Vuelta 2016: Frank houdt Gesink van nieuwe ritzege

Vuelta 2016: Frank houdt Gesink van nieuwe ritzege

foto: Sirotti

woensdag 7 september 2016 om 17:42

Mathias Frank heeft de dagzege gepakt tijdens de zeventiende rit in de Vuelta a España 2016. Op Camins del Penygolosa liet hij medevluchters Leopold König en Robert Gesink achter zich. In de laatste steile kilometers hield Frank zijn voorsprong op zijn twee achtervolgers vast. Nairo Quintana behield zijn rode leiderstrui.

Gesink en Tankink springen mee
In het eerste wedstrijduur regende het diverse aanvalletjes, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton. Omar Fraile snoepte op de eerste klim van de dag nog wel een aantal dure puntjes voor het bergklassement mee, maar ook hij werd snel teruggefloten. Na 36 kilometer wisten 27 renners zich af te scheiden van het peloton. De meest aansprekende namen vooraan waren Leopold König, Mathias Frank, Bart De Clercq, Dario Cataldo én Robert Gesink. Hij had ploeggenoot Bram Tankink met zich mee.

BMC laat gat niet te groot groeien
Niet veel later probeerden Maxime Bouet en Portugees kampioen José Mendes de oversteek te maken, terwijl het pak de gashendel dichtdraaide. De Fransman slaagde in die missie, terwijl Mendes terugzakte in het peloton. Ondertussen sijpelde door dat Gesink op de rustdag de slotklim had verkend, want hij zette daar dinsdag een KOM neer op Strava. En hoewel onze landgenoot dicht staat in het bergklassement, bleek hij niet geïnteresseerd in de punten op de klimmetjes onderweg. Kenny Elissonde en Fraile zaten immers niet mee in de kopgroep. BMC mende het peloton.

Spannende finale met sterke Gesink
Movistar en Sky hadden allebei pionnetjes mee in de kopgroep, maar die bleken uiteindelijk overbodig voor de kopmannen. De kopgroep ging namelijk strijden om de dagzege. Frank en Cataldo probeerden te anticiperen door in de finale weg te springen. De klim naar Camins del Penygolosa was met 3,8 kilometer niet lang, maar met een gemiddelde stijging van 12,5% wel loeisteil. In die laatste hellende kilometers reed Frank weg bij Cataldo en bleek Gesink de sterkste bij de achtervolgers. Alleen König kon zijn wiel volgen.

Frank houdt stand, klassementsrenners bestoken elkaar
Onder de vod had Frank nog een voorsprong van twintig tellen op Gesink en König. Ondanks een versnelling van de Tsjech in de laatste honderden meters, wist Frank zijn voorsprong te behouden. Daarna schakelde de regie over naar de klassementsrenners, waar op dat moment Alberto Contador een aanval plaatste. In eerste instantie was niemand bij machte om die versnelling te beantwoorden, maar Quintana, Johan Esteban Chaves en Chris Froome haalden hem bij. De Brit leek in de slotfase te plooien, maar kwam uiteindelijk terug. Contador liet de beste indruk achter.

Dit artikel delen:

94 Reacties

alsjewint 7 september 2016 om 17:52

Poeh wat een klim. Frank zeer sterk gereden en verdiende winnaar. Tankink zich helemaal leeggereden om Cataldo en Frank binnen schot te houden. Gesink op voorhand misschien wel de topfavoriet in deze groep, maar hij kon het gat met Frank toch niet meer dichten. Dit terwijl hij er toch wel vol voor ging had ik het idee. Toont wel aan dat Frank een knappe klim afleverde. Nou ja 2e, 1e en nu 3e is niet verkeerd. Zaterdag nog een keer proberen?

vlek 7 september 2016 om 17:53

Gegunde overwinning voor Frank! Cataldo gaf eerder de indruk sterker te zijn in hun relatief lange aanval, Konig en Gesink leken beter te zitten zonder, maar Frank rijdt hier uiteindelijk de indrukwekkendste finale met een verdiende overwinning aan het slot. Gesink mag het zaterdag weer proberen.

RodyTur10 7 september 2016 om 17:53

Als Frank niet zo’n geweldige slotklim rijdt wint denk ik toch Gesink. Die was iets sterker dan König. Alleen zag Gesink op ca. 1 km van de aankomst dat ze op dat tempo niet bij Frank gingen geraken en daarom ging hij vol in het rood om te proberen toch nog wat te forceren. Daarmee blies hij zich deels op, waardoor König er nog overheen kon.

Jacco van Stierop 7 september 2016 om 17:54

Eindelijk die ritzege voor Frank, had zich al enkele keren laten zien maar kon het vandaag toch afmaken, knap om zo stand te houden.
Strijd tussen de favorieten was wat zouteloos.

iambeeblebrox 7 september 2016 om 17:55

Hoe zit het met de bergpunten? Gesink nog wat dichterbij gekomen?

CJJelle 7 september 2016 om 17:56

r525, wow, rustig aan op deze redelijk warme woensdag. Met uitroepteken alles.
Daarnaast lees geen leugen hoor, misschien handiger om Konig er neer te zetten dat ben ik met je eens, maar hebben ze niet gedaan. Het is wat het is.

nickdt 7 september 2016 om 17:56

Bennett weer bij de tien sterkste klimmers van het klassement.

HennieK 7 september 2016 om 17:56

Fantastische rit!

De kop van dit artikel is natuurlijk vreemd…

CJJelle 7 september 2016 om 17:58

Bennett beetje tijd toegegeven op iedereen om hem heen. Vluchtige blik zegt mij dat Pardilla over hem heen is en Hermans en Peraud dichter bij gekomen zijn.

vincenzo 7 september 2016 om 18:01

“Frank houdt Gesink van nieuwe ritzege?” Ik zou zeggen: “Frank houdt Konig af van ritzege”

horsm 7 september 2016 om 18:02

bennett ook goed. maakt mooie ontwikkeling door dit seizoen

HF2013 7 september 2016 om 18:03

Mooie rit. Frank verdient zo’n overwinning. Gesink ook zeer sterk. Leuke slotklim. Heerlijk harken.

tendam 7 september 2016 om 18:05

Mooi voor die Frank, beetje een Gesink-achtig shitjaar gehad dus het is hem gegund. En hij reed de slotklim niet veel trager op. Gesink is nog niet helemaal de oude, maar hij zwoegt zich alweer heel behoorlijk omhoog.

Froompie blijft toch ook een aparte, hij logenstraft wel de kritiek die Gesink vroeger altijd kreeg: dat koffiemolentje is echt uiterst effectief ;)

Zadelpen 7 september 2016 om 18:05

Mooie rit met een mooie winnaar. Maar oei…. Wat was Gesink er weer dicht bij. Wat rijdt die weer fantastisch zeg.

Hulde!

123poetertjes 7 september 2016 om 18:06

Waarom krijgt die Mamykin het eigenlijk nooit voor elkaar om in een kopgroep te geraken? Vijftiende rit uitgezonderd, maar dat was niet het ideale moment voor een ritzege. Die heeft echt nog wat te leren.

Strijd tussen de favorieten is niet alleen zouteloos, die is gewoon afgelopen. Na drie muren moet je niet verwachten dat de vierde plots een heel spectaculair anders verloop gaat krijgen. Dit is overkill in zijn puurste vorm.

horsm 7 september 2016 om 18:06

@vincenzo e.a., alsof het meerendeel van de lezers hier zo buitensporig in Konig is geinteresseerd

Lombarda 7 september 2016 om 18:06

Eén vooroordeel kan in ieder geval de prullenbak in: dat Gesink niet geschikt zou zijn als rittenkaper. Drie pogingen mee te zijn, drie keer bij de beste drie.
Jammer dat Tankink en die Sky-renner het met zijn tweeën moesten doen.

Pédaleur de charme 7 september 2016 om 18:09

Die Ben Hermans rijdt ook de ronde van zijn leven. Komt nog heel dicht bij een top-10 in het eindklassement als hij zo doorgaat.

nederbelg 7 september 2016 om 18:09

@r525 @Vincenzo
Frank houdt Meersman van nieuwe ritzege, kan ook natuurlijk, hangt er maar van af hoe je het bekijkt.

Kingstown 7 september 2016 om 18:15

@horsm:

Ik ben geinteresseerd in de (juiste) feiten. Sorry.

De fanboys die alleen geinteresseerd zijn in hun eigen favoriet en niet in de koers in zijn algemeenheid kunnen gewoon los gaan in de commentaren

jooprioolpijp 7 september 2016 om 18:20

Knap, ik had dit vooraf toch niet als een echte Gesink-klim ingeschat. Die gaat er dus nog wel een keer voor, en dan zie ik alleen een top-klassementsman hem van de overwinning houden.

schipperaar 7 september 2016 om 18:20

Met nog wat meer macht in de benen rijdt Robert die 100m zo dicht, beetje ala Indurain en Ullrich.

Dick H. 7 september 2016 om 18:28

Eerst en vooral een prachtige overwinning van Frank. Wie had gedacht dat hij het na die vlucht met Cataldo zou halen op die rampenklim?

Mark 7 september 2016 om 18:28

“Frank houdt iedere renner van (nieuwe) ritzege in Vuelta.”

Smiley 7 september 2016 om 18:31

De mannen van 3 rustdagen doen het

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone