KNWU maakt selectie Nederland voor WK veldrijden bekend

vrijdag 7 januari 2022 om 09:34
KNWU maakt selectie Nederland voor WK veldrijden bekend

foto: Cor Vos

De KNWU heeft de Nederlandse selectie voor het WK veldrijden in Fayetteville bekendgemaakt. Opvallend is dat er maar twee namen zijn bij de elite mannen. “Alleen renners die echt om de medailles of om de top 5-klasseringen zouden kunnen meedoen hebben we afgevaardigd”, aldus bondscoach Gerben de Knegt.

De Nederlandse delegatie voor het WK veldrijden in Fayetteville is niet zo groot. Bij de elite mannen staan zelfs alleen Lars van der Haar en Corné van Kessel op de selectie. Eerder was al bekend dat Mathieu van der Poel het WK niet ging rijden. Ook bij de jongerencategorieën zien we weinig namen. Alleen de elite vrouwen kent een volledige Nederlandse selectie.

Gerben de Knegt legt uit waarom hij deze keuze maakte: “We hebben op het Europees Kampioenschap op de VAM-berg en in diverse wereldbekers veel renners de kans gegeven kennis te maken met de internationale top. Nu kiezen we ervoor om alleen renners af te vaardigen die echt om de medailles of om de top 5-klasseringen zouden kunnen meedoen. Alleen bij de elite-vrouwen hebben we daarom een complete selectie.”

Over het feit dat De Knegt zo vroeg zijn selectie al bekendmaakt zegt hij het volgende: “Dit om logistieke redenen omdat een WK veldrijden op een ander continent meer voorbereidingstijd vergt, zeker ten tijde van een pandemie.”

Selecties voor het WK veldrijden in Fayetteville (28-30 januari)
Mannenselectie
flag-nl Lars van der Haar
flag-nl Corné van Kessel

Vrouwenselectie
flag-nl Lucinda Brand
flag-nl Denise Betsema
flag-nl Annemarie Worst
flag-nl Marianne Vos
flag-nl Yara Kastelijn
flag-nl Inge van der Heijden
flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
flag-nl Manon Bakker

Selectie U23 Mannen
flag-nl Pim Ronhaar
flag-nl Ryan Kamp
flag-nl Mees Hendrikx

Selectie U23 Vrouwen
flag-nl Puck Pieterse
flag-nl Fem van Empel
flag-nl Shirin van Anrooij

Selectie Junior-Mannen
flag-nl David Haverdings

Selectie Junior-vrouwen
flag-nl Leonie Bentveld
flag-nl Lauren Molengraaf

Dit artikel delen:

31 Reacties

Aart van Woud 7 januari 2022 om 09:49

Die kleine afvaardiging zal wellicht ook wel een financiële oorzaak hebben.

storm-biker 7 januari 2022 om 10:00

Wellicht kun je wel weglaten. Dat is 100% de reden. Terecht overigens, maar dat is mijn mening.

harryjohan71 7 januari 2022 om 10:14

Als de Belgen dit doen, kunnen ze geen vrouwen naar het WK sturen.

Beer 7 januari 2022 om 10:15

Hmmm, dat is wel een heel beperkte afvaardiging voor één van de twee leidende crosslanden. Hier hadden ze wel iets meer mee mogen doen om ook iets bij te dragen aan het versterken van de veldritsport. Met 2 & 3 deelnemers bij de mannen zorg je er niet mee voor dat er een kwantitatief degelijk veld aan de start komt. Ik begrijp de David VDP, Godrie en andere van der Meers geen echte toppers zijn, maar er had toch nog wel een man of twee bij gemogen.

Oblomov 7 januari 2022 om 11:28

Het is geen bezigheidstherapie. Bij het EK startten ze ook maar met vier renners in deze categorie en viel Godrie ten prooi aan de 80% regel. In Oostende startten ze met vijf en werd David van der Poel uit de wedstrijd gehaald. Dan is het niet raar dat die twee niet mee worden genomen op een dure trip.

notriple 7 januari 2022 om 12:23

Ben ik wel met je eens Beer. Deelnemersveld wordt wel heel karig. Of die Amerikanen laten een groot aantal onbekende meedoen. Maar Nederland heeft te weinig kwaliteit in de top en daarom begrijp ik de beslissing van de Knegt ook wel.

Thijs E 7 januari 2022 om 13:26

Bij de huidige elites had alleen Nieuwenhuis nog iets kunnen toevoegen, Godrie is daar nooit doorgebroken en dat gaat hem ook niet meer worden, net als Van der Meer. Die laatste kiest voor zijn eigen traject.

Kamp en Ronhaar zijn beter dan Van der Meer, Godrie en meestal ook DvdP, maar die zien natuurlijk meer kansen bij U23.

Wheely 7 januari 2022 om 10:25

Kleine selectie is niet erg maar ik verwacht nu wel dat ze allemaal top 10 rijden. Voor wat hoort wat.

harryjohan71 7 januari 2022 om 11:38

@Wheely Alleen voor alle vrouwen een top 10 wordt lastig. Voor de overige geselecteerden moet dit zeker tot de mogelijkheid behoren. Het zou denk ik voor de geselecteerden al een teleurstelling zijn als ze geen top 5 rijden. Ik ben helemaal voor kwaliteit ipv kwantiteit.

Wheely 7 januari 2022 om 12:36

Manon en Yara zullen aan de bak moeten inderdaad, top 10 zal zeker geen sinecure zijn voor ze.

harryjohan71 7 januari 2022 om 13:02

Dat komt, omdat er 6 Nederlandse vrouwen waarschijnlijk beter zijn.

Westland95 7 januari 2022 om 10:59

Wel grappig dat die U23 vrouwen ook met gemak de elite-vrouwen selectie zouden halen.

Merlinappa 7 januari 2022 om 11:10

Tsja, dat krijg je met een WK in de VS en een bond die niet met geld om kan gaan. Zonde wel.

ChefSpijker 7 januari 2022 om 12:39

Heeft weinig met de VS te maken. Ook de afgelopen jaren werden bij de profs nooit alle plekken opgevuld. Blijf dat een rare keuze vinden. Desnoods geef je bij de renners aan die bijvoorbeeld geen top 15 rijden in World Cups, dat ze het dan zelf moeten bekostigen. Dan zullen er vast nog wel wat renners geïnteresseerd zijn. Zo’n Vd Meer ging bijvoorbeeld het hele Amerikaanse circuit af begin dit seizoen.

platteprijs 7 januari 2022 om 14:42

@Chef dit heeft écht álles met geld te maken. Anders had de KNWU veel meer beloften en junioren laten starten.

Oblomov 7 januari 2022 om 11:11

Verstandig. Goede kans dat ze ondanks de kleine afvaardiging gewoon bovenaan de medaillespiegel zullen eindigen. In elke categorie een realistische kans op goud of zilver, behalve mannen elite (of Van der Haar moet zijn EK-benen hebben).

Verweggistan 7 januari 2022 om 12:06

Zonder Wout van Aert en Mathieu van der Poel lijken alleen Pidcock en Iserbyt echt beter dan Van der Haar. Aerts, Vanthourenhout en Hermans houdt hij regelmatig achter zich.

JensVdB 7 januari 2022 om 12:16

voor het moment is Toon Aerts wel beter dan Iserbyt

harryjohan71 7 januari 2022 om 12:17

@Verweggistan volgens mij heeft Van der Haar ook Iserbyt in de belangrijkste wedstrijd van dit seizoen tot op heden naar huis gereden. Ik zie niet in waarom dit op het WK niet kan.

Massimo Bataille 7 januari 2022 om 13:08

Even snel de vergelijking gemaakt

Id klassementscrossen + EK (wie eindigt er voor wie)

Iserbyt vs Pidcock 1-7
Iserbyt vs Aerts 14-9
Iserbyt vs VdHaar 15-5
Iserbyt vs Vanthourenhout 12-6
VdHaar vs Aerts 15-5
Vdhaar vs Vanthourenhout 6-8

Dus duidelijk Pidcock in het voordeel ( bijna constant 2de achter Van Aert of wint zelf)
Daarna Iserbyt ( ook in zijn slechte maand december houdt hij vaak de rest achter hem), Aerts (altijd constant), dan Vanthourenhout en dan pas VdHaar

WK is natuurlijk altijd 1 dag, maar qua resultaten en consistentie is VdHaar toch wel de ‘slechtste’ van de toppers.

Michelangelo 7 januari 2022 om 12:19

Verstandige en logische keuze. Met een dure trip kijk je gewoon kritisch naar wie je op pad stuurt.

Slecht voor de veldritsport? Weet ik niet. Uiteindelijk draagt het meerijden als veldvulling niet echt bij aan het bevorderen van kwaliteit. Ziet er leuk uit bij de start, maar daarna is het vooral knullig als de top na 4 ronden de eerste renners alweer opraapt. En ik heb daar geen probleem mee als het exoten zijn die hun sport uitoefenen en de besten zijn van hun eigen land, maar niet als het gaat om renners uit het veldrij-mekka (NL en BE).

Murcia 7 januari 2022 om 13:48

Eens, als je aan topsport doet moet je ook strenge selectie criteria hebben voor de grote kampioenschappen. Net als bij de OS wat Nederland geen windeieren legt.
Met alle respect voor een Godrie of van der Meer maar deze zijn simpelweg niet goed genoeg en dit is geen toeristisch uitje.

jappe666 7 januari 2022 om 13:53

Kan aan mij liggen, maar geef je hiermee eigenlijk ook geen signaal af naar Van Der Haar dat je niet 100% gelooft in zijn kansen?
Ik weet dat knechten in het veldrijden minder gebruikelijk zijn dan in het wegwielrennen, maar zorgen voor een kanonstart, een gaatje dichtrijden of in de weg van de concurrentie rijden had toch wel gekund voor bv een David Van Der Poel?
Leg voor die jongens hun finish gewoon halverwege koers, kunnen ze toch nog iets betekenen voor Van Der Haar?

Massimo Bataille 7 januari 2022 om 14:17

Is in het huidige crossen toch quasi onmogelijk geworden.
Die jongens zouden vanuit de derde? rij moeten starten, die kunnen nooit voldoende opschuiven om van ‘waarde’ te kunnen zijn.
Tegenwoordig is het vaak van start tot finish een uur knallen, dus effen ‘rusten) gebeurt bijna niet meer

Wij kunnen natuurlijk speculeren wat we willen, maar wat zeggen die renners zelf over het WK ‘mislopen’? Zijn ze teleurgesteld of bevestigen ze dat ze onvoldoende meerwaarde kunnen zijn?

jappe666 7 januari 2022 om 16:10

Vanop de derde rij starten, forse sprint trekken en niet (of veel later dan de rest) in de remmen gaan bij de eerste bocht om zo tegen een paar voorgangers aan te botsen en meteen chaos te veroorzaken en paar Belgen op achtervolgen te zetten, waar Van Der Haar van zou kunnen profiteren.

En crossen is altijd op een hoog tempo, dat klopt, maar die mannen die meedoen om de prijzen moeten dat een uur kunnen volhouden. Die kunnen in principe toch niet het ritme aanhouden van een knecht die 10-20′ echt aan 120% rijdt? Dat zouden ze in de tweede koershelft toch cash betalen?

platteprijs 7 januari 2022 om 17:07

Ik ben het wel eens met het afvaardigen van alleen deze twee. Maar David van der Poel zou zeker zijn nut kunnen bewijzen. Hij is een snelle starter en Van der Haar start vaak minder goed. In de eerste 2 ronden is hulp meestal wel mogelijk en Van der Poel zou zo Van der Haar kunnen terugbrengen. Misschien moet hij zijn broer eens lief aankijken.

platteprijs 7 januari 2022 om 14:49

Jammer voor een aantal jongeren zoals Mirre Knaven en Danny van Lierop. Ook niet goed voor hun ontwikkeling. De afgelopen 2 jaar hebben ze toch al niet zoveel kunnen koersen. Het ontbreekt de KNWU niet alleen aan geld maar ook aan visie. Maar dat is geen nieuws.

Murcia 7 januari 2022 om 15:08

Ik zie het missen van één WK niet als een geweldige lacune in hun ontwikkeling, ze hebben genoeg crossen dit seizoen kunnen rijden om hun groei te tonen maar het is helemaal niet slecht om vast te houden aan een strenge selectie eis voor het belangrijkste kampioenschap van het jaar, van Lierop heeft het EK gereden en werd daar 27e (overigens helemaal niet erg want hij is piepjong) en de rest van het jaar is alleen Herentals afgelopen woensdag een uitschieter. Die krijgt nog voldoende kansen de komende jaren. Mirre vind ik minder dan Bentveld en Molengraaf die Top 3 staan in de Wereldbeker en dus constanter waren.

Wheely 7 januari 2022 om 15:36

Het zou voor de ervaring een leuke fieldtrip zijn maar meer ook niet denk ik. Feitelijk gezien komen ze elke cross hier dezelfde uitdagingen tegen en die zijn er zoals Murcia aangeeft genoeg.

platteprijs 7 januari 2022 om 17:01

Een kampioenschap is wat anders dan een doorsnee wedstrijd. Zo’n Del Grosso die moet nu alweer thuisblijven. En wat Veneberg net zegt, het gaat enkel om de centen. Ik hoop dat Wouter Bos alleen reisgeld krijgt en een kerstpakket. Over Bos gesproken die kan toch makkelijk een paar euro’s bij elkaar lullen, bij Shell of zo. Kunnen ze de selectie alsnog uitbreiden en mag Bos ook mee.

11 na 11 7 januari 2022 om 15:52

Zeer jammer. Ze zullen daar nog wel eens nadenken of ze wel geld willen neerleggen om iets willen organiseren. Geen Van der Poel, geen Van Aert, slechts 2 renners van het “tweede crossland” bij de elite mannen en 3 bij de U23. Hopelijk komt er toch een sterke Belgische selectie aan de start, anders wordt het helemaal om te grienen, hoewel de situatie daar bij de vrouwen sowieso al een beetje huilen met de pet op is.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair