Voorbeschouwing: Vuelta a San Juan 2023 – Alle ogen op Evenepoel, López, Bernal en Jakobsen

Voorbeschouwing: Vuelta a San Juan 2023 – Alle ogen op Evenepoel, López, Bernal en Jakobsen

foto: Cor Vos

zondag 22 januari 2023 om 20:15

Op de dag dat de Tour Down Under eindigt, gaat aan de andere kant van de Stille Oceaan de Vuelta a San Juan (2.Pro) van start. Wereldkampioen Remco Evenepoel is de grote naam op de startlijst van de Argentijnse rittenkoers en hij is er ook nog eens de titelverdediger. Maar kan hij Miguel Ángel López en Egan Bernal kloppen in de zevendaagse rittenkoers die ook een rustdag kent? WielerFlits blikt vooruit en kijkt ook uit naar de sprints tussen Fabio Jakobsen en Sam Bennett.

Historie

Van 2007 tot en met 2016 was de Tour de San Luis het Argentijnse uithangbord op de internationale kalender. De rittenkoers schreef in deze periode grote namen op de erelijst bij, zoals Vincenzo Nibali, Levi Leipheimer en Nairo Quintana. Door geldgebrek moest de wedstrijd worden opgeheven. De Vuelta a San Juan sprong in dat gat.

Het peloton trekt door prachtige Argentijnse gebieden – foto: Cor Vos

Hoewel de ronde in 1982 al voor het eerst georganiseerd werd, was het nooit in beeld als dé profwedstrijd van Argentinië. De rittenkoers in de gelijknamige provincie San Juan werd destijds opgericht door wielervereniging Pedal Club Olimpia, waarna Eduardo Trillini de eerste editie op zijn naam schreef. De Vuelta a San Juan heeft twee recordhouders: Albert Bravo won in 1989, 1991 en 1992 en Laureano Rosas was tussen 2014 en 2016 onverslaanbaar.

Pas in 2018 trad de Vuelta a San Juan toe tot het internationale profcircuit. Na toetreding op de UCI-kalender kon de organisatie voor de eerste maal in de geschiedenis een internationaal deelnemersveld verwelkomen. Bauke Mollema was de eerste eindwinnaar.

Thuisrijder Gonzalo Najar won in 2018, maar zijn naam is nergens terug te vinden in de geschiedenisboeken. Door een positieve test op CERA raakte hij zijn eindzege kwijt en werd de titel doorgegeven aan good old Oscar Sevilla. Hij werd in 2019 opgevolgd door Winner Anacona, die de bergrit naar Alto Colorado won en daar de basis legde voor zijn eindzege.

Duimen in de lucht voor Bauke Mollema, die in 2017 won – foto: Cor Vos

Het jaar erop maakte de Vuelta a San Juan promotie op de ladder van de UCI-kalender: van een 2.1-wedstrijd maakte het de sprong naar de UCI ProSeries. Daarmee werd de Argentijnse ronde van nog groter belang voor de grote wielerploegen. Naast de Tour Down Under is de Vuelta a San Juan voor veel teams een goede en warme uitvalsbasis vroeg in het jaar.

Laatste tien winnaars Vuelta a San Juan
2022: Niet verreden wegens de coronacrisis
2021: Niet verreden wegens de coronacrisis
2020: flag-be Remco Evenepoel
2019: flag-co Winner Anacona
2018: flag-es Óscar Sevilla
2017: flag-nl Bauke Mollema
2016: flag-ar Laureano Rosas
2015: flag-ar Laureano Rosas
2014: flag-ar Laureano Rosas
2013: flag-ar Daniel Zamora


Laatste editie

Voor de vorige uitgave van de Vuelta a San Juan moeten we terug naar 2020. Een jaar dat later te boek zou staan als het coronajaar, maar in januari was het nog gewoon koers als altijd. Rudy Barbier en Fernando Gaviria wonnen de eerste twee etappes en droegen ook allebei een dag de leiderstrui, maar daarna was het aan Remco Evenepoel.

Het Belgische toptalent was toen net 20 jaar oud geworden en greep de macht in de tijdrit naar Punta Negra (zie video). Hij zette in de 15,5 kilometer lange chrono tijdritspecialist Filippo Ganna op 32 seconden en de nummer drie, Óscar Sevilla, volgde op meer (!) dan een minuut. Evenepoel bombardeerde zichzelf daardoor meteen tot topfavoriet voor de eindzege.

De dagen daarna hield Evenepoel knap stand. Gaviria won nog een massasprint en in de bergrit naar de lange Alto Colorado beperkte REV de schade. Hij zag de ritzege gaan naar Miguel Edoardo Flórez. In het slotweekend greep Zdeněk Štybar de kans op een lastige aankomst en in de laatste etappe tekende Gaviria voor zijn derde ritzege.

De eindzege van Evenepoel kwam niet meer in gevaar. De tijdrit op de derde dag bleek bepalend voor het eindklassement en dat betekende voor Evenepoel zijn tweede overwinning in een rittenkoers uit zijn carrière. Een jaar daarvoor had hij al de Baloise Belgium Tour op zijn naam geschreven.

foto: Cor Vos

Eindklassement Vuelta a San Juan 2020
1. flag-be Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step)
2. flag-it Filippo Ganna (Italiaanse selectie) op 33s
3. flag-es Óscar Sevilla (Team Medellín) op 1m01s
4. flag-us Brandon McNulty (UAE Emirates) op 1m21s
5. flag-co Miguel Eduardo Flórez (Androni Giocattoli-Sidermec) op 2m11s
Wedstrijdverslag


Parcours

De Vuelta a San Juan 2023 zal vermoedelijk beslist worden in de vierde en de vijfde etappe, als er stevig geklommen moet worden. Deze editie, die bestaat uit zeven etappes en een rustdag op donderdag 26 januari, bevat geen tijdritkilometers. Dat is voor het eerst sinds 2017 het geval en dus zal het verschil gemaakt moeten worden in de bergen. In totaal staan 1.143 kilometer op de renners te wachten.

Vanwege het tijdverschil (het is daar vier uur vroeger) worden de etappes in Argentinië verreden in de Nederlandse en Belgische avonduren. De etappes finishen rond de klok van 00.00 uur ’s nachts Nederlandse tijd.

Vuelta a San Juan Internacional (22-01 t/m 29-01)


Zondag 22 januari, Etappe 1: San Juan – San Juan (143,9 km)

De Vuelta a San Juan begint op zondag 22 januari met een vlakke etappe van en naar San Juan. Argentijns vlak, dat wel. In het midden van de etappe liggen nog twee klimmetjes, met de Cuesta de las Vacas (1,8 km aan 4,5%) van de lange kant en diezelfde Cuesta de las Vacas (400 meter aan 4,3%) van de andere kant.

Via dezelfde route keren de renners vervolgens terug naar San Juan, waar nog enkele lokale rondes op het programma staan. Daarna volgt naar alle waarschijnlijkheid een massasprint om de eerste ritwinnaar en drager van de leiderstrui te bepalen.

Start: flag-ar 16.15 uur / flag-nl flag-be 20.15 uur
Finish: flag-ar tussen 19.20 en 20.00 uur / flag-nl flag-be tussen 23.20 en 00.00 uur


Maandag 23 januari, Etappe 2: Villa San Agustín – San José de Jáchal (201,1 km)

Rit twee van de Vuelta a San Juan gaat door het middengebergte. Direct vanuit het vertrek gaat het omhoog, ruim tachtig kilometer na elkaar. De renners volgen namelijk de provinciale weg 510, trekken door het Parque Provincial Ischigualasto, en klimmen tot en met het uitkijkpunt en het observatieplatform dat op 1.503 meter boven zeeniveau ligt.

Wat volgt is een lange afdaling en daarna opnieuw stroken die vies omhoog lopen. De renners passeren Huaco en een kort, ongecategoriseerd klimmetje, waarna vaart wordt gemaakt richting San José de Jáchal. Daar wordt na ruim 200 kilometer – het is de langste etappe van deze ronde – mogelijk gesprint om de ritzege. Het is de vraag welke sprinters er nog aan hangen.

Start: flag-ar 14.20 uur / flag-nl flag-be 18.20 uur
Finish: flag-ar tussen 19.20 en 20.00 uur / flag-nl flag-be tussen 23.20 en 00.00 uur


Dinsdag 24 januari, Etappe 3: Autodrómo de Villicum – Autodrómo de Villicum (170,0 km)

De derde etappe kent start en finish op het Autódrome San Juan Villicum. Na het startschot rijden de renners eerst een grote lus ten zuiden van het circuit. Deze is nagenoeg vlak. Maar aan het einde van de rit, als de renners weer naar het circuit rijden, moet nog wel 4,4 kilometer geklommen worden aan 2,3%.

In volle finale kan dit voor wat opschudding zorgen, omdat daarna nog een rondje van bijna vijf kilometer volgt op het Autódrome San Juan Villicum. In 2020 wist Zdeněk Štybar hier uit de greep te blijven van het aanstormende peloton en in 2019 bleven thuisrijders German Nicolás Tivani en Daniel Diaz uit handen van de sprinters.

Start: flag-ar 15.35 uur / flag-nl flag-be 19.35 uur
Finish: flag-ar tussen 19.20 en 20.00 uur / flag-nl flag-be tussen 23.20 en 00.00 uur


Woensdag 25 januari, Etappe 4: Autodrómo de Villicum – Barreal (196,5 km)

De vierde etappe kent vooral een lastig middenstuk, want halverwege de koers ligt de top van de Alto de la Virgen de Andacollo. Deze col is zelf 7,6 kilometer lang aan 3,8%, maar om daar überhaupt te komen moet al 25 kilometer geklommen worden aan ruim 3%. En de Virgen de Andacollo, dat betekent klimmen naar ruim 2.200 meter hoogte.

Na een afdaling van ruim twintig kilometer krijgen de geloste renners ruim 80 kilometer de tijd om terug te keren. Heel makkelijk zal dat niet worden, want het loopt continu vals plat omhoog op weg naar finishplaats Barreal. Een sprint van een uitgedunde groep behoort tot de mogelijkheden, of een kopgroep die vooruit blijft.

Maar met een rustdag voor de boeg kunnen enkele klassementsrenners hier hun tegenstanders testen. Dat kan belangrijke info zijn met oog op de bergrit van vrijdag…

Start: flag-ar 14.45 uur / flag-nl flag-be 18.45 uur
Finish: flag-ar tussen 19.20 en 20.00 uur / flag-nl flag-be tussen 23.20 en 00.00 uur


Donderdag 26 januari, Rustdag


Vrijdag 27 januari, Etappe 5: Chimbas – Alto del Colorado (173,7 km)

Daags na de rustdag gaat de wedstrijd verder met de koninginnenrit van deze Vuelta a San Juan. De 173,7 kilometer lange etappe voert namelijk over meerdere hellingen naar de Alto del Colorado (18,9 km aan 4,4%). In 2020 was er ook een finish op deze 2.624 meter hoge berg. Toen won Miguel Eduardo Flórez van Androni Giocattoli-Sidermec, voor Óscar Sevilla en Brandon McNulty.

De verschillen waren toen en in 2019, toen Winner Anacona zegevierde, relatief klein tussen de beste klimmers van het peloton. De wind kan op deze lange berg een grote rol spelen. Staat die tegen, dan is dat in het nadeel van de aanvallers. En aangezien er in deze ronde geen tijdrit zit, zullen er toch echt verschillen gemaakt moeten worden. Anders kan deze ronde weleens uitdraaien op een secondespel.

Voor Remco Evenepoel is de Alto Colorado geen onbekende klim. In zijn debuutjaar 2019 eindigde hij als 24ste op anderhalve minuut van Anacona en een jaar later was hij vierde, op vier seconden van winnaar Flórez. Kan de wereldkampioen zo vroeg in het seizoen al uithalen op ruim 2.600 meter hoogte?

Start: flag-ar 15.10 uur / flag-nl flag-be 19.10 uur
Finish: flag-ar tussen 19.20 en 20.00 uur / flag-nl flag-be tussen 23.20 en 00.00 uur


Zaterdag 28 januari, Etappe 6: Velodromo Vicente Chancay – Velodromo Vicente Chancay (144,9 km)

Na de zware bergrit naar de Alto Colorado volgt een etappe voor de rappe mannen. In de eerste vijftig kilometer liggen nog twee noemenswaardige heuveltjes rondom het stuwmeer van Ullum, maar daarna is het parcours nagenoeg vlak te noemen. In de slotfase rijden de renners drie lokale rondjes door Pocito, in een regio die bekendstaat om zijn druiven en olijven.

Over de start- en finishlocatie hebben we nog niet gesproken. Die zijn ter hoogte van de Velodromo Vicente Chancay, waar in 2025 het WK baanwielrennen zal worden georganiseerd. In september vorig jaar kregen San Juan en Argentinië dat wereldkampioenschap toegewezen. De wielerbaan is vernoemd naar de Argentijnse oud-wielrenner Vincente Chancay, die in 1998 overleed.

Start: flag-ar 16.10 uur / flag-nl flag-be 20.10 uur
Finish: flag-ar tussen 19.20 en 20.00 uur / flag-nl flag-be tussen 23.20 en 00.00 uur


Zondag 29 januari, Etappe 7: San Juan – San Juan (112,7 km)

Voor de laatste etappe trekken de renners terug naar de hoofdstad San Juan. De zevende etappe is er weer een voor de sprinters, getuige het niet al te lastige parcours van 16 kilometer dat de renners zeven keer moeten afleggen. Heel bochtrijk is het traject ook niet, want het peloton rijdt rondjes over de ringbaan van San Juan. Na een – waarschijnlijk – koninklijke massasprint kennen we ook meteen de eindwinnaar van de Vuelta a San Juan 2023.

Start: flag-ar 17.20 uur / flag-nl flag-be 21.20 uur
Finish: flag-ar tussen 19.20 en 20.00 uur / flag-nl flag-be tussen 23.20 en 00.00 uur


Favorieten

Remco Evenepoel – foto: Wout Beel/Soudal-Quick-Step

Hoe je het ook wendt of keert, alle ogen zijn deze Vuelta a San Juan gericht op Remco Evenepoel. De nu 22-jarige coureur van Soudal-Quick-Step was de vorige keer in Argentinië nog een toptalent, maar nu keert hij er terug als dé wereldkampioen en dé winnaar van de Vuelta a España. Niet gek dus dat de verwachtingen hoog liggen voor deze editie.

Hij heeft Jan Hirt en Pieter Serry ondersteuning mee voor in de bergen en is de absolute topfavoriet, maar krijgt het zeker niet cadeau. Bovendien weten we niet hoe het met zijn vormpeil staat, zo vroeg in het seizoen. Maar getuige de afgelopen jaren, mogen we wel zeggen dat Evenepoel vaak goed uit de startblokken schiet. De kans bestaat ook dat de Belg deze ronde puur gebruikt ter voorbereiding op zijn grote hoofddoelen dit seizoen.

Herinner je je de Giro d’Italia van 2021 nog? Daar zagen we in de eerste weken een mooi duel om het roze tussen Evenepoel en Egan Bernal. De Colombiaan van INEOS Grenadiers won die Giro uiteindelijk, maar raakte ook zwaar geblesseerd en is nog altijd op de weg terug. Eind vorig jaar koerste Bernal alweer, maar nog niet op het niveau dat we van hem gewend waren. Dit jaar zet hij hoog in, in wat voor hem het jaar van de waarheid wordt. Kan hij in de bergen van San Juan al mee met Evenepoel?

Egan Bernal – foto: Cor Vos

Als dat niet het geval is, dan kan INEOS Grenadiers altijd nog terugvallen op Daniel Felipe Mártinez, vorig jaar nog winnaar van de Ronde van het Baskenland en de Coppa Sabatini. De Colombiaan is een serieuze kanshebber voor de eindzege. Filippo Ganna was de afgelopen jaren een gevaarlijke outsider, vooral vanwege de tijdrit in het parcours, maar nu die er dit jaar niet in zit, lijkt de Italiaanse tijdritspecialist vooral in dienst te gaan rijden.

Komt de grootste concurrentie voor Evenepoel, Bernal en Mártinez uit een continentaal team? Die kans is zeer groot, want Medellín-EPM komt op de proppen met Miguel Ángel López en oud-winnaar Óscar Sevilla. Vooral López zal gebrand zijn om zich te tonen in dit internationale deelnemersveld, nadat hij onlangs werd ontslagen door Astana Qazaqstan wegens banden met een dopingarts. Geen profploeg wilde ‘Superman’ contracteren, waarna hij aansloot bij Medellín-EPM.

Eerder deze maand won López al een nationale koers, dus met zijn vorm zit het wel goed, en op hoogte is hij ook altijd ijzersterk. Vlak de 46-jarige (!) Sevilla ook niet uit hoor. De Spanjaard werd in diezelfde nationale koers derde en kan in een peloton als dat van de Vuelta a San Juan altijd net ietsje meer dan normaal.

Oscar Sevilla en Miguel Ángel López – foto: Twitter Medellin-EPM

Maar er zijn meer kapers op de kust, en dan vooral vanuit Colombia. Sergio Higuita krijgt de vrije hand bij BORA-hansgrohe om zich te laten zien. Zijn enige steun bergop lijkt te moeten komen van nieuwkomer Florian Lipowitz. Higuita won vorig jaar nog de Ronde van Catalonië en was in 2020 de sterkste in de Tour Colombia. Hij weet dus wat het is om te winnen in een rittenkoers in Zuid-Amerika. Movistar heeft dan weer Einer Rubio in de gelederen; vorig jaar nog tiende in Romandië en vijfde in Langkawi.

Astana Qazaqstan neemt het voor het eerst dit seizoen op tégen Miguel Ángel López, maar de kans is groot dat de kleine Colombiaan dat onderlinge duel gaat winnen. Wil Astana namelijk een goed klassement rijden, dan moet het komen van Harold Tejada of Harold Martín López… Trek-Segafredo komt met enkele goede renners, waarvan Antwan Tolhoek op papier de beste klimmer lijkt. De jonge Quinn Simmons mag ons ook verrassen, maar dit parcours lijkt toch te zwaar voor het klassieke type dat hij is.

Namens Team DSM zijn Marco Brenner en Kevin Vermaerke de klimmers en bij TotalEnergies lijken er kansen te zijn voor Steff Cras om een goed klassement te rijden in de schaduw van Peter Sagan. De Belg wil zich na zijn vertrek bij Lotto Soudal gelijk laten zien voor zijn nieuwe Franse werkgever. Israel-Premier Tech komt met nieuwkomers Marco Frigo (vorig jaar vierde in de Giro Valle d’Aosta) en Stephen Williams aanzetten, maar zij lijken geen kandidaten voor een top-5-notering in het eindklassement.

Sergio Higuita – foto: Cor Vos

German Nicolas Tivani, die naam hebben we al zien passeren. De Argentijn won in 2019 een rit in de Vuelta a San Juan en was de laatste editie elfde in het algemeen klassement. Nu doet hij mee namens het ProTeam Corratec, als ploeggenoot van Valerio Conti. De Italiaan is verlost van het juk van UAE Emirates en Astana en kan hier voor eigen kansen gaan.

Naast de twaalf profploegen zijn er ook nog tien continentale teams uit Zuid-Amerika en nationale selecties van Argentinië en Italië aanwezig in San Juan. Daaronder ook het Portugese APHotels and Resorts-Tavira, dat de ervaren Spanjaard Delio Fernandez in de ploeg heeft. Hij werd vorig jaar nog zesde in de Ronde van Portugal.

Het complete deelnemersveld voor de Vuelta a San Juan is nog niet bekend. Daarom is het favorietendeel nog niet volledig ingevuld. Wij zullen op een later moment dit deel van de voorbeschouwing aanvullen.


Sprinters

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Wij tellen toch wel zeker vier sprintkansen in deze Vuelta a San Juan en dus is het de uitgelezen mogelijkheid voor rappe mannen om zich in warme omstandigheden op te warmen. Fabio Jakobsen bijvoorbeeld, die aan de zijde van Remco Evenepoel gaat proberen om zijn eerste overwinning van het jaar binnen te slepen voor Soudal Quick-Step. Is het voor de Nederlander meteen raak in zijn Europese kampioenstrui? Yves Lampaert en Michael Mørkøv zijn er als sprintloodsen.

De concurrentie zal vooral komen van Sam Bennett. Hij krijgt een trein met Jonas Koch, Ryan Mullen en Danny van Poppel mee naar Argentinië. In een uitgebreid interview dat WielerFlits met hem had eind vorig jaar, gaf Bennett aan dat hij rekent op tien zeges per seizoen. Wil hij daar in 2023 aan komen, dan zal hij in San Juan moeten beginnen met winnen. Aangezien hij een goede winter heeft gedraaid, is het uitkijken naar zijn prestaties tegen een topper als Jakobsen.

Lees meer:
Hongerige Sam Bennett wil frisse start maken in 2023: “Ben voor niemand bang in de Tour”

Fernando Gaviria koerst dit jaar voor Movistar en zal ook in Spaanse dienst willen werken aan zijn zegeteller in San Juan. In totaal won hij acht etappes, verdeeld over de edities van 2017, 2018, 2019 en 2020. Voegt hij daar 2023 een negende aan toe? In het rijtje met Gaviria willen we ook Elia Viviani (INEOS Grenadiers) en Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) noemen. Twee ervaren Italianen die op een goede dag voor de winst mogen gaan.

Outsiders voor de sprintetappes zijn Sam Welsford (Team DSM), Jon Aberasturi (Trek-Segafredo), Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan), Giovanni Lonardi (EOLO-Kometa) en Attilio Viviani (Corratec). En natuurlijk Peter Sagan, die veel aandacht zal opeisen in Argentinië. Onlangs gaf hij aan dat hij ‘sinds oktober traint zonder tegenslagen’, dus dat belooft veel goeds voor het nieuwe jaar.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Remco Evenepoel
*** Miguel Ángel López, Daniel Felipe Mártinez
** Sergio Higuita, Egan Bernal, Óscar Sevilla
* Einer Rubio, Steff Cras, Marco Brenner, Stephen Williams

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De renners krijgen in de provincie San Juan uitstekend zomerweer voorgeschoteld, meldt Weeronline. De temperatuur ligt de hele week tussen de 30 en 35 graden in de omgeving van San Juan en de zon schijnt volop. Er is volgens de weerberichten nauwelijks kans op neerslag, al kan er door de hitte soms een pittige onweersbui opkomen, en de wind komt uit het zuiden.

Heb je geen zin om ’s avonds naar tv-quizzen, talkshows of feelgood-shows te kijken? Dan is de Vuelta a San Juan de oplossing! Prime time zal de Argentijnse ronde te zien zijn via de online kanalen van Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+. Bijna elke dag is het online van start tot finish te zien. Daarnaast zal Eurosport 1 enkele dagen ook de finale-uren uitzenden op tv. De uitzendtijden verschillen per dag, dus houd onze WielerFlits TV-gids in de gaten.


Dit artikel delen:

43 Reacties

Albeijing Feeniks 20 januari 2023 om 06:58

Nog maar 22 jaar en al zo veel gewonnen! Op die leeftijd zo presenteren is enkel de allergrootsten gegeven.

7
Sjonge Jonge 20 januari 2023 om 13:34

Vaak zijn ze op die leeftijd inderdaad erg zenuwachtig om een presentatie te geven

5
11 na 11 20 januari 2023 om 20:25

Als ik me niet vergis was Henny Huisman dik 10 jaar ouder toen die op dit niveau begon te presenteren.

2
Krist The Vanma 22 januari 2023 om 11:42

Lol, 11u11.

0
Limal 19 januari 2023 om 16:21

"Vanwege het tijdverschil worden de etappes in Argentinië verreden in de Nederlandse en Belgische avonduren. De etappes finishen rond de klok van 00.00 uur ’s nachts Nederlandse tijd."

Van Australië naar Argentinië – als hardcore wielerfan moet je tegenwoordig wel tegen een dubbele jetlag kunnen om alles live te volgen :-)

Het deelnemersveld ziet er trouwens interessanter uit dan het parcours. Tenzij er af en toe een zotte wind staat die het spel op de wagen krijgt.

3
Wheely 20 januari 2023 om 21:14

Krijgen we Traksel op Eurosport? Die gaat ongetwijfeld iets als Del Carmen Alvarado roepen als ze de Alto del Colorado oprijden. ;-)

3
thorsen 19 januari 2023 om 16:34

20km stevig vals plat als scherprechter. De renners zullen zelf voor spektakel moeten gaan zorgen.

2
Romāns Vainšteins 20 januari 2023 om 12:37

Hoog tijd dat ie weer eens gaat fietsen in plaats van heen en weer nbaar altaars sjokken om zouteloos praatje en prullerige trofee in ontvangst te nemen.

Kijk uit naar Superman in zijn nieuwe kloffie.

2
Het Belgische Jachtluipaard 22 januari 2023 om 01:06

Dat zoutloos komt door de haters… Nu niet terugkrabbelen hé Romans.
Het schoffie had een te groot bakkes en nu klaag je.

2
Krist The Vanma 22 januari 2023 om 11:43

Romain, mijn wens voor dit seizoen is dat je iets positiever door het leven zal gaan.

-1
Romāns Vainšteins 22 januari 2023 om 11:58

Schiet niet zo in de kramp gasten. Ik haal juist veel positiviteit uit het afkraken van gala’s en richt deze passie op het evenement an sich, niet de opdravende poppetjes.

3
tvm 20 januari 2023 om 10:37

Evenepoel vs Sevilla, die zijn vader had kunnen zijn.

1
Eroba 20 januari 2023 om 12:26

Ongetwijfeld gaat Remco weer een solo doen (naar de winst). Wel benieuwd naar Bernal en Sagan inderdaad. Overigens weet ik de laatste editie nog toen Gaviria veelbelovend aan het winnen was, maar heeft daarna niet veel meer laten zien, dus de voorspellende waarde van deze race voor de rest van het seizoen hoeft niet groot te zijn.

1
Geit in mijn Kelderman 20 januari 2023 om 14:21

Niet gek opkijken als Evenepoel hier al de hele boel bij elkaar wegdeemsterd. Is vaak al meteen goed in het seizoen.

1
Steven_E 20 januari 2023 om 15:57

Haha, “vaak”. 22 jaar oud, dus sowieso al niet veel seizoenen gereden. 2 jaar terug lag hij in de lappenmand na z’n val in Lombardije, 3 jaar geleden lag het seizoen al meteen stil door Corona, en 4 jaar geleden moest het allemaal nog beginnen voor hem. Dus eigenlijk heb je enkel vorig jaar om je op te baseren?

1
11 na 11 20 januari 2023 om 20:29

Leuk geprobeerd, maar foutief gebruikt. En met een dikke DT-fout erbovenop.

2
Klootje Kriekeljon 20 januari 2023 om 20:42

Hoop stiekem dat de redactie zelfspot genoeg heeft om dit woord te omarmen en te gebruiken bij gemodereerde berichten en weggestuurde reageerders.

0
Krist The Vanma 22 januari 2023 om 11:44

Hoe bedoel je, Kloot? Welk woord.

0
Diskob 19 januari 2023 om 16:24

Leuk, nog wat koers kijken voor het slapengaan. Verder mooi trainingsrondje. Wat snelheid in de benen krijgen en donderdag volle bak de berg op.

0
Dikke Vrouw 19 januari 2023 om 16:58

Waarom gaan de berg ritten zo laat ? :(

0
josi 19 januari 2023 om 21:01

Zijn er bonificaties te verdienen? Met zo’n parkoers zouden die dan wel eens een rol kunnen gaan spelen. Grote verschillen lijken me hier niet makkelijk te maken.

0
Grote Plateau 19 januari 2023 om 23:44

Bedankt WF voor de Weer en TV info!

0
Wieler-Joke 20 januari 2023 om 12:40

Leuk rondje voor de renners zelf om er wat in het seizoen te komen, voor de toeschouwers wellicht een doodsaai rondje.

0
Cochise 20 januari 2023 om 13:31

Benieuwd naar MAL, steekt op training alvast in blakende vorm

0
Tom Bidon 20 januari 2023 om 16:03

Wind vooral schuin in de rug op de Alto del Colorado, als het dus even meezit. Dat kan een grote rol gaan spelen tussen de favorieten, want van de hellingsgraad moet het niet komen. Evenepoel zal wel goed zijn, maar ik denk dat Superman Lopez de zege pakt. Die houdt wel van wat hoogte.

0
Baroudeur Baroudeur 20 januari 2023 om 20:35

Evenepoel kiest echt wel voor de verkeerde ronde, hij had voor Down Under moeten kiezen. Daar waren 3 ritten op zijn lijf geschreven, hier 1. Allemaal omdat Patje in Argentinië een mooie startpremie opstrijkt.

0
wielerlover 20 januari 2023 om 23:37

Zo vroeg in het seizoen moet je heus geen rondje kiezen om het per se te willen winnen. Ze trainen daar ook op relatieve hoogte, een paar keer boven de 2000m in koers. Ik denk dat dat sportief belangrijker is met het oog op de Giro dan de Tour Down Under. En als daar nu wat premies bij komen kijken dan is dat zo, we zouden hier bijna allemaal hetzelfde doen

1
Gelei 21 januari 2023 om 10:22

Volgens een interview in de Vlaamse pers zit hij nog 2 à 3kg boven zijn Vuelta gewicht. Hemel van verschil tegenover hoe hij vorig jaar uit de winter kwam. En dat zie je ook duidelijk.

1
Wheely 21 januari 2023 om 10:53

Klopt, is vaak in de Pizza Hut gespot.

1
Baroudeur Baroudeur 21 januari 2023 om 19:56

Gelei, bedoel je nu dat hij scherper staat of net niet? Ik vind dat hij nu al scherper oogt als bij zijn overwinning in Lbl.

0
Gelei 21 januari 2023 om 08:25

De vraag is eigenlijk hoe Remco die trofee in z’n koffer gaat krijgen.

0
jsprunk 21 januari 2023 om 22:52

Als alle ogen tegelijk gericht moeten zijn op 4 renners, kijken we wel collectief scheel

0
Dikke Kater 22 januari 2023 om 23:40

Helaas is ook dit weer eens niet te zien op eurosport. Die maken er echt wel een potje van.

0
Dr op en dr over 22 januari 2023 om 02:27

Lekker dat het seizoen weer begint.

Down & Juan, is een toffe voorbereiding om eens een taske koffie met elkaar te doen.

:)

-1
Rawolf 19 januari 2023 om 19:40

Hebben jullie je zoekwerk wel gedaan? Ganna werd in 2019 op gelijkwaardig parcours 2e achter Evenepoel.

Mits hij zn klimbenen weer onder heeft ook 1 vd kandidaten voor t klassement in deze editie. Veel meer dan een Cras in elk geval.

Al steekt Evenepoel er wel ver bovenuit natuurlijk. En daarachter MAL

-2
Dave Dubbeldammer 20 januari 2023 om 12:56

Rawolf, geen idee waarom je specifiek Cras eruit pikt (of eigenlijk wel, hoor), maar ik volg WF

1
Sjonge Jonge 20 januari 2023 om 13:36

Zeg dan gewoon niet dat je geen idee hebt

0
Natte spons 20 januari 2023 om 14:00

Natuurlijk niet echt vergelijkbaar, in 2020, toen hij 2de werd (niet 2019) was er een 15,5 kilometer lange tijdrit, die vrijwel volledig het klassement heeft bepaald. Nu zit er geen tijdrit in en zal het mogelijk gaan om de bonificaties in de lastigere ritten, waarbij de sterkste klimmers niet van elkaar weg kunnen komen, omdat het niet selectief genoeg is, maar de rest wel op achterstand wordt gezet. Natuurlijk zou het goed kunnen dat Ganna meekomt, maar een explosievere klimmer maakt mogelijk meer kans.

2
11 na 11 20 januari 2023 om 21:01

Heb jij je opzoekwerk wel gedaan? Ten eerste was dat in 2020, en ten tweede waren er specifieke omstandigheden die het klassement bepaalden.

Niet alleen de tijdrit (waar Ganna ook 2de werd achter Evenepoel), maar vooral de rit naar Alto Colorado waar het peloton in 2 brak, en de voorste groep (met Ganna) kilometers lang gegangmaakt werd door een hele Argentijnse auto/moto karavaan. Dat voorste deel van het peloton reed daardoor op 25 minuten een voorsprong van 5 minuten 30s dicht op een groep vluchters.
Evenepoel zat in het tweede peloton, en moest daar met een minimum aan steun het gat op het eerste peloton dichtrijden, waardoor het beste ervan af was op de beklimming zelf.
Ganna, die later een rit in de Giro zou winnen door bergop weg te rijden van De Gendt en Rubio, werd wel meermaals gelost op Alto Colorado maar kon telkens terug aansluiten toen het tempo voorin zakte.

0
Silent Hill 20 januari 2023 om 09:58

Vooral benieuwd of die Argentijnse dienster nog eens op de foto wil.

-6
thenewGOAT 20 januari 2023 om 23:24

Ok, ik ben nu ook niet echt een grote fan van de vlo, maar Lionel een Argentijnse dienster heten, gaat zelfs mij een brug te ver.

1
Dave Dubbeldammer 21 januari 2023 om 16:58

@Silent Hill: Que miras, bobo?

1
Silent Hill 21 januari 2023 om 21:46

De vorige editie schreeuwde het WF-gepeupel moord en brand, intussen is iedereen het al vergeten.

Zo zie je maar hoe weinig deze voorvallen echt betekenen.

2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone