Astana heft schorsing López op, Colombiaan maakt rentree in Vuelta a Burgos
foto: Cor Vos
maandag 1 augustus 2022 om 08:34

Astana heft schorsing López op, Colombiaan maakt rentree in Vuelta a Burgos

Miguel Ángel López is (voorlopig) weer in genade aangenomen door zijn ploeg Astana Qazaqstan. De azuurblauwe formatie besloot de Colombiaanse klimmer een week geleden nog voorlopig te schorsen vanwege zijn vermeende betrokkenheid in een Spaans dopingonderzoek, maar volgens Astana zijn er momenteel ‘geen bewijzen’.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

López werd in verband gebracht met de omstreden dokter Marco Maynar Mariño, die in opspraak is geraakt vanwege vermeende misdrijven van drugshandel en witwassen. Daarom werd de 28-jarige coureur op het vliegveld van Madrid uit de rij gepikt door agenten die onderdeel zijn van de gerechtelijke politiedienst van de Guardia Civil. Hij zou in Spanje verboden medicijnen hebben vervoerd en overgedragen aan iemand die onderzocht wordt.

Astana Qazaqstan besloot zijn renner voorlopig te schorsen “tot er duidelijkheid is in deze zaak.” De voorlopige schorsing van López is nu echter alweer opgeheven wegens een gebrek aan bewijs van de Spaanse autoriteiten en de UCI. “Hierdoor was de ploeg niet in een positie om de schorsing te verlengen of de renner zijn contractuele rechten langer te ontzeggen”, klinkt het in een statement.

Vuelta a España 
Miguel Ángel López maakt dus voorlopig weer deel uit van Astana en zal het vooraf vastgelegde koersprogramma afwerken”. De Colombiaan zal dinsdag dus alweer een rugnummer opspelden voor de Ronde van Burgos en zal vervolgens ook zijn opwachting maken in de laatste grote ronde van het seizoen, de Vuelta a España.

Astana Qazaqstan houdt overigens nog wel een slag om de arm in de ‘zaak-López’. “De ploeg heeft alle informatie doorgestuurd naar het internationaal testagentschap ITA. We zullen de situatie van dichtbij opvolgen en niet twijfelen om resolute maatregelen te nemen indien nodig.”

 
8 Reacties
Sorteer op:
1 augustus 2022
Ik denk dat Lopez maar met wielrennen moet stoppen...
  1 augustus 2022
  Ik hoop het niet. Altijd wel een kleurrijk renner waar altijd wel iets mee is. Mooi voor de verhalen, mits hij wel daadwerkelijk binnen de lijntjes kleur natuurlijk.
  1 augustus 2022
  Ik hoop het ook zeker niet, maar het verhaal Lopez is sinds het vertrek naar Movistar echt een drama geworden. Hij brengt vuur en entertainment in de wedstrijd, maar ik kan me niet voorstellen dat hij nog goed in zijn vel zit. Daarnaast lijkt me ook dat er geen goede ploeg zich nog direct durft te branden aan het heethoofd uit Colombia. Na zijn ongelukkige val in de Giro van 20 reed hij een aardige Tour, maar dan ging het mis. Bij Movistar twee keer een ronde niet uitrijden, dan terug naar Astana met zo'n seizoen... ik weet het niet.
1 augustus 2022
Lastige spreidstand natuurlijk voor Astana. Ze hebben hun reputatie al niet mee, dus willen hun voorbehoud bij Lopez duidelijk verwoorden naar de buitenwereld, maar anderzijds kunnen ze na een rampzalig seizoen alle puntjes die de onvoorspelbare Colombiaan nog kan pakken, ook niet missen... Hoe dan ook, de Lopez soap draait verder...
1 augustus 2022
Klinkt alsof hij in verband is gebracht met, maar er geen enkel bewijs is benoemd vooralsnog dat hij verboden medicijnen in bezit had, laat staan handelde
Natuurlijk is er bewijsmateriaal. Anders komt het niet tot een aanhouding. Het is alleen de vraag of er genoeg (houdend) bewijs is om tot een veroordeling te komen.
  1 augustus 2022
  'natuurlijk is er bewijsmateriaal anders komt het niet tot een aanhouding' ? Heb je wel eens van het begrip redelijk vermoeden van het plegen van (een) strafbaar feit(en) gehoord? Maw, (voldoende) concrete aanwijzingen of aanknopingspunten? En dat op basis daarvan er eventueel een vervolging wordt ingesteld door een openbaar ministerie? En dat bij een eventuele berechting voor een rechter, de rechter beoordeeld of er voldoende en overtuigend bewijs voorhanden is om de beschuldigde te kunnen veroordelen? Opsporing, vervolging, berechting, bestraffing. Iets met tenlastelegging en delictsomschrijfing.
1 augustus 2022
Bij Movistar hebben ze hem laten zwemmen op elk gebied… anders ga je niet te rade bij dat soort kwakzalvers…Astana krijgt echter de rekening…

Reacties zijn gesloten.