WK 2022: Remco Evenepoel soleert op GRANDIOZE wijze naar wereldtitel, drama voor Van der Poel
foto: Cor Vos
zondag 25 september 2022 om 08:42

WK 2022: Remco Evenepoel soleert op GRANDIOZE wijze naar wereldtitel, drama voor Van der Poel

Remco Evenepoel heeft op het WK wielrennen in Wollongong de kroon op zijn seizoen gezet. De 22-jarige winnaar van de Vuelta a España soleerde in Australië naar de wereldtitel op de weg, nadat hij 25 kilometer voor de finish Alexey Lutsenko uit zijn wiel kletste. Evenepoel bezorgt België daarmee het eerste goud van dit WK. Voor Mathieu van der Poel eindigde de wegrit in een deceptie, nadat hij ’s nachts gearresteerd werd door de Australische politie.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Wie dacht dat de eerste uren van het WK wielrennen in Wollongong voort zouden kabbelen, is met een kater wakker geworden. Vooral het incident rondom Mathieu van der Poel heeft de gemoederen bezig gehouden. De Nederlandse kopman werd in de nacht voor de wegrit gearresteerd door de Australische politie nadat hij boos was geworden op twee meisjes die hem lastigvielen in het hotel.

Van der Poel zat korte tijd in de cel, moest zijn paspoort inleveren en kwam pas om 04.00 uur ‘s nachts (lokale tijd) terug in het hotel. Hij stond uiteindelijk wel aan het vertrek, maar gaf na 35 kilometer al op.

Mathieu van der Poel na zijn opgave – foto: Cor Vos

Dan de koers zelf. In de vlakke aanloopfase richting Wollongong reed een traditionele kopgroep van twaalf man weg. Daarbij zaten onder meer Simon Pellaud, Emils Liepins en Juraj Sagan. Vaticaanstad-debutant Rien Schuurhuis liet zich ook nog even zien, maar hij kon niet aansluiten bij die vroege vlucht.

Favorieten roeren zich vroeg
De Fransen lieten er op Mount Keira geen gras over groeien. Bruno Armirail koos voor een hoog tempo en zorgde ervoor dat een omvangrijke favorietengroep zich losweekte. Onder hen Wout van Aert, Bauke Mollema, Wout Poels, Tadej Pogacar en Jai Hindley. Zij reden twee minuten weg van het peloton, waarna de Duitsers het gat dicht reden.

Alleen Pavel Sivakov, Pieter Serry, Ben O’Connor, Luke Plapp en Samuele Battistella wisten daadwerkelijk de oversteek te maken naar de vroege vluchters. Na ruim 100 kilometer koers sloten zij vooraan aan, waardoor er zestien koplopers waren met een voorsprong van zeven minuten. Nederland besloot daarop Taco van der Hoorn op kop te zetten.

Hij reed, samen met hulp van wat Spanjaarden, een hoop van de voorsprong af. Mede daardoor was het verschil op 80 kilometer van de meet teruggelopen tot ruim twee minuten. Dat was het teken voor de Fransen om de daadwerkelijke finale op het lokale rondje, met Mount Ousley (700 meter aan 6,7%) en Mount Pleasant (1,1 km aan 7,7%), vroeg te openen.

Remco Evenepoel voert de forcing met Romain Bardet – foto: Cor Vos

Grote groep met Evenepoel ontsnapt
Quentin Pacher was de aanstichter van een schifting. Enkele favorieten waren attent, waaronder Remco Evenepoel en Romain Bardet, en wisten de oversteek te maken naar een aantal overgebleven vroege vluchters. Dat zorgde voor een kopgroep van 25 man. Evenepoel had Serry, Quinten Hermans en Stan Dewulf mee, terwijl de Fransen met Sivakov, Bardet, Florian Sénéchal en Pacher vooraan zaten. Pascal Eenkhoorn was de enige Nederlander in de kopgroep.

Andere opvallende namen waren Hindley, O’Connor, Ben Tulett, Lorenzo Rota, Samuele Battistella, Mauro Schmid, Jan Tratnik, Neilson Powless, Mattias Skjelmose, Alexey Lutsenko, Kevin Geniets en Rasmus Tiller. Bijna alle grote landen hadden pionnen mee, waardoor de achtervolging in het peloton moeizaam op gang kwam. Het verschil groeide, met nog drie lokale rondes te gaan, tot boven de twee minuten.

Tussenversnelling peloton levert niets op
Met nog een kleine 50 kilometer te gaan kwam er vaart in het peloton. Valentin Madouas opende het bal en zorgde ervoor dat alle favorieten op de voorposten verschenen op Mount Pleasant. Omdat het vooraan even stilviel, werd het gat verkleind tot een minuut, maar van een serieuze achtervolging was geen sprake. Daardoor liep de kopgroep in het vlakke deel weer uit richting de twee minuten.

Remco Evenepoel had ook moeite om zich te bedwingen. Hij had al enkele kopbeurten gedaan zonder resultaat, maar 34 kilometer voor de meet was het toch raak. Evenepoel ontsnapte aan de finishpassage en reed weg met Lutsenko. Zij sloegen direct een gat. Rota, Schmid, Skjelmose en Eenkhoorn gingen nog in de achtervolging, maar kwamen nauwelijks dichterbij. Het peloton volgde ondertussen al op 2.25 minuut.

Evenepoel laat Lutsenko achter op Mount Pleasant – foto: Cor Vos

Evenepoel gooit Lutsenko overboord
Met een voorsprong van 30 seconden op de groep-Eenkhoorn begonnen Evenepoel en Lutsenko aan Mount Ousley. De Kazach kon de Belg daar nog volgen, maar op Mount Pleasant trok de Vuelta-winnaar vervolgens stevig door. Hij liet Lutsenko achter met een flinke demarrage en was vertrokken voor een solo van 25,8 kilometer. Het verschil met de favorieten in het peloton was op dat moment nog altijd meer dan twee minuten.

In het peloton wilde Van Aert zich ook laten zien op de voorlaatste Mount Pleasant, maar dat was niet meer dan een speldenprik. Ondertussen was Evenepoel ribbedebie. Hij zette de groep-Eenkhoorn op meer dan een minuut en hield het gat met het peloton op 2.30 minuut. Sterker nog, in de slotronde liep de voorsprong van REV alleen maar verder op. De man met de rode Vuelta-helm kon zo ongestoord en op grandioze wijze zijn eerste wereldtitel bij de elites binnenslepen.

Met een vingertje op de mond, de armen wijd, vol ongeloof en met een flinke schreeuw passeerde Remco Evenepoel na 266 kilometer de finish.

Strijd om zilver en brons
Eenkhoorn, Skjelmose, Rota en Schmid mochten dromen van WK-zilver, maar dan moesten ze in de finale wel Lutsenko zien te achterhalen. Dat lukte in de afdaling van Mount Pleasant. Wel was dat zonder Eenkhoorn, die in de laatste steile meters moest afhaken bij zijn drie medevluchters.

In de slotkilometer ging het tempo er volledig uit bij die vier, waardoor Eenkhoorn er met hoge snelheid overheen kon komen. De Nederlander kon de rest echter niet verrassen, waardoor het opnieuw stilviel. Vanuit de achtergrond kwam vervolgens het uitgedunde peloton nog aanstormen.

Een late uitval van Jan Tratnik werd in de laatste honderden meters nog geremonteerd, waarna de Fransman Christophe Laporte naar het zilver sprintte. Hij bleef thuisfavoriet Michael Matthews, die brons pakte, en Wout van Aert voor. Dat gebeurde allemaal op 2.21 minuut van de winnaar van het goud.

RIDE Magazine
192 Reacties
Sorteer op:
25 september 2022 13:56
Zo kan ik het ook. Nog maar eens een B-wedstrijd winnen met nogal wat C-renners. Er werd zelfs een verdwaalde Nederlander uit het Vaticaan opgetrommeld. Naast een andere Nederlander die speciaal voor deze kermiskoers uit de gevangenis gehaald werd om de hoop te vullen. Als kanonnenvoer naar het front gestuurd. Zoals ze ook in Rusland doen dezer dagen.... Ettertje Evenepoel reed ook nog nauwelijks 2 minuten sneller dan die verzamelde kermiscoureurs. Dan nog het vingertje opsteken bij het overschrijden van de meet. Je moet maar durven.
25 september 2022 18:38
Terechte winnaar, maar wat een rare wedstrijd en slechte regie.
25 september 2022 08:49
Wat een vreselijk saai wk. Een is zoveel beter dan de rest en de rest geeft het al op, zodra die Ene zn hielen licht... als Hij vertrekt, dan zet je toch direct 10 man op kop...? Alle hens aan dek! Maar neen. Ik heb zitten kijken naar het regionaal kampioenschap pokeren
    25 september 2022 10:13
    Troost u, binnen een kleine 10j is het voorbij...enfin, misschien, want met Remco weet je nooit.
25 september 2022 08:55
Geweldige prestatie van Evenepoel. Eenkhoorn moet nog maar eens bij Van Vleuten op fietsles gaan. Gooit 2e plaats weg.
25 september 2022 09:00
Schitterende coureur, en zijn overwinning zag je natuurlijk al mijlen vantevoren aankomen, maar in hemelsnaam: waar was de rest mee bezig? Achterlijke tactiek. En voer zo snel mogelijk de oortjes weer in.
    25 september 2022 14:52
    Schitterend toch, zonder oortjes. Renners die zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen..... en dat ook doen. Met oortjes hadden we voor de titel gewoon een groepsspurt van een uitgedunde groep gehad. Het enige nadeel van zonder oortjes te werken, hebben we nu gezien in de finale. De eerste achtervolgers hadden niet door dat het peloton zo dicht zat..... anders strijden zij zeker voor het podium. Met snelle Schmidt voor het zilver. Het peloton had in de chaotische laatste kilometer(s), waarbij voortdurend groepjes en geïsoleerde renners ingehaald werden, niet door dat ze uiteindelijk voor het podium mochten spurten. Maar deze kleine nadelen wegen niet op tegen de enorme voordelen van het zonder oortjes fietsen. Want geen telegeleide robbotrenners die domweg de bevelen uit de ploegleiderswagen moeten volgen, zonder hun eigen gevoel te mogen volgen. Geen via de ploegleiders aangegane combines tussen ploegen. Gewoon, ouderwetse strijd.... en de beste die wint.
25 september 2022 09:01
Dat ene vingertje is waarom zoveel het hem nooit zullen gunnen.
    25 september 2022 09:03
    edit wf: niet doen
    25 september 2022 09:11
    @redactie het antwoord van Leo is toch een mooi voorbeeld waarom velen deze site een verschrikking vinden. Doe wat je moet doen en modereer en let niet enkel op de kliks.
    25 september 2022 09:13
    @leoR16

    Kom man...doe ff normaal
    25 september 2022 09:15
    Je draait de zaken om. Zeikerds die steeds op zijn kap zitten zijn de reden waarom hij dat vingertje toont.
    25 september 2022 09:35
    edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
    25 september 2022 11:40
    Cry me a river jongen.
    25 september 2022 21:03
    Man toch, zo'n prestatie en jij verwijst naar het vingertje... wat zegt dat over jou?
    Dat vingertje was trouwens een verwijzing naar de kritiek die de Belgische ploeg vorig jaar kreeg.
    26 september 2022 15:23
    Wauw, als reactie op een totaal onterechte sneer richting Evenepoel, zei ik met een knipoog iets over het duw-incident van MVDP. Krijg je -> edit wf: niet doen.

    Terwijl gemelde reacties als die "wat ben jij een triest figuur" of "Die kopecky is a ‘ Sore loser ‘ " gewoon blijven staan. Moet ik daar uit concluderen dat andere leden uitschelden, net als het kleineren van Vlaamse renners, is toegestaan.
    Maar het niet is toegestaan om ook maar iets van kritiek te geven op Nederlandse wielrenners? Want zo lijkt het wel ...
25 september 2022 09:11
Amai dat was genieten
25 september 2022 09:11
Van jan en mieke winnen is niet zo moeilijk hoor. En...van der poel deed niet mee. Tja
Nee hoor; proficiat
25 september 2022 09:27
Fantastisch dat Evenepoel het op zo'n grandioze wijze het afmaakt en niets anders dan lof voor hem. Wat ik niet begrijp is dat je weet dat Evenepoel bijna al zijn overwinningen op lange solo's doet, hoe kan je hem dan zo laten rijden?

Als die man gaat dan moet je als Pogacar, Matthews en Sagan zijnde toch meteen op zijn wiel zitten? Dat Van Aert niks doet is ook namelijk wel te begrijpen.
    25 september 2022 09:35
    Dat is omdat ze angst hebben om er door Evenepoel alsnog afgereden te worden en als huilbaby’s aan de meet te moeten komen.
25 september 2022 10:21
Sterke koers van de Belgen waarbij de beste in koers wint. Wat een jaar, wat een erelijst. Waar eindigt dit?

Het verbaast me dat Frankrijk geen cosnefroy/alaphilippe meestuurde. Pogi had ik daar ook verwacht.
Het verbaast me nog meer dat de Fransen uitstuurden als remco een gaatje had met lutsenko.
    25 september 2022 10:23
    Welke Fransman was dat? Quick stepper?
25 september 2022 10:37
Ik heb dit nog nooit gezien. Met meer dan twee minuten voorsprong winnen t.o.v. het gehele peloton op een WK. Op 50 kilometer van de streep was het al duidelijk dat niemand Evenepoel nog van de zege af ging houden. Dat is ongelooflijk. We hadden het fenomeen Pogacar en nu blijkt Evenepoel nog weer wat anders. Misschien zien we hier de "start" van de carrière van de beste renner ooit.
    25 september 2022 11:31
    Enkel Pogi staat er nog boven. Dienen heeft ook nog een degelijke sprint.
25 september 2022 12:20
Prachtige zege van Remco, chapeau!

Wellicht ook interessant: BikeExchange en EF lijken zich vandaag veilig te spelen mbt degradatie. Matthews scoort 400 punten voor BikeExchange en het trio Bettiol, Powless & Cort brengt 190 punten in het laatje voor EF. Het verschil met Lotto is inmiddels ruim 1000 punten.

Arkea lijkt nog het enige realistische doel voor Lotto. Het verschil is een kleine 900 punten en Lotto heeft een (veel) voller programma.
    25 september 2022 13:32
    En Cofidis?
    Maar ik denk dat het sowieso te laat is nu.
    25 september 2022 20:05
    Cofidis staat vlak voor Arkea, maar heeft een voller programma (ik denk 75-80%) van het aantal koersen dat Lotto rijdt. 900 punten voorsprong moeten denk ik wel te verdedigen zijn.

    Vandaar dat ik Arkea aanhaalde, die rijden echt nog maar een paar koersen en moeten dus behoorlijk gaan stunten als die voor Cofidis willen eindigen.

    Edit: ze rijden bijvoorbeeld geen Lombardije, waar nog wel serieuze punten middels een stunt te verdienen waren. Het programma voor Arkea: Paris-Chauny (4e + 10e = 80 pnt), Vendee, Famenne Ardenne, Binche, Paris-Bourges en Parijs-Tours. Enkel Parijs-Tours is van 1.Pro niveau, de rest 1.1.

    Lotto rijdt daarentegen nog 15 koersen, waaronder Lombardije en 8 .Pro koersen. Lotto moet echt flink gaan scoren, maar Arkea is een bloedende prooi.
25 september 2022 12:53
Als Remco gaat, ben je te laat...als je niet mee bent. Geweldige quote van Dirk De Wolf :-)
25 september 2022 13:58
Djeezus man, kippevel
wat is er net gebeurd?

Dit is echt een uitzonderlijke kampioen
https://www.instagram.com/reel/Ci6-0OlDh1v/?utm_source=ig_web_copy_link
25 september 2022 09:23
Evenepoel wint en is wereldkampioen bij de profs. Waardeloze koerstactiek van veel ploegen, zal ook wel komen door het ontbreken van oortjes.
Eenkhoorn de schlemiel ? Had gewoon vol door moeten knallen, had niets meer te verliezen, kon alleen zilver winnen.
VDP mentaal geknackt door 2 tienermeiden. Nederland heeft alleen van Vleuten op topniveau en Van Dijk bij het tijdrijden.
    25 september 2022 09:42
    Tja en België heeft alleen Evenepoel op topniveau en Noorwegen alleen Foss.

    Makkelijk conclusies trekken op basis van gouden medailles op 1 WK
25 september 2022 08:44
WAT EEN NUMMER!! Eddy Evenepoel legt IEDEREEN het zwijgen op. Zoals voorspeld, wij zijn vertrokken voor jaren
25 september 2022 08:46
Ubersaai WK door de suprematie van de Belgen, maar met Remco heeft de sterkste gewonnen en hebben we een mooie wereldkampioen.
25 september 2022 09:06
Remco > Wout
25 september 2022 09:07
Twee renners op 't podium die je enkel in de laatste 100 meter hebt gezien. Ironisch genoeg had men het waarschijnlijk wel een spectaculair, enerverend WK gevonden als 1 van die 2 had gewonnen.
25 september 2022 09:38
Supersaai WK, sterke winnaar..Op naar Lombardije.
25 september 2022 12:17
Wat een slappe koers, ze laten hem weer gewoon rijden.
    25 september 2022 14:15
    Ze gaan het nooit leren!
25 september 2022 08:48
Amai, Remco is zelfs nog meer dan God. Fantastisch nummertje.

Ook heel leuk voor mijn wieleropa José.
    25 september 2022 09:29
    Tot 2 keer toe wereldkampioen op José zijn verjaardagsfeestje
25 september 2022 11:36
Wat een bedroevende prestatie van de Fransen, Australiërs, Italianen, Nederlanders,... Snap niet dat Evenepoel met zo'n groep kan meeglippen en 2 minuten krijgt. Op 60 kilometer was de spanning al weg. Snert WK
25 september 2022 08:50
Gelukkig nog een mooie zondag voor de boeg, dit was qua WK’s toch een van de meest teleurstellende. Ver voor het einde al beslist.
    25 september 2022 10:09
    Spijtige reactie!
    Als het een Nederlander in dezelfde positie was, was voor u nu het kot te klein!

    Wat moeten wij als Belgen dan zeggen bij de jarenlange suprematie van NL bij de vrouwen?
    Ons enige goeie wordt geklopt door een 39-jarige 'wonder-woman' met gebroken elleboog! Het enige podium in jaaaaaren voor ons! Kans ongelooflijk gemist en dan nog dé kans om in 1 jaar zowel WK bij mannen én vrouwen te hebben. Alweer gefnuikt door NL
    25 september 2022 10:30
    Nationaliteit van de winnaar kan me niet schelen. Was gewoon een suffe koers. Heb niets tegen Evenepoel, al probeer jij dat te insinueren. Was een prachtige prestatie, maar heb niet op het puntje van mijn stoel gezeten.
    25 september 2022 10:59
    Het WK lag al vroeger dan anders in de plooi, maar dat was ook omdat ze al heel vroeg aan het koersen waren.. Op de eerste lange klim zag je al Wout en Tadej in een groepje van 40 man zitten. Dat heeft er ook ingehakt bij sommige.. Een geluk voor de Belgen dat Wout mee was trouwens of het zou een ander verhaal geweest zijn. Daarna was het een verhaal met ups en downs, maar meestal is er op een WK enkel in de laatste ronde iets te zien.. Nu was het uitgespreid over de volledige wedstrijd.. Zeker niet minder mooi als je van start tot finish kijkt!
25 september 2022 08:53
Grandioos vind ik ietwat overdreven. Ja het verschil is groot, maar er werd hem ook weinig in de weg gelegd.

Neemt niet weg dat hij de sterkste in koers was
    25 september 2022 13:17
    Het "waarom doen jullie niks?" gevoel bekruipt mij ook bij het bekijken van de koers van op de bank.
    Maar onderhand weet het peloton wel waartoe Evenepoel in staat is, en dan denk ik dat de conclusie eerder moet zijn dat er op sommige dagen gewoon niets aan te doen is.

Reacties zijn gesloten.