Voormalig Gazprom-RusVelo blijft ook na verstrijken deadline zoeken naar nieuwe sponsor
De ploeg tijdens de UAE Tour - foto: Cor Vos
maandag 28 maart 2022 om 12:30

Voormalig Gazprom-RusVelo blijft ook na verstrijken deadline zoeken naar nieuwe sponsor

Het voormalige Gazprom-RusVelo heeft zich langer de tijd gegeven om een nieuwe titelsponsor te vinden. Nadat de profploeg als gevolg van de Russische inval in Oekraïne haar licentie verloor, gaf het team zich aanvankelijk tot 27 maart de tijd om tot een oplossing te komen. Vooralsnog trainen de renners in neutrale shirts en nemen ze met hun nationale teams ook deel aan wedstrijden.

In verband met de Russische inval in Oekraïne besloot de Internationale Wielerunie op 1 maart om de licentie van Gazprom-RusVelo in te trekken. Bij de ploeg kwam dat hard aan. “Voor iedereen in onze internationale ploeg was dit schokkend nieuws, zeker gezien de goede start van het seizoen met twee overwinningen. We waren klaar om in neutrale shirts zonder logo’s en onder neutrale teamstatus deel te nemen aan de Trofeo Laigueglia en andere wedstrijden, maar de UCI stond ons dit niet toe”, schrijft de ploeg vandaag op social media.

Op 3 maart had de ploegleiding een ontmoeting met de UCI, waar het team werd verzekerd dat het weer mag gaan koersen zodra een nieuwe hoofdsponsor is gevonden. Sindsdien nam het team afscheid van Gazprom Germania, de Duitse tak van het Russische aardgasbedrijf Gazprom. “We willen Gazprom Germania bedanken voor hun constante steun vanaf 2016. Het was een succesvol verhaal in de ontwikkeling van ons team. In de loop der jaren hebben we talrijke zeges behaald, zijn we zeer herkenbaar geworden en hebben we veel renners geholpen prof te worden.”

Professional Cycling Team
Nu is het echter tijd om verder te gaan, schrijft de ploeg verder. De teamnaam op social media is ondertussen aangepast van Gazprom-RusVelo naar Professional Cycling Team. “De ploeg is al tien jaar gevestigd in Lonato del Garda, Italië, en dit jaar bestond het team uit 21 atleten uit zes verschillende landen. In deze uitdagende tijden van het zoeken naar een nieuwe teamsponsor blijven onze renners trainen in neutrale shirts en nemen ze ook deel aan koersen met nationale teams. Alessandro Fedeli werd tweede in de GP Larciano en Mathias Vacek won in Tsjechië.”

“Wij zijn ervan overtuigd dat de politiek uit de sport moet worden gehouden,” meent de ploeg, “en dat sport een platform moet zijn voor de eenheid van de volkeren. Wielrennen en ons team in het bijzonder zouden een boodschapper van vrede kunnen zijn. Wij staan voor vrede in de wereld en steunen geen oorlogen. We gaan verder op zoek naar een nieuwe titelsponsor. Samen met een nieuwe ploegpartner kunnen we meteen weer onder een nieuwe naam gaan koersen en samen beslissen welk land ons internationale team gaat vertegenwoordigen.”

 
10 Reacties
Sorteer op:
28 maart 2022 13:16
"Wij zijn ervan overtuigd dat de politiek uit de sport moet worden gehouden" of je het hier nu eens mee bent of oneens, ik denk dat deze uitspraak sponsoren ervan weerhoudt zich in het verhaal te mengen. Als ze nu duidelijk naar buiten hadden gebracht dat ze als ploeg de inval in Oekraine niet steunen, dan zou er misschien een sponsor zijn die onder een andere nationaliteit (bijvoorbeeld Italiaanse) verder zou willen.
  28 maart 2022 20:42
  Politiek en sport gaan beiden over mensen. Is helemaal niet te scheiden...
28 maart 2022 13:27
Westerse sponsoren gaan zich nooit verbinden aan een team waar de leiding Russisch is. Dat versluierde taalgebruik in het persbericht waar zelfs niet wordt ingegaan op de oorlog in Oekraïne zegt alles. Men haalt zelf de politiek in de sport door geen statement af te geven over een oorlog die nu aan de gang is. Het Kremlin hoeft geen belletjes te doen bij deze leiding, die doen al aan zelfcensuur.
  28 maart 2022 16:19
  "Men haalt zelf de politiek in de sport door geen statement af te geven over een oorlog die nu aan de gang is." Als ze dat zouden doen zou dat op één of andere manier bestraft worden. Het versluierde taalgebruik in het persbericht is waarschijnlijk niet geheel uit vrije keuze.
  28 maart 2022 16:33
  Poeksel, dat klopt helemaal en geeft tegelijkertijd de onmogelijkheid weer om sponsors binnen te halen, de weg voor Russische sponsors is afgesloten en de westerse gaan nooit een Russische geleide ploeg financieren en mogen dit niet eens. Men gaat dus geen oplossing vinden.
28 maart 2022 14:22
Gelijk hebben ze. Hypocrisie ten top op alle tonelen. En wij domme Europeanen gaan mee in dat verhaal. In China lachen ze zich te pletter.
  28 maart 2022 20:40
  Hoe bedoel je? Je slaat een paar denkstappen over in je betoog.
28 maart 2022 16:21
De leegloop zal nu wel beginnen. En dan wordt het voor nieuwe sponsoren steeds minder interessant om er in te stappen.
28 maart 2022 18:10
Mooie kans voor een bedrijf om in te springen, zoals Belkin teerde op gelden van Rabobank. Uitgelezen kans dus.
  28 maart 2022 20:41
  Alleen als de leiding vervangen wordt en alles dat ook maar naar rusland ruikt wordt afgestoten... denk het niet.

Reacties zijn gesloten.