WK veldrijden: Financiële redenen dwingen KNWU tot kleine Nederlandse selectie

WK veldrijden: Financiële redenen dwingen KNWU tot kleine Nederlandse selectie

Thorwald Veneberg - foto: Cor Vos

vrijdag 7 januari 2022 om 16:03

De Nederlandse afvaardiging voor het WK veldrijden in Fayetteville later deze maand, is opvallend klein. Bij monde van bondscoach Gerben de Knegt zijn uitsluitend renners geselecteerd die in aanmerking komen voor een top-5. KNWU-directeur Thorwald Veneberg legt bij WielerFlits uit wat daaraan ten grondslag ligt. De bond ontvangt namelijk geen subsidie voor het WK.

Bij de mannen zijn enkel Lars van der Haar en Corné van Kessel van de partij, David Haverdings is de enige junior en ook bij de andere categorieën doen slechts enkele Nederlanders mee. De Knegt kan alleen bij de elite-vrouwen beschikken over een voltallige selectie van acht dames. Daarbij zijn er met titelverdediger Lucinda Brand, meervoudig winnares Marianne Vos, Denise Betsema, Annemarie Worst en de worstelende ex-wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado wel vijf dames die allemaal de regenboogtrui kunnen veroveren.

“Het financiële aspect speelt daar zeker een rol in”, vertelt Veneberg. “De sponsoren van de KNWU dragen de volledige logistiek naar de Verenigde Staten toe. We ontvangen geen subsidie van NOC*NSF, omdat veldrijden geen olympische discipline is. Daarbij moeten we duidelijke en harde keuzes maken. Omdat het WK op een ander continent is, is dit een extra duur kampioenschap. Daarom leggen we de selectie-eisen ook een stuk hoger en hebben we ervoor gekozen om alleen atleten af te vaardigen die gegarandeerd top-5 kunnen rijden.”

Veneberg verdedigt zodoende de keuze om een voltallige ploeg bij de dames elite af te vaardigen. “Daar zijn er nu eenmaal veel die dat kunnen bewerkstelligen. In andere jaren zijn die eisen minder hard. Vindt een kampioenschap in Europa plaats en kan iedereen daar met eigen vervoer naartoe, dan passen we die selectie-eisen weer aan. Dus het financiële plaatje is hierin wel degelijk meegenomen. Simpel gezegd: puur om binnen het budget te blijven. Dat is geen geheim, de kleinere WK-selectie is een bewuste financiële keuze.”

In het kader van talentontwikkeling moet de bond ook kansen bieden aan atleten zonder dat direct aan resultaat te koppelen. Dat gebeurde bijvoorbeeld nog tijdens het afgelopen WK, nadat er geblunderd was bij de inschrijving voor de junioren (vijf renners geselecteerd, terwijl er maar vier mochten starten). Toen kreeg Tibor del Grosso als beste junior de rekening gepresenteerd. “Daarvoor was het EK veldrijden in eigen land op de VAM-berg aangewezen. Was dit WK in bijvoorbeeld Spanje geweest, dan was het een ander verhaal geweest.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Murcia 7 januari 2022 om 16:11

Voor de verandering eens een keer een helder verhaal van Veneberg. En ik kan de keuze billijken. Als het zoveel geld kost kies je ook voor de mensen die bewezen hebben mee te doen om de knikkers. (in dit geval Top 5)

0
Michelangelo 7 januari 2022 om 16:25

Je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. En in mijn ogen heeft het geen enkele zin om veel geld te investeren in veldvulling, die hooguit in beeld is tijdens de eerste 2 minuten van de uitzending.

Als David vd Poel fit genoeg zou zijn dan zou ik hem eventueel nog meenemen, maar dan houdt het ook op. De rest is niet goed genoeg.

0
xistnc 7 januari 2022 om 17:19

Als Mathieu en Wout allebei niet deelnemen, hoeft David ook niet mee voor de kanonstart om Van Aert een paar bochten voor de wielen te rijden.

0
Wheely 7 januari 2022 om 16:26

Volgend jaar is het weer om de hoek en zijn er hopelijk ook minder beperkingen. Ik kan genoeg redenen verzinnen om nu niet op een transatlantische vlucht te stappen.

0
Franco Ballerini 7 januari 2022 om 16:41

Ik ook, niet alleen nu maar altijd wel.

0
Franco Ballerini 7 januari 2022 om 16:33

Als het WK überhaupt doorgaat. De besmettingscijfers in de VS zijn sky-high. Ok, het is waar, in Arkansas maken ze zich daar niet zo druk om.

0
Koers 7 januari 2022 om 17:05

Het WK gaat wel door, is het niet in de VS dan wil NL of BE wel iets regelen om een gouden plak te bewerkstelligen.

0
Thijs E 7 januari 2022 om 17:05

Logische keuze. Misschien is de bondscoach van de vrouwen wegploeg een goede besparing als je naar de prestaties en resultaten kijkt.

0
notriple 7 januari 2022 om 17:55

Ook dat zou een goede besparing kunnen zijn om die Gunnewijk te lozen.

0
wimvl 7 januari 2022 om 19:02

Het WK in Amerika wordt helemaal een flop. Net zoals in de WB wedstrijden gaan vele renners niet deelnemen. De mondialisering, die Sven Nys altijd zo gepromoot heeft, zal er nooit komen. Het blijft een leuke en mooie sport, maar veelal is het een Belgisch/Nederlands onderonsje.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone