Vuelta 2016: Frank houdt Gesink van nieuwe ritzege

Vuelta 2016: Frank houdt Gesink van nieuwe ritzege

foto: Sirotti

woensdag 7 september 2016 om 17:42

Mathias Frank heeft de dagzege gepakt tijdens de zeventiende rit in de Vuelta a España 2016. Op Camins del Penygolosa liet hij medevluchters Leopold König en Robert Gesink achter zich. In de laatste steile kilometers hield Frank zijn voorsprong op zijn twee achtervolgers vast. Nairo Quintana behield zijn rode leiderstrui.

Gesink en Tankink springen mee
In het eerste wedstrijduur regende het diverse aanvalletjes, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton. Omar Fraile snoepte op de eerste klim van de dag nog wel een aantal dure puntjes voor het bergklassement mee, maar ook hij werd snel teruggefloten. Na 36 kilometer wisten 27 renners zich af te scheiden van het peloton. De meest aansprekende namen vooraan waren Leopold König, Mathias Frank, Bart De Clercq, Dario Cataldo én Robert Gesink. Hij had ploeggenoot Bram Tankink met zich mee.

BMC laat gat niet te groot groeien
Niet veel later probeerden Maxime Bouet en Portugees kampioen José Mendes de oversteek te maken, terwijl het pak de gashendel dichtdraaide. De Fransman slaagde in die missie, terwijl Mendes terugzakte in het peloton. Ondertussen sijpelde door dat Gesink op de rustdag de slotklim had verkend, want hij zette daar dinsdag een KOM neer op Strava. En hoewel onze landgenoot dicht staat in het bergklassement, bleek hij niet geïnteresseerd in de punten op de klimmetjes onderweg. Kenny Elissonde en Fraile zaten immers niet mee in de kopgroep. BMC mende het peloton.

Spannende finale met sterke Gesink
Movistar en Sky hadden allebei pionnetjes mee in de kopgroep, maar die bleken uiteindelijk overbodig voor de kopmannen. De kopgroep ging namelijk strijden om de dagzege. Frank en Cataldo probeerden te anticiperen door in de finale weg te springen. De klim naar Camins del Penygolosa was met 3,8 kilometer niet lang, maar met een gemiddelde stijging van 12,5% wel loeisteil. In die laatste hellende kilometers reed Frank weg bij Cataldo en bleek Gesink de sterkste bij de achtervolgers. Alleen König kon zijn wiel volgen.

Frank houdt stand, klassementsrenners bestoken elkaar
Onder de vod had Frank nog een voorsprong van twintig tellen op Gesink en König. Ondanks een versnelling van de Tsjech in de laatste honderden meters, wist Frank zijn voorsprong te behouden. Daarna schakelde de regie over naar de klassementsrenners, waar op dat moment Alberto Contador een aanval plaatste. In eerste instantie was niemand bij machte om die versnelling te beantwoorden, maar Quintana, Johan Esteban Chaves en Chris Froome haalden hem bij. De Brit leek in de slotfase te plooien, maar kwam uiteindelijk terug. Contador liet de beste indruk achter.

Dit artikel delen:

94 Reacties

tendam 7 september 2016 om 21:35
Quote:
robotour – 7 september 2016 om 19:14
Hopelijk kan Gesink dit klimwerk ook zaterdag tegen de toppers laten zien en niet in een kopgroep met B-garnituur.

Meneer B-garnituur König werd anders op Pena Cabarga nog 4e, voor o.a. Contador en Chaves.

alsjewint 7 september 2016 om 21:36

@cubie

Ik zie dat anders. Door de hersenschudding kon hij de Vuelta niet voorbereiden op een manier die nodig was om serieus mee te spelen voor het klassemnt. Hij wilde het over een andere boeg gooien en zijn etappes uitzoeken. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een heel slimme (noodgedwongen) keuze is gebleken. Dat heet nu het maximum uit je mogelijkheden van dit moment halen. Dan kun jij wel roepen dag iemand van zijn status met de toppers moet strijden, maar dat zou in dit geval niet echt veel succes opleveren.

Bettinwel 7 september 2016 om 21:39

Eindelijk een Gesink om van te genieten! Hopen dat ie dit vasthoudt (rol rittenkaper).

Koel +1.

tendam 7 september 2016 om 21:41

@bettinwel
Waarom vind je dit meer genieten dan een Gesink die elke dag volop strijd levert voor het klassement? 2 dagen in een kopgroep kan daar toch niet tegenop.

Ja ok, als fan van Pieter Weening ben je misschien niet anders gewend, maar toch.

Bettinwel 7 september 2016 om 21:44

@tendam:

Kwestie van initiatief nemen of altijd maar weer volgen. Ik kies voor het eerste.

alsjewint 7 september 2016 om 21:52

@Stevofan

Dank voor de link met het stukje van Marijn de Vries over Robert Gesink. Ik had het niet eerder gelezen. Het stukje is weliswaar van vorig jaar juli maar heeft in wezen nog niks aan actualiteit verloren.

tendam 7 september 2016 om 21:58

@bettinwel
Gesink is geen volger. Nooit geweest ook. Uiteraard is aanvallen wel wat moeilijker als je tegen Froome en Quintana rijdt.

Er is in de loop der jaren zoveel onzin over die vent geschreven dat mensen er nog in zijn gaan geloven ook.

Tuubke 7 september 2016 om 22:10

Frank zal (misschien net als Cataldo) hebben geweten dat Gesink gisteren deze berg is opgejakkerd. Daar heeft hij kennelijk uit geconcludeerd dat hij voordat de klim begon al van Gesink af moest. Slim gezien en voortreffelijk afgemaakt.

Pinto 7 september 2016 om 22:42

Mathias frank én Konig houden Gesink van nieuwe ritzege….

yoeri 7 september 2016 om 22:47

König zette een laf Evansje of Bassootje in het Armstrong tijdperk. Plakken en hopen op de tweede plek, jammer, als hij gewoon gereden had dan hadden ze Frank gewoon bijgehaald. Gesink heeft al het werk alleen moeten doen en weer erg knap gereden!

Romāns Vainšteins 7 september 2016 om 22:55

Frank heeft gewoon slim geanticipeerd, goed ingedeeld en helemaal verdiend gewonnen, het was niet eens een frank op zijn kant maar eerder schuin tollend.

r525 7 september 2016 om 22:57

@Covadonga
Exact, dat was een prima titel geweest.

Rosanero 7 september 2016 om 23:17

Op deze klim is het ieder voor zich. Dit liegt niks. Dus König heeft zich niet ingehouden, maar gewoon beter ingedeeld. En is normaal gesproken ook gewoon van het niveau Gesink en op dergelijke beklimmingen zelfs beter. Dus er is niks raars aan.

luckyloek 7 september 2016 om 23:20

@robotour, ik zie Gesink ook graag strijden voor een klassement, maar van het hele peloton waren er slecht 8 man sneller dan Gesink op de slotklim. Frank had helaas een kleine voorsprong aan de voet en reed ook gewoon erg hard omhoog na die inspanning van tevoren. Als je dan alsnog (slechts) 3e eindigt in de etappe, dan spreek je volgens mij niet van b garnituur in die kopgroep. Vergeet niet dat je in een kopgroep toch altijd wat extra energie verbruikt. Dit was gewoon een gevecht tussen 3 kleppers.

Rosanero 7 september 2016 om 23:20

@tendam: Het lijkt me duidelijk dat winnen het enige is dat telt in de topsport. En dat dus kijken naar Gesink die meedoet om de zege leuker is dan hem alleen af en toe te zien aanvallen en 97 van de 100 dagen onherroepelijk te zien lossen bij de minste versnelling van de door jou aangehaalde Froome en Quintana. Hetzelfde met Mollema.

Dumoulin heeft het in de gaten, maar die snapt het wielrennen als geen ander. Ik hoop dan ook met alles wat ik heb dat die jongen nooit de saaie klassementskant op gaat, maar gewoon kiest voor spektakel, mooie herinneringen en mooie overwinningen.

AndriesW 8 september 2016 om 00:48

Dit zijn de klimtijden die ik heb uitgevogeld:
1. Contador 15.29
2. Froome 15.29
3. Quintana 15.29
4. Chaves 15.29
5. Peraud 16.07
6. König 16.10
7. Gesink 16.15
8. Hermans 16.17
9. Bilbao 16.18
10. Scarponi 16.18
11. Talansky 16.20
12. Mamykin 16.22
13. Formolo 16.25
14. S. Yates 16.25
15. Moreno 16.27
16. Frank 16.28
17. Valverde 16.29
18. Herrada 16.33
19. Pardilla 16.33
20. Cataldo 16.44
21. Bennett 16.46

Wheely 8 september 2016 om 07:58

Gesink had dus top 10 kunnen rijden deze Vuelta. ;)

Romāns Vainšteins 8 september 2016 om 08:19

@ Rosanero > Daarentegen zou Gesink prima eens helemaal toppie afgetraind in een vuelta kunnen aantreden in een jaar dat er ook een bijzonder zware tour op het programma staat. Dan kan hij best ook nog eens voor een podium meedoen, het is toch echt zijn ronde.

alsjewint 8 september 2016 om 08:48

@yoeri

Op een klim met dergelijke percentages valt er niet zoveel te plakken en is het vooral ieder voor zich. In het wiel zitten levert voordeel op door minder luchtweerstand. Dat voordeel neemt progressief toe met de snelheid. Op een steile klim waar ze misschien 12km/h halen is dat voordeel te verwaarlozen. Daarnaast was Konig eerst gelost door Gesink maar kwam hij terug omdat hij beter indeelde. Ben het daarom helemaal met @rosanero zijn reactie eens. Als Konig een beetje meegeholpen had in de aanloop naar de klim, dan hadden ze dichterbij Frank en Cataldo kunnen komen. Nu moesten vooral Tankink en Golas het werk doen. Maar ook dat is koers. Frank was in elk geval niet alleen slim, maar ook sterk en daarmee verdiend winnaar.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone