Ex-manager Gazprom-Rusvelo werkt aan nieuw project met Russen en Oekraïners

vrijdag 17 februari 2023 om 13:24
Ex-manager Gazprom-Rusvelo werkt aan nieuw project met Russen en Oekraïners

foto: Cor Vos (archief)

Er is mogelijk een nieuwe wielerploeg in de maak met renners uit Rusland, Belarus en Oekraïne. Renat Khamidulin, de voormalige ploegmanager van Gazprom-Rusvelo, laat aan CyclingWeekly weten dat hij met een klein project bezig is en daarmee wil terugkeren in het peloton.

“Ik wil graag wielrenners uit Rusland, Belarus en Oekraïne de kans geven om door te groeien naar de elitecategorie van het wielrennen”, vertelt Khamidulin. “Dat moet het management van de UCI er ook aan herinneren waar sport om draait: eenheid en competitief zijn.”

De kans dat dat op korte termijn lukt, lijkt klein. Vanwege de oorlog die Rusland is begonnen in Oekraïne heeft internationale wielerunie UCI namelijk alle licenties ingetrokken van teams uit Rusland en Belarus (ook wel bekend als Wit-Rusland). Renners uit die landen mogen wel in actie komen in internationale wedstrijden, maar onder neutrale vlag.

Lees ook:
Gazprom-RusVelo stapt naar sporttribunaal CAS om UCI-licentie terug te krijgen

Renat Khamidulin is momenteel ook nog steeds in afwachting van de uitspraak van het CAS. Hij is vorig jaar met zijn ploeg Gazprom-Rusvelo naar het Hof van Arbitrage voor Sport gestapt om de beslissing van de UCI, om de licentie van het ProTeam in te trekken na de Russische inval, aan te vechten.

De Russische ploeg claimt dat het ‘een politieke beslissing was’ van de UCI en ‘dat er geen logica was’ om dit besluit te nemen. “Het gaat erom hoe rechtmatig die beslissing was, en of het management van de UCI de beslissing heeft genomen op basis van emoties of om iets te doen met de aanbevelingen van het Internationaal Olympisch Comité”, stelt Khamidulin, die hoop heeft op een goede uitkomst voor zijn team.

Het is nog niet bekend wanneer het CAS uitspraak doet in de zaak.

Dit artikel delen:

9 Reacties

kelderfan 17 februari 2023 om 13:46

Hopelijk leest Putinella mee om dit mogelijk te maken door te stoppen met dat gedoe. Ik hoop dat ’t van de grond komt. Want volgens is wielrennen een sport om te verbroederen.

1
Raul Alcala 17 februari 2023 om 14:01

Er is ook nul opstand vandaag de dag vanui de bevolking, steeds meer gedweep met die kleine dicator. Laat alle Russen maar op de blaren zitten. No love

1
thomasjaarsma 17 februari 2023 om 16:04

Omdat je dan naar siberia wordt gestuurd. Hoewel ik het wel eens ben met je, dat alles wat russisch is verbannen moet worden

1
Stephen 17 februari 2023 om 17:19

Door alles wat (Wit-)Russisch is te verbannen wordt de druk opgevoerd om te stoppen met de zinloze agressie. Alle druk helpt, ook al is deze klein. Veel kleine druk telt op tot grote druk. Russen die toch willen sporten op internationaal niveau moeten zich uitspreken tegen de agressie en zich laten naturaliseren.

1
Glorious 17 februari 2023 om 13:49

Alles wat russisch is moet verbannen worden

0
lo squalo dello Stretto 17 februari 2023 om 13:56

Waarom noemen jullie Wit-Rusland Belarus?

En de man heeft gelijk; wat een onzin om die ploeg en alles wat Russisch is te verbieden. Allemaal twerken met de Amerikanen, triestig.

0
Romāns Vainšteins 17 februari 2023 om 14:05

Het heet tegenwoordig officieel Belarus, Bela is ook wit dus veel verandert er niet.

Eens dat verbanning op basis van nationaliteit tot niks leidt overigens.

-2
Eva van Tuur 17 februari 2023 om 15:13

Amerika is ook wel heel geil

1
mauri 17 februari 2023 om 19:47

UCI hoort geen kant te kiezen. Ze moet een neutrale positie innemen. Poetin vertegenwoordigt niet alle Russen net als Rutte of Baudet en De Croo of Van Langenhove niet alle Belgen en Nederlanders symboliseert.

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone