WK veldrijden 2022: Nederland past voor nieuwe Team Relay

WK veldrijden 2022: Nederland past voor nieuwe Team Relay

Het WK-podium bij de vrouwen in Oostende 2021 - foto: Cor Vos

donderdag 20 januari 2022 om 17:37

Nederland zal dit jaar niet deelnemen aan de Team Relay op het WK veldrijden. Het nieuwe onderdeel vindt dit jaar als test plaats. De wedstrijd is overgewaaid uit het mountainbiken en ook tijdens het wegwielrennen kennen we het onderdeel als gemixte ploegentijdrit. Nederland kiest ervoor om de losse onderdelen op het WK veldrijden 2022 prioriteit te geven.

Dat laat bondscoach Gerben de Knegt desgevraagd aan WielerFlits weten. De Team Relay staat op vrijdag 28 januari op het programma, op zaterdag en zondag zijn de losse kampioenschappen aan de beurt. En dat is te kort dag, want met name de elite vrouwen zaten daags voor hun belangrijkste afspraak van de winter niet te wachten op een extra wedstrijd. “Ik wil alle focus op de echte koersen. Oftewel: niemand verplichten mee te doen. Het is ook een test-event en geen officieel WK”, stelt De Knegt.

Nieuw onderdeel van het WK veldrijden
De Team Relay staat dus voor het eerst op het programma van het WK veldrijden. Een landenteam bestaat uit drie mannen en drie vrouwen, waarvan tenminste één elite-man en één elite-vrouw. De andere vier crossers, twee mannen en twee vrouwen, komen uit in de beloften- of juniorencategorieën. Een land mag twee U23-renners kiezen, twee U19-renners of een mix uit beide leeftijdsgroepen. De crossers die een land opstelt voor de Team Relay, moeten ook individueel meedoen aan het WK veldrijden.

Elke renner rijdt één ronde over het parcours en zal daarna bij de finish, in de zogenoemde wisselzone, zijn of haar landgenoot aflossen door diegene aan te tikken. De startvolgorde mag een land zelf bepalen. Na zes rondes is het winnende land op de Team Relay bekend. Nederland ziet dus af van deelname. België doet wel mee, maar brengt niet de sterkste namen aan het vertrek. Daan Soete en Alicia Frank rijden als elite-renners. Ook Niels Vandeputte zal deel uitmaken van het team.

Bondscoach Gerben de Knegt – foto: Cor Vos

Weinig verplichtingen omtrent corona
Nederland zal omwille van financiële redenen maandag en dinsdag met een kleine selectie afreizen naar Fayetteville, waar het WK plaatsvindt. Het is voor De Knegt een spannende tijd, omdat hij door de sterk oprukkende omikronvariant van het coronavirus met een bang hartje naar het WK toeleeft. Maar ondanks de strenge regels omtrent de vlucht naar Amerika toe, is het UCI coronaprotocol aldaar bijzonder mild. Dat heeft vooral te maken met hoe de staat Arkansas omgaat met corona.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Wheely 20 januari 2022 om 18:11

Jammer leek me wel lachen.

Franco Ballerini 20 januari 2022 om 18:13

Een gemiste kans. Ik was aanvankelijk sceptisch over de Team Relay bij het wegwielrennen maar heb er toch met veel plezier naar zitten kijken. En dat bange hartje? Leve Arkansas!

Koers 20 januari 2022 om 18:18

Wellicht dan toch Bauke maar invliegen. Voegt ie er nog even een regenboog aan toe.

assen 20 januari 2022 om 19:33

Inderdaad. Bouwman heeft ook interesse, en heeft al toegezegd vanuit Colombia over te willen komen.

Boomie1 21 januari 2022 om 06:06

T wordt iig wel veel spannender nu. Obv de dames had Nederland met sprekend gemak die regenboog trui opgehaald

Koers 20 januari 2022 om 18:16

Deze is voor de kinders, volgend jaar, en de jaren erna voor NL. Vermits ze willen rijden natuurlijk. Leuk idee, maar momenteel weinig spannend natuurlijk.

Verweggistan 20 januari 2022 om 19:15

Sympathiek om andere landen ook een medaille te gunnen

Maillot à Pois 20 januari 2022 om 19:37

Beetje sneu wel.

Als je het je toppers niet wilt laten doen, had dan Stan Godrie meegenomen, in combinatie met Manon Bakker bv.

SteelHorseCowboy 20 januari 2022 om 21:15

Jammer….

Oblomov 20 januari 2022 om 22:12

Hij maakt er een mooi verhaal van, maar het is gewoon puur een zwaktebod. Je maakt mij niet wijs dat renners als Van Kessel, Bakker, Van der Heijden en Kastelijn, die geen enkele kans hebben om individueel een medaille te winnen, hier hun neus voor zouden ophalen. Gewoon een regenboogtrui om in te lijsten en thuis in de gang te hangen.

Deze slappeling durft het in de beloftecategorieën gewoon niet aan om er twee van de drie uit te pikken. Nou zou dat zeker bij de belofte-dames ook best een precaire keuze zijn, omdat je van een drietal dat waarschijnlijk onderling gaat strijden om het goud, er eentje een voordeel geeft.

Maar had dan van te voren bepaald dat de nummers 1 en 2, of juist 2 en 3 van het NK verplicht zouden zijn deel te nemen.

Boomie1 21 januari 2022 om 08:42

Ik denk dat hij even een belletje had moeten doen met Bouwman, van Emden, Mollema en Riejanne Markus. Renners die anders nooit een regenboogtrui hadden gehad…

Oblomov 21 januari 2022 om 11:31

Hoeft niet niemand te bellen, want dat soort renners heeft hij in zijn eigen selectie ook. Het zijn de jeugdcategorieën die het probleem zijn.

sooike 20 januari 2022 om 23:05

Terechte beslissing van de bondscoach. De reis met jetlag is al lastig genoeg. Bovendien gaat het om een test-event. Laat ze dat testen dan niet doen tijdens een WK, maar bij een andere cross, b.v. de Sluitingsprijs.

Romāns Vainšteins 21 januari 2022 om 09:16

‘Een landenteam bestaat uit drie mannen en drie vrouwen, waarvan tenminste één elite-man en één elite-vrouw. De andere vier crossers, twee mannen en twee vrouwen, komen uit in de beloften- of juniorencategorieën. Een land mag twee U23-renners kiezen, twee U19-renners of een mix uit beide leeftijdsgroepen. De crossers die een land opstelt voor de Team Relay, moeten ook individueel meedoen aan het WK veldrijden’

Met zo’n stonede werkinstructie is het niet gek dat men denkt van F*ck it, laat maar

Henk van Bouw 21 januari 2022 om 09:30

Tja dit is natuurlijk geen verassing. Leuk om nieuwe dingen te proberen, maar de timing is natuurlijk idioot slecht.

Huubi 21 januari 2022 om 10:50

Nederland, als crossland nr1 bij de vrouwen en nr 2 bij de heren, heeft een verantwoordelijkheid. Het is echt laf en onbegrijpelijk. Het is 1 rondje, dat kun je makkelijk hebben .

Mystery Rider 21 januari 2022 om 12:21

Ja jammer dat het budget het niet toelaat om meer renners mee te nemen, dan had je tenminste kunnen deelnemen aan het test – event met de renners die niet in aanmerking komen voor een medaille op de individuele races!

Wat een belachelijke redenering van de bondscoach! Als je zo weinig renners selecteert omwille van het feit dat die allemaal medaille kansen hebben, is het logisch dat die niet geïnteresseerd zijn in een test event!

Merlinappa 21 januari 2022 om 12:35

Wat een onzin. Je gaat mij als coureur niet vertellen dat je slechter wordt van even 6-10 minuten vlammen. Dit was een hele makkelijke kans op een regenboogtrui, leuk voor veel (jongere) dames en al helemaal voor de mannen die mee gaan.

xistnc 21 januari 2022 om 12:45

Het zou mij niets verbazen als ze die Team Relay compleet over het hoofd hebben gezien bij het samenstellen van de (kleine) selecties en dat nu achteraf even een legitimering in elkaar wordt geknutseld.

Headlines

Materiaalzone

Populair