Dylan van Baarle imponeert met winst in Parijs-Roubaix, Wout van Aert tweede

Dylan van Baarle imponeert met winst in Parijs-Roubaix, Wout van Aert tweede

foto: Cor Vos

zondag 17 april 2022 om 16:52

Dylan van Baarle heeft geschiedenis geschreven door Parijs-Roubaix 2022 te winnen. De 29-jarige Nederlander van INEOS Grenadiers kwam na een uiterst vermakelijke en spannende editie van de Hel van het Noorden solo over de streep op de Vélodrome in Roubaix, door op Camphin-en-Pévèle weg te rijden uit een kopgroep van vier. Wout van Aert sprintte op ruime achterstand naar de tweede plaats, voor Stefan Küng, Tom Devriendt en Matej Mohoric.

Het openingsuur was zoals altijd erg attractief, want veel renners wilden in de vlucht van de dag zitten. Geen enkel groepje wist echt weg te rijden, al kregen ​​Laurent Pichon (Arkéa-Samsic, Owain Doull (EF Education-EasyPost) en Aleksandr Riabushenko (Astana Qazaqstan) toch wat ruimte. Lang bleven zij echter niet vooruit, want na vijftig kilometer loeide het waaieralarm.

Van der Poel en Van Aert missen slag in waaiers
INEOS Grenadiers trok het complete peloton in stukken en was met de volledige ploeg mee van voren, terwijl ook Quick-Step-Alpha Vinyl het initiatief nam. De grootste afwezigen in de voorste waaier? Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Stefan Küng, Kasper Asgreen en Mads Pedersen. Hun achterstand groeide al snel richting de minuut, ondanks achtervolgingswerk van de helpers.

INEOS Grenadiers maakt de koers hard – foto: Cor Vos

Vooraan zaten onder meer Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Filippo Ganna, Dylan van Baarle, Ben Turner, Matej Mohoric, Mike Teunissen, Timo Roosen, Stefan Bissegger, Sebastian Langeveld en ook oud-winnaar Niki Terpstra. Die laatste reed nog even solo vooruit, maar werd weer gegrepen. Halfweg koers bestond de kopgroep uit een vijftigtal renners, met bijna twee minuten voorsprong op de groep met Van der Poel en Van Aert.

Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise) demarreerde nog uit de kopgroep, maar zakte door een lekke band terug. Ganna kende in die fase voor de tweede keer pech, maar de Italiaanse schaduwfavoriet wist echter razendsnel terug te keren. Ondertussen was, in aanloop naar het Bos van Wallers, de achtervolgende groep een stuk dichterbij gekomen. In de voorste groep was de samenwerking namelijk ver te zoeken.

Hergroepering vlak voor Bos van Wallers
Mohoric, Davide Ballerini, Casper Pedersen, Tom Devriendt en Laurent Pichon wisten voor het Bos weg te rijden en achter hen volgde, op 103 kilometer van het einde, een hergroepering waardoor Van der Poel en Van Aert de ‘verloren’ situatie hadden rechtgezet. Met 50 seconden voorsprong op Nils Politt en Connor Swift begon het vijftal aan kop aan het loodzware Bos van Wallers. De favorietengroep volgde op 1.40 minuut aan het begin van het peloton.

Van der Poel en Van Aert waren sterk – foto: Cor Vos

In het Bos van Wallers spatte de koers uit elkaar. Ballerini en Pedersen losten uit de kopgroep en bij de favorieten was Van Aert afwezig. Hij kreeg pech, verloor tijd, moest van fiets wisselen en terugkeren naar de groep der favorieten. Dat had wat werk in de aarde, maar enkele renners van Jumbo-Visma legden de koers lam en zo kon Van Aert terugkeren in het peloton met onder meer Van der Poel en Ganna. Dat was op twee minuten van Mohoric, Devriendt en Pichon.

Elitegroep maakt jacht op kopgroep met Mohoric
Pech voor Küng zorgde voor een andere situatie in het peloton, want zijn ploeg reed op kop in de achtervolging. Het gat met de groep-Mohoric liep op tot 2.30 minuut, maar daar ging snel een deel vanaf. De drie vluchters vielen echter niet stil en dus mochten zij dromen van een rol tot diep in de finale. Op 57 kilometer van het einde gaven Nathan Van Hooydonck en Van Aert er een lap op, waardoor een nieuwe elitegroep ontstond.

Van Aert kreeg Van Baarle, Van der Poel, Küng, Lampaert, Sénéchal, Jasper Stuyven, Taco van der Hoorn, Adrien Petit, Matteo Trentin, Guillaume Van Keirsbulck en Ben Turner mee. Die groep had het tempo goed te pakken, maar toch wist Van Baarle vlak voor de 5-sterren-strook van Mons-en-Pévèle te ontsnappen. Hij anticipeerde en werd na de strook bijgehaald door Van Aert, Van der Poel en Küng, die op Mons-en-Pévèle indruk maakten en de favorietengroep uit elkaar reden.

Toch konden Stuyven, Lampaert, Turner en Petit terugkeren, waardoor we negen achtervolgers (met ook de teruggeslagen Pichon) kregen. Tegenslag was er op 39 kilometer van het einde voor Van Aert, die lek reed en van fiets moest wisselen. Toch wist hij snel terug te keren. Ook vooraan was er een pechgeval, want Mohoric reed lek en daardoor was Tom Devriendt plots de enige leider.

Van Baarle jaagt op Lampaert, Mohoric en Devriendt – foto: Cor Vos

Lampaert, Mohoric en Van Baarle rijden weg
Op 28 kilometer van het einde werd Devriendt gegrepen door Lampaert en Mohoric, die op een stil moment wegreden uit de elitegroep. Van Baarle ging in de tegenaanval en sloot op Cysoing-Bourghelles aan. De vier pakten een voorsprong van 45 seconden op de groep daarachter, waar weinig lijn zat in de achtervolging.

Ruim 20 kilometer voor de meet leek de koers van Van der Poel klaar. Hij reageerde niet op een aanval van Stuyven, Van Aert en Küng en had geen hulp meer om dat gat te dichten. Die drie moesten toen nog wel een gat van een halve minuut dichten op de kopgroep, maar pech en een fietswissel sloegen Stuyven terug.

Van Baarle simpelweg de beste
Op Champhin-en-Pévèle was Van Baarle de beste; hij kwam zeven seconden voor Mohoric en Lampaert van de strook. Küng en Van Aert volgden daar op bijna 40 seconden van Van Baarle.

De Nederlander begon solo aan Carrefour de l’Arbre, de laatste 5-sterren-strook van deze Parijs-Roubaix, maar moest doortrappen om Mohoric en Lampaert achter zich te houden. Dat lukte, want hij wist op indrukwekkende wijze het gat te vergroten tot 20 seconden. Van Aert en Küng volgden na de Gruson-strook op 55 seconden en een heropgeleefde Van der Poel zat daar op 1.20 minuut van Van Baarle.

Van Baarle in de voetsporen van Servais Knaven – foto: Cor Vos

Met een geruststellende voorsprong van een minuut begon Van Baarle aan de strook van Willems-Hem. Lampaert overleefde die strook niet, want hij kwam in aanraking met een toeschouwer en ging hard onderuit. Mohoric kreeg kort daarna aansluiting van Van Aert, Küng en Devriendt, waardoor de strijd om de andere podiumplaatsen compleet open lag.

Van Aert pakt tweede plaats, Küng derde
Voor Van Baarle was de zegetocht toen al bezig. Hij draaide in zijn eentje de wielerbaan van Roubaix op en kon een grote glimlach niet onderdrukken. Na de finish viel hij meteen ploegbaas Dave Brailsford in de armen. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door Van Aert, die met moeite nog voorbij Küng kwam. Devriendt bekroonde een sterke koers met een vierde plaats.

In een achtervolgende groep kwam Mathieu van der Poel niet aan sprinten toe. De moegestreden kopman van Alpecin-Fenix finishte als negende op ruim twee en een halve minuut van Van Baarle.

Dit artikel delen:

119 Reacties

Apemantus 17 april 2022 om 16:54

Zo ontzettend gegund! En gewoon de allersterkste in koers vandaag hoor. Chapeau Dylan.

Er is veel kritiek over het gebrek van een Nederlands smoelwerk bij jumbo Visma. Welnu, teken deze Nederlandse topper Jumbo, voordat anderen ermee gaan lopen.

fietsvriend 17 april 2022 om 17:01

Hij gaat gewoon bijtekenen bij INEOS. Dat ging ie al voor P-R en nu al helemaal.

Wat een mooie overwinning. Wat een mooie koers.

INEOS heeft eindelijk begrepen dat wielrennen een kijksport is. Het heeft een paar jaar geduurd maar ze hebben de kijker bediend vandaag, deze week.

En TJV, het begon goed maar uiteindelijk slechts ereplaatsen toen de echt grote wedstrijden kwamen. Volgend jaar weer een nieuw voorjaar.

klootje kriekeljon 17 april 2022 om 17:02

Doe maar niet. Jumbo is het nieuwe Ineos en v.v.

Apemantus 17 april 2022 om 17:10

@fietsvriend Lijkt mij dat het aan de aanbieding, rol en randvoorwaarden afhangt waar hij gaat tekenen. Wat dat betreft heeft Jumbo-Visma me al vaker verrast met onverwachte en spectaculaire transfers.

@klootje Jij bent teveel in de TDF van 2020 blijven hangen.

Pietspeed 17 april 2022 om 17:31

Eens vwb dat gunnen. Bijna altijd in dienst gereden van en zich weg gecijferd. Enkele keren voor eigen kansen en dat ingelost. Nu de kers op de taart. Mi mag, moet hij gewoon bij Ineos blijven. Ineos en TJV zijn even internationaal als nationaal.
De sterkste in koers was vlg mij Mohoric.

Apemantus 17 april 2022 om 17:44

Weet niet waar naar jij hebt zitten kijken, maar hij rijdt Mohoric gewoon uit het wiel.

tvm 17 april 2022 om 17:53

@apemantus, maar Mohoric reed al wel 50 km op kop voor die tijd.

Apemantus 17 april 2022 om 18:00

Dan heeft Mohoric zichzelf wellicht overschat.

Dylan rijdt weg bij Van Aert en Küng, nadat hij er al twee keer eerder een flinke lik op had gegeven. En is nog terug moeten komen na een lekke band.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dylan was vandaag gewoon de sterkste in koers, punt.

Romāns Vainšteins 17 april 2022 om 18:20

Van Baarle had al een paar versnellingen gedaan voordat hij voorgoed wegreed. Die voelde haarfijn aan dat hij vandaag niet te volgen was. Zeker wel de sterkste.

Mohoric natuurlijk de grote smaakmaker, die koerste va banque, mooi.

Koers 17 april 2022 om 16:56

Ik denk dat veel Nederlanders hun hoop verloren toen vdp niet meekwam, maar dit is toch veel mooier. Solo de piste binnenrijden, prachtig!

Wheely 17 april 2022 om 16:56

Wat een koers, wat een winnaar!

Maenhout 17 april 2022 om 16:57

Verdiende winnaar en meer dan gegund. Absoluut fantastisch en glorieus.

Spirit 17 april 2022 om 16:57

Heerlijke koers, van begin tot eind , fantastisch.
Het is en blijft de meest speciale klassieker

vevie 17 april 2022 om 16:59

Netjes gereden en verdiend gewonnen! Zo een grote zege komt hem toe. Die heb je maar mooi op je palmares!

Dikke Vrouw 17 april 2022 om 16:59

Nou wat geweldig van Dylan ! En nu hop naar jumbo volgend jaar

Pietspeed 17 april 2022 om 17:46

Dylan is een gentleman. Die gaat niet voor een grootgrutter rijden. Gewoon spijkerharde Engelse ponden.

NCK17 17 april 2022 om 16:59

Fantastische koers van Van Baarle! Hij is nu ook de man van het voorjaar. 2de in Vlaanderen en 1ste in Roubaix. De manier waarop is nog wel het meest indrukwekkend. Het grootste tijdsverschil in jaren.

Dikke Vrouw 17 april 2022 om 17:00

En voor de quickies houdt het niet op ze reden nochtans heel goed vandaag

Michelangelo 17 april 2022 om 17:47

Gifbeker moet leeg. Maar uiteindelijk komen ze gewoon tekort. Er was geen enkel kwikkie goed genoeg voor winst. Lampaert wel het juiste moment gekozen om mee te zitten, maar toen stond er ineens die supporter (it wasn’t me!!)…

De rest was gewoon echt niet goed genoeg.

Dikke Vrouw 17 april 2022 om 19:28

Senechal was ook mee maar kwam ten val hun voorjaar was pech pech pech

Baard 17 april 2022 om 17:00

Prachtig!! Na tweede in Vlaanderen nu de Kei!

Wheely 17 april 2022 om 17:02

Beste renner van het klassieke voorjaar dankzij die twee prestaties?

Alfons Haavers 17 april 2022 om 17:05

Nee joh Pogacar, en die moet er nog 2.

Wheely 17 april 2022 om 17:11

Ok als die Luik pakt kan het.

Turtlehead 17 april 2022 om 17:44

Als Woutje Luik pakt, … ;)

Baard 17 april 2022 om 17:46

Wheely, misschien. Hij heeft ook voor anderen moeten werken. In de breedte sterke ploeg, daar heeft hij ook niet het volle kopmanschap gehad.

LyndaLid 17 april 2022 om 18:29

Waarom is Van der Poel tot nu toe niet gewoon de man van het voorjaar…?

3e in Sanremo
1e in Dwars door Vlaanderen
1e in de Ronde
4e in de Gold Race
Top 10 in Roubaix

Weet dat we hem alleen goed vinden als ie wint, maar hallo?

Vangenechten 17 april 2022 om 18:33

@Lyndalid

Of Wout?
1e in de Omloop
Top 10 Sanremo
1e in de E3
1e in tijdrit PN
12e in Gent-Wevelgem
2e in Roubaix
En hij moet Luik nog rijden

klootje kriekeljon 17 april 2022 om 17:02

Deze man werd ook vandaag weer onderschat. Je wist het toen hij de eerste keer in de finale wegreed: hij wint. Wat een knaller van een koers voor van Baarle.

KnightBiker 17 april 2022 om 17:46

Nadat hij de eerste keer wegreed werd hij nog terug gehaald, maar toen wist je het dus al ondanks dat hij pas later opnieuw wegreed naar een opnieuw gedemarreerde Mohoric? Opportunistische stelling toch wel.
Kon wel zien dat hij de eerste keer nog niet op was, maar dat is bij die vals trage renners moeilijk in te schatten…

Pietspeed 17 april 2022 om 17:50

Hij deed z’n vermaarde beproefde nummertje. De koers vooruit zijn, zodat hij er iig in de finale bij zou zijn. Wist alleen niet zelf dat hij zo ongelooflijk goed was. Lijkt zich elke keer opnieuw te ontdekken en te verbazen.

klootje kriekeljon 17 april 2022 om 17:58

In de finale, maar ik snap de verwarring.

KnightBiker 17 april 2022 om 18:29

Het is maar waar je definitief van finale begint. Finales beginnen sinds het tijdperk MVDP en WVA nu eenmaal veel vroeger.
Geen verwarring dus, eerder onduidelijk geformuleerd.

klootje kriekeljon 17 april 2022 om 19:04

Wat jij wilt.

Koers 17 april 2022 om 17:02

Het is klein bier, maar hij wint ook de dubbel:
2e in Vlaanderen
1ste in Roubaix

Benieuwd of Jumbo al een handtekening onder het contract heeft.

Maillot à Pois 17 april 2022 om 17:05

Ik denk dat hij bij Ineos wil blijven en eerlijk gezegd dat hij nergens anders beter kan zitten.

Wheely 17 april 2022 om 17:10

Ja die zit prima bij Ineos.

Pietspeed 17 april 2022 om 17:55

Die krijgt Jumbo niet. Ineos doet hem wellicht een beter aanbod. Ok, met de jonge gasten als Turner, Sheffield, Pidcock en Hayter hebben ze veel klassieker potentie, maar nog niet de rijpheid en ervaring. Bovendien ook erg sterk in het grote rondewerk.

jeanpaul 17 april 2022 om 21:25

Hoop voor hem dat hij nog niet getekend heeft. Door deze overwinning is hij weer flink in waarde gestegen. Ik hoop dat hij bij Ineos blijft. Anders kan hij de superknecht van van Aert worden denk ik. Hij heeft veel meer in petto

Alfons Haavers 17 april 2022 om 17:03

Erg mooie overwinning van Van Baarle, sterkste man in koers en rijp voor een grote zege. Verdiend ook voor Ineos, dat de koers in handen nam.

Verder een knappe verrijzenis gezien van Wout van Aert, wel nogal gretig, veel pech en met een bull's eye op de rug krijgt hij ook wel wat minder bewegingsruimte dan sommige anderen. Benieuwd of hij LBL nog meepikt.

Zuur ook dat Lampaert nog door Opi ten val wordt gebracht, afwachten of de Lampy-fans hem daar niet ter plekke lynchen. Wel representatief voor het voorjaar van QSA.

Matje wat flets vandaag, maar kan natuurlijk terugkijken op een knap voorjaar.

Verder ook nog een geweldige Mohoric gezien, toch 1 van dé mannen van het voorjaar en vermoed dat die ook nog naar Luik trekt.

Michelangelo 17 april 2022 om 17:50

@Alfons,
Voor mij een groot verschil met de TdF. Deze stond er niet om zelf in beeld te komen, maar om de renners van dichtbij aan te moedigen. Echter dit was duidelijk van iets te dichtbij. Waarbij denk ik ook meespeelt dat dit heel laat in de wedstrijd was, en Lampaert bijna achterstevoren op zijn fiets zat van de inspanning…

Hoe dan ook klote voor Yves.

Romāns Vainšteins 17 april 2022 om 18:25

Laatste afdaling van Luik is echt iets voor 007! Pijl overslaan en nog 1 x spettacolo

Cochise 17 april 2022 om 19:49

Je wenst het uiteraard niemand toe maar veel verschil maakte het toch niet meer. Zonder die val werd hij 6e ofzo, Kung en Van Aert zaten er al vlakbij, nu 10e. Conclusie blijft dat hij in “zijn koers” waar hij voor het zoveelste jaar op rij een paar maanden naar heeft toegewerkt (weeral inclusief mini-tv-serie) in een geweldig kansrijke positie komt en dan gelost wordt door Van Baarle en ook alle moeite heeft om Mohoric te volgen.

Uiteraard is iedereen vrij om sympathie en medelijden te hebben met de renner die hij kiest, maar ik heb die gevoelens niet voor types als Lampaert, Vanmarcke of Naesen. Worden al jaren dik betaald omdat ze toevallig Vlamingen zijn die goed zijn (niet eens extreem uitblinken) in 5 koersdagen per jaar. Ik misgun hen dat loon zeker niet, sponsors kiezen zelf waarvoor ze betalen en uiteraard moeten ze er harder voor werken dan pakweg een voetballer met vergelijkbaar loon. Maar als men zegt “Je gunt hen zo hard een zege in Roubaix” dan doe ik daar niet aan mee.

Maillot à Pois 17 april 2022 om 17:03

Prachtige zege! Dik verdiend, voor Van Baarle én voor Ineos als team.

Alucard 17 april 2022 om 17:03

Superzege. Als je zo overtuigend uitloopt op een samenwerkende Van Aert en Kung dan smoor je alle debatten in de kiem. Chapeau.

Franco Ballerini 17 april 2022 om 17:04

Een gelukzalig gevoel. Euforisch zelfs. Helaas gaat de transfer naar JV nu zeker niet door.

Murcia 17 april 2022 om 17:05

Schitterend dat de ploeg die de koers open brak ook de winst pakt. Bravo Dylan!! Hij was vandaag de beste en zal zijn vraagprijs zien stijgen. Daarachter pakt Wout het zilver wat na best wel veel pech vandaag en natuurlijk de Corona een erg goede prestatie is. Grootste pechvogel is Lampaert en Matthieu was vandaag niet goed genoeg. Wil nog opmerken dat het rijden van Wanty ook spectaculair te noemen is, wat rijden die mannen goed net als Mohoric natuurlijk die weer eens een kunststukje afleverde.

klootje kriekeljon 17 april 2022 om 17:06

Inderdaad, maar die hebben stiekem ook een hele leuke ploeg dit jaar.

Beer 17 april 2022 om 17:08

6 man bij de eerste 23; sterk!

Pietspeed 17 april 2022 om 18:01

Dylan de beste, maar Mohoric de sterkste. Man oh man hoeveel km’ers heeft die gast wel niet op kop gebeukt en nog meedoen in de finale. Pure waanzin.

Alucard 17 april 2022 om 17:05

Matje hele voorjaar erg defensief gekoerst. Hopelijk heeft dat te maken met zijn voorbereiding en zien we hem in de toekomst weer ouderwets de boel opblazen.

Tollpatscher 17 april 2022 om 17:06

Souverein en sympathiek, waar Remcootje zich aan mag ‘spiegelen’.
Proficiat Dylan van Baarle

Pedalo 17 april 2022 om 17:09

Fantastisch!!! MVP 3-1-9 en Dylan 2-1 in de monumenten. Wat een mooie coureurs ook

F4L 17 april 2022 om 17:09

Heel sterk gereden van Dylan, echt ongekend. Ineos doet het sowieso goed de laatste weken met ook nog winst in de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en de Ronde van het Baskenland.

Poeksel 17 april 2022 om 17:12

Wanty 6 man bij de eerste 23! Met Taco op een nette 16e plaats.

Franco Ballerini 17 april 2022 om 17:41

Dat is inderdaad een wereldprestatie.

Panache 17 april 2022 om 17:12

Wat waren Mohoric en van Baarle ontzettend sterk vandaag. Een hele mooie zege, iedereen naar de slachtbank gereden in de laatste 20 kilometer.

Pietspeed 17 april 2022 om 18:45

Zo kun je het ongeveer wel stellen. Van Baarle de laatste tig km’s tot meet, en Mohoric de kleine 50 er nog voor, en toch nog meedoen in de finale

Michelangelo 17 april 2022 om 18:50

Denk ook dat er heel erg veel gedoseerd wordt in deze koers. Getuige ook het interview met vriend De Vriend en zijn gesprekjes met Mohoric.

Tempo aanpassen aan elkaar: vooraan op de groepjes erachter, en achteraan op de groepjes ervoor. Daarom dat vroege vluchters toch nog zo lang mee gaan, dat zie je eigenlijk nauwelijks in andere koersen.

Maillot à Pois 17 april 2022 om 19:19

Naast dat doseren hebben de vluchters in deze koers het voordeel dat het verschil in energieverbruik met achtervolgers veel kleiner is dan in een andere koers. Vanaf het Bos is het eigenlijk ieder voor zich. Op de stenen heb je geen voordeel van in het wiel te rijden. Schuilhouden in de groep en energie sparen is er vanaf dan nauwelijks nog bij.

WernerFranke 17 april 2022 om 17:14

Extra pluim voor Tom Devriendt vandaag, half wieltje tekort voor een podium, wat jammer.
Van Aert met 3 fietswissels geen optimale laatste 2 uur gekend, maar de beste heeft uiteindelijk wel gewonnen.

de adelaar 17 april 2022 om 19:23

@ pietspeed, je neemt echt teveel speed…. Mohoric heeft slecht ingedeeld. PR wordt ten aller tijde gewonnen door de slimste en sterkste

Wheely 17 april 2022 om 17:17

Het volkslied stond al klaar gelukkig :)

Headlines

Materiaalzone