WK veldrijden 2022: Negatieve coronatest of vaccinatiebewijs voor wedstrijden niet nodig

WK veldrijden 2022: Negatieve coronatest of vaccinatiebewijs voor wedstrijden niet nodig

foto: Cor Vos

woensdag 19 januari 2022 om 11:15

De UCI publiceerde afgelopen week het coronaprotocol voor het WK veldrijden in Fayetteville eind deze maand. De samenvatting van het document is simpel: alle landen moeten de coronaregels opvolgen die gelden in de Amerikaanse staat Arkansas. Opvallend: crossers hoeven geen negatieve test mee te brengen naar het parcours. De UCI merkt in het protocol op dat er maar weinig verboden of verplichtingen omtrent corona zijn in de States.

De inreisregels voor de Verenigde Staten zijn nochtans zeer streng. Iedereen die wil afreizen naar het WK veldrijden moet voor de vlucht een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 24 uur én een volledig vaccinatiepaspoort, tezamen met tal van andere paperassen. Dat geldt voor crossers en de begeleidende staf, maar bijvoorbeeld ook voor journalisten.

Eenmaal in het vliegtuig en geland in Amerika, zijn de crossers gevrijwaard van een uitsluiting van het WK. In de States hoeven de deelnemers namelijk geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs te laten zien.

Met andere woorden: een renner of staflid kan een positieve (zelf)test achterhouden. Volgens het geruchtencircuit is dat meermaals gebeurd op het WK Darts, dat eind december en begin januari plaatsvond in Groot-Brittannië. Enkele Nederlanders – waaronder meervoudig wereldkampioen Michael van Gerwen – hielden zich aan de regels door een positieve zelftest wél te melden. Zij moesten het WK daarop verlaten. Titelverdediger Gerwyn Price riep op een gegeven moment zelfs op het al lopende toernooi af te blazen.

Zo ver kwam het uiteindelijk niet en ook het WK veldrijden lijkt niets meer in de weg te staan, ondanks de hard oprukkende omikronvariant van het coronavirus. De renners zelf zijn sowieso voorzichtig, vertelde Lars van der Haar eerder al tegen WielerFlits na het NK veldrijden. “Ik was mijn handen, ik kom nergens, mijn vrouw doet alle boodschappen, mijn vrienden en familie zie ik niet. […] We hebben met z’n allen afgesproken om twee zelftesten per week te doen. Al kun je het toch niet tegenhouden. Als je het krijgt, dan krijg je het.”

Van der Haar maakt zich op voor de strijd om de regenboogtrui – foto: Cor Vos

WielerFlits zet de belangrijkste punten uit het UCI WK-Coronaprotocol op een rij:

 • Publiek is toegestaan op het parcours, met uitzondering van de teamparking;
 • De UCI verwacht van iedereen een verantwoordelijke houding in het kader van corona en vraagt overbodige vertegenwoordigers thuis te blijven;
 • Gecertificeerde mondkapjes zijn te allen tijde verplicht op het gehele WK-terrein;
 • De UCI verwacht te allen tijde een social distancing van twee meter;
 • De UCI verwacht dat iedereen op regelmatige basis zijn/haar handen wast;
 • Er zijn GEEN verplichte isolatiebubbels op de WK-locatie;
 • Geaccrediteerde mensen (renners, staf, media) en niet-geaccrediteerde mensen (publiek) zullen gescheiden zijn;
 • Er is GEEN negatieve test of vaccinatiecontrole nodig bij het betreden van het WK-parcours;

 • Het uitdelen van handtekeningen en het nemen van selfies met fans is voor renners verboden;
 • Tijdens de training, warming-up, wedstrijd en het herstel daarna, mogen deelnemers hun mondkapje af doen;
 • Tijdens de podiumceremonie mogen renners hun mondkapje afzetten na het nationale volkslied, om foto’s te laten nemen. Daarna moeten ze deze weer op doen;
 • De UCI raadt ieder land aan om iedere morgen een gezondheidscheck door de nationale arts te laten doen, voordat de dagactiviteiten beginnen;
 • Geef of accepteer geen kus, knuffel, handdruk of high five.

De goede verstaander leest dat de restricties niet bijzonder streng zijn. Sterker nog: ze zijn mild. De Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt vindt er het zijne van. “Eigenlijk zegt het: het protocol is niet meer dan de regels die gelden om de Verenigde Staten in te reizen. We zullen daarom ons eigen regels opstellen en die zullen iets strenger zijn. Wij gaan ter plekke wél testen om te voorkomen dat áls er iemand positief is, dat je die persoon uit de bubbel haalt. De grootste nachtmerrie is dat de hele selectie buitenspel komt te staan”, zucht hij.

De bondscoach heeft de regels vanwege de logistieke klus volledig uit gepluisd. “Iedere gevaccineerde mag met een sneltestverklaring die niet ouder is dan 24 uur, op het vliegtuig naar de Verenigde Staten stappen. Wij gaan natuurlijk wel bij iedereen een PCR-test laten afnemen. Maar eenmaal daar aangekomen, hoef je niets meer. Alleen een mondkapjesplicht op het parcours is ingevoerd. Maar het kan dus voorkomen dat je de dag nadat je landt, corona oploopt. Omdat je niet hoeft te testen, kun je dus besmet meedoen aan het WK.”

Het is wel een uiterste, stipt De Knegt bij ons aan. “Zodra je landt, ben je vrij om te doen wat je wilt. Niemand houd je tegen. Maar dat brengt wel een groot risico met zich mee. Ik vind dat nog steeds níet te geloven. Ik heb ook veel contact met lokale mensen daar, maar die zeggen dat bijna niemand er een mondkapje op doet. ‘Er is niets aan de hand’, is daar de boodschap. Maar je moet ook nog terug naar huis. Test iemand positief, dan zit je nog twee weken langer in Fayetteville in quarantaine. Dat kan ook niet en dat baart me zorgen.”

Gerben de Knegt (rechts) met Lucinda Brand tijdens het EK cross 2020 – foto: Cor Vos

“Laten we eerst maar eens hopen dat we met iedereen kunnen afreizen”, lacht hij. Maandag en dinsdag vliegt de Nederlandse selectie naar Houston. “Daar zit een hele grote factor geluk bij. Als je de besmettingscijfers hier in Nederland ziet… Ik sprak junior David Haverdings in Flamanville. Hij gaat de hele week bij zijn oma slapen, omdat zijn broertjes weer naar school gaan. Dat soort afwegingen moeten de renners maken. Mijn eigen zoontje gaat ook naar school. Ik zie verder niemand, maar het is echt spannend. Het is gewoon een klotesituatie”, aldus De Knegt, die in november zelf besmet raakte met corona.

Ook de Belgen nemen maatregelen
In België is ook gereageerd op het protocol. Bondsdokter Kris Van der Mieren legt bij Het Nieuwsblad uit wat zij ondernemen: “De staf en alle geselecteerde renners en rensters nemen deze week tot twee keer toe een zelftest af en zondag ondergaat iedereen nog een laatste PCR-test, nodig voor de vlucht op maandag. Het belangrijkste is dat onze eigen groep het evenement coronavrij kan doorkomen. En na afloop gezond en wel terug thuisgeraakt. Maar we hebben pistes uitgetekend mocht dit niet het geval zijn. Al hopen we die niet nodig te hebben.”

Djokovic-gate en Frans besluit

Mensen die vanuit het Schengengebied (waaronder België en Nederland) naar de Verenigde Staten willen reizen, moeten twee weken voor hun reis volledig gevaccineerd zijn. De regels om bijvoorbeeld Australië in te reizen zijn een stuk strenger.  Dat mag alleen met uitzondering en toestemming van de Australische autoriteiten. In de tennissport ontstond onlangs zodoende een enorme rel, omdat de ongevaccineerde toptennisser Novak Djokovic – die in december besmet raakte en daardoor dacht te kunnen inreizen – een medische uitzondering had gekregen.

Dit leidde tot grote woede bij het Australische volk, waar de restricties voor het bestrijden van de corona-epidemie véél strenger zijn dan in Europa. Uiteindelijk besloot het Australische federale hof dat Djokovic’ visum niet geldig was en hij daardoor het land werd uitgezet. Als gevolg kan hij zijn grand slam-titel op de Australian Open niet verdedigen. Ook een deelname aan Rolland Garros (juni) staat op de tocht. De Franse overheid werkt aan een 2G-regel die sporters – ook wielrenners – verplicht een vaccinatiepaspoort te laten zien.

Dat paspoort is dus ook nodig om de reis vanuit België en Nederland naar de Verenigde Staten te maken. Gek genoeg, want in Amerika ligt de vaccinatiegraad niet bijster hoog. In het gehele land – inclusief Alaska en de Hawaiiaanse eilandengroep – ligt het percentage op 62,9%. Volgens het gerenommeerde databedrijf Our World in Data ligt dat percentage in de staat Arkansas (waar Fayetteville onderdeel van is) nog wat lager. Daar is 52% van de bevolking ingeënt tegen corona.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Romāns Vainšteins 19 januari 2022 om 12:41

Het zou wel de doodsteek van de sport zijn als Djokovic nu gewoon die regenboogtrui ophaalt.

Kopinkas 19 januari 2022 om 15:16

Djokovic, bedreven in het veldspel, dat loopt wel los…

peterwinnen 19 januari 2022 om 12:49

Interessant verhaal, maar isolatie, bubbels en quarantaine zullen denk ik binnen afzienbare tijd verdwijnen. Als de verwachting is dat half Europa besmet zal raken, zijn ze niet meer te handhaven. Het is niet langer uit te leggen dat mensen zonder klachten, of met lichte klachten, thuis moeten blijven. Ze raken zelf niet ziek, en het vernieuwde virus is zo mild dat andere mensen ook steeds minder ziek zullen raken. En wie er wel ziek van kan worden, is gevaccineerd.
In die zin lijken de hier beschreven regels mij een voorbode van de nieuwe realiteit, die later dit jaar praktijk wordt.

Barry Batsbak 19 januari 2022 om 13:10

Totdat er god weet waar een nieuwe variant des doods opduikt die wél volle bak op je luchtwegstelsel slaat uiteraard. De milde omikron-variant is geen garantie dat het einde in zicht is. Ik hoop van wel uiteraard, maar reken nergens op.

vanSpringel 19 januari 2022 om 13:44

@Barry Batsbak; “nieuwe variant des doods” ! mooie angstjager om de exhorbitante maatregelen aan te houden. Afgelopen 2 jaar heb ik alle mogelijke manieren gebruikt om die ziekte te kunnen krijgen. Het is me helaas niet gelukt.

Barry Batsbak 19 januari 2022 om 15:08

Oh knap. Heb je wel echt goed je best gedaan? Deurklinken op de IC afgelikt enzo?

Massimo Bataille 19 januari 2022 om 15:23

De meerderheid van de virussen hebben toch wel omgekeerd verloop. Dodelijker/ziekmakender staat meestal haaks op besmettelijker. Dus een variant die zowel besmettlijker als dodelijker is, is eerder zeldzaam.

Tegelijk ben ik er ook nog van bespaard geweest terwijl ik ook veel minder kijk naar de regels dan bv mijn vaste vriendengroep (waar de meerderheid dan wel weer al positief is geweest).
Ik ga niet beginnen kiezen tussen mijn vrienden dus van sociale bubbels heb ik me geen hol aangetrokken. Tevens speel ik bij 2 voetbalploegen waar ik met plezier mee ga voetballen en pilsje drinken achteraf.
Ik weet dat iedereen wel geluk of pech kan hebben, maar dat ik met ‘vele’ sociale contacten negatief blijf terwijl velen die zich wel zo goed mogelijk aan de regels houden positief testen is toch wel ietswat vreemd.
Ofwel was ik positief zonder het ooit te weten natuurlijk.

Barry Batsbak 19 januari 2022 om 16:09

Ik ben er zelf ook van gespaard gebleven. Zonder krampachtig in isolatie te zijn gegaan overigens. Gewoon een beetje opletten en de drukte niet opzoeken als het niet nodig is. Maar ik heb wel mijn sociale contacten gewoon onderhouden en ben in groepsverband blijven sporten. En afgelopen 2 jaar maar liefst 3 dagen thuis gewerkt. Wel gevaccineerd en inmiddels geboosterd.

Dat gezegd hebbende; toch ook een aantal kennissen en fitte sportvriendjes die het wel gehad hebben met zeer wisselend ziekteverloop. Maar praktisch allemaal zijn ze na ruim een jaar nog steeds niet de oude. Dus enige voorzichtigheid heb ik er echt wel voor gekregen. Ik sport 5 a 6 keer per week, moet er niet aan denken dat ik dat gewoon niet meer zou kunnen. Zou ik een heel chagrijnig baasje van worden.

Noordbiker 19 januari 2022 om 17:51

Beste Luitjes,

Ik werk in 1 van de grootste universitaire ziekenhuizen in Nederland. Niet alles is hoe het door de media is verspreid. Ook is er wezenlijk verschil over patiënten die met of door corona in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen, maar alles is altijd op 1 hoop gegooid. Dit laatste komt ook steeds meer aan het licht btw.

Voor iedereen die net even wat meer onderzoek doet "ipv met de grote stroom mee gaan en te veel vertrouwen te hebben in een bepaald voerend beleid"had wellicht tot de volgende feiten gekomen.
1. Er zijn in bepaalde landen onderzoeken gedaan naar de besmettingen en het ziek zijn adh van de bloedgroepen van de betreffenden. Daar is veelal uit gebleken dat mensen met de bloedgroep O a)minder vatbaar zijn en b)waarbij het ziektebeeld in de meeste gevallen relatief mild verloopt. Daarentegen is de bloedgroep A het meeste kwetsbaar en kunnen er ook meer hinder van hebben. Deze onderzoeken zijn verder niet grootschaals aan het licht gebracht, gezien men in gedachte had dat vaccinatie de oplossing zou zijn en dat daarbij minimaal 70%+ vaccinatiegraad behaald moet worden. Gezien zo'n 45% bloedgroep O heeft, is dat relatief stil gehouden.
2. Covid-19 is de 5e pandemie van de laatste 135 jaar (1889 Russiche griep, 1918 Spaanse griep, 1957 Aziatische griep, 1968 Hongkong griep) . Alle pandemiën hebben allemaal minimaal 1 miljoen doden opgeleverd. Tevens hebben alle pandemiën maximaal 2 a 3 jaar geduurd.
3. Virussen, zoals Massimo als zeg, wanneer een virus uitbreekt, is het in de meeste gevallen op dat moment het meest virolent. Er volgen altijd mutaties, welke besmettelijker kunnen zijn, maar vrijwel altijd minder virolent zijn.
De kans is zeer groot dat Omikron juist zo besmettelijk is, omdat het virus zijn eind nadert en daardoor probeert nog zo veel mogelijk om zich heen te slaan, oftewel zich te verspreiden. Naar mijn inziens loopt het virus op haar laatste beentjes.

Even ontopic: het doet me enorm deugd dat steeds meer landen alles open gooien en dat er weer sportwedstrijden gehouden gaan worden waar alle publiek aanwezig kan en vooral ook mag zijn. We moeten niet altijd maar in angst willen blijven leven, maar juist wanneer er een kans is, weer genieten van alles wat ons leven zo mooi maakt, met de wielerwedstrijden in het bijzonder. Heerlijk weer genieten van de komende klassiekers die eindelijk weer eens vrij en open kunnen zijn en gehouden kunnen worden op de bedoelde data's met lekker veel knotsgek publiek erbij.

Geniet ze allemaal dit jaar, laten we hopen dat het in ieder land weer snel mag.

vlaamse ardennen 19 januari 2022 om 19:31

Goed zo Noordbiker

Klein Verzet 19 januari 2022 om 14:10

De echte Peter Winnen schreef een column over Djokovic. https://www.volkskrant.nl/sport/de-stralende-gezondheid-van-novak-djokovic-die-bang-makend-is~b0b39456/
Novak mocht dus willen dat ie wielrenner, uhh veldrijder * was, en Lars mag hopen dat de hierboven getoonde foto een symbolische blik in de toekomst is, was en ooit geweest zal zijn.

* Alleen het heen vliegen naar de USA is een dingetje: papiertje, code.

John Bidon 19 januari 2022 om 14:57
Quote:
Dit leidde tot grote woede bij het Australische volk, waar de restricties voor het bestrijden van de corona-epidemie véél strenger zijn dan in Europa

In een feitenrelaas een mening neerzetten kan echt niet. Weet niet waar de redacteur naar heeft gekeken maar waar zag hij die grote woede? Verontwaardiging, frustratie soit, maar heb geen mensenmassa's met fakkels en knuppels voor het hotel van Novak gezien.

Posterix 20 januari 2022 om 11:00

Ah gelukkig. Eén hele zin uit een relaas van weet ik hoe lang gerukt en die volledig uit de context beoordeeld naar je eigen referentiekader…

skylimit 19 januari 2022 om 17:32

Je komt Amerika niet zomaar in, maar als je binnen bent, dan maakt het eindelijk niet meer uit. Alleen een gecertificeerd mondkapje bij je hebben en dat is dan wel.
Mocht je eventueel besmet raken zonder dat je het weet of merkt, omdat testen niet nodig is, kan er dus een mooie besmettingshaard mee kweken.
Het wordt tijd dat de boel gewoon los gelaten wordt. Waarom er door landen nog steeds krampachtig wordt vastgehouden aan een vaccinatie bewijs, doet ook veel vraagtekens oproepen!

vanSpringel 19 januari 2022 om 19:08

Inderdaad Skylimit. Die voor ogen staande CTB is een zeer vreemde eend in de bijt. Maar voor degene die meer lezen dan enkel en alleen de MSM, wordt e.e.a. minder mistig. In juni van dit jaar wil de EU een digitale ‘overall-code’ introduceren, en dit is er dan een voorbode van. Kunnen mensen vast wennen.

Headlines

Materiaalzone

Populair