Vuelta 2016: Frank houdt Gesink van nieuwe ritzege

Vuelta 2016: Frank houdt Gesink van nieuwe ritzege

foto: Sirotti

woensdag 7 september 2016 om 17:42

Mathias Frank heeft de dagzege gepakt tijdens de zeventiende rit in de Vuelta a España 2016. Op Camins del Penygolosa liet hij medevluchters Leopold König en Robert Gesink achter zich. In de laatste steile kilometers hield Frank zijn voorsprong op zijn twee achtervolgers vast. Nairo Quintana behield zijn rode leiderstrui.

Gesink en Tankink springen mee
In het eerste wedstrijduur regende het diverse aanvalletjes, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton. Omar Fraile snoepte op de eerste klim van de dag nog wel een aantal dure puntjes voor het bergklassement mee, maar ook hij werd snel teruggefloten. Na 36 kilometer wisten 27 renners zich af te scheiden van het peloton. De meest aansprekende namen vooraan waren Leopold König, Mathias Frank, Bart De Clercq, Dario Cataldo én Robert Gesink. Hij had ploeggenoot Bram Tankink met zich mee.

BMC laat gat niet te groot groeien
Niet veel later probeerden Maxime Bouet en Portugees kampioen José Mendes de oversteek te maken, terwijl het pak de gashendel dichtdraaide. De Fransman slaagde in die missie, terwijl Mendes terugzakte in het peloton. Ondertussen sijpelde door dat Gesink op de rustdag de slotklim had verkend, want hij zette daar dinsdag een KOM neer op Strava. En hoewel onze landgenoot dicht staat in het bergklassement, bleek hij niet geïnteresseerd in de punten op de klimmetjes onderweg. Kenny Elissonde en Fraile zaten immers niet mee in de kopgroep. BMC mende het peloton.

Spannende finale met sterke Gesink
Movistar en Sky hadden allebei pionnetjes mee in de kopgroep, maar die bleken uiteindelijk overbodig voor de kopmannen. De kopgroep ging namelijk strijden om de dagzege. Frank en Cataldo probeerden te anticiperen door in de finale weg te springen. De klim naar Camins del Penygolosa was met 3,8 kilometer niet lang, maar met een gemiddelde stijging van 12,5% wel loeisteil. In die laatste hellende kilometers reed Frank weg bij Cataldo en bleek Gesink de sterkste bij de achtervolgers. Alleen König kon zijn wiel volgen.

Frank houdt stand, klassementsrenners bestoken elkaar
Onder de vod had Frank nog een voorsprong van twintig tellen op Gesink en König. Ondanks een versnelling van de Tsjech in de laatste honderden meters, wist Frank zijn voorsprong te behouden. Daarna schakelde de regie over naar de klassementsrenners, waar op dat moment Alberto Contador een aanval plaatste. In eerste instantie was niemand bij machte om die versnelling te beantwoorden, maar Quintana, Johan Esteban Chaves en Chris Froome haalden hem bij. De Brit leek in de slotfase te plooien, maar kwam uiteindelijk terug. Contador liet de beste indruk achter.

Dit artikel delen:

94 Reacties

Koel 7 september 2016 om 18:31

Zwitserse Frank devalueert concurrentie…..

horsm 7 september 2016 om 18:35

[email protected]

schipperaar 7 september 2016 om 18:38

@koel
Mooi gevonden, ijskoud de beste.

Lalsacien 7 september 2016 om 18:40

@Koel Bravo !

DeGroteMolen 7 september 2016 om 19:14

Mooi podium. Knap van Gesink weer! Moet toch meer voldoening geven dit dan met de billen bij elkaar aanklampen om uiteindelijk 7 e te worden in het algemeen klassement.

robotour 7 september 2016 om 19:14

Frank heeft Gesink een poets gebakken. Met zijn status had Gesink gewoon ook deze etappe moeten winnen;) Tankink heeft niet genoeg minuten rust gepakt anders had hij Gesink dichter bij Cataldo en Frank kunnen afzetten. Hopelijk kan Gesink dit klimwerk ook zaterdag tegen de toppers laten zien en niet in een kopgroep met B-garnituur.

jan jansen 7 september 2016 om 19:26

De redactie heeft blijkbaar niet zoveel vertrouwen in Gesink, gezien de voorbeschouwing van deze etappe. Hij kreeg zelfs niet 1 sterretje maar zat toch dicht bij een overwinning. Zou Sooike de voorbeschouwing hebben gemaakt?

Romāns Vainšteins 7 september 2016 om 19:30

Tuurlijk gaat Gesink dat zaterdag niet tegen de toppers kunnen laten zien, hij zit deze ronde bij de A-garnituur vluchters/kapers en niet bij de A-garnituur klassementsmannen.

assen 7 september 2016 om 19:37

De titel klopt helemaal. Ik had trouwens liever gezien “Frank houdt Tankink af van overwinning.”

Japsie 7 september 2016 om 19:41

IAM boven, eindelijk krijgt de ploeg iets van kleur de laatste maanden. Of….zou t komen doordat ze stoppen. Merkwaardig verschijnsel toch in de sport. Jammer, van Gees, maar goed…..zaterdag… :)

vlek 7 september 2016 om 19:45
Quote:
Hopelijk kan Gesink dit klimwerk ook zaterdag tegen de toppers laten zien en niet in een kopgroep met B-garnituur.

Een scherpe geest had hier minder dan vijf dagen voor nodig gehad..

robotour 7 september 2016 om 20:07

@vlek Het is heel mooi dat Gesink dit nu laat zien en ik begrijp de hosanna gevoelens etc., maar ik wil hem gewoon tegen Quintana, Contador, Froome etc. man tegen man bergop zien rijden, dat is zijn niveau toch… of niet…;)
Ik had dit zaterdag ook al willen schrijven, heb toen alleen de laatste 10km kunnen zien en daarna te weinig tijd…onderweg naar mijn vakantie-adres.
Vandaag de laatste 65km kunnen zien. Frank de slimste en ook de sterkste vandaag en Gesink had niet genoeg power of ging te laat, maar ja als hij samen met Konig bij Frank was gekomen, zou hij het ook niet met Konig in een sprintje niet zomaar gewoon wonnen hebben.

schipperaar 7 september 2016 om 20:23

Tuurlijk kan ie best mee met de a garnituur, voor froome en contador was het ook zwaar afzien vandaag, vooraan meestrijden kweekt hardheid en robert klimt efficienter dan froome.
Als ie zijn zinnen zet kan het best gaan lukken zaterdag.

cubie 7 september 2016 om 20:43

@robotour
Helemaal mee eens. De ene dag doet Gesink een gooi naar de overwinning en de volgende dag laat hij zich op een half uur rijden. Iemand van zijn kaliber moet met de toppers meestrijden.

Cyclingbruh 7 september 2016 om 20:44

Ergens samenvatting te zien?

Cyclingbruh 7 september 2016 om 20:45

Laatmaar

GioVisconti 7 september 2016 om 20:49

Bizar hoe robotour en cubie weer niet op hebben zitten letten de afgelopen maanden. Gesink keert terug na een zware val, en heeft deze vuelte niet de basis om voor een klassement te rijden. Daarom rijdt hij niet tegen de grote namen.

Wildebert 7 september 2016 om 20:49

Jammer, maar wederom goeie beurt van Gees. Zou alleen niet zo’n opvallende details op strava zetten dat je op de rustdag de klim even opgereden bent. Maar goed, moet ie zelf weten, maar deze was meer dan getelefoneerd. Bouet beetje in achting gedaald (beetje blaten tegen onze Tank) en König ook. Deed geen meter kopwerk in de laatste klim, maar er wel even op het laatst overheen poeffen. Had meer van Herrada verwacht.

Covadonga 7 september 2016 om 20:54

R525 +1
Ik trapte er ook in.

Beter was geweest: Frank houdt Konig van zege, Gesink derde.

Romāns Vainšteins 7 september 2016 om 20:59

‘maar ik wil hem gewoon tegen Quintana, Contador, Froome etc. man tegen man bergop zien rijden’

Als achtergrondstippie ?

ah-ja 7 september 2016 om 21:13

Benieuwd wat er in die gelletjes zit bij SKY?? König pakt er nog één op 900m (!) van de streep. En trekt dan een ferme streep op Gesink er nog dik op te leggen…..

Lombarda 7 september 2016 om 21:16

@stevofan Inderdaad mooi stukje. Dank.

Doordrijver 7 september 2016 om 21:29

@Wielerfan1987
Nee hoor, Aitana ligt in het hinterland van Calpe en Benidorm. Overigens een lange maar aangename klim met percentages van 6-7%, soms minder.
Gesink traint rond Girona en dat ligt nog boven Barcelona….

Borsje 7 september 2016 om 21:35

Iedereen op tijd binnen? (Zie Koen bouwman even niet in uitslag). Ah, koen gezien……….

Headlines

Populair

Materiaalzone