UCI neemt maatregelen: licenties Russische en Belarussische ploegen ingetrokken
foto: Cor Vos
dinsdag 1 maart 2022 om 19:59

UCI neemt maatregelen: licenties Russische en Belarussische ploegen ingetrokken

De UCI heeft een serie maatregelen aangekondigd in verband met de huidige situatie in Oekraïne. Russische en en Belarussische nationale ploegen mogen niet meer meedoen aan wedstrijden, de licenties van Russische en Belarussische ploegen (waaronder Gazprom-RusVelo) zijn ingetrokken en alle Russische en Belarussische wedstrijden zijn van de kalender gehaald.

Het Management Committee van de UCI is vandaag in een buitengewone zitting bijeengekomen om de situatie in Oekraïne en de maatregelen die de UCI in dit verband wil nemen, te bespreken. “De UCI spreekt opnieuw haar zeer grote bezorgdheid uit over de situatie in Oekraïne en veroordeelt krachtig de agressie van de Russische en Belarussische regeringen en hun niet-naleving van de olympische wapenstilstand. De UCI wenst dat de vrede zo snel mogelijk wordt hersteld en roept op tot eerbiediging van de olympische waarden.”

De UCI heeft besloten haar steun aan te bieden aan de Oekraïense wielergemeenschap en stelt haar opleidings- en trainingscentrum in Aigle open voor Oekraïense atleten. “In dit verband staat de UCI in permanent contact met de nationale federatie van Oekraïne. De voorzitter van de UCI zal samen met de voorzitter van de Europese wielerunie (UEC) dit weekend tijdens het UEC-congres in Denemarken een ontmoeting hebben met de Oekraïense nationale federaties om de procedures vast te stellen om de Oekraïense wielergemeenschap te hulp te komen.”

Standvastig zijn
Daarnaast besloot de UCI de beslissingen die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op 28 februari heeft genomen, toe te passen op de wielersport. “De UCI, die een politiek neutrale organisatie blijft, betreurt het dat de beslissingen van hun regering gevolgen kunnen hebben voor de Russische en Belarussische atleten, maar het is noodzakelijk om standvastig te zijn in de verdediging van de olympische waarden.” In het licht van de huidige situatie heeft de UCI een serie maatregelen genomen.

Alle maatregelen

1. De Russische en Belarussische nationale ploegen en/of nationale selecties krijgen met onmiddellijke ingang geen toestemming om deel te nemen aan evenementen op de internationale kalender van de UCI.

2. De UCI-teamstatus wordt ingetrokken van alle teams met de Russische of Belarussische nationaliteit en de UCI zal geen verdere aanvragen voor UCI-status van teams uit deze twee landen in overweging nemen. De intrekking van de UCI-teamstatus betreft de volgende ploegen:

 • flag-ru UCI ProTeam Gazprom-RusVelo
 • flag-ru UCI Continental Team Vozrozhdenie
 • flag-ru UCI Track Team Marathon-Tula Cycling Team
 • flag-by UCI Continental Team CCN Factory Racing (BLR)
 • flag-by UCI Continental Team Minsk Cycling Club (BLR)
 • flag-by UCI Women’s Continental Team Minsk Cycling Club (BLR)

3. De UCI schrapt alle Russische en Belarussische evenementen van de internationale kalender van de UCI voor 2022 en zal geen nieuwe inschrijvingsverzoeken in overweging nemen. De volgende evenementen zijn betrokken bij de schrapping van de Internationale kalender van de UCI

 • flag-ru Grand Prix Moskow 1: baanevenement van klasse 2 (20-21 mei 2022)
 • flag-ru Granfondo Moskow: UCI Granfondo World Series-evenement (21-22 mei 2022)
 • flag-ru Grand Prix Moskow 2: baanevenement van categorie 2 (22 mei 2022)
 • flag-ru Grand Prix Saint-Petersburg: baanevenement van categorie 2 (26-29 mei 2022)
 • flag-ru Five Rings of Moscow: wegwedstrijd van categorie 2.2 (8-12 juni 2022)

4. De Russische en Belarussische nationale kampioenschappen worden eveneens geschrapt van de internationale kalender van de UCI.

5. Het gebruik van alle emblemen, namen, acroniemen, vlaggen en volksliederen die verband houden met Rusland en Belarussische is verboden bij alle evenementen op de internationale kalender van de UCI. De truien van de Russische en Belarussische nationale kampioenen zijn derhalve verboden.

6. Bids van Russische en Belarussische kandidaten voor de organisatie van UCI-evenementen worden niet in overweging genomen.

7. De UCI verbiedt organisatoren van evenementen op de internationale kalender van de UCI om Russische en Belarussische clubteams, regionale teams of gemengde teams uit te nodigen.

8. De UCI zal tot nader order geen Russische of Belarussische internationale commissarissen benoemen voor evenementen op de internationale kalender van de UCI.

Geen algemeen verbod voor Russische en Belarussische atleten
Russische en Belarussische licentiehouders mogen met hun ploegen deelnemen aan wedstrijden op de UCI-kalender op voorwaarde dat zij geregistreerd zijn bij een team dat niet Russisch of Belarussisch is. Russische en Belarussische renners mogen ook deelnemen aan wedstrijden als individuele inschrijving is toegestaan. Elke deelname van Russische of Belarussische atleten moet neutraal zijn en organisatoren wordt verzocht elke verwijzing naar Rusland of Belarus in te trekken en te vervangen door een neutrale verwijzing of benaming.

Het besluit om Russische en Belarussische atleten niet bij alle internationale evenementen te weren, is gebaseerd op het bereiken van een evenwicht tussen alle belangen, licht de UCI toe. “Het gaat er met name om rekening te houden met de contractuele rechten van de betrokken renners en ploegen, en ploegen die niet Russisch of Belarussisch zijn niet op onrechtvaardige wijze te straffen. De UCI vraagt organisatoren, toeschouwers en deelnemers om Russische en Belarussisch renners te respecteren bij wedstrijden waaraan zij zouden mogen deelnemen.”

Alle maatregelen gelden met onmiddellijke ingang voor zowel Rusland als Belarus en hebben op alle categorieën en disciplines betrekking. Zij zullen tot nader order van kracht blijven.

 
31 Reacties
Sorteer op:
1 maart 2022
Voor één keer duidelijk en competent qua aanpak, snoeihard naar de ploegen en renners toe maar de grens is bereikt en sluipweggetjes hebben Russische teams al te vaak bewandeld. Laat bovendien individuele Russen in buitenlandse dienst ongemoeid als ik het goed heb gelezen. Wat voor Vlasov en Sivakov een opsteker is.
  1 maart 2022
  Vlasov mag alleen niet bij tijdritten zijn kampioenspak aan
  1 maart 2022
  Sivakov heeft een Frans paspoort en heeft daar bijna 20 jaar gewoond. Volgens mij was er paar jaar geleden al sprake van twijfel onder welke vlag hij wilde rijden. Hij kan zich volgens mij laten omschrijven en dan rijdt ie in de zomer het Frans Kampioenschap.
  2 maart 2022
  Geloof dat Sivakov ook vooral niet onder Franse vlag rijdt wegens de concurrentie. Of omdat ie niet ieder WK voor Alaphilippe wil knechten.
1 maart 2022
De dag die je wist dat zou komen, is eindelijk hier.
  1 maart 2022
  Nu is het wachten op de dag van de bom :(
  1 maart 2022
  Daar zong Doe Maar al over
1 maart 2022
Dit lijkt me precies het juiste sanctiepakket. Ik zeg het niet snel, maar in deze hulde voor de UCI. Als ze deze moraal nu nog op zichzelf toepassen en naleven dan kan er nog iets goeds van komen.
1 maart 2022
Dit vind ik een goed overwogen set aan sancties. Ik zou het trouwens niet erg vinden mocht Vlasov een rit winnen in Paris-Nice en erna oproept tot vrede in Oekraïne.
  1 maart 2022
  Die oproep mag wat mij betreft ook als hij in de bus finisht. Hij is een van de weinige Russen die de vrijheid heeft om zich relatief veilig kritisch te uiten tegenover de regering en daar moet hij gebruik van maken.
  1 maart 2022
  Helemaal veilig is dat natuurlijk nooit (voor hemzelf en famile/vrienden) dus ik ben niet akkoord dat hij of iemand anders een absolute plicht heeft om zich uit te spreken. Recht op vrije meningsuiting: ja! Plicht op meningsuiting: nee.
  Waar in welke grondwet staat inderdaad dat je verplicht bent om een politieke mening te uiten of om überhaupt in politiek geïnteresseerd te zijn? Nu ineens, uniek voor (wit)Russen?
  1 maart 2022
  Uit sympathie voor de miljoenen Russen die er niet voor uit kunnen komen. Het is ook meer een morele plicht zoals ik het zie.
  1 maart 2022
  @Limal, Ik vind de oproep voor vrede een oproep die past op een Miss-Universe verkiezing. Een beetje een zouteloos statement, want bijna iedereen wil vrede. Zelfs de doorsnee soldaat aan het front. Ik hoop op meer statements die zeggen dat Poetin niet meer "waterpas" is, en dat het gewoon een gestoorde gek is die zo snel mogelijk van het toneel moet verdwijnen, omdat hij het mooie Rusland kapot maakt. DAT zijn pas statements, zeker als die worden uitgesproken door Russen zelf.
  1 maart 2022
  Het zou zeker mooi zijn als Vlasov zijn steun betuigt aan Oekraïne. Maar vooralsnog weten we zijn standpunt niet. Er zijn (helaas) ook veel fysiek en mentaal kerngezonde mensen die de huidige acties oké vinden.
  Bovendien is het nogal dommig om door je NLse bril een waardeoordeel uit te spreken over Russen die al decennialang gebombardeerd worden met eenzijdige informatie. Als een bekende Rus bijv,. de veiligheid van zijn familie boven zich uitspreken stelt dan vind ik dat zeker niet verwerpelijk. Maar goed, tegenwoordig zou iedereen in de 2e wereldoorlog wel even bij het verzet zijn gegaan.
  1 maart 2022
  @Michelangelo, ik had mijn woorden weloverwogen zo gekozen omdat het als BR (Bekende Rus) een erg groot risico zou zijn om zulke zaken als "Putin is een gek" te uiten. Nu wil ik wel geloven dat jij als een teenage mutant ninja черепаха als leider van het verzet op de deur van het Kremlin zou staan bonzen tot Vladje uit schrik zijn privéjet naar Siberië neemt om er onder te duiken in de meest afgelegen Gulag, maar er zijn ook subtielere, minder risicovolle manieren om je positie kenbaar te maken.
  1 maart 2022
  @Panache de man is nooit aansprekend buiten de koers deze Vlasov dus ik verwacht hier ook weinig van. Overigens kunnen we wel statements verwachten van Russische renners, maar als ze er wonen en- of familie hebben wonen dan zijn zij zelf of hun familie ook niet meer veilig. Kijk naar al die opgepakte demonstranten. Het uitsluiten van Gazprom is trouwens wel de enige juiste keuze. Je gaat nu geen Russisch staatsbedrijf in de etalage zetten in je wedstrijd.
  2 maart 2022
  @Limal, uiteindelijk moet de oplossing denk ik toch vanuit Rusland zelf komen. Steeds meer mensen die last krijgen van het beleid van hun "leider". Of het nu gaat om familie die opgepakt wordt, of omdat er gewoon geen eten meer in de schappen ligt. En dat begint door openlijk en massaal de onvrede te uiten over de leider en de koers die hij gekozen heeft. En ja, dat is voor een Italiaanse turtle veel makkelijker dan voor een Russische familieman. Maar daar staat tegenover dat grote sporters er veel meer toe doen dan anonieme toetsenbordridders.
  2 maart 2022
  Beetje achtergrond: https://theconversation.com/ukraine-what-anti-war-protesters-in-russia-risk-by-speaking-out-178098 "The Russian political apparatus has been systematically dismantling opposition movements, creating a climate where any form of protest is met with oppression. But the vocal and growing dissent to Putin’s war suggests the tide might be turning. However, it is most likely that meaningful political change will come from Russia’s political and economic elite as they begin to respond to the sanctions and Russia’s isolation from the international sphere." En nog eentje: https://theconversation.com/ukraine-why-the-sanctions-wont-topple-putin-178189 "Will Russia survive? Probably. A lot of people have spent a lot of time making sure that Russia can endure isolation. For instance, banks have planned ways of facilitating international transfers without using Swift. Also, other agents such as China will likely buy the oil and aluminium that will not be bought by the west anymore. So while these sanctions will hurt Russia, they will not break Russia. I also doubt this will bring down Putin. His support was not so big anyway: why else would the administration indulge in massive election fraud? Sanctions that make Russians poorer are therefore unlikely to motivate them to vote differently."
1 maart 2022
Petje had vroeger een russische vrouw die er met al zn centen vandoor is geloof ik
1 maart 2022
Wat een snelle reactie van de Uci. Ze kunnen het dus wel
1 maart 2022
Wel benieuwd naar de toekomst nu deze "lijn" getrokken wordt. Ik zou dit toch meenemen als renner moest ik in de toekomst voor Bahrein, UAE of Astana kunnen tekenen.
't Zal je maar overkomen als sportman. Je leeft als een pater, traint keihard en verdient al geen salaris à la Froome en dan word je technisch werkloos -bestaat dat wel in Rusland?- o.w.v. een oorlog die je wellicht niet eens steunt. Leuk is anders.
  1 maart 2022
  Je kiest er als renner ook bewust voor je salaris te laten betalen door de firma Gazprom en dat Putin en kornuiten niet onomstreden zijn, is niet iets van de laatste maanden. Kortom als jij kiest om in een ploeg te rijden die leeft op de centen van een staatsbedrijf dan kan je dit gebeuren.
  2 maart 2022
  Leuk is anders inderdaad maar het overkomt je. Denk je dat ze het in Oekraïne leuk vinden om zich niet meer druk te moeten maken over het dopje van de tandpasta?
1 maart 2022
Tip: de Afspraak op Canvas was heel interessant vandaag, met naast een Vlaamse Oekraïense, een Prof Internationale Politiek en de stafchef van Defensie ook een afsluiter met Hans Vandeweghe over sancties in de sport en de nauwe banden tussen Putin en sportbobo's.
1 maart 2022
Als die renners nu contractvrij zijn kunnen de Italiaanse pcts nog even gaan shoppen; zakarin, canola, malucelli, piccoli,
1 maart 2022
Wat boffen we toch met zulke daadkrachtige sportbonden die ook nog eens een zeer sterk ontwikkeld moreel kompas hebben! Zo zal de UCI, FIFA of F1 nooit een WK organiseren in een land als Qatar, waar nog slavernij bestaat. Of zal het geweldige IOC nooit een Olympische spelen organiseren in een land waar honderdduizenden Oeigoeren in concentratiekampen worden gestopt, om ze te 'herprogrammeren'. Hulde aan onze sportbonden!
  2 maart 2022
  De correcte titel is inderdaad: UCI neemt maatregelen onder internationale druk. Het zou mooi zijn als ze zelf ook een vorm van zelfreflectie hebben maar ik heb er een hard hoofd in.
  2 maart 2022
  Ja niet zo lang geleden wilden ze nog rondjes rijden in Turkmenistan of all places.

Reacties zijn gesloten.