Teammanager Doltcini-Van Eyck opnieuw onder vuur na getuigenis Franse renster

dinsdag 10 maart 2020 om 13:09
Teammanager Doltcini-Van Eyck opnieuw onder vuur na getuigenis Franse renster

Marion Sicot - foto: Cor Vos

Vorige week was er het verhaal in Le Monde, waarin Doltcini-Van Eyck teammanager Marc Bracke beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag. De UCI zou zich met de zaak bemoeien. Ondertussen duiken nieuwe beschuldigingen op: de op doping betrapte Marion Sicot beweert bij France TV Sport onder druk van Bracke naar EPO te hebben gegrepen. Ook het verhaal van de ondergoedfoto’s wordt opnieuw aangehaald. 

Marion Sicot testte vorig jaar positief na het Frans kampioenschap tijdrijden. De Française ontkende lange tijd. Pas vorig weekend gaf ze uiteindelijk toe tien flesjes EPO besteld te hebben via het internet. In een gesprek met ‘Stade 2’ gaf ze toelichting. “Ik wilde mijn sportdirecteur Marc Bracke een prestatie tonen, waardoor hij mij als evenwaardig aan de andere meisjes zou beschouwen, zodat ik in het team kon blijven”, vertelde ze. “Ik was, door de druk die ik voelde, in een depressie beland.”

En net als Sara Youmans, de Amerikaanse die vorige week Bracke in Le Monde beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag, deed Sicot het verhaal over de ondergoedfoto’s. “Sinds november 2018 vroeg Bracke me om foto’s in mijn ondergoed door te sturen. Op die manier wilde hij mijn gewicht controleren. Dit gebeurde soms tot twee keer per week. Als ik de foto’s niet stuurde, zou ik in het begin van het seizoen geen wedstrijden mogen rijden, zei hij.” Sicot erkent haar fout, maar rekent door deze feiten wel op verzachtende omstandigheden bij de bepaling van de strafmaat.

“Normaal”
De teammanager gaf eerder al toe dergelijke foto’s te hebben gevraagd. Tweets over Sicot die de wereld zijn ingestuurd, laten ook weinig aan verbeelding over. Maar Bracke ontkent echter in alle toonaarden dat hij de renster onder druk zette. In een statement op social media klinkt het als volgt: “Onze prioriteit is jonge rensters de kans te geven om zich te ontwikkelen. Maar we hebben wel het recht om een professionele houding te vragen als rensters na de winter terugkeren met overgewicht, zeker als ze beweren goed te zijn in de bergen. In die context heeft Marc Bracke de fout gemaakt om foto’s te vragen om Sicot op te volgen. Veel mensen in de koers weten dat dit vroeger normaal was. Marion heeft hier nooit over geklaagd of iets van gezegd. Als ze dat gedaan had, was het niet meer gebeurd.”

Dat ze haar depressie wellicht heeft verzonnen als excuus voor haar dopingzonde, lezen we ook nog. “We begrijpen dat Marion momenteel door een moeilijke periode in haar leven gaat. Maar dat keurt haar dopinggebruik niet goed. Ze wist de gevolgen en toch deed ze het. Zij alleen is verantwoordelijk voor haar acties. Marion beweert al maanden dat ze onschuldig is. Maar nu bekent ze plots dat ze alsnog doping heeft gebruikt. Haar onschuld was dus één grote leugen. En daarna loog ze nóg eens: nu stelt ze de ploegleiding verantwoordelijk.”

De Franse wielerfederatie heeft bij de UCI aangedrongen op nader onderzoek.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Groningen 10 maart 2020 om 13:24

Dat van die EPO weet ik niet zo, maar die verhalen over foto's in ondergoed worden (helaas) weer bevestigd. Snel uit het (vrouwen)wielrennen verwijderen die kerel.

Poeksel 10 maart 2020 om 13:52

“This is a practice that was normal in earlier times. Many people inside cycling know that.”

Dat is een uitspraak die valt te controleren.

Voorgeborchte 10 maart 2020 om 13:58

Nouw, als zijn gedrag al niet schrijnend genoeg is dan is zijn Engels dat in ieder geval wel…

Ligthning 10 maart 2020 om 14:35

Normaal als je je in een vreemde taal uitdrukt, tenzij je polyglot bent of vreemde talen gestudeerd hebt. Dat je eigen (moeder)taal “schrijnend” is, zoals we vaak op WF en ook hier kunnen vaststellen, is dat niet.

eppie_steppie 10 maart 2020 om 14:53

Kan iemand deze meneer aub snel voorlopig op non-actief zetten?! Dit wordt almaar pijnlijker voor alle betrokkenen… :-(

leegloper 10 maart 2020 om 14:54

En had trainer Franck Alaphilippe iets van die depressie gemerkt?

Quote:
We have the strong impression that Marion Sicot has read the article in Le Monde of February 29th 2020, about the cases (one that was never a case and another that already had been closed) of 2 other riders in which our team was named. This has given her the inspiration and opportunity for combining her confession of the doping with the accusation of the sports director, resulting in the interview with Thierry Vildary in Stade2, thereby making use of the actual #MeToo-mood and building up a story full of emotion, hoping to get a shorter suspension and hoping to be able to face the world after what she did. All timelines fit perfectly. The sacrifice of the life of the sports director to save hers, we believe this is what really happened. The life of the sports director, Marc Bracke, has been now destroyed more than hers will ever be.

Gehuil van beide zijden. Allebei de sport uit.

Vlinder 10 maart 2020 om 15:08

Dat het hele verhaal over doping zal allemaal wel. Ik denk dat iedereen die naar doping grijpt daarvoor kiest vanwege ‘druk gevoel’ (door zichzelf en/of door externe factoren) Het is en blijft een foute keuze en dient consequenties te hebben en bestraft te worden. Echter gaat de ploeg wat betreft grensoverschrijdend gedrag van de teammanager hier compleet de fout in. Bracke wist heel goed dat hij over grenzen ging, anders had hij haar niet gezegd om het sturen van de foto’s in ondergoed geheim te houden. Dat was geen foutje en dat kun je niet afdoen met ‘Sorry en het zal niet meer gebeuren’.  Aan zulke grove fouten horen consequenties te zitten en dat is mijn inziens het ontslag van elke functie in het vrouwenwielrennen. Ik ben bijna altijd voor ’tweede kansen’ maar dan wel in een omgeving waarin het recidive risico geen al te grote en nare gevolgen kunnen hebben. En dat risico is te groot als hij weer actief wil zijn in het vouwenpeloton. Dit is precies waar #metoo overgaat en waar het over zou moeten gaan. Ik snap dat mensen het inmiddels wel zat zijn, maar dit toont aan dat het echt wel belangrijk is. Jammer dat de ploeg het zelf meet lijkt te zien als een soort valse ‘me too’ of afschuiven dat het overgevoelig ligt vanwege ‘me too’. Ze hebben het helaas dus nog steeds niet begrepen.

reusjen 10 maart 2020 om 17:37

Waar staat dat het sturen van de foto’s geheim moest blijven?

Volgens mij valt of staat de hele zaak met de intentie van de manager. Als hij daadwerkelijk foto’s wilde om puur en alleen de lichaamsbouw in de gaten te houden en dit in het verleden ook gebruikelijk was is dit helemaal geen metoo zaak. Dan laat het alleen maar zien hoeveel metoo kapot gemaakt heeft.

In dat geval is hij niet handig omgegaan met de veranderende tijdsgeest, waarin mannen tegenwoordig bij alles wat ze doen moeten opletten dat ze niet de minste aanleiding geven tot een mogelijke verdenking.

Ik zie dan ook niet in waarom de kans op recidive groot zou zijn, daarmee ga je ervan uit dat Bracke de foto’s heeft gevraagd vanuit een slechte intentie.

Vlinder 10 maart 2020 om 19:16

@reusjen; Dat haal ik uit screenshots van app contact tussen Bracke en Sicot via twitter van Antoine Vayer. Ik moet er aan toevoegen dat ik niet zeker weet of dit gecontroleerde (dus echte) screenshots zijn. Ik geloof dat le Monde daar in de komende dagen meer over bericht. Maar mijn Frans is te slecht om dat helemaal goed te begrijpen.
Verder vind ik het raar dat hij bij de ene renster zegt een foto van de benen te willen zien omdat ze zo ver weg woont (zie bericht vorige week) . En bij deze zaak een foto van haar hele lichaam in ondergoed terwijl ze echt niet aan de andere kant van de wereld woont. En wat is er mis met een weegschaal en vetmeting? Dat zijn high tech methodes die alleen ploegen met geld kunnen betalen. Die foto’s gaan m.i. gewoon helemaal nergens over en ik heb nog niemand uit de wielerwereld de laatste week horen zeggen of aantonen dat het gebruikelijk is of was. Alleen uit zijn mond.

Wat me too betreft; Ja, er is ook in gevallen onnodig leed veroorzaakt maar er is ook heel veel leed eindelijk beëindigd en wellicht in de toekomst voorkomen. Het is nu in ieder geval bespreekbaarder geworden. Ik kan me voorstellen dat het voor mannen verwarrend en soms zelfs lastig is (geweest) maar de discussie was echt wel broodnodig. Als vrouw kan ik echt wel zeggen dat het tijd werd dat er eens weer goed gekeken en nagedacht wordt over hoe we met elkaar om moeten en horen te gaan. Meeste vrouwen passen elke dag hun gedrag aan en nemen maatregelen om seksuele agressie en grensoverschrijdend te voorkomen. En eerlijk gezegd zou dat toch niet moeten? We moeten met elkaar weer naar een goede balans komen qua omgangsvormen. Dat is voor iedereen beter.

reusjen 10 maart 2020 om 22:48

Mijn Frans is ook niet goed, maar ik heb alles vertaald via google translate, en ik haal dat er niet uit.

Ik ben niet overtuigd dat er leed voorkomen is, ik krijg meer het idee dat er veel leed veroorzaakt is waarbij het niet mogelijk is om je effectief te verdedigen.

Ik heb in de afgelopen tijd veelvuldig gesprekken gevoerd met vrouwen over hoe zij daarin staan, en de algemene indruk die ik krijg is dat er eigenlijk weinig aan de hand is. Ik heb niet het beeld gekregen dat vrouwen blootgesteld worden aan de mannelijke seksuele roofdieren die regelmatig geschetst worden.

Ik vind het niet gewenst dat mensen normaal gedrag moeten aanpassen omdat ze anders onheus bejegend worden. Echter ben ik ook niet van mening dat alles moet kunnen omdat daarbij biologische feiten worden ontkend. Dit is echter een totaal andere discussie.

Wat betreft de metingen van de ploegleider; misschien dat het vetpercentage en dergelijke afhankelijk is van het type renner/renster, ik heb geen idee. Waar het mij om gaat is dat dit geen bewijs is dat de metoo beweging ons goed doet. Dat blijkt ook uit hoe je de rol van mannen, en het gedrag dat daarbij hoort, bagatelliseert ten opzichte van het leed dat vrouwen zou worden aangedaan. Dit is iets wat ik tekenend vind voot de huidige feministische inzichten.

Hoebele 10 maart 2020 om 23:24

@Vlinder +1. De enige foto die zou kunnen dienen als bewijs voor gewicht, is een foto van het getal op de weegschaal. Dit soort mensen hoort niet om te gaan met rensters van 18 jaar én nog een development team te hebben…

Vlinder 11 maart 2020 om 09:04

@Reusjen; Heb je deze screenshots gezien?: (hoop dat de link te openen is)

https://twitter.com/festinaboy/status/1236361607384641537

Verder zat ik geloof ik fout wat le Monde betreft, het gaat in die tweet over Stade 2. We wachten het maar af of dit echte screenshots zijn.
Verder lopen er denk ik 2 discussies door elkaar en daar ben ik zelf schuldig aan. Me too en het meer algemene grensoverschrijdende gedrag. In deze zaak gaat het wel om ‘me too’, namelijk vanuit een machtspositie grensoverschrijdend handelen. Dat staat los van fout gedrag zonder dat machtspositie een factor is. Dat had ik zo niet bijelkaar moeten voegen. Neemt niet weg dat de ‘me too’ beweging dat ook weer eens op de kaart heeft gezet. En daar doelde ik dus wel op. In mijn omgeving ken ik nauwelijks vrouwen die in hun leven niet op een of andere manier zijn lastig gevallen door mannen. Dat groepje mannen die dat soort dingen doen is natuurlijk ontzettend klein, maar ze zijn er wel. Veruit de meeste mannen zijn gewoon prima en doen normaal. Maar als vrouw zou het gewoon zo ontzettend fijn zijn dat alle mannen zich normaal gedragen en je niet vaak lastig gevallen wordt of rekening mee moet houden dat het kan gebeuren (al is dat waarschijnlijk een utopie).

Wat betreft het fenomeen feminisme, ja ik ben feminist. Ik ben namelijk voor gelijkwaardigheid ongeacht sekse. Ik zou ook niet weten waarom je tegen die gelijkwaardigheid zou zijn. Vind ik heel onlogisch. En ik wil er graag aan toevoegen dat ik geen mannenhaatster ben, integendeel zelfs. Dat schijnt men ook steeds aan elkaar te koppelen.

Totaal onzinnig dat men op het blote oog beter een gewicht en vetpercentage zou kunnen bepalen dan bijv een weegschaal en een vetplooi meting. Ik weeg ca 50 kg (dus net als rensters een redelijk laag gewicht) en als ik 2 kilo aankom is er niemand die dat ziet. Dus zijn intentie, ook als hij ‘goed’ zou zijn, slaat eigenlijk nergens op. En nogmaals ik ben nergens tegengekomen dat dat gangbaar is. Toon mij aub aan als dat wel het geval is dan kan ik er met een ander inzicht naar kijken. En als hij daadwerkelijk haar vroeg dat geheim te houden weten we denk ik allebei dat de intentie niet zuiver is. Anders is geheimhouding niet nodig toch?

Lalsacien 10 maart 2020 om 16:17

Dus eerst loog ze over doping en dat werd niet gelooft maar nu ze bekend heeft zal ze wel weer liegen over haar ploegleider…
Geen touw aan vast te knopen voor betrokkenen. Of ze liegt alles of alles is de waarheid. Of stel ik het nu te simpel???

S. Morgenstern 10 maart 2020 om 23:21

Had ze gezegd er niet van gediend te zijn, dan was het vragen om foto’s gestopt…. Heel subtiel (want we kunnen binnen deze afhankelijke verhouding doen alsof het normaal is en kunnen doen alsof er alle ruimte was om ‘nee’ te zeggen) zit daar gewoon een heel groot probleem.

reusjen 10 maart 2020 om 23:29

Ook jij gaat uit van een verkeerde intentie. Als ze had gevraagd of er ook een andere manier mogelijk was geweest om de waarden door te geven was er mogelijk niets aan de hand geweest. De zucht om overal seksisme in te zien is schokkend. Overigens zeg ik niet dat het niet zo is, maar je toont een probleem van perceptie aan.

S. Morgenstern 10 maart 2020 om 23:31

Nee, het probleem is er ook wanneer de intentie volledig zuiver zou zijn. In dat geval zou de beste man namelijk blind zijn voor de afhankelijke positie van degene waarvan hij vraagt of ze dit soort foto's door kan sturen. Los van de intentie, is die vraag gewoon fout en moet het niet afhangen van haar reactie op die vraag. Hetgeen overigens ook toegegeven wordt.

reusjen 10 maart 2020 om 23:36

Waarom is de vraag fout? Omdat jij dat vindt?
Afhankelijkheid is er en zal er altijd zijn, dat is namelijk inherent aan een functieverdeling. Dat is ook best wel praktisch. Dat je er een probleem van maakt zelf als dat er niet is, tja dat is jouw keuze.

S. Morgenstern 10 maart 2020 om 23:41

Een (potentiële) werknemer op deze manier om dit soort foto’s vragen is fout. Er is namelijk geen enkele goede reden om dit soort foto’s te wensen. Dat begrijpen ze zelf heel goed.

reusjen 10 maart 2020 om 23:49

Eh nee, ik begrijp uit meneer zijn relaas dat dit een gebruikelijke manier was om dit te beoordelen. Zoals eerder aangegeven heeft hij misschien niet op zitten letten wat betreft de veranderde tijdsgeest. Dat maakt het onhandig, maar niet fout. En al helemaal geen metoo verhaal. Ik vind het ook onzin om te stellen dat ze volledig afhankelijk is. Als Annemiek van Vleuten haar middelvinger opsteekt om zoiets hoeft ze echt niet in te pakken. Een contract heeft ook vooral te maken met je kwaliteiten als renner. Dat is de harde zijde van een werknemer op hoog niveau.

S. Morgenstern 10 maart 2020 om 23:57

Een gebruikelijke manier waarvan hij nu beseft dat het een fout is. Beetje laat wellicht, maar hij geeft gewoon toe dat dit niet de manier is om jonge renners te controleren op hun inzet tijdens de winter. Ik begrijp niet waarom het zo moeilijk is om die fout in te zien? Foto’s in ondergoed vragen om iemand te controleren?! Lachwekkend om daar verdedigend over te doen.

De afhankelijkheid van jonge renners (man of vrouw) op het randje van wel of niet kunnen leven van hun sport, is inderdaad een realiteit. Één die van beleidsbepalers vraagt om daar goed mee om te gaan. Dat is in dit geval niet goed gelukt, ondanks dat de intentie wellicht (extreem naïef maar toch) goed was.

Dat renners als Van Vleuten of Sagan zoiets niet snel zal overkomen, omdat ze in een positie zijn om een middelvinger op te steken, toont wat aan?!

reusjen 11 maart 2020 om 00:17

Het is een fout omdat de publieke opinie dat nu zo ziet. Het gaat namelijk niet meer om de intentie. Dat je het lachwekkend vindt om dat te verdedigen zegt genoeg wat mij betreft. Het is niet zo dat het een goede ontwikkeling is omdat de publieke opinie dat nu zo ziet.

Dat toont aan dat als het gaat om absolute topprestaties die prestaties leidend zijn. En daarmee dus de kwaliteit die je als werknemer inbrengt. En niet of je tegen je werkgever in gaat. Ik ben geen topsporter, maar ik kan het gewoon tegen mijn werkgever zeggen als iets mij niet zint zonder dat ik dan bang ben meteen ontslagen te worden. De redenatie die je volgt is er één van slachtofferschap, ofwel een gebrek aan kwaliteit ofwel een gebrek aan zelfvertrouwen.

S. Morgenstern 11 maart 2020 om 00:25

De intentie van een actie is niet de maat der dingen en gebruikelijkheid is geen rechtvaardiging voor acties. Foto’s in ondergoed vragen, in een uitwisseling die niet niet heel professioneel over komt, van (potentiële) werknemers, die voor hun baan van jouw afhankelijk zijn, is volledig terecht niet van deze tijd. Zelfs degene die zich nu verschuilt achter die gebruikelijkheid en goede intenties is in staat toe te geven dat het een fout was.

Dat dit in de laagste klasse gebeurt is inderdaad geen toeval..

kaalpani 11 maart 2020 om 11:28

S. Morgenstern,

Geheel juist. Amateuristisch team met dito management. In een echte wielerploeg zou de trainer samen met de (part-time)ploegarts dit soort zaken ter hand nemen. Maar zoals zo vaak wil men voor weinig kosten graag zoveel mogelijk publiciteit krijgen. Men parasiteert op rensters die (te) graag willen en hierdoor “gewillige” slachtoffers worden voor dit soort personen. Ik hoop dat de nieuwe UCI regels over budgetten/minimum loon en dus professionaliteit dit soort ploegen de nek om draait. Want dit soort schimmige ploegen (en deze ploeg is niet de enige met een slechte reputatie) kan de sport missen als kiespijn.

Dit soort activiteiten doet mij terugdenken aan veel kleine Belgische profploegen eind jaren zeventig/ begin jaren tachtig waar contracten en afspraken met voeten werden getreden. de tijd dat er weinig tot geen rechtsbescherming voor wielrenners bestond.

trickstuff 12 maart 2020 om 07:30

Saillant detail is dat Bracke een relatie heeft met een 25 jaar jongere wielrenster.

Headlines

Populair

Materiaalzone