Vuelta 2022: Voorbeschouwing etappe 4 naar Laguardia

Vuelta 2022: Voorbeschouwing etappe 4 naar Laguardia

foto: Cor Vos

Door Youri IJnsen, Jeen de Jong & Tim Kranendonk
dinsdag 23 augustus 2022 om 07:40

De Vuelta heeft adiós gezegd tegen Nederland. Na een rust- en reisdag gaat het peloton dinsdag 23 augustus verder in het Baskenland. In Vitoria-Gasteiz, om precies te zijn – de hoofdstad van de regio. Over veelal heuvelachtig terrein rijden de renners richting Laguardia, waar een punchaankomst ligt te wachten. WielerFlits blikt vooruit!

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De renners trappen dus af in de hoofdstad van het Baskenland. Vitoria-Gasteiz, dat volgend jaar ook de startplaats is van de tweede etappe van de Tour de France, telt 229.000 inwoners. Enigszins gek, omdat Bilbao als stad groter is en ook bekend staat als het culturele en financiële centrum van de regio. Vitoria is de Spaanse naam voor deze stad, Gasteiz is dan weer gemeengoed in het Baskenland. Sinds 1983 is de gecombineerde naam echter in beide talen officieel.

Dat was een eeuw eerder overigens niet zo, want toen heersten de Fransen nog over deze stad. In 1813 versloeg de Britse hertog Wellington op deze plek het Franse leger, waarmee de bezetting van dat land in Spanje ten einde kwam. Het Monumento a la Independencia in het centrum van de stad brengt dat in herinnering.

Vitoria-Gasteiz geldt in Spanje ook als een stad met een hoge levensstandaard. Het is tevens – weliswaar officieus – de groenste stad van Europa, dat het dankt aan de vele parken, lanen en groene zones. Het is ook een gastvrije stad. Zo kunnen toeristen er gratis een fiets huren. Zij komen bijvoorbeeld voor de Feesten van Vitoria, die jaarlijks plaatsvinden van 4 tot en met 9 augustus. Op de eerste dag verzamelen zo’n 50.000 mensen zich. De festiviteiten beginnen vervolgens om stipt 18.00 stipt, nadat er een vuurpijl is afgeschoten, de mythische figuur Celedón is afgedaald op het plein La Virgin Blanca en er een champagnedouche ontstaat. Daarna is er vijf dagen lang feest.

Mikel Landa is deze rit de ciclista de la región – foto: Cor Vos

De Baskische hoofdstad staat ook veel als geboorteplaats in het paspoort van verschillende bekende namen uit de wielerwereld. Denk aan ex-renners Igor González de Galdeano en Koldo Fernández, maar ook actieve coureurs als Jon Aberasturi (Trek-Segafredo), Victor De la Parte (TotalEnergies), Mikel Landa (Bahrain Victorious) en Oier Lazkano (Movistar). Hoe anders is dat in finishplek Laguardia, dat niet meteen zo’n imposant lijstje kan voorleggen. Deze plek ligt bovenop een heuvel, waar in de oudheid een muur omheen is gebouwd. Daardoor is het dorpje nog altijd maar via vijf poorten toegankelijk en heerst er in het straatbeeld van Laguardia een aloude middeleeuwse sfeer.

Het dorpje beschikt ook over historische gronden. In La Hoya zijn de resten van een oude Keltische nederzetting te zien, die stammen van voor de Romeinse tijd (zo’n 2000 tot 1000 jaar v. Chr.). Toch staat Laguardia bekend om iets heel anders, iets dat fijnproevers wel zullen weten: wijngebied Rioja Alavesa vindt hier haar oorsprong. In Laguardia zijn de inwoners vaak werkzaam in de wijnproductie, maar zijn ze ook opvallend getalenteerd in het maken van muziek. Doedelzak spelen zit namelijk in de genen van vele families en dat heeft zelfs geresulteerd in de Día del Gaitero, een festival waarmee het dorp alle doedelzakspelers uit Laguardia en omgeving eert. Het muziekfestijn vindt plaats in mei.

De renners rijden vandaag de dag dus van Vitoria-Gesteiz naar Laguardia, maar in 1967 ging dat in omgekeerde richting. Toen was het een tijdrit over 44 kilometer en stond het in het routeboek als rit 15b. Wijlen Raymond Poulidor won er zijn laatste van vier Vuelta-ritten in zijn carrière.

In 1967 won Raymond Poulidor (in het schitterende tenue van Mercier-Hutchinson) vanuit Laguardia – foto: Cor Vos

Parcours

De vierde etappe van deze Ronde van Spanje gaat nu via een ommetje van Vitoria-Gasteiz naar Laguardia, over een totale afstand van 152,5 kilometer. Na het vertrek ten noorden van de Baskisch hoofdstad loopt het parcours nog wat verder richting het noorden, om vervolgens zuidoost te trekken langs het reservoir Urrunagako urtegia en het Lago de Victoria. Ter hoogte van dat laatste meer zal het peloton ook het stadje Landa passeren; het doet de Bask van Bahrain Victorious ongetwijfeld goed.

De route gaat in die fase over doorgaans vlakke wegen, waardoor veel renners in de vlucht van de dag zullen proberen te zitten. Mocht dat nu al niet lukken, dan wacht na zo’n 55 kilometer de voet van de eerste klim van de dag. Dat is de Puerto de Opakua. Deze klim van tweede categorie is 5,1 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 6,9%. Daarna blijft het op en af gaan als het peloton door het Baskenland meandert. De pure sprinters zullen hier al snel een bus gaan vormen.

De tussensprint van de dag is gelegen in Lagrán, op iets minder dan 35 kilometer voor het einde. Daarna volgen twee pukkeltjes, die dienen als voorgerecht voor de laatste klim van de dag: de Puerto de Herrera (6.6 km aan 5,5%). Iets langer dan de Opakua, maar wel iets minder steil. Vervolgens wacht een steile en snelle afdaling, voordat het slotklimmetje naar Laguardia aanvangt. De  laatste negenhonderd meter lopen aan 8,4% omhoog.

Profile Stage 4 Vuelta a España 2022

Officieuze start: 13.40 uur
Officiële start: 13.53 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.41 uur
Afstand: 152,5 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Passage Puerto de Opakua: tussen 15.17 en 15.25 uur
Tussensprint Lagrán: tussen 16.34 en 16.55 uur
Passage Puerto de Herrera: tussen 17.01 en 17.20 uur


Favorieten

Puncheurs, dat is waar we naar opzoek zijn voor onze favorietenlijst. Gelukkig zijn deze snel gevonden. Zelfs nu Michael Woods – een van de topklauteraars – na een val heeft moeten opgeven, staan er dinsdag nog tal van renners van dit species aan de start. Een van de eerst namen die ons te binnen schiet, is die van Julian Alaphilippe. Normaal gesproken zou deze aankomst spek naar de bek moeten zijn van de Fransman. De statistieken van de klim naar Laguardia doen vermoeden dat het om een soort Muur van Hoei light gaat. En met die helling weet Alaphilippe wel raad.

Een Alaphilippe in goede doen, tenminste. Of daar nu sprake van is, is echter twijfelachtig. De wereldkampioen kent geen al te best seizoen, waarbij vooral een zware val in Luik-Bastenaken-Luik hem lang parten heeft gespeeld. Bij zijn definitieve rentree won hij wel een rit in de Tour de Wallonie (op de Muur van Hoei, hoe kan het ook anders), maar die ronde moest hij verlaten vanwege een coronabesmetting. In de Tour de l’Ain was hij – ondanks de aanvalslust die hij tentoonspreidde – duidelijk nog niet de oude.

Winst voor Alaphilippe op de Muur van Hoei, nu een keertje in juli – foto: Cor Vos

Primož Roglič is ook nog enigszins een vraagteken. Natuurlijk, hij won met Jumbo-Visma de ploegentijdrit in Utrecht, maar hoe brengt de Sloveen het er vanaf als hij er helemaal alleen voor staat? Zo lang is het nog niet geleden dat hij uitviel in de Tour de France. Anderzijds: Roglič keert vaak sterk terug na tegenslagen en kan zulke aankomsten perfect aan. Hij heeft in het verleden al Vuelta-ritten gewonnen met vergelijkbare of zelfs minder venijnige finales.

Ook vaak op de afspraak als de finish op of na een heuveltje ligt: Ethan Hayter. De Brit van INEOS Grenadiers won onlangs met de Ronde van Polen een rittenkoers op WorldTour-niveau, maar maakt vooral indruk als sterke sprinter. Hayter haalt de ene naar de andere ereplaats binnen en weet ook geregeld te winnen. Zo mocht hij dit jaar al juichen in de Ronde van Romandië, Tour of Norway en Settimana Internazionale Coppi e Bartali. In die laatste rittenkoers pakte hij de zege in de tweede etappe, op een klimmetje van ruim een kilometer.

Hayter klopt Teunissen in de Tour of Norway – foto: Cor Vos

In de punchetappe van de Ronde van Polen, de ronde die hij uiteindelijk dus op zijn naam schreef, kwam Hayter er niet aan te pas. De winnaar die dag? Sergio Higuita. De Colombiaan zal dus ook geen schrik hebben van de laatste honderden meters van de rit naar Laguardia. En wat voor Hayter geldt, geldt voor Higuita ook: de kleine klimmer van BORA-hansgrohe is eveneens bezig aan een goed seizoen. Kan hij na zijn eindzege in de Volta Ciclista a Catalunya en dagsuccessen in de Tour de Pologne, Tour de Romandië en Volta ao Algarve ook toeslaan in de Vuelta a España?

Terwijl Higuita actief was in de Ronde van Polen, was ook de Vuelta a Burgos bezig. De eerste etappe werd daar gewonnen door de 22-jarige Santiago Buitrago. In de oplopende laatste kilometer verschalkte de renner van Bahrain Victorious de concurrentie dankzij een vroege aanval. Het was zijn derde zege van 2022. Nadat hij in februari een rit won in de Saudi Tour, was hij in mei de beste in een etappe in de Giro d’Italia. Met zijn overwinning in het Midden-Oosten – op een kort klimmetje – ontpopte hij zich gelijk ook als puncheur.

Buitrago boekte vroeg in het seizoen zijn eerste profzege in Saudi-Arabië – foto: Cor Vos

Dat João Almeida een sterk eindschot heeft op lastige aankomsten, wisten we al. In de Ronde van Polen van 2021 won hij twee keer bovenop een helling, niet veel later deed hij dat in de Ronde van Luxemburg nog eens. Dit seizoen liep het allemaal wat minder voor de Portugees, maar in de Ronde van Burgos bewees hij er weer te staan. Hij werd tweede in het eindklassement, nadat hij op de slotdag de ritzege greep.

Almeida versloeg in deze vijfde etappe van de Ronde van Burgos Miguel Ángel López. Superman maakte in die koers zijn rentree na een bewogen zomer. Nadat hij in mei met heupklachten uit de Ronde van Italië stapte, schorste Astana Qazaqstan hem in juli omdat hij genoemd werd in een dopingzaak. De Kazachse ploeg hief die schorsing echter weer op en in de Ronde van Burgos liet López zich alweer nadrukkelijk van voren zien.

De vorm is er dus wel. En de specifieke kwaliteiten om in Laguardia mee te doen? Twee tweede plaatsen in Alcalá la Real – een finishplaats in de Ronde van Valencia, waar hij door respectievelijk Ethan Hayter (2021) en Alessandro Covi (2022) geklopt werd – laten wel zien dat López niet per se een ellenlange klim nodig heeft om te bikkelen voor de bloemen.

López won vorig jaar nog in de Vuelta, twee dagen later stapte hij plots af – foto: Cor Vos

Ook Alejandro Valverde heeft dat niet nodig. En waar López enkele resultaten voor kan leggen om dat te bewijzen, wordt het bij Bala gestaafd door een ontelbaar aantal uitslagen. Laten we die niet allemaal opsommen, we zouden morgen nog bezig zijn. Het volstaat bovendien om te zeggen dat Bala op 41-jarige leeftijd tweede werd in Strade Bianche én de Waalse Pijl. Aangezien leeftijd voor hem geen rol speelt, moet zoiets op zijn 42e ook nog wel lukken. Het zou een afscheid in stijl zijn.

Voor Remco Evenepoel moet het allemaal nog beginnen. Nou ja, wat grote rondes betreft dan. De 22-jarige Belg, die vorig jaar de Giro d’Italia niet uitreed, heeft in andere koersen al de nodige nummertjes opgevoerd. Vooral dit seizoen heeft hij weer een stap gezet: in klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Clásica San Sebastián reed hij de tegenstand op een hoop met lange solo’s. Tegelijkertijd lijkt ook zijn explosiviteit toegenomen, wat bijvoorbeeld blijkt uit zijn overwinning in de vijfde etappe van de Tour of Norway. Dinsdag zal dat goed van pas komen.

Net geen zesde Waalse Pijl voor Valverde, wel een dertiende ritzege in de Vuelta? – foto: Cor Vos

De laatste ster geven we aan Wilco Kelderman. Nee, de Nederlander is geen winnaar, en nee, er is niet een duidelijke aanwijzing dat daar nu opeens verandering in komt. Maar toch, als we kijken naar de uitslagen van Kelderman in de eerste etappes van grote rondes – vooral op punchaankomsten – dan speelt hij vrijwel altijd mee. Neem de afgelopen Giro d’Italia, waar hij vijfde werd in de openingsrit. Of de Tour de France van vorig jaar, waar hij in het openingsweekend een vijfde en vierde plaats noteerde. Dat moet toch een keer goed vallen?

Tot slot noemen we nog een aantal outsiders: Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert), Rudy Molard, Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Simon Yates (BikeExchange-Jayco), Bryan Coquard (Cofidis), Daryl Impey (Israel-Premier Tech) en Roger Adrià (Equipo Kern Pharma).


Favorieten volgens WielerFlits:

Vuelta 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

Het wordt dinsdag behoorlijk warm in het Baskenland, schrijft Weeronline. De temperatuur loopt op tot zo’n 32 graden. ’s Ochtends is er wel relatief veel bewolking, maar ’s middags zijn er meer opklaringen. De wind waait uit het noordwesten aan windkracht drie.

De derde etappe is vanaf 14.30 uur live te volgen via Eurosport 1 en de Eurosport Player. Sporza (op Eén) is erbij vanaf 15.50 uur. Ben je niet in de gelegenheid om naar de televisie te kijken, dan hoef je in het liveblog van WielerFlits niets te missen!


Dit artikel delen:

50 Reacties

Villavert 21 augustus 2022 om 19:13

Mads vanuit de vlucht

0
Ketjap Manis 21 augustus 2022 om 19:27

MAL en Pozzo zijn niet echt explosief toch? Dan zou ik nog een * geven aan Ayuso, Carapaz, Yates.

0
Panache 21 augustus 2022 om 19:45

Ik hoop op een geweldige oplopende sprint, maar vermoed een vluchtgroep waar niemand echt achteraan gaat rijden. Evenepoel gaat trouwens laten zien dat hij wel degelijk explosief is.

0
Panamaman29 21 augustus 2022 om 19:55

Een oplopende sprint kan idd leuk zijn, maar nog leuker is eigenlijk als er op de laatste gecategoriseerde klim aanvallen van klassementsmannen komen. Daar zitten stukken tot 14% in, dus als je met de grote motoren vanaf de tussensprint volle bak gaat rijden kan je daar echt wel je klassementsman lanceren, mits je een explosieve klassementsman hebt. In de afdaling zelf wordt je niet teruggepakt, dus als de desorganisatie of eliminatie groot genoeg is en het ieder voor zich is overleef je de laatste 800m wel.

0
de dorpspastoor 21 augustus 2022 om 20:08

Wat is er voor de klassementsmannen te verliezen en wat is er te winnen?

Ja, er ligt een ritzege klaar voor een explosieve klassementsman. Maar wil je daar heel veel energie in steken in deze fase van de Vuelta, en de boel daarvoor bij elkaar wil houden?

Ik denk dan ook dat het heel goed kan dat er een groepje gaat lopen…

0
Panamaman29 21 augustus 2022 om 21:33

Het enige wat er te verliezen is is energie. Als je het goed hardmaakt zullen de verschillend op de klim ook groter worden. En als je met 3 klassemetsmannen tegen 3 klassementsmannen rijdt, verbruiken ze allemaal wel evenveel energie. Je zou dus bij wijze van spreken Roglic (miss wat onzeker over de vorm op langere beklimmingen), evenepoel (die wil daar miss ook wel) een buffer voor hebben en Carapaz, tegen bijv Mas, Yates en Lopez. als je daar gratis (iedereen verspilt evenveel energie) 30 sec op zou pakken zou ik het doen. In de vuelta van 2018 vielen ze in etappe 3 ook aan (Froome, Aru, Chaves en Bardet) uiteindelijk kwam het wel samen, maar dat betekent niet dat zon aanval niet succesvol kan zijn of dat klassementsmannen er geen animo voor hebben.

0
thenewGOAT 22 augustus 2022 om 00:33

Ik ben hier van deze morgen terplaatse, en heb 2x de klim en de afdaling gedaan (met de camper voor alle duidelijkheid) en ik kan iedereen verzekeren dat we hier dinsdag een grand -cru stukje koers gaan krijgen. Die klim is echt heel vreemd. Er zitten zelfs stukken bergaf tot 10 procent in…kun je nagaan, de stukken die wel oplopen schurken constant tegen de 14 procent aan. En dan die afdaling….echt supersnel, met een resem gevaarlijke bochten, en dat ding knalt over zowat de hele afstand aan minimaal 10 procent naar beneden….Ook de laatste 50km gedaan (jaja, ook met de camper) en ik geef het op een blaadje, als REV hier de benen van San Sebastian heeft moet niemand er verwonderd van staan dat er hier ook een demonstratie volgt…Alle hop, op naar dinsdag!

0
zomaareens 21 augustus 2022 om 20:01

Vendrame pedersen wright coquard kunnen die dit?

0
Panache 21 augustus 2022 om 20:29

Coquard (Amstel) en Vendrame (Tirreno) hebben meermaals laten zien een heuveltje van 900 meter op te kunnen poefen. Wright en Pedersen moeten het ook kunnen. Maar renners willen niet altijd voluit gaan voor een 7e of 11e plek, zeker niet als ze in hun team een andere renner hebben die op die dag de ‘kopman’ is. Bahrein heeft bijvoorbeeld alternatieven. Soms moet een renner zonder grote winstkans ook zijn ronde-kopman beschermen in dit soort finales.

0
Promiz Rigloc 22 augustus 2022 om 11:16

Die laatste kilometer kunnen ze zeker aan, maar ik heb meer mijn twijfels of ze de Puerto de Herrera wel aankunnen.

De Puerto de Herrera is “slechts” 6.8km aan 5% gemiddeld, maar de eerste drie kilometer van deze klim zijn vrij pittig met een gemiddelde van 8%. Ik vermoed dat daar het gas toch ook flink open gedraaid zal worden, en of een Coquard en Pedersen en co dat kunnen overleven weet ik niet ?

0
Evenepoel wint Vuelta: 100 procent zeker! 21 augustus 2022 om 20:44

De laatste kilometer a 8,4% is op het lijf geschreven van Evenepoel. Hij en niemand anders wint er morgen. Ik sluit niet eens uit dat hij het rood al pakt, of hooguit een paar seconden te kort komt.

0
vincenzo 21 augustus 2022 om 20:55

Ik weet zeker dat Evenepoel morgen niet wint. Denk dat hij het rustig aan doet. De etappe van dinsdag ligt hem beter.

1
Rick Altenburg 21 augustus 2022 om 21:01

Overmorgen

0
Olly 22 augustus 2022 om 09:13

@Vincenzo hahaha scherp man :-)

0
Jean Dumas 22 augustus 2022 om 14:48

De Vuelta van 2023 ligt hem beter. Hij rijdt hier om te trainen.

0
Txirrindularitza 21 augustus 2022 om 20:57

Eindelijk, de Vuelta komt thuis! Laguardia is een prachtig oud vestingstadje tussen de bodega’s. PatLev zal zich er thuisvoelen.

Denk dat het matten wordt tussen Roglic, Flip en d’n Rev. Podium in die volgorde.

0
Steve De Wolf 21 augustus 2022 om 22:16

Het zou me sterk verbazen mochten 2 renners die pas terug op een fiets kunnen zitten kunnen scoren in de Vuelta.

0
Maenhout 23 augustus 2022 om 12:09

Basken vinden toch dat ze niet bij Spanje horen?

0
Jean Dumas 21 augustus 2022 om 21:43

Die Herrera is echt wel 2e cat.

0
thenewGOAT 23 augustus 2022 om 12:04

Zeker weten Jean, het stijgingspercentage is gemiddeld maar 4,8 maar dat is enkel omdat er tijdens de beklimming verschillende stukken naar beneden lopen, sommige zelfs steil naar beneden. Tel die stukken niet mee en je komt voor het overgrote deel van de klim uit op bijna constant 10 procent met enkele uitschieters tot 14 procent. Het is een hele vreemde klim met bovendien een ultrasnelle en bij momenten zeer gevaarlijke afdaling.

0
Dikke Kater 21 augustus 2022 om 22:28

Ik ga ook voor een vluchtgroep, jammer genoeg.

@ redactie
“Het was zijn derde zege van 2020.” 2022 m.z. 2022

Geen dank, graag gedaan.

1
Shinzawai 21 augustus 2022 om 23:02

Jumbo gaat echt niet achter een vluchtgroep aanrijden en de vraag is wie dat wel gaat doen. Bij Quick Step hebben ze misschien ambities voor de ritzege, maar hoe goed is Alaphilippe? Ineos kan winnen met Hayter, maar rijdt vooral voor Carapaz. Bij Bora zie ik ook niet direct wie het kopwerk gaat doen. Mijn glazen bol neigt naar Vendrame uit de vroege vlucht.

0
vincenzo 22 augustus 2022 om 08:59

De praktijk is dat de etappes in de eerste week in een grote ronde niet vaak worden gewonnen door een vluchter

0
vanuit de kantlijn 22 augustus 2022 om 11:07

vorig jaar 3x raak voor een vluchter in de eerste week van de Vuelta…

0
vincenzo 22 augustus 2022 om 12:22

Dat klopt! Geen groepje, maar wel een sterke renner.

In dit geval verwacht ik dat er een ploeg van de klassementsrenners is die de koers hard gaat maken in de hoop al wat concurrenten een loer te draaien. Wat dacht je van de net op tijd herstelde Roglic testen?

0
Johnny7 22 augustus 2022 om 08:47

Werd tijd dit na dat saaie vlakke gedoe in NL. Primoz wint en pakt de trui.

0
Gunther Leonhardt 22 augustus 2022 om 09:18

Een interessante rit, maar vermoedelijk niet zo belangrijk voor het AK. Ik denk niet dat de klassementsrenners het al tegen elkaar gaan uitvechten. Een hoog tempo van de betere TJV en QS-AV helpers op de voorlaatste klim lijkt me waarschijnlijker, waardoor er mogelijk enkele klassementsrenners door het ijs zullen zakken. De slotklim zal wel een secondenspel zijn. Een vluchtersgroep zou REv niet slecht uitkomen omdat Roglic op dit soort finishes normaal altijd voor hem eindigt. De ritten van donderdag, zaterdag en zondag zijn een pak lastiger. Daar verwacht ik actie voor het AK.

0
Geel Zwarte Bril 22 augustus 2022 om 11:15

Denk dat Primoz deze wint of Kuss of Oomen in een scherpe aanval in de laatste km.

Maar REV gaat hier weer met zijn krachten smijten. Net zoals hij in de afgelopen ritten deed. Dit gaat hem uiteindelijk opbreken en zal hij net als Yates in de Giro er volledig doorheen zakken na week 2 en ergens op 45 minuten eindigen.

0
thenewGOAT 23 augustus 2022 om 12:37

Ok Nostradamus, staat genoteerd.

0
Limal 23 augustus 2022 om 12:45

Iemand die vanwege een gekleurde bril beweert dat Evenepoel “in de afgelopen ritten” (meervoud) met zijn krachten gesmeten heeft ga ik toch niet vertrouwen voor toekomstvoorspellingen :-)

0
Simcha 22 augustus 2022 om 11:28

Jumbo gaat op dit moment echt nog geen kopgroep veel ruimte geven. Alles staat nog veel te dicht op elkaar. En dat betekent dus dat ze worden ingelopen. Jumbo en de andere klassementsploegen willen niet het scenario dat een “ongevaarlijke” renner met tien minuten voorsprong zich opeens toch ontpopt tot klassementsrenner en dat je de rest van de Vuelta bezig bent die er ergens af te rijden.

0
Panache 22 augustus 2022 om 12:41

Geen idee of ze voor de rit willen gaan en gaan controleren, maar TJV weet echt wel welke renners je met gemak 10 minuten kan geven.

0
Romāns Vainšteins 22 augustus 2022 om 11:59

Ik zie er wel een oorlogsetappe in en vind het wel iets voor Carapaz om eens een uithaal door te voeren. Zeker nu Jumbo volledig in de waas van welk broertje mag nu het truitje hebben zit een mooie putschmogelijkheid.

0
Wheely 22 augustus 2022 om 12:12

Die rode truiendans is wel klaar hoor nu, morgen begint de Vuelta opnieuw en gaan Roglic en zijn ploeg echt wel hyper alert met het hogere doel in het achterhoofd de etappe aanvangen. Dat kan betekenen dat ze ofwel proberen de trui kwijt te spelen aan een op de vlucht geslagen Wanty en anders wordt het gewoon keihard meepunchen om zoveel mogelijk tijd en bonis te grijpen met Ptimoz.

0
de dorpspastoor 22 augustus 2022 om 18:18

Enige ploeg die ik in oorlogsmodus verwacht is QS. Ze hebben met Alaphillipe iemand die op dit soort aankomsten zijn ding kan doen (mits in vorm), ze hebben Evenepoel met bewijsdrang die een terrein treft zoals in San Sebastian. En ze hebben een ploegleiding die nog niet weet dat een drieweekse ronde ook 3 weken duurt.

Andere ploegen gaan denk ik niet actief controleren voor etappewinst (en daarmee hun ploeg vermoeien). Ze zullen vooral rijden om nog geen tijd te verliezen in een etappe als deze.

0
thenewGOAT 22 augustus 2022 om 19:46

Beste dorpspastoor, veel gekker hoef je het niet meer te maken hoor. “Ze hebben een ploegleiding die niet weet dat een grote ronde drie weken duurt” meen je dat nou? Het viertal Bramati-Peeters-Steels-Lodewuyck hebben in totaal 53 grote rondes gereden, en jij gaat hier es komen vertellen hoe ze een grote ronde moeten aanpakken??? Je beseft toch dat je je met zo’n uitspraak onsterfelijk belachelijk maakt. Arme,arme àrme pastoor…

0
Limal 22 augustus 2022 om 21:24

Als Evenepoel zich spiegelt aan de Roglic van de beste dagen dan zou het best kunnen dat hij morgen gelijk al de etappe wil winnen. Bij Roglic werd dit (terecht) gesmaakt, bij Evenepoel zou dit een "bewijs" zijn dat hij door zijn geldingsdrang niet gemaakt is voor het driewekenwerk. Of hoe meningen heel subjectief zijn naargelang het shirtje…

0
De Zeboe van de Zoncolan 22 augustus 2022 om 21:36

Dat laatste werd ook lang gezegd over Roglic, dus wellicht getuigt het juist van coherentie.

0
de dorpspastoor 22 augustus 2022 om 21:46

Het gaat niet alleen over de kopman maar ook om de rest van het team. Wil je je team in deze fase al inzetten voor een poging tot ritwinst. Of spaar je ook hun krachten? Het is gewoon heel anders koersen om een pion in de kopgroep te steken dan de ploeg laten achtervolgen, dag in dag uit.

Als de koers zich ontvouwt dat de favorieten samen aan de laatste klim komen, laat dan de kopmannen maar lekker in de slag gaan. Als de een pijn lijdt, dan doet de ander dat ook. En dan heb je met Evenepoel en Alaphillipe 2 troeven bij QS.

0
Limal 22 augustus 2022 om 22:46

Goed, dorpspastoor, zo definieer je een framework waarbinnen er kritiek gegeven kan worden op QSA. Maar ook dan stel ik mij toch de vraag wie er beter zicht heeft op de bedoelde ploegtactiek en de capaciteiten en frisheid van de renners: de ploegleiding die persoonlijk contact heeft en over alle data beschikt, of de gemiddelde wielerflitser die vanaf de zijlijn denkt alles beter te weten. Toegegeven, eigenlijk stel ik mij die vraag niet. Persoonlijk zou ik dan ook geen kritieken uitvinden alvorens de koers gereden is.

Tijdens de Tour 2020 was er trouwens weinig of geen kritiek op het dominant rijden van TJV/Roglic, totdat het onmogelijk geachte gebeurde op de Planche. Dan heette het (tussen alle meer-dan-7W/kg-dopingbeschuldigingen door) vaak dat Roglic niet dominant genoeg gereden had in de etappes waar hij beter was/leek dan Poga. En zo valt er altijd wel een narratief te bedenken…

0
Dimitrofiets 22 augustus 2022 om 14:08

Buitrago voor winst en trui

0
Karni 22 augustus 2022 om 21:27

Robert Stannard for the win

0
Limal 22 augustus 2022 om 21:33

In principe een mooie vluchtersetappe (mogelijk dat het groepje pas wegrijdt na 50 km op weg naar de bergpunten) maar met 152km is het ook makkelijk te controleren vanuit het peloton. Benieuwd of de Yatesen, Higuitas, Roglicen, Hayters, MALs en Evenepoelsen van dit peloton voor de winst willen gaan, of toch de Buitragos, Pachers, Elissondes en Adrias aan zet gelaten worden.

Eindelijk, de echte Vuelta begint!

0
BassieAdriaan 22 augustus 2022 om 21:36

Ik zeg Danny van Poppel.
Die weet niet dat het een heuvel etappe is, trekt de sprint aan voor Bennett om er 500 meter voor de streep achter te komen dat ie allen nog Carapaz, Roglic en Evenepoel in z’n wiel heeft, dus trekt dan maar door.

0
Wheely 22 augustus 2022 om 21:58

Duimpje omhoog

0
popo 22 augustus 2022 om 21:53

Is die berg vernoemd naar de oude tuinman uit Bogota: Lucho Herrera?

0
djerkson 22 augustus 2022 om 22:03

Aangezien het hoofddoel van RE een rit winnen is…
Aangezien hij dol is op het Baskenland….
Aangezien het parcours zich leent tot een solo…
zit de kans op een nieuw nummer er dik in.

0
Gunther Leonhardt 23 augustus 2022 om 11:27

Ik geloof niet dat het klassement geen doel is voor hem. Het zou me verbazen dat hij op die lange klim probeert weg te rijden om vervolgens risico’s te moeten nemen in die gevaarlijke afdaling. Ik verwacht dat QS-AV bergop stevig tempo maakt en mochten er topfavorieten lossen, dan verandert het scenario. Zo niet, vechten ze het uit op die slotklim. Een REv in goede vorm gaat daar niet veel tijd verliezen.

0
Hoste 23 augustus 2022 om 06:47

Dus een Yates in vorm, op een aankomst die hem ligt, krijgt geen ster. En Kelderman en Mal die nog nooit op dit soort aankomsten hebben gewonnen wel? Hopelijk denkt unibet er ook zo over. Dan kan het nog een lucratief dagje worden.

0
Dayer Quintana 23 augustus 2022 om 12:05

Ik verwacht dat zoals in de voorbije Vuelta’s een vluchtersgroep de vrijheid zal krijgen en een renner van het genre Taaramäe, Herrada, Eiking de leiderstrui wel een paar dagen mag gaan dragen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone