Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2023 – Nieuw duel tussen Van der Poel en Van Aert?

Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2023 – Nieuw duel tussen Van der Poel en Van Aert?

foto: Cor Vos

zondag 9 april 2023 om 08:00

“Parijs-Roubaix is ​​een vreselijke race om te rijden, maar de mooiste om te winnen.” Het zijn de woorden van Sean Kelly, in 1984 en 1986 winnaar van de Franse monumentale klassieker. Voor de wielerliefhebbers is het vooral een feest voor het oog, een absoluut hoogtepunt in het voorjaar. Wie schrijft de 120ste editie op zijn naam? We blikken uitgebreid vooruit!

Historie

Over Parijs-Roubaix zijn al hele epistels geschreven. Het is een koers die tot de verbeelding spreekt, maar die de meeste stervelingen ook angst inboezemt. ‘Parijs-Roubaix begint als een feest, maar eindigt als een nare droom”, zei de Franse journalist Guy Lagorce ooit eens treffend over deze koers. De ‘Hel van het Noorden’ is met geen enkele andere koers te vergelijken, en net daarom is het voor veel renners zo’n bijzondere wedstrijd. Bos van Wallers, Mons-en-Pévèle, Carrefour de l’Arbre… Voor de coureurs zijn het verschrikkelijke obstakels op weg naar – wellicht – eeuwige roem, voor wielerliefhebbers zijn het haast heilige kasseiwegen.

Met 119 edities is Parijs-Roubaix een van de oudste klassiekers op de wielerkalender. De Franse voorjaarswedstrijd zag in 1896 het levenslicht door Theo Vienne en Maurice Perez, twee textielproducenten uit Roubaix. Vienne en Perez zagen het succes van de inmiddels verdwenen wielerkoers Bordeaux-Parijs en wilden zelf ook een koers organiseren. Een koers die moest eindigden op de wielerpiste, die ze het jaar daarvoor hadden gebouwd, van Roubaix. Ze stapten met hun plan naar de belangrijke Franse krant Le Vélo. Zij waren namelijk van mening de sportkrant nodig te hebben om de wedstrijd te organiseren.

Gilbert Duclos-Lassalle won Parijs-Roubaix in 1992 en 1993 – foto: Cor Vos

Een redacteur van Le Vélo, Victor Breyer, nam de proef op de som en besloot met de fiets de voorgestelde route te rijden. De weersomstandigheden waren die dag echter zo erbarmelijk, dat Breyer onderkoeld en uitgeput de wielerbaan van Roubaix opdraaide. Zijn conclusie was in eerste instantie dan ook dat het veel te gevaarlijk zou zijn om hier een wielerkoers te organiseren, maar Breyer kwam hier niet veel later alweer op terug. Parijs-Roubaix kwam er. De eerste editie in 1896 leverde met Josef Fischer een Duitse winnaar op. Erg veel animo was er nog niet voor die eerste editie, maar daar kwam later wel verandering in.

Parijs-Roubaix groeide al snel uit tot een populaire wedstrijd, doordrenkt met de nodige heroïek. Er zijn al vele heldenverhalen geschreven, maar nergens is er ook zoveel aandacht voor de verliezer. Neem nu het verhaal van Theo de Rooij. De Nederlander wist zich in de editie van 1985 in een veelbelovende positie te manoeuvreren, maar zag zijn winstkansen door een val in rook opgaan. Na de race ving het Amerikaanse CBS hem op voor een reactie en die liet weinig aan de verbeelding over. “Deze koers, het is onzin! Je slooft je uit als een beest, hebt geen tijd om te pissen, plast in je broek, koerst door, zo door de modder en glijdt dan uit. Het is een hoop stront! Of ik hem opnieuw wil rijden? Natuurlijk, het is de mooiste wedstrijd ter wereld!”

De Rooij wist Parijs-Roubaix uiteindelijk nooit te winnen, in tegenstelling tot zeven andere Nederlanders. Peter Post was in 1964 de eerste die dit wist te flikken, gevolgd door Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983), Servais Knaven (2001), Niki Terpstra (2014) en Dylan van Baarle (2022). Aan de opsomming van de Belgische winnaars gaan we maar niet beginnen. Na de overwinning van Cyrille Van Hauwaert in 1908 zijn er nog 56 Belgische zeges bijgekomen. Denk aan drievoudige winnaars Rik Van Looy, Eddy Merckx en Johan Museeuw maar ook Roger De Vlaeminck en Tom Boonen. Zij wonnen vier keer Parijs-Roubaix en delen daarmee het record van meeste overwinningen.

Cancellara schudde in 2010 een magistrale solo uit zijn benen – foto: Cor Vos

Met drie overwinningen volgen Gaston Rebry, de eerdergenoemde Rik Van Looy, Eddy Merckx en Johan Museeuw en de Zwitserse stoomlocomotief Fabian Cancellara. De laatste jaren triomfeerden ook andere grote kampioenen als John Degenkolb, Greg Van Avermaet, Peter Sagan en Philippe Gilbert op de wielerbaan van Roubaix. Het is echter ook de race van de onvoorspelbare winnaars, van de verrassingen, van de outsiders die de dag van hun leven kennen. In dat rijtje kunnen we Magnus Bäckstedt (2004), Stuart O’Grady (2007), Johan Vansummeren (2011) en Mathew Hayman (2016) wel scharen.

Parijs-Roubaix is afzien, pijn lijden, vallen, opstaan, vallen en opnieuw opstaan. Het is een aanslag op het lichaam en voor de geest. En toch verlangen renners elk jaar weer naar de Hel van het Noorden. Waarom toch? Henri Pélissier gaf in 1919 al het antwoord. “Het is geen wielerkoers, maar een bedevaart.” Of zoals Tom Boonen het ooit zo treffend wist te verwoorden. “Als ik in Roubaix onder de douche sta, begin ik eigenlijk aan de voorbereiding voor volgend jaar.”

Amen.

Laatste winnaars Parijs-Roubaix
2022: flag-nl Dylan van Baarle
2021: flag-it Sonny Colbrelli
2020: Niet verreden wegens de coronacrisis
2019: flag-be Philippe Gilbert
2018: flag-sk Peter Sagan
2017: flag-be Greg Van Avermaet
2016: flag-au Matthew Hayman
2015: flag-de John Degenkolb
2014: flag-nl Niki Terpstra
2013: flag-ch Fabian Cancellara


Laatste editie

Wat hebben Peter Post, Jan Janssen, Jan Raas, Hennie Kuiper, Servais Knaven, Niki Terpstra en Dylan van Baarle met elkaar gemeen? Deze zeven Nederlanders wisten in hun carrière eens Parijs-Roubaix te winnen. De laatste renner in dit rijtje, Van Baarle, boekte vorig jaar de grootste zege uit zijn carrière door solo de wielerbaan van Roubaix op te draaien. De hardrijder uit Zuid-Holland deed dit na een straffe solo over de laatste kasseistroken.

Maar hoe verliep de wedstrijd nu ook alweer van begin tot eind? Het openingsuur was zoals altijd erg attractief, want veel renners wilden in de vlucht van de dag zitten. Het peloton had echter andere plannen en viel, mede door de verraderlijke zijwind, geen moment stil. Sterker, na goed vijftig kilometer koers brak het peloton in twee waaiers. De grootste afwezigen in de voorste groep? Stefan Küng, Kasper Asgreen en Mads Pedersen, maar met name Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Mohorič, Devriendt en Pichon kleurden de koers – foto: Cor Vos

En dus was het alle hens aan dek in de tweede groep, waar het aan Jumbo-Visma en Alpecin-Deceuninck was om het vuile werk op te knappen, in de hoop kopmannen Van der Poel en Van Aert zo weer terug in koers te brengen. Dit lukte met nog goed 100 kilometer te gaan, maar het verliep zeker niet zonder slag of stoot. De wedstrijd viel – ondanks de hergroepering – maar niet stil. Verschillende renners probeerden er vanonder te muizen, zo ook Matej Mohorič, Tom Devriendt en Laurent Pichon.

Deze renners kregen een ‘vrijgeleide’ van de grote favorieten en wisten zo een voorsprong te vergaren van bijna drie minuten. Met Mohorič als de grote motor hield deze vlucht bijzonder lang stand, en begon het zelfs met een veelbelovende voorsprong aan de finale met Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre als belangrijkste scherprechters. In de achtergrond wist zich een eerste elitegroep af te scheiden, met dank aan de inspanningen van een sterke Van Aert, met in zijn wiel… Mathieu van der Poel.

Van der Poel zou in de finale echter niet in aanmerking komen voor de overwinning, aangezien hij moest passen bij een zoveelste versnelling van zijn Belgische rivaal. Maar ook Van Aert werd niet veel later in het defensief gedrukt, na een tegenaanval van Dylan van Baarle. De Nederlander sloop op kousenvoeten weg uit de groep der favorieten en sloot op de strook van Cysoing-Bourghelles aan bij koplopers Mohorič, Yves Lampaert en de verbazingwekkend sterke Devriendt.

Een ontketende Van Baarle is op weg naar de zege – foto: Cor Vos

Deze vier hadden een voorsprong van goed 45 seconden op de groep-Van Aert en dit bleek voor Van Baarle meer dan genoeg om de koers in zijn voordeel te beslissen. De renner van INEOS Grenadiers zag zijn kans schoon, reed zijn laatste concurrenten uit het wiel op de keien van Champhin-en-Pévèle en begon solo aan Carrefour de l’Arbre, de laatste 5-sterren-strook van deze Parijs-Roubaix. Van Baarle was los, kreeg nog grotere vleugels en soleerde als een volleerd tijdrijder naar de wielerbaan van Roubaix.

Wat Van Aert en Stefan Küng ook probeerden in de achtergrond, tegen deze Van Baarle bleek geen kruid gewassen. De Nederlander draaide in zijn eentje de wielerbaan van Roubaix op en kon een grote glimlach niet onderdrukken. Na de finish viel hij meteen ploegbaas Dave Brailsford in de armen. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door Van Aert, die met moeite nog voorbij Küng kwam. Devriendt bekroonde een sterke koers met een vierde plek.

Uitslag Parijs-Roubaix 2022
1. flag-nl Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers) in 5u37m00s
2. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) op 1m47s
3. flag-ch Stefan Küng (Groupama-FDJ) z.t.
4. flag-be Tom Devriendt (Intermarché-Circus-Wanty) z.t.
5. flag-si Matej Mohorič (Bahrain Victorious) z.t.
Wedstrijdverslag

Van Baarle met de winnaarskei – foto: Cor Vos


Parcours

Het parcours van Parijs-Roubaix 2023 kent, in vergelijking met voorgaande jaren, weinig verrassingen. En toch zijn er enkele kleine wijzigingen. Er wachten dit jaar opnieuw dertig kasseistroken, maar er is dit keer sprake van een iets andere volgorde. Een nieuwkomer is de kasseistrook richting Haspres. Daarentegen gaan de stroken in Saint-Martin-sur-Ecaillon à Haussy en die in Saulzoir à Verchain-Maugré op de schop.

Deze wijzigingen doen zich voor na zo’n 120 kilometer koers, dus met nog goed 135 kilometer te rijden. De gehele finale richting de piste in Roubaix is onveranderd. De start in Compiègne, dat doordrenkt is met (oorlogs)geschiedenis, is intussen traditie. Hier worden de renners op gang geschoten voor een helletocht over 256,6 kilometer. De finish ligt traditiegetrouw op de wielerbaan van Roubaix.

De eerste honderd kilometer zijn over louter asfaltwegen, want pas na 96 kilometer doemen de eerste kasseien op. Het gaat om de driesterrenstrook van Troisvilles naar Inchy. Zoals altijd zijn de kasseistroken genummerd van hoog naar laag. Zo is de strook in Troivilles secteur 30 en volgen daarna al rap stroken 29, 28 en 27. De kasseienstrook van Quiévy naar Saint-Python is met zijn vier sterren zeker de moeite waard, en wellicht een eerste cruciale passage in deze koers.

Vervolgens is het uitkijken naar het Bos van Wallers, in het Frans Trouée d’Arenberg genoemd. Deze 2,3 kilometer lange strook is een iconische passage in Parijs-Roubaix, heeft de grootste moeilijkheid meegekregen (vijf sterren) en opent de finale op ruim 95 kilometer van de finish. Daarna wachten nog eens negentien kasseistroken, waarvan twee met vijf sterren. Dat zijn op 50 kilometer van de finish Mons-en-Pévèle en in volle finale Carrefour de l’Arbre, zo’n 17 kilometer voor de wielerbaan. Dit zijn de zwaarste stroken, maar meer dan eens zal het vooral de opeenvolging zijn van stroken die in de benen gaat zitten bij de renners.

Vaak zien we dat de koers na het Bos van Wallers niet meer stilvalt en de echte kasseienvreters naar voren komen op de daaropvolgende kritieke stroken. Adrie van der Poel, die in zijn carrière zelf vijf keer top-10 reed in Roubaix en in 1986 als derde man mee op het podium stond, deed vorig jaar in de RIDE-seizoensgids zijn zegje over de Hel van het Noorden. “Het Bos van Wallers is an sich niet heel moeilijk. Hij is lastig, omdat ze er zo hard overheen rijden. Wat je daar kwijt bent, ben je kwijt”, vertelde hij.

“Zelden komt er iemand terug die daar achteropraakt. Mons-en-Pévèle vond ik altijd moeilijk. Die loopt op een gegeven moment heel gemeen vals plat op. Dat weegt door, omdat er daarna nog maar 45 kilometers volgen. Carrefour de l’Arbre vind ik ook wel meevallen, zeker na de bochtjes als je op dat lange stuk naar het café rijdt. Die strook is vooral zo zwaar omdat-ie zo diep in de finale ligt.”

De renners dokkeren in het Bos van Wallers over de keien – foto: Cor Vos

Na Carrefour de l’Arbre is het zwaarste achter de rug en is de verlossing nabij, al volgen nog wel de stroken van Gruson, Hem en Roubaix, naar de prestigieuze finish op de wielerbaan van de Vélodrome de Roubaix. Daar draaien de renners op ruim 500 meter van de finish op, wat betekent dat ze dan nog anderhalve ronde rijden op de Vélodrome. De historische bel zal klinken voor de laatste ronde, waarna mogelijk nog gesprint gaat worden om de overwinning.

Zondag 9 april, Compiègne – Roubaix (256,6 km)
Start: 11.25 uur
Finish: tussen 17.05 en 17.40 uur

Alle kasseistroken van Parijs-Roubaix 2023

30. Troisvilles à Inchy (nog 160,3 km) 2.200m – ***
29. Viesly à Quiévy (nog 153,8 km) 1.800m – ***
28. Quiévy à Saint-Python (nog 151,2 km) 3.700m – ****
27. Saint-Python (nog 146,5 km) 1.500m – **
26. Saint-Martin-sur-Écaillon à Vertain (nog 139,4 km) 2.300m – ***
25. Verchain-Maugré À Quérénaing (nog 129,4 km) 1.600m – ***
24. Quérénaing à Maing (nog 126,7 km) 2.500m – ***
23. Maing à Monchaux-sur-Écaillon (nog 123,6 km) 1.600m – ***
22. Haspres à Thiant (nog 117 km) 1.700m – **

21. Haveluy à Wallers (nog 103,5 km) 2.500m – ****
20. Trouée d’Arenberg (nog 95,3 km) 2.300m – *****
19. Wallers à Hélesmes (nog 89,2 km) 1.600m – ***
18. Hornaing à Wandignies (nog 82,5 km) 3.700m – ****
17. Warlaing à Brillon (nog 75 km) 2.400m – ***
16. Tilloy à Sars-et-Rosières (nog 71,5 km) 2.400m – ****
15. Beuvry à Orchies (nog 65,2 km) 1.400m – ***
14. Orchies (nog 60,1 km) 1.700m – ***
13. Auchy à Bersée (nog 54 km) 2.700m – ****
12. Mons-en-Pévèle (nog 48,6 km) 3.000m – *****

11. Mérignies à Avelin (nog 42,6 km) 700m – **
10. Pont-Thibault à Ennevelin (nog 39,2 km) 1.400m – ***
9. Templeuve (L’Épinette) (nog 33,8 km) 200m – *
8. Templeuve (Moulin-de-Vertain) (nog 33,3 km) 500m – **
7. Cysoing à Bourghelles (nog 26,8 km) 1.300m – ***
6. Bourghelles à Wannehain (nog 24,3 km) 1.100m – ***
5. Camphin-en-Pévèle (nog 19,9 km) 1.800m – ****
4. Carrefour de l’Arbre (nog 17,1 km) 2.100m – *****
3. Gruson (nog 14,8 km) 1.100m – **
2. Willems à Hem (nog 8,2 km) 1.400m – ***
1. Roubaix (Espace Charles Crupelandt) (nog 1,4 km) 300m – *


Favorieten

In de Ronde van Vlaanderen waren er nog drie topfavorieten, in Parijs-Roubaix zijn dat er twee. De kasseiencampagne van Tadej Pogačar zit er – na zijn indrukwekkende zege in de Ronde van Vlaanderen – op. De Sloveen richt zich nu op de aankomende heuvelklassiekers en dus is het vooral uitkijken naar Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Deze twee kleppers zijn het gewoon om als topfavoriet te beginnen aan een wielerwedstrijd, en dat zal komende zondag in Parijs-Roubaix niet anders zijn.

En toch doen we er goed aan om ons niet blind te staren op Van der Poel en Van Aert, want in een koers als Parijs-Roubaix kan het echt alle kanten op. In de Ronde van Vlaanderen wint vaak de sterkste man in koers, maar in de Noord-Franse klassieker komt het misschien nog wel meer aan op de kracht van het collectief. We hoeven niet eens zo ver terug te gaan in de tijd, om te beseffen dat outsiders vaak een goede kans maken op de overwinning. Wie in Parijs-Roubaix anticipeert, kan bijzonder ver komen. Vraag dat maar aan een Stuart O’Grady of Johan Vansummeren.

En toch zijn de meeste ogen gericht op Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Het zal zondag ongetwijfeld weer afhangen van details en het is een duivels dilemma om een topfavoriet aan te wijzen. Er zijn genoeg redenen om Wout van Aert naar voren te schuiven als de grootste favoriet. Waarom? Omdat deze koers op het lijf geschreven is van de Belgische kopman van Jumbo-Visma, misschien nog wel meer dan Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen. In Parijs-Roubaix draait het minder om explosiviteit, en komt een combinatie van kracht, stuurmanskunst, taaiheid en vermogen van pas. Het zijn kwaliteiten die we zeker aan Van Aert kunnen toeschrijven.

Wout van Aert – foto: Cor Vos

Daar komt nog eens bij dat Van Aert echt heeft gepiekt naar de week van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De 28-jarige coureur heeft al een knap voorjaarsparcours achter de rug, met winst in de E3 Saxo Classic en podiumplaatsen in Gent-Wevelgem en Milaan-San Remo, en kan zondag de kers op de taart zetten. Van Aert kan met zijn kwaliteiten op meerdere scenario’s gokken, aangezien hij het op verschillende manieren kan afmaken. De Belg kan wegrijden op een cruciale kasseienstrook en solo aankomen, maar sprinten om de zege is eveneens een optie. Of profiteren van zijn ijzersterke Jumbo-Visma-ploeg. Een kanttekening: hij voelde zich tijdens de verkenning niet opperbest.

Het is geen geheim dat Jumbo-Visma de te kloppen ploeg is in Parijs-Roubaix. Welke formatie kan, naast Van Aert, ook nog toppers als Dylan van Baarle en Christophe Laporte uitspelen? Met Dylan van Baarle hebben we het nota bene over de winnaar van vorig jaar. De Nederlander won dit seizoen al Omloop Het Nieuwsblad en kent het winnende recept om in Roubaix te winnen. Als Van Baarle van ver aanvalt en zijn motor aanzwengelt, wie kan hem dan nog terughalen? De vraag is wel of hij al helemaal is hersteld van zijn valpartij in de E3 Saxo Classic, waardoor hij moest passen voor de Ronde van Vlaanderen.

Christophe Laporte was dit voorjaar al de beste in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen en de Fransman droomt van winst in Parijs-Roubaix. En dan zijn we er nog niet, want wat doen we met de winstkansen van Nathan Van Hooydonck? De oersterke Belg is de laatste weken eveneens uitstekend op dreef en maakte al indruk als bliksemafleider/schaduwkopman/meesterknecht in onder meer de E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Van Hooydonck kan misschien wel profiteren van de sterkte van Jumbo-Visma en op zijn Johan Vansummerens – vanuit een vroege vlucht – naar de zege brommeren.

Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

De concurrentie is gewaarschuwd. Het zal niet alleen moeten afrekenen met Wout van Aert, maar ook een antwoord moeten verzinnen op de (mogelijke) overmacht van Jumbo-Visma. Al is er één renner wellicht in staat om alle tactische plannetjes aan flarden te fietsen, door zelf al vroeg de koers in handen te nemen. Zijn naam? Mathieu van der Poel. De kopman van Alpecin-Deceuninck heeft – met Jasper Philipsen, Gianni Vermeersch en Kaden Groves – enkele goede renners in steun, maar het verbleekt toch bij de sterkte van Jumbo-Visma. Van der Poel heeft kortom baat bij een ‘eerlijk gevecht’, man tegen man.

De Nederlander zal het sterke Jumbo-Visma blok zo snel mogelijk willen ontregelen, zodat hij niet al te snel in de verdediging wordt gedrukt. Een helse taak, maar Van der Poel heeft al voor hetere vuren gestaan. Bij zijn twee eerdere deelnames eindigde hij bij de eerste tien. In 2021 spurtte hij na een heroïsche en loodzware editie zelfs voor de overwinning, maar moest hij genoegen nemen met de derde plaats. Een jaar later liepen de benen leeg in de finale en kwam hij niet verder dan een negende stek. Van der Poel lijkt nu echter in nog betere vorm te verkeren, en heeft met Milaan-San Remo al zijn monumentale zege binnen.

Van der Poel heeft in zijn voorbereiding nog meer rekening gehouden met Parijs-Roubaix. “Ik heb in het verleden al gemerkt dat ik in Parijs-Roubaix meestal net iets minder was dan in de Ronde van Vlaanderen. Dat wilde ik dit jaar vermijden. Ik heb het gevoel dat ik nu meer ‘koersklaar’ ben”, liet hij in aanloop naar de Ronde nog weten. In Vlaanderens Mooiste moest Van der Poel na een titanenduel zijn meerdere erkennen in Tadej Pogacar, maar was hij wel zeer tevreden over zijn koers. “De enige conclusie die ik kan trekken, is dat de vorm goed is. Parijs-Roubaix is een totaal andere koers, maar ik zal wel alles op alles zetten.”

Matej Mohorič – foto: Cor Vos

De meeste aandacht gaat uit naar Wout van Aert (en Jumbo-Visma als geheel) en Mathieu van der Poel, maar er zijn zeker nog meer kapers op de kust. We verwachten bijvoorbeeld veel van Matej Mohorič. De Sloveen was vorig jaar al een van de sterkste renners in de Hel van het Noorden en kwam toen als vijfde over de meet. Het zou ons niet verbazen mocht de kopman van Bahrain Victorious er dit jaar met de zege vandoor gaan.

Mohorič is in vorm en heeft de kwaliteiten om te zegevieren in Roubaix. Hij is taai, beschikt over een grote motor, is een meester in het anticiperen én in staat om een solo uit de benen te schudden. Het is voor Mohorič wel te hopen dat hij tegen zondag helemaal is hersteld van zijn zware val in de Ronde van Vlaanderen, maar de coureur kwam al vrij snel met geruststellend nieuws.

Twee renners die misschien ook wel dromen van een geslaagde solo zijn Mads Pedersen en Jasper Stuyven, de twee kopmannen namens Trek-Segafredo. De bonkige Pedersen lijkt gemaakt voor een koers als Parijs-Roubaix. Met zijn ferme dijen en machtige tred moet hij normaal gesproken toch over de kasseien kunnen vliegen, maar er is een belangrijke kanttekening. Zijn eerdere uitslagen in Roubaix zijn niet om over naar huis te schrijven.

Mads Pedersen – foto: Cor Vos

DNF, DNF, 51ste, 71ste en 95ste: dat is voorlopig de zeer magere oogst van Pedersen in de Franse klassieker. Kan hij dit jaar wel aan de verwachtingen voldoen en schitteren op de keien? Op basis van zijn optreden in de voorbije Ronde van Vlaanderen, Pedersen eindigde na een zeer sterke en aanvallende koers als derde, moet er toch zeker wat mogelijk zijn. De Deense krachtpatser heeft na een zware koers bovendien nog een formidabel wapen in huis: zijn sprint.

Zijn ploeggenoot Stuyven wist al wel enkele sterke prestaties neer te zetten in de Helleklassieker. Vierde in 2017, vijfde in 2018 en zevende in 2022: dan mag je dromen van meer. De Belg zal dan wel moeten anticiperen vooraleer de grote kanonnen (lees: Van Aert en Van der Poel) in actie schieten. Maar gelukkig voor Stuyven is Parijs-Roubaix bij uitstek een koers waarbij anticiperen (vaak) de sleutel is tot succes.

Stefan Küng – foto: Cor Vos

Iemand die wellicht ook moet anticiperen om écht kans te maken op de overwinning is Stefan Küng. Alhoewel, we moeten natuurlijk niet vergeten dat de Zwitser vorig jaar op eigen kracht naar het podium wist te fietsen, en op Carrefour de l’Arbre als enige Wout van Aert kon volgen. Dat wil toch wat zeggen. Voor een renner als Küng is het niet evident om een (top)klassieker te winnen, de renner van Groupama-FDJ beschikt niet over de explosiviteit van een Van der Poel of Van Aert, maar kan als gepatenteerd tijdrijder natuurlijk wel ontzettend hard fietsen. In een ‘dieselkoers’ als Parijs-Roubaix is er dan ook veel mogelijk.

Over tijdrijders gesproken: ook Filippo Ganna heeft zijn zinnen gezet op een knalprestatie in Parijs-Roubaix. De Italiaan van INEOS Grenadiers stond vorig jaar al met ambitie aan de start, maar onervarenheid en materiaalpech kostten hem toen de kop. Dit jaar staat Ganna nog beter voorbereid aan het vertrek in Compiègne. In de weken voorafgaand aan Parijs-Roubaix liet de hardrijder zien dat hij ook in het klassieke werk zijn mannetje kan staan. In Milaan-San Remo werd hij al tweede, doet hij in Roubaix nog één plaatsje beter? Ganna is nu niet meteen de grootste favoriet, maar wel iemand die een (lange) solo kan afronden.

Filippo Ganna – foto: Cor Vos

In het verleden begonnen we een voorbeschouwing vaak met de mannen van Patrick Lefevere. Soudal Quick-Step maakte jarenlang de dienst uit in de voorjaarsklassiekers, maar die tijden zijn nu écht voorbij. De Belgische ploeg is ingehaald door de realiteit, en met name door Jumbo-Visma. Het wil alleen niet zeggen dat renners als Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Davide Ballerini en Florian Sénéchal bij voorbaat kansloos zijn voor de overwinning, maar het zijn tegenwoordig niet meer dan schaduwfavorieten. We houden wel rekening met uitschieters van Lampaert en met name Asgreen. De Deen wist zich in de Ronde van Vlaanderen (7e) nog te onderscheiden.

En verder zijn er de nodige coureurs, die op een goede dag kunnen verrassen. TotalEnergies rekent met name op Anthony Turgis, al zijn we ook benieuwd wat oud-winnaar Peter Sagan nog kan in zijn laatste Parijs-Roubaix. Voor de kopman van Israel-Premier Tech, Sep Vanmarcke, beginnen de jaren nu echt te tellen. De 34-jarige kasseienvreter was in het verleden al dicht bij de zege in zijn droomkoers, maar het is dit jaar misschien wel van moeten, in de wetenschap dat er niet veel kansen meer zullen volgen. Winnen in Roubaix lijkt anno 2023 te hoog gegrepen, maar een mens mag (blijven) dromen.

Sep Vanmarcke – foto: Cor Vos

Lotto Dstny hoopt dan weer op een uitschieter van Florian Vermeersch, de verrassende nummer twee in de editie van 2021, of de jonge Arnaud De Lie. Duits kampioen Nils Politt, tweede in 2019, is de kopman van BORA-hansgrohe. AG2R Citroën heeft met Oliver Naesen en Greg Van Avermaet (winnaar in 2017) twee sportieve ijzers in het vuur, terwijl Uno-X met Alexander Kristoff aan de start zal verschijnen. Een andere oudgediende, Zdeněk Štybar, is dan weer de meest opvallende naam binnen de selectie van Jayco AlUla. De inmiddels 37-jarige Tsjech stond al twee keer op het podium: in 2015 en 2017 werd hij tweede.

We noteren tot slot de namen van Fred Wright (Bahrain Victorious), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty, dat het moet stellen zonder Biniam Girmay en Taco van der Hoorn), Iván García Cortina en Oier Lazkano (Movistar), Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic), Matteo Trentin en Mikkel Bjerg (UAE Emirates), Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers), Rasmus Tiller (Uno-X), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Tom Devriendt (Q36.5 Pro Cycling) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Wout van Aert, Mads Pedersen
** Christophe Laporte, Matej Mohorič, Stefan Küng
* Filippo Ganna, Dylan van Baarle, Kasper Asgreen, Jasper Stuyven

Website organisatie


Weer en TV

Twee jaar geleden was Parijs-Roubaix nog omgetoverd tot een heuse modderpoel, maar zondag staat een nieuwe droge editie op het programma. Het blijft de hele dag (zo goed als) droog, de gemiddelde temperatuur schommelt rond de 14 graden Celsius en de zon krijgt af en toe de kans om door te breken. Er staat een matige wind vanuit het oosten, zo meldt Weeronline.

Parijs-Roubaix is zondag live te volgen in België en Nederland. Sporza, op Eén, zal de koers al uitzenden vanaf 13.30 uur. Eurosport 1 begint hun uitzending al van bij de start om 11.25 uur. Daarnaast kun je ook online via Eurosport.nl/Discovery+/GCN+ kijken. Ook de NOS zendt Parijs-Roubaix live uit. Vanaf 13.10 uur zijn er beelden via de online kanalen en ook in de middaguitzending op NPO1 worden vanaf dan beelden getoond.

Voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


Dit artikel delen:

102 Reacties

mackie 3 april 2023 om 13:38

Denk dat TJV tot het bos alles gaat contoleren en pas daarna gaat koersen, om een overtal situatie te gaan creëren.
Snap bijvoorbeeld ook niet dat ze gisteren (RVV) niet mee het gat dicht reden naar de 1e groep. Nu ging het zo hard vanaf de 2x kwaremont dat WvA zich zelf heeft opgeblazen.

Ik zie Wout meer baat hebben bij een rustigere en overzichtelijke koers. In het improviseren en lang knallen ( en herstellen in koers) is MvdP gewoon beter.

6
Joop Zoetemelk 4 april 2023 om 12:03

Veel te begrijpen is er niet, links of rechtsom had Pogacar gewonnen.
De koers was heel eerlijk, ook kon MvdP het gat niet dichten.

Parijs Roubaix is totaal anders hier gaan we meer de zware renners, knechten zien die het hele jaar beulswerk verrichten.

Zelfs een MvdP of WvA zullen het zwaar krijgen tegen de stoempers in het peloton, de koers is minder “eerlijk” als in de RvVlaanderen.
Het weer zal mee kunnen zitten en gladde stenen zijn in het voordeel van de mountainbikers, veldrijders.

Op inhoud zie ik een WvA, MvdP hier winnen met veel modder, gladde stenen en volle bak koers.
Eigenlijk meer WvA dan MvdP die veel minder is in een Roubaix als in een Milaan San Remo of RvVlaanderen.
WvA is het andersom die heeft een paar kilo extra.

Wordt het een lente dag met een lekker zonnetje en weinig harde koers dan zie ik het halve peloton meedoen om de kassei.
Het is de klassieker waar de meeste kanshebbers zijn.
Het verschil tussen een WvA en een Knecht is veel minder groot.
Ik denk dat de hele Jumbo selectie een kans zal maken.

-3
mackie 5 april 2023 om 09:27

Ik zeg ook niet dat WvA gewonnen had, maar zoals je zelf zegt heeft WvA veel meer baat bij een koers met een vast maar stevig tempo dan het intervallen ( wat er nu dus gebeurde in RVV) Daarom zeg ik ook dat ik verwacht dat TJV het lang gesloten gaan houden met een kopgroep binnen afstand dat ze daarna zonder te snokken de koers hard kunnen maken over een langere tijd.

2
Kopinkas 5 april 2023 om 10:29

Terecht punt over die achtervolging op de eerste groep. Toch denk ik dat het er enkel in had geresulteerd dat WVA heel even met MVDP zou zijn meegegaan en dan toch gekraakt, om tenslotte samen met Pedersen over de Pater te geraken. In dat scenario hadden ze het misschien samen tot Oudenaarde uitgezongen, waarbij de kans groot is dat WVA het toch moest afleggen tegen Pedersen in de spurt voro plek 3.
Heel misschien had je een scenario kunnen krijgen met Pogacar, MVDP en WVA alle drie solo en vechtend voor hun plekje, en WVA die het spurt groepje met Pedersen nog net kan afhouden. De ‘Grote Drie’ elk voor zich vechtend voor hun plek op het podium, het was zeker een episch beeld geweest, dat de grootsheid van Pogacar nog meer in de verf had gezet.

-1
Dave Dubbeldammer 7 april 2023 om 14:34

Wedden dat Alpecin er collectief sterker zal voorstaan dan de bijtjes?

2
Wim Kruithof 3 april 2023 om 21:57

Noord-Frankrijk, driehonderdvierenzestig dagen per jaar een vergeten stuk aarde, grauw. Kaal. Het aantal oorlogen dat hier als een verwoestende storm zijn sporen heeft achtergelaten is op één hand niet meer te tellen, zo getuigen gedenkstenen, talloze graven en musea. Driehonderdvierenzestig dagen per jaar regeert hier de stilte. De vele mijnwerkersdorpjes doen armoedig en spookachtig aan. Op bankjes mijmeren stokoude mannen over ver vervlogen tijden, terwijl ze gitzwart speeksel op de grond spuwen. De spitse kerktorens vormen het enige noemenswaardige hoogteverschil. Diezelfde kerken zijn haast een vreemd aangezicht in een streek waar de duvel lijkt te heersen. Het suizen van de wind door de eindeloze appelvelden is het enige dat de stilte doorbreekt.

Behalve die ene dag, de zondag na de Ronde van Vlaanderen. Die driehonderd vijfenzestigste dag, de dag dat duizenden joelende mensen, bewapend met vlaggen en bier, naar de schots en scheefliggende kasseien trekken. De dag dat honderden kletterende fietsen, laag van bar-druk, gevolgd worden door tientallen toeterende auto’s en motoren. De dag dat de oorlogswoede even lijkt te zijn teruggekeerd en de meest tot verbeelding sprekende wielerkoers zich een weg naar het noorden baant. De dag van Paris – Roubaix.

(bron: Wielerflits)

Ik hoop op van Aert maar vrees dat het ook dit jaar niet voor hem gaat zijn.

6
Kopinkas 5 april 2023 om 10:33

Sfeervol. Ik vermoed wel dat de ‘eindeloze appelvelden’ eindeloze aardappelvelden moeten zijn…
Roept het sfeertje van ‘Les Glaneurs et la Glaneuse’ op, van Agnes Varda…

1
Romāns Vainšteins 6 april 2023 om 10:58

Wind staat alvast goed voor een open editie, gedraaid van west naar oost ondertussen met een zuidelijk tintje maar niet hard genoeg om het vol op de kant te trekken.

Het zal er met name Alpecin aan gelegen zijn om niet weer zo’n beukgroep voorop te krijgen waarvan de laatste overlever hier lastiger terug te halen valt dan met die heuvels in de ronde. Dan moet je een echt kansloze groep laten rijden, alles dichthouden of zelf meteen vanaf strook 1 gaan schiften. Denk dat MvdP vanuit zichzelf denkt en richting Jumbo geen onderscheid maakt tussen van Baarle, Laporte en WvA als tegenstander, wanneer 1 van hen gaat reageert die.

Overigens is mijn dark horse Politt, zoals ik hem in de ronde bezig zag denk ik dat hij een supervorm te pakken heeft en hij is een man die ze nog net per ongeluk kunnen laten wegrijden. Heb niet vaak wat te zeiken op sterren maar snap ditmaal echt niet dat hij niet eens genoemd wordt. Wie gaat er serieus heel verbaasd zijn bij een scenario waarin the Overbite hier solo aankomt?

6
Craig Vanderswag 6 april 2023 om 11:31

The Overbite :)

1
Kopinkas 6 april 2023 om 14:38

Terechte inschatting, ook al heeft Politt na zijn 2de plaats in 2019 geen potten meer gebroken in Roubaix. Als er dan toch sterren moeten herverdeeld worden, geef dan minstens die van Stuyven aan Politt.
Enorm hoge gunfactor ook. En iemand die blijft doorbijten (sic), zoals tijdens die straffe solo in de Tour van 2021 toen hij stukje bij beetje verder wegsloop van de tegenstand.

0
Landeirovic 5 april 2023 om 11:55

Wat denken we van Bjerg als darkhorse? Heeft dit voorjaar enorme stappen gezet.

5e in Denain na berenwerk
6e in Gent Wevelgem
15e in RVV na ook enorm hard werk.

Dit is een monument voor renners met inhoud en een Motor. Hij zou er wel eens lang bij kunnen zitten.

5
Kopinkas 5 april 2023 om 12:28

Bjerg, de beer met de tong uit de bek. In ieder geval het soort mimiekwerk waarmee je het Franse publiek kan overtuigen. Louis de Funès -> Thomas Voeckler -> Julian Alaphilippe, die strekking.

1
Mystieke_Monnik 7 april 2023 om 11:28

Vergeet Christophe Moreau niet in dit tong-rijtje!

1
Kopinkas 7 april 2023 om 11:34

@Mystieke
Mais oui!

0
Dave Dubbeldammer 7 april 2023 om 14:36

+ Virenque

1
Theo H 3 april 2023 om 13:50

Er zal toch ook wel een foto van Duclos uit 1992 of 1993 beschikbaar zijn. Die jaartallen worden bij de foto genoemd, maar de foto zelf is uit de editie van 1994.

3
Kopinkas 5 april 2023 om 10:31

Scherp gezien!

0
BoassonHaargrens 3 april 2023 om 17:53

Roubaix, altijd een koers met verassingen. Ben benieuwd wie dit jaar de show steelt bij de renners die je niet verwacht.

3
KissMyAce2.0 6 april 2023 om 23:22

Verrassingen

0
wheelie23 3 april 2023 om 18:15

Ganna op z’n Cancellara’s

3
Volle gas 3 april 2023 om 18:42

Denk ik ook!
Vorig jaar had die veel pech, maar weinigen reden sneller over de kasseien als hij, leek mij.

0
Geert88 3 april 2023 om 20:30

Lampaert. Maakt het klassieke voorjaar van Lefevere in 1x goed.

3
Kartouche 3 april 2023 om 21:37

Moet die wel op zijn qui-vive zijn met toeschouwers in de finale. Na al die valpartijen in de Ronde, graag nu wel op de fiets blijven.

3
EricV 3 april 2023 om 20:10

Heeft wva hier al een keer voor de winst kunnen rijden net zoals vdp?

2
Kartouche 3 april 2023 om 21:32

Nee, vorig jaar zat hij het er dichtst bij. Hij won de sprint van de achtervolgers, nadat Van Baarle als overwinnaar was binnengekomen.

4
EricV 4 april 2023 om 08:47

Waarom 5 sterren dan?

4
Kartouche 4 april 2023 om 18:26

Intrinsiek moet dit WvA beter liggen met het vele stumpwerk. Maar die vraag kan alleen Wielerflits beantwoorden. Met MvdP in zo’n bloedvorm en wat extra kilo’s speciaal voor PR erbij gekweekt, zou ik hem minstens evenveel sterren geven. Veel zal afhangen van pech/geluk en het ploegenspel van JV hier wel tot bloei komt. Maar dan kan evengoed zijn dat Van Baarle of ander iemand van JV de man van de dag is en met de overwinning vandoor gaat.

3
meqadon 5 april 2023 om 13:19

Heeft vorig jaar toch indrukwekkende dingen laten zien ondanks corona 2 weken ervoor. Zn eerste comeback na pech op de wallers strook had ik nog nooit gezien in parijs roubaix. Het potentieel is er om hier te scoren.
Alleen heeft van aert altijd pech in parijs roubaix. 4* gereden 4* pech op een cruciaal moment. Kan dit nog toeval zijn vraag ik me dan af?
En zn vorm is momenteel ook niet top. Vorig jaar, rond deze periode, leek hij net iets sterker dan dit jaar.

1
Mooie Sjors 5 april 2023 om 13:52

Ik vind dat moeilijk in te schatten dat Van Aert vorig voorjaar beter was, toch in de klassiekers. Toen hij in E3 wegreed met Laporte van de rest, was daar geen Pogi of VDP. Dit jaar doet hij eigenlijk hetzelfde in Gent-Wevelgem, alleen op de Kemmel i.p.v. de Pater. In MSR zat hij vorig jaar op zijn limiet om Pogi te volgen op de Poggio, dit jaar idem. Alleen klapt VDP er nog over.

Waar ik wel een verschil zie, is Parijs-Nice vorig jaar vs. Tirreno dit jaar. Al was dat ook wel zijn eerste koers dit jaar, en wilde hij zeker niet te diep gaan.

Eigenlijk werd zelfs gezegd dat Van Aert in het voorjaar van 2021 ook wat minder was, maar zelfs daar begin ik aan te twijfelen. Werd toen ook gelost op de explosieve hellingen in Strade, E3 en Harelbeke, maar won bv. ook Gent-Wevelgem en Amstel.

Denk dat Roubaix veel gaat duidelijk maken. Als hij hier wat minder is, zal de conditie inderdaad iets minder blijken. Maar het is eigenlijk een andere inspanning dan de RVV

1
Mooie Sjors 5 april 2023 om 14:00

Ik vind dat moeilijk in te schatten dat Van Aert vorig voorjaar beter was, toch in de klassiekers. Toen hij in E3 wegreed met Laporte van de rest of in de Omloop op de Bosberg, was daar geen Pogi of VDP. Dit jaar doet hij eigenlijk hetzelfde in Gent-Wevelgem, alleen op de Kemmel i.p.v. de Pater. In MSR zat hij vorig jaar op zijn limiet om Pogi te volgen op de Poggio, dit jaar idem. Alleen klapt VDP er nog overheen.

Waar ik wel een verschil zie, is Parijs-Nice vorig jaar vs. Tirreno dit jaar. Al was dat dit jaar ook wel zijn eerste koers, en wilde hij zeker niet te diep gaan.

Er wordt ook gezegd dat Van Aert in het voorjaar van 2021 eigenlijk wat minder was, maar zelfs daar begin ik aan te twijfelen. Werd toen ook gelost op explosiviteit in Strade en Vlaanderen, maar won bv. wel Gent-Wevelgem en Amstel.

Denk dat Roubaix veel gaat duidelijk maken. Als hij hier wat minder is, zal de conditie inderdaad iets minder zijn. Maar het is toch een andere inspanning dan de RVV, die hem nog iets beter moet liggen.

Als hij zondag wint, maken we overigens gewag van een geweldig voorjaar met als slechtste resultaat in de klassiekers een 4de plek in Vlaanderen.

Het zou mij trouwens interessant lijken voor Van Aert om het eens anders proberen aan te pakken in het voorjaar. Gelijkaardige voorbereiding doen als op de Tour, d.w.z. geen crosswinter maar wel een brede basis die toelaat de topconditie langer te rekken. En dan een paar kilootjes lichter staan, zoals in de zomer. Wie weet komt het hem van pas in zowel de RVV als LBL. Zelfs voor Roubaix lijkt het mij niet echt een nadeel.

Nu met het crossen wordt toch vaak aangegeven vanuit zijn kamp dat dit ervoor zorgt dat hij spiermassa en daardoor ook extra gewicht pakt. De Van Aert van zomer 2020 stond erg licht maar leek ook in de eendagswedstrijden toen op zijn allersterkste.

3
Kopinkas 6 april 2023 om 14:32

@Mooie Sjors
Interessante analyse. Ik zou het graag zo zien gebeuren.

0
Luc La 6 april 2023 om 17:43

Gana voor mij ook 4*

De lie nu eens geen*, de hype wat geluwd, terecht. Nog jong

2
Tollpatscher 8 april 2023 om 08:49

VOORBESCHOUWING: PARIJS-ROUBAIX 2023 – “NIEUW DUEL TUSSEN VAN DER POEL EN VAN AERT?”

Alsof deze Paris Roubaix alleen draait om deze twee zwaargewichten…

2
Frans Casagrande 3 april 2023 om 12:16

Jammer van het weer, hoopte persoonlijk wel weer op een modderpoel editie, wat was die mooi 2 jaar terug..

1
the_tank 4 april 2023 om 09:42

Dan wint Van der Modderpoel

2
Westland95 3 april 2023 om 12:35

Wout gaat winnen en er voor zorgen dat de grote 3 allemaal een monument hebben gepakt dit jaar.

1
AnderJ 3 april 2023 om 13:21

Mijn strategie voor minnetjes is die niet te geven als ik alleen een andere mening heb, maar die te bewaren voor situaties waar ik de bijdrage om een of andere reden niet vind kunnen. Ik begrijp dan ook niet zo goed waarom deze comment minnetjes krijgt: geef gewoon een reactie over hoe jij Parijs Roubaix ziet verlopen…

EDIT: Pas één minnetje voor mij reactie? Dat valt me tegen.

0
VerstandOpNul 3 april 2023 om 15:22

Misschien moeten ze eens stoppen met die duimpjes omlaag.. Op WF willen ze graag dat de reacties die het meest resoneren bovenaan komen, volgens mij zouden ze dat prima kunnen bereiken met alleen de duimpjes omhoog als mogelijkheid..

5
Gebruikersnaam 3 april 2023 om 22:58

@VerstandOpNul

Nah, gewoon de namen van de stemmers zichtbaar maken als je over 't duimpje zweeft.

-1
lo squalo dello Stretto 3 april 2023 om 13:06

Sep Vanmarcke voor de mooiste dag in zijn leven

1
Mooie Sjors 3 april 2023 om 14:21

Pedersen en Asgreen hebben op papier het profiel voor Roubaix, maar konden daar nog nooit schitteren. Mede vanwege pech natuurlijk, maar sommige renners ligt de RVV wat beter, Roubaix is toch een andere koers. Zou het hen nu wel eens lukken?

Verder denk ik dat Van Aert op zich wel beter tot zijn recht komt in Roubaix dan in de RVV, maar gezien het vormpeil van de laatste weken zou ik VDP minstens op dezelfde hoogte zetten. Een sprint op het velodroom leent zich ook uitermate goed tot lepe moves.

Ook benieuwd of Vanmarcke en Lampaert hier nog eens boven zichzelf kunnen uitstijgen. En kan TJV nu wel het ploegenspel kan spelen, welk vormpeil heeft Van Baarle? Die zou na die knalprestatie in de Omloop als kopman toch wel weer eens boven water mogen komen. Laporte zal ook wel zijn zinnen gezet hebben op de grootste Franse eendagskoers. Verder uitkijken naar Ganna, is die klaar om hier een hoofdrol te spelen?

Zal sowieso wel weer een overlevingsslag worden, met een paar favorieten die door pech hun kansen in rook zien opgaan. De Hel is onverbiddelijk. Volgens de ene de koers van het jaar, volgens de andere de naam topkoers onwaardig. Ik hoor toch bij het eerste kamp.

1
Romāns Vainšteins 3 april 2023 om 23:18

Pedersen hoeft niet al eens bewezen te hebben alvorens te winnen.

Politt trouwens ook een outsider. Dit is zijn ding en in de ronde zagie er prima uit.

Ook kamp topkoers hiero.

1
KJP 4 april 2023 om 07:56

Pedersen leek mij twee jaar geleden misschien wel de sterkste man in koers. Totdat zulke Rowe hem met een debiel manoeuvre zo van de fiets afreed.

1
Marik 3 april 2023 om 19:30

Deze gaat voor Mathieu zijn. De man is in topvorm. Ik gun het Van Aert ook enorm overigens.

1
Dr op en dr over 4 april 2023 om 00:08

Ik schrijf Jonas Rutsch (EF) vast op voor een top tien notering. Is in top vorm en dit is zijn droom koers.

1
Punct 4 april 2023 om 09:35

Florian Vermeersch. Is in topvorm, was al eens tweede en kan veel meer dan hij zelf nog denkt

1
Cochise 4 april 2023 om 21:38

Benieuwd wie dit keer de complete verrassing in de top 5 wordt… Zo’n type Devriendt dat verder nooit een platte prijs rijdt maar een dag helemaal boven zichzelf uitstijgt.

Een leuke groep (semi)-vroege vluchters die samen het bos in duiken (al dan niet een mix van renners uit dé vroege vlucht en anticiperende lieden die hen bijhaalden): Moscon, Reynders, De Lie, Van Keirsbulck, Lazkano, Taco, Milan, Kristoff, Groves, Dillier, Walscheid, Naesen, Bissegger, Hoole, Sagan en Rutsch.

1
Mooie Sjors 5 april 2023 om 09:23

Laatste kunstje van Sagan, wie verwacht het nog? Just niemand?

2
Kopinkas 5 april 2023 om 10:34

@Mooie
Het probleem is dat Sagan zelf helemaal niets meer verwacht, laat staan verhoopt…

0
Rawolf 5 april 2023 om 19:50

Rutsch, Bjerg, Norsgaard… dat slag, met grote motor kan altijd ver komen!

3
garconextraordinaire 6 april 2023 om 20:01

Woutje niet

1
Melkzuur 7 april 2023 om 10:28

Ik geloof sterk in Sheffield. Die krijgt mogelijk de ruimte die de echte favorieten niet zullen krijgen, en hij behoort tot de beste 5 tijdrijders van het peloton.

1
PIETJE BEL 8 april 2023 om 11:32

Een zestal tot misschien tien renners zijn favoriet maar mijn hand in het vuur steken wie het zal zijn durf ik niet. Het is en blijft een loterij en een combinatie van geluk – goede benen en het strategisch rijden van de ploegen volgens onderliggende afspraken

1
bartp25 3 april 2023 om 12:09

Hier gaat het moeten gebeuren voor van Aert en TJV, ze hebben zichzelf ontzettend veel druk opgelegd met het moeten winnen van een monument.

0
Dikke Vrouw 3 april 2023 om 12:16

Jumbo moet just niks :D

2
Mooie Sjors 3 april 2023 om 14:43

Goh ja, ontzettend veel druk… Als ze er geen winnen, blijft de wereld verder draaien hoor. De maandag na Roubaix of LBL zeggen de analisten in hun podcastjes nog eens dat het voorjaar niet helemaal geslaagd is, en dan gaat het vizier weer op de volgende grote koers. Het is niet alsof ze de ploeg gaan ontbinden als er dit voorjaar geen monument wordt gewonnen. Ik vind dat 'moeten' zo idioot.

Als Jumbo-Visma voor het seizoen zegt: 'Nou ja monument of niet, voor ons hoeft het niet…', gaan we dan ineens hun voorjaar wel volledig geslaagd vinden zonder grote klassieker? Hun ambities zijn uitgesproken, en soms lukt het en soms niet. Pogacar heeft vorig jaar ook de Tour niet gewonnen, liggen veel mensen daar nu nog van wakker?

Twee kansen weg en twee te gaan. Op 2 ploegen na zijn er nog wel een paar die op zoek zijn naar een monument, of naar een klassieke zege tout court. :)

7
Wheely 3 april 2023 om 22:40

Er worden op deze site rapportcijfers uitgedeeld Sjors en deze hangen nauw samen met de al dan niet uitgesproken ambities van de ploegen. In het geval van TJV kan ze dat zomaar anderhalve punt kosten.

3
Cees 5 april 2023 om 08:17

Is gewoon topsport, je moet gewoon het hoogste willen en lukt dat dit jaar niet is er volgend jaar weer een kans.
Ik zet mijn sterren op Kung trouwens.

1
VespavanBern 3 april 2023 om 13:29

Hmm, 4 sterren voor van Aert.

Jawel, een sterkere ploeg dan zijn naaste belager van der Poel, maar kon diezelfde renner dit voorjaar geen enkele keer volgen als er op het scherpst van de snede gekoerst werd. Omdat Parijs-Roubaix vaak toch (ik snap de aanname dat juist bij Roubaix het ploegenspel van belang is niet zo goed) een man tegen man gevecht is, waar meer persoonlijke koerstactiek een rol speelt dan foefjes zoals Laporte probeerde uit te halen gister, had ik toch de 4 sterren aan van der Poel gegeven.

0
Oblomov 3 april 2023 om 19:36

Neem aan dat deze voorspelling al klaar lag voor de Ronde van Vlaanderen. Zou die twee namen n.a.v. het verloop daarvan toch stiekem even omgedraaid hebben.

2
Kartouche 3 april 2023 om 21:28

Als het op stumpen aankomt, dan staat VA normaal gesproken een klein stapje hoger dan VdP. Maar VdP staat wel heel scherp, zeker met die paar extra kilo’s.

1
Gebruikersnaam 3 april 2023 om 22:51
Quote:
maar kon diezelfde renner dit voorjaar geen enkele keer volgen

maar kon diezelfde renner dit voorjaar bergop geen enkele keer volgen

Van zodra ze heuvels introduceren in Parijs-Roubaix, worden de Vlaamse heuvels ook relevant.

-1
Dave Dubbeldammer 7 april 2023 om 14:40

Alpecin heeft een beresterke ploeg voor PR

1
biggy 3 april 2023 om 14:13

Volgens mij is de motor van van Aert wel in orde. Maar als MvdP zijn huidige vorm nog een weekje kan doortrekken rijdt hij in zijn beste vorm ooit rond. Des te indrukwekkender is de overwinning van Pogi in Rvv.

vdP had naar mijn idee kunnen winnen tegen Colbrelli maar hij nam de buitenbocht in de velodrome. Hij moest niet alleen om Colbrelli heen maar beiden ook nog om een achterblijver. Als je naar het baanwielrennen kijkt moet je ten koste van alles altijd in laatste bocht aan de binnenkant zitten. De enige manier dat je tegenstander dan nog kan winnen is als deze gewoon een stuk sterker is. Hopelijk deze keer niet dezelfde fout mocht het aankomen op een sprint.

Wout moet hier toch wel in zijn element zijn. Geen klimmetjes dus puur op de power. En volgens mij heeft Jumbo ook wat bandendruk systemen lopen testen in voorbije koersen?

0
Lars Maden 3 april 2023 om 16:06

Kan me niet voorstellen dat ze dit jaar al met dat systeem gaan rijden, maar we gaan het zien.

0
Lazkanon 4 april 2023 om 17:51

Volgens het artikel hier op wielerflits scheelt het 30 watt (90 op kasseienstroken). Werkt dan nog beter dan het snoepgoed van Lance.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone