Weekend van de waarheid voor bondscoach Rik Verbrugghe
© Cor Vos
vrijdag 25 september 2020 om 19:55

Weekend van de waarheid voor bondscoach Rik Verbrugghe

Is dit WK het laatste kunstje van Rik Verbrugghe als Belgisch bondscoach? Verbrugghe is immers einde contract en de voorbije maanden scoorde hij niet altijd even goede punten bij zijn oversten. Volgens onze bronnen volgt er in de herfst een evaluatie om te bekijken of zijn overeenkomst – na een best hobbelig parcours – al dan niet wordt verlengd.

Rik Verbrugghe volgde twee jaar geleden Kevin De Weert op, die toen op een ‘niet te weigeren voorstel’ van Lotto Soudal was ingegaan. Verbrugghe haalde het van andere kandidaten als Axel Merckx en Peter Van Petegem en tekende een tweejaarscontract. Maar het parcours dat Verbrugghe aflegde is op zijn minst hobbelig te noemen.

Al vrij snel kreeg hij kritiek op zijn manier van communiceren. Zo liet Tim Wellens weten dat hij Verbrugghe in 2019 amper gehoord had. Commentaar die de bondscoach weliswaar nuanceerde. Ook een tweetje waarin hij – ludiek bedoeld – raad vroeg voor zijn WK-selectie, werd op onbegrip onthaald. Daarnaast werd Verbrugghe eind vorig jaar aangemaand om zijn job als bondscoach vanaf dit jaar fulltime in te vullen, terwijl hij die eerder mocht combineren met een job bij Bahrain-Merida.

Plouay
In april van dit jaar uitte ook Philippe Gilbert – al dan niet terecht – kritiek naar aanleiding van een incident op het WK in Yorkshire. De voormalige wereldkampioen kwam nog voor de finale ten val, na een fout van een van de mecaniciens, zo bleek later. Gilbert verwachtte excuses van Verbrugghe. Die reageerde echter dat de mecanicien in kwestie zich had geëxcuseerd bij Gilbert.

Het absolute dieptepunt volgde dit jaar tijdens het EK in Plouay, toen Verbrugghe naar huis werd gestuurd na een ongeoorloofd restaurantbezoek, waarmee hij de bubbel-maatregel had overtreden. Ondertussen is Verbrugghe opnieuw op post op het WK in Imola, maar het is maar de vraag of al die breukjes ondertussen gelijmd zijn en of zijn contract, dat eind dit jaar afloopt, nog verlengd zal worden.

Vijf medailles
In zijn periode als bondscoach behaalde Verbrugghe tot op vandaag vijf medailles, waarvan vier in het tijdrijden. Naar verluidt volgt tijdens de herfst een evaluatie tijdens een gesprek tussen Verbrugghe en Belgian Cycling. In functie daarvan zou een sterke teamprestatie tijdens de wegrit daar in Emilia-Romagna wellicht wel een welgekomen bonus zijn voor de bondscoach.

De vijf medailles onder Verbrugghe: flag-nr1 flag-nr2 flag-nr2 flag-nr2 flag-nr3
EK Alkmaar 2019: goud voor Remco Evenepoel in de tijdrit, zilver voor Yves Lampaert in de wegrit
WK Yorkshire 2019: zilver voor Remco Evenepoel in de tijdrit
EK Plouay 2020:  brons voor Victor Campenaerts in de tijdrit
WK Imola 2020: zilver voor Wout van Aert in de tijdrit

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
25 september 2020 20:32
Altijd lastig om wielerbondscoach te zijn. Er is maar 1 winnaar uit 200 renners (pak m beet 40 landen). Qua medailles heeft Verbrugghe het niet slecht gedaan, maar die Evenepoel en Campenaerts medailles kan iedereen wel binnentikken. Zijn communicatie lijkt niet goed te zijn en uiteindelijk gaat het er toch om dat je de renners kan motiveren en binden, ookal zijn de contact / wedstrijdmoment enorm schaars.

En dan is er nog die domme corona fout.

Ik denk dat ze een andere bondscoach gaan aanstellen.
    25 september 2020 20:59
    Als ik die man zie denk ik altijd weer terug aan dat gekloot met dat brilletje. Moeilijk om hem dan nog serieus te nemen. Daarnaast is er natuurlijk altijd de schijn van nepotisme met Greg.
    26 september 2020 00:20
    Het meest lastige aan een bondscoachschap, is het over-ge-analyseer door al die miljoenen pseudo intellectuelen en wijsneuzen die volledig doorslaan in hun meninkjes en die zo langzamerhand bijna het hoofd op het hakblok eisen wanneer prestaties tegenvallen
25 september 2020 20:57
Je moet de invloed van een bondscoach ook niet overschatten. Het zijn toch gewoon de renners die het moeten doen. De tactiek lijkt me ook geen hogere wiskunde. Denk dat de renners dat onderling beter kunnen bepalen, mits iedereen zijn rol accepteert.
    25 september 2020 22:26
    En dat geldt bij uitbreiding voor elke sportdirecteur... eens onderweg zijn die compleet overbodig...
    26 september 2020 11:24
    Dat laatste (iedereen in zijn rol...) is altijd een uitdaging en zeker bij de Belgen.
    Ze doen er goed aan een ‘mensen-man’ met gezag aan te stellen die iedereen enthousiast krijgt.
    Verbrugge lekker op café sturen met z’n schoonbroer en z’n voorganger.
    Axel Merckx misschien? Zijn sponsor zou toch stoppen?
25 september 2020 22:33
Pff, als je dadelijk Evenepoel in je selectie hebt, kun je net zo goed Elio Di Rupo als bondscoach aanstellen..
26 september 2020 03:10
Ik zou een nederlander aanstellen....Onder nederlandse begeleiding is van Aert ook een grote geworden.
    26 september 2020 05:50
    Hahahhaha...HA...volgens mij is de performance manager van WvA een Belg! Marc Lamberts, ook persoonlijke trainer van Primoz :)
    26 september 2020 11:25
    Ik vind het evengoed een geweldig idee. Wel eerst beademingssetje klaar leggen voor Wuyts en co vóór je het bekendmaakt:)
    26 september 2020 11:53
    Valt me een beetje tegen....Ik had gedacht dat de belgen massaal zouden happen.
26 september 2020 04:20
De wielerbondscoach bekijk ik sinds een live aanschouwing van Leo van Vliet in Valkenburg 2012 toch met scepsis. Wat maakte die man er een show van voor zichzelf daar boven op de cauberg.
26 september 2020 05:51
Tijd om baan te ruimen, vrees ik, Sven Vanthourenhout dan maar ?
26 september 2020 08:08
Met zeveraars als wuyts is bondscoach zijn geen cadeau.

Iedereen zou altijd iemand anders meegenomen hebben. En koersen win je niet op bestelling.

Als je als Belg ergens over wilt zeiken, dan is dat over het niveau van de Belgische dames. Want dat is al jaren ver ondermaats voor een wielerland als België.
26 september 2020 08:30
Is in België het wielerbondcoachschap net zo belangrijk als in NL het voetbalbondscoachschap? Want dan is het een ondankbare taak. In alle andere sporten boeit het (op de sporters in die sport na) niemand wie er bondscoach is.
26 september 2020 09:32
Eddy Planckaert, een no brainer toch ?
26 september 2020 09:50
Ik zou of voor nick Nuyens gaan omdat het wielrennen nu zonder doping wel wat saai wordt en zo grote kans op smeuïge persberichten.
Of voor Roger de vlaeminck zo weet je altijd zeker dat de bondscoach het altijd beter doet dan zijn renners.
Of voor johan bruyneel om een vinger te maken naar de UCI.
    26 september 2020 12:39
    Of Tom Boonen die weet bij een overwinning wel hoe je moet feesten
26 september 2020 12:23
En ding is zeker komt er een nieuwe coach ,dan is dit de laatste wk voor schoonbroertje

Reacties zijn gesloten.