40-jarige Groninger als WK-debutant voor Vaticaanstad: het verhaal van Rien Schuurhuis

40-jarige Groninger als WK-debutant voor Vaticaanstad: het verhaal van Rien Schuurhuis

foto: Ivan Sommote

donderdag 22 september 2022 om 06:00
Special

Rien Schuurhuis had zich graag in alle rust willen voorbereiden op het WK wielrennen. Maar als allereerste deelnemer onder de noemer van de pauselijke residentie Vaticaanstad, gaat dat in rook op. Zeker nadat La Gazzetta dello Sport dat ballonnetje vorige week deed knappen. Maar hoe komt een 40-jarige Groninger onder de vlag van het Vaticaan uit op het WK? WielerFlits tekent zijn verhaal op.

Wie een week geleden de naam van Rien Schuurhuis intikte op een zoekmachine, zal wellicht eens zijn pagina op verschillende statistiekenwebsites zijn tegengekomen. Wie dat nu nog eens doet, vindt Wikipedia-pagina’s in het Frans en Italiaans en tal van verhalen over de eerste deelnemer namens Vaticaanstad op het WK wielrennen aankomende zondag. Maar hoe dat precies zit, is nog altijd de vraag. WielerFlits was in de dagen voor het Gazzetta-verhaal al op zoek naar contact met Schuurhuis. Dat ging moeilijk, tot er afgelopen weekend plots reactie kwam. Maar alle aandacht had voor hem ook een keerzijde, zo bleek.

Athletica Vaticana
Schuurhuis vertelde dat de nationale sportbond van Vaticaanstad – een enclave in de Italiaanse hoofdstad Rome – hem verzocht had voorlopig geen interviews meer te geven. Sportbond Athletica Vaticana werd in 2019 opgericht en afgelopen jaar sloot Vaticaanstad zich tijdens het WK in Leuven als tweehonderdste land aan bij de UCI. Daarnaast is het land ook officieel lid van de internationale padel federatie en de wereldbond voor taekwondo. Daarnaast is Athletica Vaticana bezig om zich als officieel lid aan te sluiten bij de IAAF, de wereldbond voor atletiek. Daarmee is de Vaticaanse sportbond in 2019 begonnen.

Iedere Vaticaanse inwoner en werknemer en hun eerstegraads familieleden kunnen lidmaatschap aanvragen. Vanuit de nationale sportbond is ook Vatican Cycling ontstaan. Op dit moment zijn er – inclusief Schuurhuis – tien leden. Vaticaanstad is vooral lid van de UCI om fietsen als sport aan te moedigen. Daarover schrijft ze: “Een van de belangrijkste ervaringen van Vaticaanse renners is het verwelkomen van de pelgrims, velen met een handicap. Zij komen met velen per fiets aan in Rome om de paus te ontmoeten. Door samen te fietsen met de pelgrims, is precies waar de Vaticaanse wielergemeenschap om draait.”


Hoe beland je in het land van de Heilige Zetel?
Wie op de statistiekenwebsite wel verder geklikt heeft op het profiel van Schuurhuis, ziet dat hij in 2016 en 2018 voor een Continental-team uit respectievelijk Laos (Black Inc CT) en Australië (Oliver’s Real Food) reed. En nu dus naar het WK in Wollongong onder de vlag van Vaticaanstad. Een wereldreiziger, zo lijkt het. Toch is de verklaring simpel. Schuurhuis – die in 1982 geboren werd in Groningen – is getrouwd met de Australische Chiara Porro. Via haar werk als ambassademedewerker belandde de renner onder meer in Frans-Polynesië, India en nu dus in Vaticaanstad. Het getrouwde stel woont samen met hun twee kinderen in Rome.

“Toen we in 2020 naar Rome verhuisden (waar zijn vrouw nu werkt op de Australische ambassade in Vaticaanstad, red.) werd ik meteen aangetrokken door de waarden en de gemeenschapszin van Athletica Vaticana”, vertelt Schuurhuis. “Het is voor mij een ongelooflijke eer om Vaticaanstad te vertegenwoordigen op het WK in Australië, mijn tweede thuis. We hebben er heel veel voor moeten doen om tot hier te komen en ik kijk ernaar uit om die teamgeest in de praktijk te brengen tijdens de koers van komende zondag.” Een van de aanjagers van dit project is voormalig profrenner Valerio Agnoli.

Het team van Vaticaanstad rondom Schuurhuis, met rechts naast hem Agnoli – foto: Ivan Sommonte

De geboren Groninger gaat met een duidelijke boodschap naar Down Under. Zo staat er een initiatief met First Australians op het programma vanuit het Kinchela Boys Home, dat men in Australië beschouwd als een zwarte bladzijde in haar geschiedenis. Dit was van 1924 tot 1970 een internaat waar Aboriginal-jongens ‘opnieuw werden opgevoed’ om zich aan te passen aan de witte Australische bevolking. Dit gebeurde nadat ze gedwongen gescheiden werden van hun families. “Sport heeft de kracht om ieder van ons ertoe aan te zetten het beste van onszelf te geven, door vrijgevigheid, opoffering en nederigheid te omarmen.”

Schuurhuis gaat verder. “Wij bij Athletica Vaticana kijken ernaar uit om deze waarden naar de UCI Wereldkampioenschappen te brengen en alle atleten aan te moedigen om ambassadeurs voor sport te zijn als een middel voor inclusie en broederschap. De focus van paus Franciscus op sport als middel tot ontmoeting, gaat heel diep samen met mijn eigen levenservaring. De taal van sport is echt universeel. Fietsen – en sport in het algemeen – is voor mij geweldig geweest om mezelf te integreren in gemeenschappen over heel de wereld. In 2009 ben ik naar Australië verhuisd, om via Azië nu in Italië te zijn aanbeland.”

Wereldwijde vriendschappen uit alle lagen van de bevolking
Dankzij de fiets deed Schuurhuis in al die jaren veel vriendschappen doorheen de wereld op. “Met mensen van verschillende achtergronden, opvoeding en culturen. De sport overstijgt leeftijd – de oudste van mijn fietsvrienden zou grootvader kunnen zijn van mijn jongste fietsvriend – taal en overtuigingen. Deze fietsvriendschappen hebben me geholpen om me onder te dompelen in de plaatsen waar ik heb gewoond en die ik heb bezocht. Ze hebben me geholpen om verschillende culturen te begrijpen en als persoon te groeien. Fietsen heeft me geleerd om de beste versie van mezelf te zijn en dat zou ik graag willen overbrengen.”

Hij doet dit aan de hand van een aantal voorbeelden. “Australië, nu mijn tweede thuis, heeft me geleerd hoe sport kan verenigen”, vertelt Schuurhuis. “De helft van de Australische bevolking is geboren of heeft een ouder die in het buitenland is geboren, met een ongelooflijke mix van culturen en talen. Sport creëert verbindingen die deze verschillen overstijgen. Ik zal ook nooit vergeten dat ik in New Delhi (India, red.) meedeed aan een halve marathon, naast een vrouw die blootsvoets liep en haar hoofd bedekt had in de verzengende hitte. We wisselden een glimlach en enkele steunbetuigingen uit.”

Rien en diens zoon Tomas voor de St. Pieterbasiliek in Vaticaanstad – foto: Ivan Sommonte

“Ondanks dat ik in Nieuw-Caledonië geen Frans sprak, kreeg ik een band met een aantal jonge renners, van wie sommigen inheemse Kanaks waren”, gaat hij verder. “Omdat ze weinig steun of geld hadden, was het een waar voorrecht om sommigen van hen te mogen coachen en te helpen met het verzekeren van een fiets en ander materiaal. Zelf heb ik gekoerst in heel Azië, Oceanië en Frans-Polynesië. Een van de meest onvergetelijke ervaringen was een wedstrijd op het eiland Flores in Indonesië. Na iedere rit werden we verwelkomd in kloosters op het eiland, een spirituele ervaring die ik nooit zal vergeten.”

Rijen dik stonden de toeschouwers tijdens die bewuste Tour de Flores (UCI 2.2) in 2016. “De mensen juichten voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur of religie”, memoreert Schuurhuis. Misschien dat hij door al die levenslessen nu uitverkorene is om als eerste coureur ooit uit te komen voor Vaticaanstad, als 40-jarige WK-debutant in het thuisland van zijn vrouw. En anders heeft Nederland er naast wielernomade Lex Nederlof een tweede cultrenner bij.

Paus Franciscus ziet kansen voor Vaticaanstad en het wielrennen
Paus Franciscus ziet veel gelijkenissen tussen het Rooms-Katholieke geloof en de wielersport, valt er te lezen in een meegestuurd persbericht. “Ze belichten sommige deugden, zoals volharden van vermoeidheid tijdens lange beklimmingen, moed om mee te springen in een vroege vlucht of je te smijten in een sprint en integriteit door het respecteren van de regels, de bereidheid om je op te offeren en teambelang.”

“Tijdens een koers moet de hele ploeg samenwerken. Als iemand van hen het moeilijk heeft, zijn het zijn of haar teamgenoten die helpen of gezelschap houden. Ook in het leven is het noodzakelijk om in een geest van onbaatzuchtigheid, vrijgevigheid en gemeenschap te handelen, om hen te helpen die achterop zijn geraakt, zodat je samen een bepaald doel kunt bewerkstelligen.”

Dit artikel delen:

55 Reacties

FDJ 19 september 2022 om 22:24

Dit soort verhalen lees ik graag! Het verhaal achter de eerste Vaticaanse deelnemer. Youri compliment hiervoor. Echt leuk!

14
Youri IJnsen 19 september 2022 om 22:51

Dank je wel, Kire!

3
Maillot à Pois 19 september 2022 om 23:33

Eens, dit soort achtergŕondverhalen zijn echt een grote meerwaarde voor de site. Well done, Youri!

4
Het Luipaard van Lent 20 september 2022 om 07:42

Leuk artikel inderdaad, hetzij wel met een enigszins gemaakt PR-verhaal. Is ie nou ook gristelijk of dat niet? Moet je gristelijk zijn om uit te komen voor Vaticaanstad?

Is het niet mogelijk om bij elk WK dit soort verhalen te doen, maar dan met niet-westerse landen? Ik denk persoonlijk dat de verhalen van renners uit Swaziland, Kirgizië, of Pakistan interessanter zijn dan een Nederlander die zich ogenschijnlijk nog een beetje te graag op de borst klopt over zichzelf.

4
Ronellenfitsch 19 september 2022 om 21:55

Volgens mij geeft Schuurhuis geen interview omdat deze zorgvuldig uitgeschreven tekst zo gescript is, dat het in het echt alleen maar kan tegenvallen ….

3
Wheely 19 september 2022 om 22:48

De Paus is in ieder geval een koersliefhebber, mag ook wel want als er iets een katholieke sport is dan is het wielrennen wel.

Rien ziet er trouwens scherper uit dan ooit. ;-)

3
Brabander 20 september 2022 om 11:19

Ik ben nog bij zijn favoriete voetbalclub geweest :)
Oh San Lorenzo, oh San Lorenzo

0
evanderwel 19 september 2022 om 22:34

Wordt tijd dat er toch eens iets van een kwalificatie eis komt voor het wk. Harde UCI punten is misschien wat lastig, omdat een goede knecht wellicht zelf ook weinig scoort, maar er moet wel iets te verzinnen zijn toch? Ik heb gisteren ook vol afgrijzen gekeken naar de Pakistaanse dame die nog net niet afstapte voor het klimmetje.

2
Massimo Bataille 20 september 2022 om 11:38

Goh voor een WK mag het toch wel eens dat deze ‘exoten’ of iets mindere renners eens meedoen om hun land te vertegenwoordigen. Daarvoor is het nu ook het WK wielrennen.
In de kwalificaties voor EK/WK voetbal moet je ook tegen landen als Andorra of San Marino spelen.

Uiteindelijk is het een unieke ervaring voor de wielrenners om op het hoogste niveau tegen de toppers te rijden. Is het een ook een kans voor hen in de picture te rijden.
De sportbonden/landen tonen zich ook eens (+ lobbywerk achter de schermen wss)
De UCI krijgt hoop geld

Enigste nadeel is miss nog ‘verspild’ geld vanuit de overheid/sportbond (want toch geen kans op succes), maar vaak bekostigen deze deelnemers zelf een hoop van hun kosten.

0
Mooie Sjors 20 september 2022 om 11:45

Hopen dat ie geen favoriet omverkegelt in de eerste 50 km. :)

-1
Mwielerfan 22 september 2022 om 20:33

Juist ja, in de kwalificaties…

0
Abdel-Kader Zaaf 19 september 2022 om 23:35

Mooi verhaal. Laat deze jongen lekker rijden en zijn best doen. Hij zal er in de finale al lang niet meer bij zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Er is meer in het leven dan winnen. Of misschien is dit een andere manier van winnen. Of overwinnen.

2
Pietspeed 20 september 2022 om 13:01

Geweldig, Vaticaanstad 0,44 km2, enclave in Rome en 1000 inwoners anno 2019, vaardigt een Australische Nederlander af. Een verrijking voor het mondiale profwielrennen. Leuk artikel en het is Rien gegund, maar het gaat helemaal nergens over.

2
Dikke Vrouw 19 september 2022 om 22:32

Prachtig toch dit een nederlander voor de vaticaanstad . Zet m op rien !

1
Ward 20 september 2022 om 07:29

Moet nogal een zotte boel geweest zijn daar in New Delhi: sta je plots naast een vrouw met blote voeten en een doek op haar hoofd tegen de hitte en dan kan je ook nog eens blikken en steunbetuigingen uitwisselen ;)… Verder wel bijzonder verhaal. Ook begrijpelijk dat de criteria voor selectie voor de nationale ploeg iets ruimer zijn dan normaal. Ik verneem dat de nataliteit in Vaticaanstad officieel aan de lage kant is ;)

1
Anton van Valouwe 20 september 2022 om 09:36

Wellicht kan er ook een vrouw meedoen, een Non-issue zeg maar…

1
Michiel 20 september 2022 om 10:07

Je bedoelt mensen die menstrueren?

2
Veloburto 20 september 2022 om 22:46

Wel een prachtig tenue

1
Het Vleesmonster Van De Visafslag 19 september 2022 om 22:30

The Holy Rienity!

0
demarrage in mijn garage 20 september 2022 om 08:09

Grappig verhaal, met voor mij de uitsmijter aan het einde, Tom Dumoulin is in Wollongong… zou hij dan toch…?

0
Pietspeed 20 september 2022 om 13:04

Tickets voor de familie waren al geboekt toen hij nog zou meedoen. Is kennelijk in Sydney met vakantie en heeft de trein gepakt naar Wollongong.

0
EdEnd 20 september 2022 om 09:24

Wel jammer van de grote hoeveelheid zure reacties. Ik ben zelf totaal niet gelovig, maar voor mij is dat in ieder geval geen enkel issue hier op deze pagina die over wielrennen gaat. Het is mooi dat er weer een land meedoet met wielrennen en dat Rien dan namens dat land mee mag doen is vooral fijn voor hem. Ik hoop dat hij gelijk in de eerste aanval mee springt zodat zich kan laten zien.

Natuurlijk moet je oppassen dat je niet te veel mensen krijgt die eigenlijk niet op een WK passen. Maar deze Rien lijkt me iemand die al genoeg koersen gereden heeft en dus wel weet hoe een peloton werkt. Hij is daardoor geen gevaar voor anderen en kan er hooguit vroeg afgereden worden. Als dat het ergste is, dan mag je deze landen best mee laten doen wat mij betreft.

0
Noordbiker 20 september 2022 om 13:33

De helft van de Australische bevolking of een ouder van….. Is dat zo bijzonder Maar verder wel grappig allemaal

0
Sjoerd102 20 september 2022 om 14:15

Dus zijn vrouw werkt op de Australische ambassade in Vaticaanstad als ik het goed begrijp? Leuk dit soort verhalen.
Kunnen jullie niet vaker dit soort interviews maken met renners uit bv Monaco, San Marino of Liechtenstein.

Enerzijds geweldig dat dit soort renners meedoen aan een WK.
Anderzijds zou je beter een opdeling kunnen maken (als bij bv ijshockey).
In A, B en wellicht C landen.

0
VerstandOpNul 20 september 2022 om 14:43

Toch wel lef hoor.. Ik ben ook voorbij de 40 en nog redelijk goed in vorm.. Maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om mee te gaan racen met de wereldtop..

0
Tom Cockpid 20 september 2022 om 20:13

Mooi artikel Youri! Zoals hierboven genoemd: meerwaarde. Als je de startlijsten van OS en WK checkt, kom je deze paradijsvogels vanzelf tegen. Wekt mijn nieuwsgierigheid, zeker als het een Nederlandse naam betreft. Leuk dit soort verhalen!

Hetzelfde geldt nu voor Jambaljamts Sainbayar en in het verleden, en ook iets hoger niveau, bv. Albanees Eugert Zhupa… veel vragen. Hoe ontworstel je je uit een niet-wielerland? Wat moe(s)t je ervoor doen en ervoor laten, anders dan de gemiddelde prof? Kent hij fietsende landgenoten, (ex-)profs? Wat was hét moment dat hij begon met fietsen?
(En ook al genoemd in het topic Opmerkelijke wielernamen: de naam Bernard van Aert. PCS geeft aan: Indonesië.)

0
KennyKlimmen 20 september 2022 om 23:24

Mooi artikel. Heb zelf best veel met geloof. Wielrennen als metafoor op het leven al dan niet religieus blijft herkenbaar.

0
Hans Baas 21 september 2022 om 17:13

Ik vind het raar dat de Vaticaanse bond een dergelijke passant mag inschrijven. Als het nou een Zwitserse Gardist of een geestelijke was, dan had ik het wel leuk gevonden, maar dit is totale willekeur.

0
Viktrodriguez 22 september 2022 om 00:18

Mijn eerste ingeving was dat dit een Nederlandse kardinaal in het Vaticaan was, maar niets bleek minder waar.

Eens dat dit bezopen is. Dit is gewoon een buitenlandse amateur die op het juiste moment op de juiste plaats was.

0
Handige Harry 21 september 2022 om 18:37

Wordt toch lastig fietsen met zo’n jurk en enkel water en brood.

0
Verweggistan 21 september 2022 om 21:21

Vooral goed om te lezen dat hij over de hele wereld reist vanwege het werk van zijn vrouw. Zou heel normaal moeten zijn, maar het is nog te vaak andersom.

0
Spake Breekerd 22 september 2022 om 07:47

Leuk voor Schuurhuis zelf zo’n deelname, maar ik vind dit toch meer een omstandigheid die meer past bij de Olympische Spelen.

0
Jacco van Stierop 22 september 2022 om 09:16

Leuk voor Rien, maar zijn verhaal, – ongetwijfeld vol goede bedoelingen-, blijft verder nogal mistig en weeïg, voor mij aanleiding om het niet zo heel erg boeiend te vinden. Of laat ik zeggen dat ik verhalen van mannen en vrouwen van tussen de 18 en 24 jaar die niet afkomstig zijn uit een wielertraditionele omgeving, maar wel de ambitie hebben om volwaardig prof te worden, en bereid zijn daar flinke opofferingen voor te doen, doorgaans een stuk interessanter vind.

0
Blackcanyon 23 september 2022 om 12:41

Ik dacht dat je alleen maar mee mocht doen als je ook de nationaliteit van dat land hebt. Opent perspectieven. Zijn er nog Wielerflitsers die mee willen doen namens Nauru, Tuvalu, San Marino, Liechtenstein of Saint Kitts en Nevis?

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone