De januarimaand in de veldritwinter concentreert zich traditiegetrouw op de strijd om de verschillende titels. Na de nationale kampioenschappen van afgelopen weekend, gaan alle blikken om het bisnummer van het seizoen: het WK veldrijden in Fayetteville. Maar met de sterk exploderende omikronvariant van het coronavirus, rijst de vraag hoe de vlag er over drie weken in de Verenigde Staten bijhangt. Op het NK in Rucphen deed WielerFlits een rondgang bij verschillende hoofdrolspelers.
Te beginnen bij de Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt. Hij maakte afgelopen week zijn selectie (die omwille van financiële redenen klein is) voor het WK in de States reeds bekend. Vooral om logistieke redenen, legt hij uit.
“Het is bijna een onmogelijke reis. Veel vluchten die we hadden geregeld, zijn gecanceld. Dat moesten we opnieuw inplannen. Zoals het er nu voorstaat, gaan de renners de dinsdag na de Wereldbeker van Hoogerheide die kant op, wijzelf reizen met de staf en vijftig fietsen een dag daarvoor af. We vliegen op Houston. Daar hebben we een vrachtwagen gehuurd voor de 900 kilometer die ons dan nog resten naar Fayetteville.”
De situatie rondom het coronavirus baart De Knegt dagelijks zorgen. “De allergrootste uitdaging voor ons is om met de gehele ploeg – renners en staf – te kunnen afreizen én weer terug naar Europa te kunnen. Daar is alleen niets voor te bedenken. We nemen wel wat extra maatregelen. Zo gaan we bij de beloften en junioren alleen met de WK-selectie naar de Wereldbeker in Flamanville, komende week. De rest laat ik thuis.”
“En ik heb iedereen gevraagd nog meer te testen dan normaal, zeker in de drie of vier dagen voor de reis. Om in te reizen moet je een negatieve test hebben die niet ouder is dan 24 uur, die is leidend voor vertrek”, legt de Nederlandse bondscoach uit.

Lars van der Haar: “Bezig zijn met corona is verloren energie” – foto: Cor Vos
Corona ligt op de loer
Wat de keuzeheer vooral stoort, is dat de UCI het coronaprotocol voor het WK veldrijden nog altijd niet heeft gepubliceerd. Hij houdt er rekening mee dat iemand van zijn selectie voor het vertrek nog weleens positief kan testen.
“Je kunt het allemaal heel bijzonder gaan maken, maar dan ga je het zeker krijgen”, denkt nieuwbakken Nederlands kampioen Lars van der Haar. “Ik was mijn handen, ik kom nergens, mijn vrouw doet alle boodschappen, mijn vrienden en familie zie ik niet. Dat zal ook wel zo blijven tot aan het WK. We hebben met z’n allen afgesproken om twee zelftesten per week te doen. Al kun je het toch niet tegenhouden. Als je het krijgt, dan krijg je het.”
Bang is de crosser van Baloise Trek Lions in ieder geval niet. “Alles rondom corona is zo vermoeiend geweest. Als ik daar de komende drie weken nog heel spastisch mee bezig ga zijn, dan is dat allemaal verloren energie. Ik focus me op de wedstrijd en ga daarnaast niet te gek doen, of het opzoeken door in de stad te gaan wandelen.”
Dat geldt ook voor wereldkampioene Brand. “Maar dat is wel lastig, zo min mogelijk mensen zien. We moeten een lange reis overbruggen naar Amerika, waar je ongewild mensen tegenkomt en ongewild lang met mensen in een vrij kleine ruimte opgesloten zit. Het risico blijft altijd aanwezig. We moeten contact blijven beperken en veilig zijn waar dat kan.” Ook de renster uit Dordrecht gaat nuchter om met de oplaaiende coronacijfers. “Hoe vervelend het ook is, hebben we allemaal weleens te maken met ziek zijn”, zegt Brand.
“Nu hebben we alleen te maken met iets dat besmettelijker is. Dat is al het hele seizoen zo, WK of niet. Natuurlijk is het heel vervelend, maar ik denk dat we allemaal net zo veel risico lopen om besmet te raken met corona. Laten we vooral hopen dat iedereen gelijke kansen heeft op het WK, dat iedereen gezond blijft en dat we het seizoen op een mooie manier kunnen afsluiten.”

Sven Nys coacht Lucinda Brand tijdens het NK veldrijden – foto: Cor Vos
Afgelasten van het WK
Onlangs vond in Engeland het WK Darts plaats. Een totaal andere sport (of spelletje, zo u wilt), maar dat werd geteisterd door coronagevallen. Er werd zelfs door toen nog titelverdediger Gerwyn Price geopperd om het WK af te blazen. “Ik heb daar de laatste tijd veel over nagedacht, het houdt me wel bezig”, vertelt De Knegt.
“We moeten de komende twee weken kijken hoe het zich evolueert. Als corona wereldwijd weer explodeert – waar het nu op lijkt – dan gaat het een lastig verhaal zijn, ook om terug naar huis te komen. Waar ik bang voor ben: als je één coronageval binnen je selectie hebt, dan zullen er meer zijn. Het is niet handig dat het WK in Amerika is en de UCI weinig meewerkt.”
Van der Haar en Brand houden geen rekening met een afgelasting, omdat hun voorbereiding dat simpelweg niet toelaat. Hun teammanager Sven Nys verwacht dat het WK ‘gewoon’ zal doorgaan.
“We benadrukken onze renners iedere week weer dat ze met heel weinig mensen in contact moeten komen. Uiteraard is dat op wedstrijddagen iets moeilijker. Verder zijn renners natuurlijk wel atleten die zichzelf altijd al beschermen en weinig contact onderhouden met andere mensen. Het WK kan nog altijd sneuvelen, maar die kans acht ik klein. De Super Bowl is in dezelfde periode, een groot evenement met ook nog publiek. Dat zullen ze niet zomaar schrappen, evenals het WK”, aldus Nys.
32 Reacties
Kennelijk helpt omikron het gezond verstand een handje hier, we gaan toch ook niet fierljeppen in Vladivostok?
Gaat ook lastig op bevroren wateren.
Maar dit laat weer goed zien hoe waanzinnig de wereld is geworden. Geen contact meer met vrienden en familie om je werk te kunnen doen.
Dat was in de wielerwereld in aanloop naar belangrijke wedstrijden al niet ongebruikelijk hoor John, dit is voor hun slechts even een tandje erbij. Als we allemaal die discipline zouden hebben hadden we nu ook geen probleem trouwens.
Ik kijk wel uit naar Redbull Crashed Ice in Zierikzee in 2026. Iedereen moet hetzelfde doen, leve de mondialisering!
@John Bidon,
Mij viel het gisteren ook op bij het halen van mijn booster vaccin dat er echt hele angstige (jonge) mensen rondlopen die volgens mij al praktisch 2 jaar niet buiten zijn geweest. Nu met alle thuisbezorgdiensten, flitsbezorgers en online onderwijs/werk hoeft dat natuurlijk ook niet meer, maar ik kan mij voorstellen dat dat voor heel veel psychische problemen, nu en in toekomst gaat zorgen.
Overigens ben ik volledig voor vaccineren etc. maar buiten komen, sporten en (beperkt) sociale contacten hebben moet ook gewoon kunnen.
@Cabbyra die jonge mensen kunnen een kwetsbaar gezinslid hebben of zelf een onderliggend iets dat niet direct zichtbaar is. Dus oordeel vooral niet te snel. Ik heb overigens meer moeite met wappies die alleen maar onzin uitkramen van vage en schimmige bronnen dan van mensen die voorzichtig zijn.
Ik ben zelf ook gewoon voorzichtig geweest, maar ben buiten wel blijven leven en bewegen. Iedereen geeft daar eigen invulling aan denk ik.
Dank voor dat perspectief FDJ, kan ik mij ook in vinden.
of WK downhill in Heerenveen ?
Mooie reactie van van der Haar, nuchtere en down-to-earth kerel.
De locatie van het WK lijkt idd met de dag dwazer gekozen.
Klopt, het was al een aparte locatie maar nu in deze tijden al helemaal.
Ik zie het zomaar gebeuren dat de gehele Belgische selectie wegens een uitbraak aan de kant wordt gehouden. Krijgen we wel een bijzonder WK!
1. Van Kessel 2. Orts 3. Kuhn ;-)
Mag ik jullie erop wijzen dat het WK van 2022 reeds op 1 feb 2019 is toegewezen alsmede aan Hoogerheide voor 2023 destijds.
De keuze van de UCI wordt mede bepaald door centen.
Wat is er mis met een WK in de VS? Louisville leverde prachtige koersen op.
Moet het dan altijd maar in Nederland of Belgie worden gehouden?
Volstrekt overbodige expeditie Boomie, leuk om te kijken misschien ja maar er zijn zoveel dingen leuk. Wat mij betreft is dat vele onnodige reizen momenteel de oorzaak van onze grootste problemen, de klimaatverandering en de pandemie. Dat zeg ik overigens met pijn in het hart want ik ben dol op reizen maar als we dat niet gaan beperken verandert er niks.
Mee eens Wheely. Ik ben een groot voorstander van een visum met minimum termijn. Prima dat je naar de VS wil, maar dan moet je jezelf daar minstens 3 weken vermaken zonder direct weer terug te vliegen. Dan denken mensen 2x na voordat ze dit soort onzintripjes ondernemen. Doe het goed of doe het niet.
Ik neem aan dat mocht het daar afgelast worden, dat dan NL, BE of zelfs ENG wel iets organiseert. Dat zijn toch de landen met kanshebbers.
Misschien moet Sven dat ene plekje dan toch nog maar even vrijhouden.
Allicht is het niet onwaarschijnlijk dat het wordt afgelast. Hetzelfde geldt voor de OS, en daar maak ik me nog meer zorgen over…
Het zou mij echt verrassen. In Amerika gooien ze het niet meer dicht. Zelfs de NBA, die bij de eerste uitbraak als eerste alle competitie staakten, het bubbel-idee in sport introduceerden en vorig jaar 90% van de wedstrijden zonder of met zeer beperkt publiek heeft afgewerkt, is de afgelopen maand, ondanks een grote uitbraak onder spelers, met volle stadions doorgegaan. Naar mijn weten heeft alleen Toronto (Canada) publiek geweerd.
Plus het WK wordt gehouden in Arkansas, republikeinse staat. Gouverneur Hutchinson is niet heel polariserend mbt COVID, maar heeft vaak afkeer van overheidsinvloeden. Dat WK gaat door, waarschijnlijk met publiek. Of we een “echte” wereldkampioen gaan krijgen of eentje door de afwezigheid van anderen gaat de vraag wezen.
Dat laatste mbt het WK staat natuurlijk wel vast zonder Van Aert en MvdP.
@assen . Zorgen om de OS? Ik geen moment. Ik heb me hier voldoende geërgerd aan de exorbitante aandacht voor dat schaatsen dat ik bijna ga hopen dat het allemaal wordt afgelast. In dat geval eigenlijk alleen jammer voor de biathleten , langlaufers en alpineskiërs. Dat zijn voor mij de enige A-sporten op de Winterspelen.
Arie
Sowieso, wederom, een aparte mening, maar door biathlon erbij te voegen vind je het schieten dus meer een sport als het schaatsen?
Ja , net als ik dat ook van snooker vind maar dat is geen wintersport.
Snooker dat is toch een soort bingo maar dan met stokjes.
Biathlon is zeker een serieuze sport. Veel beoefend door soldaten, zoals in NL roeien vooral wordt beoefend door studenten, om maar (weer) eens een manke vergelijking te maken.
@Drossard dank voor de achtergrondinformatie!
Ik snap dat iemand zich kan ergeren aan de aandacht voor schaatsen, een sport die in geen enkel ander land 1 van de belangrijkste tv-sporten is.
Blijft natuurlijk idioot om een WK in een pandemie te organiseren in een land waar geen enkele topper vandaan komt. Alle toppers komen uit Nederland en België en een enkeling dan nog uit het VK. En dan ga je met dat hele circus naar de VS. Het geld zal vast goed zijn, maar gezond verstand is er niet gebruikt.
Het enige wat het schaatsen goed doet is ongeveer tweederde van alle grote kampioenschappen daar houden op de enige plek waar het echt leeft : Heerenveen. Los van de huidige pandemie zou het veldrijden dat ook beter doen. Hooguit een keer per vijf jaar het WK buiten Vlaanderen of aangrenzend in NL. En al helemaal geen WK's in ander werelddelen. Pas als het ook op andere plekken dan NL en B ook zo groot mocht worden dan pas denken aan een eventueel WK buiten de traditionele veldrit landen.
@Arie Het gevaar is dan wel dat de sport ‘uitsterft’ op het internationale podium. Als schaatsen ophoudt Olympisch te zijn, dan vrees ik dat het einde verhaal is voor het schaatsen in internationaal verband. Afgelopen EK is dan ook geen reclame voor het schaatsen, net zo min als al die toernooien in NL.
Terug op het veldrijden. Op zich een goed idee om het internationaler te maken, in de hoop de sport levend te houden en niet af te glijden tot louter folklore. Maurits Hendriks gaf gisteren in een interview wel aan dat de missie om veldrijden (winter)Olympisch te maken heel weinig kans van slagen heeft.
@Arie dat tweederde is ook wel wat verleden tijd. Het schaatsen heeft het geluk dat het in bepaalde Aziatische landen enorm populair is, en dan vooral de sprint, en ook Noorwegen van oudsher een schaatsland is en ook bepaalde Russische banen Chelyabinsk en Kolomna ook goed trekken bij het Russische publiek. Daardoor heb je altijd standaard 3 continenten die strijden om de prijzen.
Het andere grote voordeel dat het schaatsen heeft en waardoor de rijders allemaal graag naar de VS en Canada reizen is dat er sportief heel wat te halen is. Je kunt er door de hoogte namelijk PR’s rijden en wereldrecords. Dus iedereen heeft er een sportief doel. Het rondje door een weiland in de VS of België heeft geen onderscheidend onderdeel. Dat maakt het ook niet aantrekkelijk er wel heen te reizen terwijl er in België ook genoeg crossen zijn op rijafstand en in veelal zelfde omstandigheden.
Ze zouden dat inderdaad veel beter moeten en kunnen inrichten door daadwerkelijk gebruik te maken van de unieke natuurlijke omgeving.
In het MTB zie je dat al veel meer en in het (ultra)traillopen helemaal. De omgeving en (gebrek aan) hoogtemeters maken elke loop uniek. Het gravelracen lijkt daar meer kaas van te hebben gegeten.
Dat je dan in Zwitserland een WK op een vliegveld krijgt of in Rome een wedstrijd op een renbaan is onbegrijpelijk.
Schijnt dat Camiel z’n carrousel voor de zekerheid nog een paar weken laat staan.
deltakron****
Tis een hele mooie pure sport…maar internationaal. Is het zeer mager…