Wat is de mooiste solo van Mathieu van der Poel?

zondag 14 maart 2021 om 20:00
Wat is de mooiste solo van Mathieu van der Poel?

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel  heeft de wielerwereld getrakteerd op een nieuwe indrukwekkende solo. In de Tirreno-Adriatico telde die vandaag ruim 51 kilometer. Solo’s en Van der Poel. Voorlopig is het een goede combinatie. Een overzicht van zijn eerdere straffe stoten.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!


GP de Denain 2019

foto: Cor Vos

Indrukwekkende solo’s zijn in rap tempo een handelsmerk van Van der Poel aan het worden. In 2019 maakte hij indruk op de kasseien van de Grand Prix de Denain. Wat zijn prestatie destijds nog straffer maakte was het feit dat hij vier dagen eerder nog in de ambulance lag. In Nokere Koerse was hij vlak voor de finish hard ten val gekomen. Eventjes werd gevreesd voor het einde van zijn voorjaar, maar nog geen vier dagen later won hij solo de Franse kasseienkoers.

Van der Poel sprong op veertig kilometer voor de meet weg uit het peloton en overbrugde in korte tijd het gat naar de koplopers, met wie hij enige tijd bleef samenwerken. Op de laatste kasseienstrook, op negen kilometer van de finish, nam Van der Poel opnieuw de kop.

Met een ferme versnelling wist hij iedereen uit het wiel te kletsen. Met minimaal verschil wist hij zijn solo succesvol af te ronden. Het peloton kwam drie seconden later over de finish. Marc Sarreau en Timothy Dupont namen de andere podiumplekken in beslag.


BinckBank Tour 2020 – Etappe 5

foto: Cor Vos

Op de slotdag de BinckBank Tour 2020 werd de wielersport ook al getrakteerd op een inmiddels klassieke solo van Van der Poel. Op 3 oktober 2020 veroverde hij de slotrit en het eindklassement na een solo van 72,5 kilometer.

Na de tweede passage over de Muur trok Van der Poel toen ten aanval. Samen met de Fransen Florian Sénéchal en Cyril Lemoine ging hij op jacht naar de koplopers, waar zij even later bij aan wisten te sluiten. Van der Poel deed vervolgens het nodige kopwerk, waardoor de voorsprong mondjesmaat toenam. Tijdens een nieuwe passage over de Muur ging Van der Poel er alleen vandoor. Zijn voorsprong bleef schommelen rond de 1:30 minuut.

Met slechts dertien seconden ging Van der Poel uiteindelijk de slotkilometer in. De Nederlander gaf zijn voorsprong echter niet meer af en kwam in Geraardsbergen triomferend over de finish. Oliver Naesen moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor Sonny Colbrelli.


NK wielrennen 2020

foto: Cor Vos

Zijn tweede Nederlandse titel veroverde hij ook al op indrukwekkende wijze. Op en rond de VAM-berg was hij de grote favoriet en die verwachtingen maakte hij meer dan waar. Door zijn toedoen werd de nationale titelstrijd een afvalkoers. Op 43 kilometer van de meet sprong hij weg bij de concurrentie, die hem pas na de finish terug zag.

Van der Poel reed binnen een ronde bijna een minuut weg. Daarachter nam de frustratie toe, vooral bij Jumbo-Visma, dat ondanks een sterke vertegenwoordiging geen meter dichterbij kwam. Een tegenaanval van Eekhoff en Eenkhoorn had ook geen effect: Van der Poel reed alleen maar verder weg en voltooide na 182,5 kilometer zijn triomftocht. Eekhoff finishte als tweede op meer dan anderhalve minuut. Timo Roosen werd derde op meer dan drie minuten.


Tirreno-Adriatico 2021 – Etappe 5

foto: Cor Vos

Op het nippertje heeft vandaag een nieuwe definitie gekregen. Tien seconden, meer was er niet overgebleven van de meer dan drie minuten voorsprong die Van der Poel had opgebouwd op de groep der favorieten met onder andere Tadej Pogacar en Wout van Aert.

Het werd zenuwslopend spannend in de laatste kilometer. Klassementsleider Pogacar kwam in het slot van de etappe akelig dichtbij. Van der Poel had het zichtbaar moeilijk. Alles wees op een hongerklop. Aan de voet van de slotklim was het verschil nog maar 48 seconden. Op het buitenblad knalde de Sloveense klassementsleider naar de leeggereden Nederlander toe: onder de vod van de laatste kilometer was het verschil nog maar veertien seconden. Dat bleek uiteindelijk tóch genoeg voor Van der Poel om de ritzege binnen te slepen.

Helemaal kapot kwam hij over de finish. Van der Poel was zo moe dat hij geen kracht meer had om te juichen. Pogacar strandde op tien seconden, maar lijkt na zijn ritzege van zaterdag nu wel zeker van de eindzege in Tirreno-Adriatico. Zijn naaste belager, Wout van Aert, finishte op 49 seconden van Van der Poel. Daarachter was het pak compleet uit elkaar geslagen.


Dit artikel delen:

50 Reacties

WernerFranke 14 maart 2021 om 17:11

Denain was uiteindelijk maar een mini-solootje in een B-koers en het NK was ook niet zo sterk bezet. Geef mij maar de etappe van vandaag.

0
Sammysosa 14 maart 2021 om 17:11

De poll die je wist dat zou komen! Kom maar door met al die kleine artikeltjes, het kan mij niet genoeg MVDP zijn vandaag!

0
cland 14 maart 2021 om 17:12

Roubaix 2021

0
DeGroteMolen 14 maart 2021 om 17:15

Daar kijk ik naar uit.

0
Apemantus 14 maart 2021 om 17:12

Zijn laatste huzarenstukje was verreweg het spannendst. De namen die hij in de Tirreno verslaat zijn ook niet de minste. Lijkt me een vrij eenvoudige keuze.

0
ssj 15 maart 2021 om 11:31

Aan de andere kant reed hij bij de BB Tour voor het klassement. Dat gaf voor mij de doorslag. Andere 2 solo’s zijn natuurlijk beduidend minder.

0
goldfinger 14 maart 2021 om 17:14

Beetje bizar verafgodingsartikel.

Volgt er ook eentje van spectaculairste leiderstruiwissels op de slotdag? Al zal die ene Tourrit daar altijd wel de kroon spannen. :)

0
DeGroteMolen 14 maart 2021 om 17:16

Ere wie ere toekomt.

0
Het Rode Rugnummer 14 maart 2021 om 17:17

Dan kies ik toch echt voor Tom in de Giro in de slottijdrit.

0
Muldriaen 14 maart 2021 om 17:53

Ha Het Rode Rugnummer. Hearhear!!
Die dag vergeet ik nooit meer. Wat een gelukzalig moment was dat zeg.
En voor wat betreft dit artikeltje. Wielerflits is een top wielersite met een duidelijke Nederlandse inslag. Dan mag dit soort heldenverering best (vind ik). Temeer als je nog de gitzwarte Nederlandse wielerjaren van pak em beet voor 2013 scherp op het netvlies hebt staan… ;-)

0
goldfinger 14 maart 2021 om 18:07

I stand corrected, Het Rode Rugnummer.

Je denkt automatisch aan het Lemond-Fignon-verhaal, maar de eindzege van Dumoulin was uiteraard ook een hele mooie.

Kijk, dan is zo’n poll toch boeiender dan deze. :) Niets tegen VDP, hoor, maar ik vind het gewoon “te weinig”. Doe dit op een later tijdstip, wanneer hij er allicht nog wel wat uit zijn benen geschud zal hebben. Nu is het meer adoratie, dat was mijn punt, want niet al die solo’s zijn zo spectaculair. Als ze van buitenlanders waren, waren sommige zeker al vergeten.

0
xistnc 14 maart 2021 om 17:16

Die moet nog komen, mag ik hopen.

0
Franco Ballerini 14 maart 2021 om 17:19

Die gaat zeker weten komen, gezien de overtreffende trap die hij steeds weer weet te overtreffen. Bizar.

0
Romāns Vainšteins 14 maart 2021 om 17:17

Hmmm

Denain , binkie en nk totaal andere orde maar vandaag had ik toch echt het gevoel dat Pogacar hem dit gunde. Niet glaszuiver maar wel een dikke zweem er over heen.

Ik vind nog steeds de Amstel 2019 zijn mooiste overwinning.

0
Het Rode Rugnummer 14 maart 2021 om 17:18

Precies dat! Was in feite ook een solo, maar dan met een hele rits achter zich aan.

0
Gilberto 14 maart 2021 om 17:24

Kennen we alsjeblieft eens ophouwe met dat ‘precies dat’ ?

0
Kelder is de Man 14 maart 2021 om 17:42

Als jij kennen vervangt door kunnen en niet steeds de n weglaat aan het eind van de woorden.

0
Pol 15 maart 2021 om 08:50

@RV
Er wordt niets meer gegund in de wielersport, het gaat over winnen en nergens ander voor. Er moet en zal altijd iets negatiefs over Poelleke geschreven worden. En daar ben jij er een van.

0
Marco Willems 14 maart 2021 om 17:17

Dit is toch wel de mooiste gezien het deelnemersveld, Binckbank komt daar iets achter. Het NK op de derde plek en als laatste Denain.

0
Hensie 14 maart 2021 om 17:19

Vandaag, duh. Daar hoeven we gezien het deelnemersveld, het parcours en het weer niet al te lang over na te denken.

0
Melkzuur 14 maart 2021 om 17:20

NK was wel erg sterk. Denain, daarvoor was de tegenstand te “zwak”. Tirreno en BinckBank waren erg spannend, maar door het feit dat hij erg veel tijd verloor op korte tijd, kan je twijfelen of hij echt de sterkste man in koers was. (Al was dat in de BinckBank waarschijnlijk wel het geval, maar vandaag waarschijnlijk niet.)

0
nasibal 14 maart 2021 om 17:25

Allemaal geweldige prestaties, maar mij blijft toch altijd nog zijn winst in de AGR op 1 staan. Dat zegt overigens veel meer over die overwinning dan over deze prachtige solo’s.

0
Koers 14 maart 2021 om 17:34

Eens, die kijk ik paar keer in het jaar terug. Samen met de keer dat Van Gerwen bijna 2 9-darters op rij gooide en die keer dat Sven Kramer de verkeerde baan pakte op de OS.

0
VerstandOpNul 14 maart 2021 om 18:00

Vanwaar die laatste? Leedvermaak omdat je Sven niet mag?

0
Koers 14 maart 2021 om 18:58

Nee als echte Fries mocht ie van mij winnen. Meer gewoon vanwege de drama, de gedoodverfde favoriet en dan door je coach naar binnen gestuurd worden. Zonder dat had ie een gouden plak op de 10km, hetgeen nu nog steeds ontbreekt en er ook niet meer in zit.

0
ervee 14 maart 2021 om 20:22

@koers:
Heb je daar een linkje van, van die 10 km?

Ik heb die ook nog weleens opgezocht via youtube, maar kon nergens meer de video vinden met het commentaar van Hersman en Snoeks. Hersman had het toen heel snel door met die opmerking: "wat deed die daar nou?" Toen Kramer ineens toch naar binnen ging met dat hupje. En wat later: "ze rijden beide in dezelfde baan".

0
Koers 14 maart 2021 om 20:40

@ervee, niet van de hele rit, en beide heren ken ik niet, maar wel vanaf de fout, met split screen waarop de coach te zien is. En dat maakt het filmpje zo 'mooi': niet alleen drama voor Sven, maar ook flink van Kempers natuurlijk.

https://www.youtube.com/watch?v=0soYriHiKO0

En de beroemde "hij stuurt me gewoon naar binnen" quote:
https://www.youtube.com/watch?v=oVd1Rpi4CeA

0
ervee 14 maart 2021 om 21:06

@koers: Thanks!

Martin Hersman en Frank Snoeks waren de commentatoren van de NOS destijds bij die race. Kan mij die race en het bijkomend commentaar (met ook het ongeloof) nog zo goed herinneren!

0
Barry Batsbak 15 maart 2021 om 09:34

Het meest bijzondere vond ik dat het publiek steeds stiller werd. Het gouden-medaille-gejoel werd steeds meer spek-en-bonen-aanmoedigingen. Wat een leegloper.

0
kleomantre 14 maart 2021 om 17:33

Ik ga voor de BinckBank omdat er voor hem eindwinst in zat en dus ook iedereen naar ‘m kijkt en toch zowel de dag- als hoofdprijs mee naar huis neemt. Daar reden, voor dat soort parcoursen ook geen pannenkoeken achter.

Maar we zouden eigenlijk toch vooral moeten genieten van deze uitzonderlijke stukjes van schoonheid en lef. Dat zijn ze allen stuk voor stuk. Welke het mooist is, laten we dan voor de docu over 10-15 jaar over.

0
Chesron21 14 maart 2021 om 17:34

Over een paar weken, roubaix 2021 van een kilometer of 70 waarschijnlijk

0
MDKIDW 14 maart 2021 om 17:34

Vandaag was echt een mooie. In dit deelnemersveld, helemaal binnenstebuiten gefietst en 10 sec over op de meet.. mooie koers gezien vandaag

0
Fast Freddy 14 maart 2021 om 17:40

NK reed hij praktisch in zijn eentje tegen het gehele peloton dat ook wilde winnen, maar ander niveau tegenstand. BB was niet helemaal solo. Vandaag reed de achtervolgende groep op een paar na niet voor de dagwinst. Ergo, de mooiste moet nog komen.

0
Zack 14 maart 2021 om 17:43

Binckbank omdat hij vandaag mocht winnen, was geen gevaar meer voor het klassement en was de meest frisse na de rit van gisteren.

0
Peter Lippens 14 maart 2021 om 17:55

vandaag was erg indrukwekkend maar vond zijn terugkeer in de RVV van twee jaar terug na zijn pech en val zeker zo indrukwekkend net als zijn zege in de AGR, was dan een solo met een stel wieltjesplakkers in het wiel.

0
Peter Lippens 14 maart 2021 om 18:10

Ik zou zeggen vandaag, gewoon omwille van de kwaliteit van de tegenstand, de weersomstandigheden, het zware parcours en omdat Matje zelf al zo’n 75 km voor de meet ervoor zorgde dat de koers helemaal openbrak om op zo’n 55 km voor de meet al etend en op kousevoeten solo te gaan.

0
Pizzi 14 maart 2021 om 18:40

WK Veldrijden 2020.

0
yo-eddy 14 maart 2021 om 20:47

Ja toch, gewoon overmacht en niet teveel stress voor de toeschouwer ;)

0
Deel Koeper 14 maart 2021 om 19:05

Dan toch vandaag.

Ja, zijn voorsprong werd hem gegund door de klassmentsrenners en het smolt snel weg van zodra ze echt los gingen, maar hij was van héél ver begonnen en zowel het parcours als de omstandigheden waren enorm zwaar.

Dat Pogacar in de laatste kilometer plots zijn bevlogenheid van de voorafgaande 15 kilometer niet meer had, vind ik niet zo belangrijk.

0
lauran 14 maart 2021 om 19:37

Vandaag ging alleen voor de etappe tegen renners die voor het klassement rijden. Twee verschillende wedstrijden dus. Binckbank was een dubbelslag met de etappe en het klassement. Daarom wat mij betreft mooier!

0
girardengo 14 maart 2021 om 20:23

Mooiste zege: AGR; gedenkwaardigste inspanning zonder zege: terugkeer in RVV na val; mooiste solo met overwinning: denk toch vandaag omdat het zo’n grote prestatie was, al gunde Pogacar hem op het eind duidelijk de overwinning.

0
ParijsTours2004 14 maart 2021 om 22:28

Ik vind ’t toch een beetje gek dat mensen ‘vandaag’ zeggen: VdP terughalen was voor de beste mannen in koers namelijk helemaal niet interessant. Dan rijd je dus weg omdat ze je laten rijden, dat was bij alle drie de andere solo’s anders.

0
de nieuweMerckx 14 maart 2021 om 23:35

Tjonge jonge. Dit neigt naar zieligheid. Ik was ook wel fan van Mathieu maar daar heb ik al helemaal geen zin meer in. Graag wat meer realisme. Ze lieten hem bijna vier minuten weg rijden en reden het op 15 km weer bijna helemaal dicht. No big deal. Dan waren de nummertjes van Evenepoel (ik ben helemaal geen fan, voor de goede orde) de voorbije twee jaren toch van een héél andere orde.

0
Jean Dumas 15 maart 2021 om 10:32

Feit is dat de verhoudingen een beetje zoek zijn in het wielrennen van vandaag. De jonge gasten rijden onbesuisd en de gevestigde orde weet niet wat te doen. Leuk is het wel.

0
Lionel Gesink 15 maart 2021 om 10:38

Je naam, het denigrerende toontje naar Mathieu toe en het feit dat je hier met Evenepoel komt aanzetten verraad alles… Ik ruik duidelijk een Belgische fanboy die net als veel van je landgenoten moeite heeft om toe te geven dat een Nederlander momenteel de wielerwereld op zijn kop zet… Wees gewoon blij man dat Mathieu momenteel zo koerst anders hadden we gister met zijn alle weer saai moeten wachten tot de laatste berg waar Pogacar Van Aert er ook afgereden had.

0
Gitan 15 maart 2021 om 11:24

Ik denk dat de meeste Belgen ook echt wel genieten van Matjes aanvallend koersgedrag. Maar bij sommige fans hier gaat de verafgoding toch wel heel ver, en dan heb je mensen die dat graag ook eens relativeren. Dat hoeft niet uit zuiderbuurse afgunst te zijn voor de Vliegende Hollander.

Ja Matje is sterk aan het seizoen begonnen, maar de grote koersen moeten nog komen. Om hem nu dan al als beste renner ooit uit te roepen zoals sommigen hier, is gewoon vreemd.

Als je spreekt over de grootste wielrenners in de geschiedenis, zijn dat bijna allemaal mannen die alle grote rondes gewonnen hebben, of toch op zijn minst de Tour een aantal keer. Het rondewerk staat nog altijd het hoogste aangeschreven, en daar zie ik Matje omwille van zijn lichaamsbouw en temperament nooit in uitblinken.

Voorlopig heeft vdP 1 RVV, 1 Amstel en 1 Strade gewonnen. Dat zijn 3 grote koersen. Wat mij betreft zit hij nog niet eens in de league van Cancellara, Boonen, Gilbert of Sagan. Laat staan in die van Kelly, Van Looy of Gimondi. Over Merckx, Hinault of Coppi hoeven we het zelfs niet te hebben.

Hij is een heel goeie crosser ja, maar welke waarde heeft dat in de wielersport? In hoeveel landen kennen ze die discipline überhaupt? En wat heeft hij al in het MTB gepresteerd? Meervoudig wereld- en Olympisch kampioen? Je gaat bij Merckx toch ook niet beginnen over al zijn zeges op de piste of zijn werelduurrecord?

Het is trouwens onzinnig om van der Poel nu al ergens te willen ranken in de wielergeschiedenis. Hij is 26 en koerst nog maar een paar jaar op de weg. Hij heeft het nog allemaal te bewijzen en heeft daar ook nog voldoende tijd voor.

Al helemaal idioot is om te stellen dat ie de beste is omdat renners uit het verleden trager waren vanwege minder wetenschappelijke begeleiding en een tragere fiets. Zo is de beste per definitie eentje die in het nu fietst.

Over de winst van gisteren: het was een sterk en dapper nummertje, maar ook geen ongeziene prestatie in de wielergeschiedenis ofzo. Een aanvaller die de ontploffing van het elitegroepje erachter ternauwernood overleeft, geen renner die in de grootste koers van het jaar de allerbeste renners in topvorm stuk voor stuk aan gort rijdt. Als je het wielrennen zelf nog maar een jaar of 10 volgt en ook geen enkele zin hebt om je wat te verdiepen in de geschiedenis van de sport, onthou je dan ook van de grote verklaringen zou ik denken.

0
Lalsacien 15 maart 2021 om 15:26

@Gitan De verafgoding voor Mathieu begint Evenepoeliaanse vormen aan te nemen! Bedoel je dat???

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone