigenis-franse-renster/
Onderaan deze laatste staat een twitterbericht met schermafdrukken van een aantal van de betreffende berichten.

En dan aanvoeren dat dit vroeger heel normaal was, is natuurlijk totaal geen verweer.
Ik hoop voor de omgeving van Bracke dat de verplichte cursus zijn werk doet.

Murcia 23 juni 2021 om 15:11

Antoine Vayer, de journalist van Le Monde dacht ik heeft al een aantal van die appjes gepubliceerd en Bracke heeft de echtheid niet bestreden.

In de appjes vraagt hij in het meest beroerde engels wat ik ooit gelezen heb aan Sicot om bikini foto's en dat ze de kleinste slip moet uitkiezen? Daarna zijn expliciete waarschuwing dat dit geheim moet blijven.

Verder is er een bericht waarin zij bij hem kan blijven rijden het volgende jaar als ze haar eigen reiskosten betaald en een sponsor voor tenminste 2500 euro meebrengt. Dit wijst er op dat het sportieve element ondergeschikt was bij de ploeg naar mijn mening.

De derde en vierde die me zijn bijgebleven is zijn expliciete vraag of ze een vriendje of vriendinnetje heeft. Dat gaat hem A niks aan en is B les 1 in hoe herken je grooming.

Vlinder 23 juni 2021 om 19:32

@reusjen; al zouden anderen ontlastende verklaringen hebben gedaan, bijvoorbeeld omdat ze het zelf niet met hem hebben meegemaakt, dan maakt dat niet uit voor wat hij bij Sicot en Youmans heeft gedaan. Tenzij ze het bewijs hebben dat de dames hebben gelogen. Daarnaast moet je niet vergeten dat de dames die er nog rijden ook in soort een ‘afhankelijkheids positie’ kunnen zitten.

Murcia 23 juni 2021 om 13:13

Geen medelijden met Bracke, die nu net doet of Sicot de enige was die hem beschuldigde maar er waren meerdere vrouwen die door hem seksueel geïntimideerd werden. Zijn methode om de fitheid van rensters te beoordelen aan de hand van bikini foto’s is wel een klassieker onder de viespeuken. Net als dat belachelijke gedoe waar de rensters allemaal in zijn huis bivakkeerden. Moet een (natte) droom voor hem zijn geweest maar volstrekt ontoelaatbaar.

Eigenlijk komt hij nog goed weg met die schorsing voor drie jaar en een verplichte cursus.

polotim 23 juni 2021 om 13:24

Precies dit! Dit soort engerikken moet je ver van de sport houden.

Derierre de la course 23 juni 2021 om 13:33

Als dit werkelijk zo is, waarom komt dit dan voor bij de UCI en niet bij een strafrechter?

Sagan=hulk 23 juni 2021 om 13:41

Je verwart hem met Patrick Van Gansen. Dat was die kerel die de dames bij hem in huis liet logeren.

Qua specifieke zaken lees ik over Bracke enkel de bikinifoto’s. Wat ik zeker afkeur, maar dit lijkt me wel geen reden om iemand drie jaar te schorsen.

Verder staat ook nog in het statement van de ploeg dat er 20 rensters hebben getuigd dat het verhaal van die Française niet klopt.

OscarV 23 juni 2021 om 13:57

@Sagan=hulk
Het gaat er volgens mij ook om dat Bracke de dames onder druk zette om die foto’s te sturen, door te zeggen dat ze anders niet opgesteld wouden worden in wedstrijden. Dat is misbruik van je machtspositie en dus strafbaar. Gezien dat hij met (vooral jonge) dames werkt, lijkt mij een schorsing van 3 jaar niet buitensporig. De kans op herhaling lijkt mij best groot.

Overigens is er ook bewijs, in de vorm van de verstuurde berichten. Scherm afbeeldingen daarvan staan onderaan dit artikel:
https://www.wielerflits.nl/nieuws/teammanager-doltcini-van-eyck-opnieuw-onder-vuur-na-getuigenis-franse-renster/
Die andere 20 rensters hebben overigens alleen verklaard dat hij dit niet bij hen deed. Ik lees nergens dat zij verklaren dat de verhalen van de Francaise niet kloppen.
Wat dus alleen maar in het nadeel van Bracke zou spreken. Hij wil kennelijk alleen van bepaalde rensters de voortgang weten.

Murcia 23 juni 2021 om 14:34

@Derierre de la course

De ethische commissie van de UCI heeft de bevoegdheid om zich over deze zaken uit te spreken maar een route via het strafrecht is door Sicot ook ingezet. De juridische molens draaien ook in Frankrijk traag. De zaak licht bij het parket zoals in de aanvulling van het artikel duidelijk wordt.

@Sagan=Hulk

Ik heb dat nog eens nagekeken maar ook Bracke liet rensters bij hem thuis logeren, zie dit artikel:https://www.hln.be/wielrennen/belgische-manager-van-vrouwenploeg-ontkent-dat-hij-boekje-te-buiten-ging-ik-genoot-al-van-het-leven-maar-een-pervert-ben-ik-niet~afdfb235/
Dat is al iets wat gewoon niet kan in mijn ogen, de meiden van ver weg die met een onbetaald stagecontract naar Vlaanderen komen en dan in het huis van de manager worden ondergebracht. Het zal juridisch kunnen maar je moet als ploeg dit nooit toestaan. Zeker niet bij een manager wiens partner(s) juist veel jongere ex-rensters uit diens ploeg zijn, dan moeten er wel wat alarmbellen gaan rinkelen.

reusjen 23 juni 2021 om 14:49

@Oscar
Staan er in die Franse stukken schokkende zaken? Mijn Frans is simpelweg slecht. Ik vind die berichten over die foto's niet handig, en reden voor onderzoek naar de intenties etc. Maar niet voor een schorsing van 3 jaar zonder verder te kijken. Is er bijvoorbeeld bewijs voor het onder druk zetten van deze vrouw?

Dat hij dingen gedaan heeft die niet slim zijn is wel duidelijk, maar dat maakt iemand niet meteen een seksueel roofdier. Dit is iets om voorzichtig mee om te gaan omdat er hoe dan ook levens kapot gemaakt worden, dat wil je dan wel met uiterste zorgvuldigheid doen.

Polleke 23 juni 2021 om 14:55

In die optiek zijn dus ook alle vrouwelijke medewerkers bij mannenploegen viespeuken… die zullen ook wel eens een blote kont te zien krijgen…

OscarV 23 juni 2021 om 15:59

@reusjen
Aangeven dat je het volgende jaar niet meer bij hem in de ploeg rijdt als je de foto’s niet stuurt lijkt mij toch onder druk zetten ja.
Als het hem echt ging om het in de gaten houden van de voortgang van de renster, waarom moest ze dan de kleinste slip aan die ze kon vinden en moest ze de gesprekken geheim houden van Bracke?
Dat Bracke dit flikte bij twee rensters die in een moeilijke situatie zaten (ver weg van huis, een stagecontract en weinig tot geen eigen geld om weg te kunnen) en niet bij de andere rensters geeft ook stof tot nadenken.
Lees ook de reacties van Murcia hier boven voor meer details.

@Polleke
Je ziet zelf toch wel het verschil tussen het zien van een blote kont bij een massage en het expliciet vragen van foto’s in lingerie?

Vlinder 23 juni 2021 om 19:41

@Murcia en Oscar; jullie zien het heel helder, dat is fijn om te lezen. Het is een ernstige situatie, zeker aangezien hij met nog hele jonge vrouwen werkt die soms heel ver willen gaan om toch te slagen in de wielerwereld en ook hun grenzen niet altijd even helder voelen. Ze zijn makkelijk te manipuleren. Dat maakt ook dat ze extra kwetsbaar kunnen zijn. Ik vind 3 jaar ook helemaal geen lange straf. Ik merk aan niets dat Bracke in de gaten heeft wat zijn gedrag (ongeacht intenties) teweeg brengt. Alleen de opmerking van een bikini foto om benen te kunnen zien sloeg al nergens op. Om benen te zien hoef je geen hele bikini aan. Dan gaan mijn alarmbellen allang af. Misschien omdat ik vrouw ben. Het is niet onschuldig… En foto’s om het gewicht te bepalen is absurd. Zeker met de huidige technologie.

Net binnen

Populair

Materiaalzone