Voorbeschouwing: NK wielrennen voor vrouwen 2019
Het podium van 2018 - foto: Cor Vos
zaterdag 29 juni 2019 om 08:30

Voorbeschouwing: NK wielrennen voor vrouwen 2019

Bij het Nederlandse Loterij NK Wielrennen ontbreken een hoop toppers in de wegwedstrijd voor mannen. Bij de vrouwen laten de grote namen echter niet verstek gaan. In en om Ede belooft het zaterdag dus een ware titanenstrijd te worden. WielerFlits duikt in de geschiedenisboeken, verkent het parcours en bespreekt daarnaast ook de belangrijkste gegadigden voor de felbegeerde rood-wit-blauwe kampioenstrui. Krijgen we na twee opeenvolgende zeges van Chantal Blaak iemand anders in de kampioenstrui?

Historie

In 1958 vindt in Reims het eerste WK op de weg voor vrouwen plaats. Jarenlang lobbyen bij de Internationale Wielerunie had als resultaat opgeleverd dat dertig vrouwen uit negen landen aan de start stonden. Er was ook een een Nederlandse dame van de partij. Wilma van der Wal kwam echter niet tot grootste daden in de wegrit, of juist wel? Elsy Jacobs rijdt op het circuit van Reims-Gueux naar de eerste wereldtitel. Ze bereikte de finish met bijna drie minuten voorsprong op twee dames uit de Sovjet-Unie. Van der Wal moest al vroeg lossen en ze zou de allerlaatste zijn die zou finishen. De Amsterdamse reed het grootste deel van de koers moederziel alleen en ze eindigde op dik achttien minuten van Jacobs.

Maar Van der Wal rijdt wel uit en schrijft op haar manier geschiedenis. Koersen doet ze ook na dat WK nog enkele jaren. Dat deed ze doorgaans in een rood-wit-blauw tenue, eenzelfde soort tricot waar dit weekend om gestreden wordt. Maar was Van der Wal de eerste Nederlands kampioene? Neen. Want hoewel ze in de jaren dat ze actief koerste een tenue droeg in de kleuren van de Nederlandse vlag staat ze niet in de lijst der winnaressen van het NK.

Ook de legendarische Mien van Bree staat niet op deze lijst, hoewel ze er eveneens tot werd uitgeroepen. Zij werd in 1938 zelfs wereldkampioen, alleen werd dit kampioenschap niet officieel erkend. En hoe er destijds over haar geschreven werd, tja, daar kunnen we ook zeker iets van vinden. Waar een door Nederlandse dames behaalde wereldtitel nu met luid gejuich wordt begroet was dat in de tijd van Van Bree wel anders. Wie haar naam googlet komt al vrij snel een kort krantenartikel tegen. “Zondag is te La Louvière (Fr.) het wereldkampioenschap voor vrouwelijke renners verreden over 120 k.m. Eerste werd Mien de Bree uit Den Haag in 3 uur 41 seconden. Zouden onze vrouwen niets beters te doen hebben?”

Marianne Vos wint in 2009 in Landgraaf. Ook sindsdien is er veel veranderd – foto: Cor Vos

Dit jaar is het 55 jaar geleden dat een groep enthousiaste, fietsende vrouwen zich verenigen. In januari 1964 wordt de Nederlandse Dames Wielren Club opgericht. Ze slaan de handen ineen en de KNWU honoreert een jaar later een van de voornaamste wensen van de NDWC. De wielervereniging in Assen organiseerde in het jaar van de oprichting van de NDWC een officieus kampioenschap, maar 1965 werd het jaar van het eerste officiële Nederlandse kampioenschap op de weg voor vrouwen. Op het circuit van Zandvoort werd gestreden om de allereerste trui. Ineke van IJken – die een jaar eerder ook al de officieuze titel won – liet in de eindsprint iedereen achter zich. Met haar rappe benen reed de twintig jaar jonge typiste uit Baarn, tevens secretaresse van de NDWC, zich rechtstreeks de annalen van de wielersport in.

Heden ten dage valt er nog altijd veel te winnen voor fietsende vrouwen, maar de les van het pionierswerk van de Nederlandse Dames Wielren Club is dat er voor vrouwen veel meer mogelijk is dan soms gedacht wordt. Vrouwen die ten tijde van het eerste NK op de weg op een racefiets door de Bible Belt reden werden op z’n minst een paar keer per training raar aangekeken. En zie nu: we hebben een nationaal kampioenschap op de weg voor vrouwen met start en finish in Ede. Het kan verkeren.

Laatste tien winnaressen NK wielrennen voor vrouwen
2018: flag-nl Chantal Blaak
2017: flag-nl Chantal Blaak
2016: flag-nl Anouska Koster
2015: flag-nl Lucinda Brand
2014: flag-nl Iris Slappendel
2013: flag-nl Lucinda Brand
2012: flag-nl Annemiek van Vleuten
2011: flag-nl Marianne Vos
2010: flag-nl Loes Gunnewijk
2009: flag-nl Marianne Vos


Vorig jaar

Hoogerheide was vorig jaar het decor voor een titelstrijd onder tropische omstandigheden. Op 44 kilometer van de streep gooide Marianne Vos de knuppel in het hoenderhok en Esther van Veen sloop mee. De twee pakten een minuut op de groep met daarin alle andere favorieten, maar het werd geen tweestrijd om de nationale titel. De favorieten kwamen weer terug, waarna alles te herdoen was.

Chantal Blaak en Floortje Mackaij probeerden het in de voorlaatste ronde, maar hun inspanning mocht niet baten. In de slotronde was het Evy Kuijpers – toen nog renster zonder contract – die op goed tien kilometer van de streep op z’n Zoetemelks weg probeerde te rijden. Dit werd echter doorzien door Blaak. Daarachter keken de anderen naar elkaar, waardoor de vrouw in het regenboogtenue nog maar een opdracht had: Kuijpers ter plaatse laten, door de pijngrens heen blijven beuken en winnen. En zo geschiedde. Het moest uit het eelt van haar kleine teen komen, maar Blaak slaagde er middels een fraaie inspanning in zichzelf op te volgen als nationaal wegkampioene.

Blaak won vorig jaar als wereldkampioene het NK – foto: Cor Vos

Een goede minuut na de finish neemt de dolgelukkige winnares de felicitaties van ploeggenote Anna van der Breggen in ontvangst. Tijdens de omhelzing spreekt Blaak profetische woorden: “Die andere is voor jou.” En ja, daar in de Brabantse bloedhitte, bewijst Blaak naast hard te kunnen fietsen ook een aardig potje te kunnen voorspellen. Laten dat jaar weet Anna van der Breggen in Innsbruck inderdaad de nieuwe eigenaresse van de regenboogtrui te worden.

Top-5 NK voor vrouwen 2018
1. flag-nl Chantal Blaak (Boels-Dolmans)
2. flag-nl Amy Pieters (Boels-Dolmans)
3. flag-nl Marianne Vos (WaowDeals)
4. flag-nl Kirsten Wild (Wiggle-HIGH5)
5. flag-nl Evy Kuijpers (Jan van Arckel)


Parcours

Het peloton rijdt – zoals dat zo mooi heet – door de achtertuin van Annemiek van Vleuten. Sterker nog: de kersverse Nederlandse kampioene tijdrijden komt tijdens de wegrit door haar woonplaats Wageningen. De renners moeten vijf keer een rondje van 25,2 kilometer moeten afwerken en we komen uit op een totale afstand van 122,6 kilometer.

In en om de universiteitsstad zijn diverse nijdige hellingen te vinden, maar de wedstrijdleiding heeft besloten om het peloton ietwat te sparen. Enkel de Geertjesweg en de Hartenseweg zijn in het parcours opgenomen. Dit is niet genoeg om er een klimmerskoers van te maken, maar reken maar dat er achterin het peloton flink wordt geleden als de toppers daar de benen eens testen. Ook de Arnhemsweg (de finishstraat) loopt overigens nog leuk bergop, wat voor een interessante sprint zou kunnen zorgen. Timing zal hier essentieel zijn.

We kunnen het rondje ook niet omschrijven als extreem technisch, hoewel er natuurlijk altijd bochten, rotondes en andere verkeersremmende obstakels in het parcours zitten. Goed om te weten voor de ploegen die een sprinter willen lanceren is het feit dat de Klinkenbergerweg in tweeën is gesplitst. Zeker met het oog op een eventuele sprintvoorbereiding is dat handig om te weten, want de weg zal daar smal zijn. Na de laatste bocht is het echter breed genoeg voor een mooie spurt.

Start: 14.35 uur
Finish: 17.35 uur


Favorieten

Maar het is natuurlijk de grote vraag of het wel een sprint wordt. De afgelopen vijf jaar leek een massasprint bij het NK voor vrouwen vrijwel altijd verzekerd, maar er werd in totaliteit nul keer met een grote groep om de trui gesprint. Ook nu moet de omloop best te doen zijn voor de aanwezige sprintsters, maar zitten ze er op het einde nog allemaal bij? Veel zal afhangen van hoe er wordt gekoerst.

Boels-Dolmans heeft een uitgesproken favoriet in haar gelederen als het op een sprint aankomt. Amy Pieters is als het op topsnelheid aankomt niet de topfavoriet, maar de 28-jarige is desalniettemin zeer rap. Daarnaast zal ze de ietwat oplopende aankomststrook niet vervelend vinden. Om zekerder te zijn van de overwinning zou het voor haar ideaal zijn als als Marianne Vos en Lorena Wiebes er niet meer bij zitten, maar als dat niet het geval is kan Pieters ook hen op een goede dag kloppen.

Pieters won onlangs op overtuigende wijze de slotrit van de OVO Energy Women’s Tour – foto: Cor Vos

Pieters beschikt over ploeggenotes die ook zelf allemaal de koers naar hun hand kunnen zetten. Wereldkampioene Anna van der Breggen zal zonder twijfel gaan proberen om een zeldzaam hiaat op haar palmares op te vullen, maar voor haar zal het vermoedelijk een lastiger karwei worden dan het voor Chantal Blaak zal zijn. De regenboogtrui zal immers flink in de gaten worden gehouden en hoewel er ook op Blaak zal worden gelet is zij wel een echte kampioenschapscoureur.

De afgelopen jaren liet Blaak tijdens in wedstrijden waar een trui kon worden verdiend zien niet alleen sterk te zijn, maar ze dankte haar overwinningen tevens aan haar koersinstinct en haar tactisch vernuft. Blaak heeft echt een neus voor het goede moment, hetgeen zeker tijdens een kampioenschapskoers een prettige eigenschap is. Vul dit aan met een flink vermogen om af te zien en je hebt een topcoureur die de eerste renster sinds Yvonne Brunen (1994-1996) kan zijn die het NK op de weg drie keer op rij weet te winnen.

Gaat Boels-Dolmans voor Pieters, Blaak of toch iemand anders? – foto: Cor Vos

Wat pure topsnelheid betreft staat Kirsten Wild nog altijd op nummer een, maar zij jaagt op de wielerbaan van Minsk op eremetaal tijdens de Europese Spelen. Wie achter haar de snelste is? Dat lijkt voorlopig toch Lorena Wiebes te zijn. De jonge groeibriljant van Parkhotel Valkenburg is voorlopig de renster met de meeste UCI-zeges, haar teller staat alweer op negen. Afgelopen week was ze ook met overmacht de sterkste in de straten van Minsk. Op de oplopende aankomststrook beloonde ze het uitstekende werk van de Nederlandse ploeg met goud in de wegrit op de Europese Spelen.

Parkhotel Valkenburg kan naast Wiebes misschien ook Demi Vollering naar de titel zien rijden. De ontbolstering uit Berkel en Rodenrijs kan klimmen, kan een heuvel aan en daarnaast heeft ze laten zien dat ze ook nog aardig rap is aan de meet. Maar als zowel Vollering als Wiebes er in de finale nog bij zitten geeft Wiebes de zalmroze brigade de grootste winstkansen. De formatie van Esra Tromp zal er veel aangelegen zijn om het de voorste groep bij elkaar te houden. De vraag is enkel: lukt ze dat ook? Dat zal gezien de aanwezige concurrentie nog niet meevallen.

Worden Vos en Wiebes ook een en twee in Ede? – foto: Cor Vos

Als Wiebes inderdaad om de trui mag gaan sprinten zal ze vermoedelijk wel moeten afrekenen met Marianne Vos. In Minsk liet ze zien dat ze geen hinder meer ondervind van haar nare valpartij in de OVO Energy Women’s Tour. In de Wit-Russische hoofdstad nam zij juichend genoegen met plaats twee achter Wiebes. Op het NK zijn de twee weer concurrenten die in dienst zijn van verschillende ploegen, dus we gaan Vos nu niet extreem gelukkig zien als de geschiedenis zich herhaalt.

Over de kwaliteiten van Vos hoeven we niets meer te vertellen; de geniepig oplopende finishstraat lijkt speciaal voor haar neergelegd. Daarnaast is ze ook goed in staat om de eventuele versnellingen op de korte hellingen te volgen. En zelf de beslissing forceren? Ach, u weet het: Vos is op een goede dag tot vrijwel alles in staat. Aangezien zij op zoveel mogelijke manieren de wedstrijd kan winnen maakt dat van haar een logische topfavoriet.

CCC-Liv heeft natuurlijk Vos als uithangbord, maar dat betekent niet dat de andere rensters binnen de formatie geen kans hebben om te winnen. Riejanne Markus mag er ook toe in staat worden geacht, al kan zij natuurlijk niet rekenen op een machtige sprint zoals haar illustere ploeggenote. Markus, die naast hard kan fietsen ook talent heeft als vlogster, heeft de laatste tijd laten zien in vorm te zijn, met een vijfde plaats op het NK tijdrijden als meest duidelijke exponent daarvan. Zij kan wellicht profiteren van strijd tussen de absolute topfavorieten als het een zware, tactische koers wordt.

Jeanne Korevaar zou dit eveneens moeten kunnen, al is het nog even de vraag hoe ze is hersteld van haar crash in de Women’s Tour. Evy Kuijpers, de sensatie van vorig jaar, rijdt nu ook in het oranje en zij maakt CCC-Liv nog meer tot een blok om serieus rekening mee te houden.

Riejanne Markus rijdt hard de laatste weken – foto: Cor Vos

Met tweevoudig Nederlands kampioen Lucinda Brand en Floortje Mackaij heeft Team Sunweb ook twee serieuze ijzers in het vuur. Eerstgenoemde eindigde in de tijdrit op een zuch van brons, terwijl Mackaij een keurige zesde plaats in de wacht sleepte. Ze kunnen allebei vertrouwen putten uit hun prestaties in de chronoproef, en ook zaterdag zullen ze ongetwijfeld onderdeel uitmaken van het koersverloop.

Beide rensters zijn absoluut niet traag, maar het gaat te ver om ze echt kansen toe te dichten in een massasprint. Brand zou het op een echt gekke dag nog wel kunnen, maar met Vos, Pieters en Wiebes hebben we zeker drie rensters die haar normaliter kloppen. De twee Sunweb-rensters maken de grootste kans op de overwinning na een zware, afmattende wedstrijd. Als ze er dan toch om moeten sprinten gaan ze idealiter met slechts een paar vrouwen naar de meet. Dan zijn ze immers bepaald niet kansloos.

foto: Cor Vos

Wanneer Biehler, Nederlands’ vijfde UCI-ploeg, de titel zou pakken mag dat met recht een daverende verrassing worden genoemd. Toch heeft de opleidingsformatie enkele rensters die hoog zouden kunnen eindigen. Merel Hofman rijdt hard in de rondte en ook de talentvolle muurbestormer Teuntje Beekhuis is iemand om in de gaten te houden, hoewel het vermoedelijk niet zwaar genoeg zal zijn voor haar. De grootste kans lijkt de ploeg echter te hebben met Natalie van Gogh.

Niet alleen staat ze haar jongere ploeggenotes bij met raad en daad, ze rijdt ook nog eens snel. Als ze erin slaagt om mee te glippen met het juiste groepje zou ze kunnen winnen, al moet er ook dan wel een hoop goed gaan. Een topsprinter is Van Gogh allerminst. Maar tijdens een NK zijn gekkere dingen gebeurd. De blauw-rode brigade hoeft de koers niet te dragen, ze hoeven enkel alert te zijn op anderen. Als ze kunnen profiteren van vertwijfeling is er zeker een stunt mogelijk.

Kan de ervaren Van Gogh kampioen worden? Die kans is klein, maar ze is er – foto: Cor Vos

Vorig jaar behoorde Lorena Wiebes op 19-jarige leeftijd al tot de favorieten, nu is er opnieuw een piepjonge renster die wellicht al mee zou kunnen doen om de overwinning. Lonneke Uneken rijdt sinds begin dit jaar voor de Noorse Hitec-formatie en voor die ploeg heeft ze al diverse wat ereplaatsen binnen gehengeld. Toegegeven, Uneken komt waarschijnlijk echt nog wat inhoud, kracht en snelheid tekort, maar als ze aan het einde van een tamme wedstrijd haar sprintersbenen nog eens onder mag schroeven zit een podiumplaats er misschien wel in voor de Veendamse. Hoe kapot een sprinter ook zit, er zit immers bijna altijd nog wel een eindschot in.

Annemiek van Vleuten rijdt zoals gezegd voor eigen publiek. En zoals u weet rijdt ze voor eigen volk vaak goed. Het parcours is niet direct in haar voordeel, daarvoor had het wat zwaarder mogen zijn. Maar als Van Vleuten op een van de twee hellingen net buiten haar woonplaats op de pedalen gaat staan zal ze ongetwijfeld heel wat rensters het leven zuur maken. Is dat genoeg voor de overwinning? Dat valt nog te bezien, maar als Van Vleuten alleen weg kan rijden zal het lastig worden haar weer terug te pakken.

Daarnaast heeft de Wageningse voor het eerst sinds jaren ook de beschikking over een ploeggenote. Moniek Tenniglo zou als soort privé-pletwals heel wat werk kunnen verzetten voor de 36-jarige leidster in de Women’s WorldTour.

Van Vleuten is altijd een factor op een kampioenschap – foto: Cor Vos

Verdere outsiders? Denkt u bijvoorbeeld aan Janneke Ensing, die ondanks de afwezigheid van Kirsten Wild de eer voor WNT-ROTOR hoog kan houden. Nadeel voor de Drentse is dat ze niet de beste sprint heeft, dus wegrijden is haar enige garantie op succes. Dit geldt eveneens voor de sterke Anouska Koster. Misschien geeft het recent naar buiten gekomen nieuws dat haar ploeg Virtu er aan het einde van het seizoen mee stopt haar wel vleugels. Voor Koster zal er ongetwijfeld wel ergens een contract klaarliggen, maar het kan nooit kwaad om ploegmanagers nog eens te herinneren aan kwaliteiten. En, laten we wel wezen, wanneer je een kampioenstrui draagt onderhandelt dit net even wat gemakkelijker.

Vergeleken met de hierboven genoemde outsiders hebben rensters als Marjolein van ’t Geloof, Nina Kessler en Monique van de Ree op dit parcours grotere kansen op een ereplaats, al zijn ook zij in een massasprint doorgaans niet opgewassen tegen Wiebes en co. Ellen van Dijk zal ongetwijfeld weer van voren te zien zijn, maar zij zal echt alleen weg moeten rijden om te kunnen winnen. Dat zal op dit parcours geen eenvoudig karwei zijn.

Enkele clubrensters die met hun snelle benen eventueel voor een ereplaats (en de felbegeerde titel voor rensters zonder contract) kunnen gaan zijn rensters als Hanneke de Goeje, Minke Bakker, Phaedra Krol en meer van zulke namen. Rogelli-Gyproc-APB en het Watersley Race & Development Cycling Team zullen ook een rol willen spelen in deze titelstrijd. De 26-jarige Annet Pit lijkt echter dé clubrenster te worden om in de gaten te houden, zeker nu Amber van der Hulst in Minsk samen met Kirsten Wild de koppelkoers rijdt. Pit heeft misschien niet direct het eindschot waar de eerder genoemde dames over beschikken, maar de in Zwolle woonachtige aspirant-anesthesist zou zich zeer goed staande moeten kunnen houden in deze koers. Wellicht wordt zij wel de Evy Kuijpers van dit kampioenschap…

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marianne Vos
*** Amy Pieters, Lorena Wiebes
** Chantal Blaak, Annemiek van Vleuten, Floortje Mackaij
Lucinda Brand, Riejanne Markus, Natalie van Gogh, Lonneke Uneken

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Het belooft opnieuw een warm kampioenschap te worden. Het kwik tikt ’s middags volgens de laatste voorspellingen 32 graden aan. Er staat een matig breisje, maar veel zal het niet voorstellen. Is er kans op neerslag? Er zal in ieder geval geen water uit de hemel vallen. Eikenprocessierupsen daarentegen…

De ontknoping van de vrouwenwedstrijd is zaterdag vanaf 16.00 uur te zien via een livestream op NOS.nl.


RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
27 juni 2019 07:59
Edit redactie: Bedankt, aangepast.
27 juni 2019 11:02


Als er 5 rondes van 25,2 km worden gereden kan de totale afstand toch niet 122,6km zijn? Dat zou dan 126km zijn. Of zijn de eerste 3,4km geneutraliseerd en worden die niet meegenomen? Vind het overigens wel kort voor een NK.
27 juni 2019 11:19
Een heel eind eens met de sterrenverdeling. Wordt het sprinten, zal het wel tussen Wiebes, Vos en Pieters gaan. Bij een zwaardere koers zullen Blaak, Brand en Van Vleuten wel tevoorschijn komen. Ik had ook nog Anna van der Breggen in de sterverdeling opgenomen. Die verwacht ik niet, maar moet je nimmer uitvlakken. Ik zie Van Gogh er niet aan te pas komen
27 juni 2019 13:19
Het N.K. schaatsen wordt wel 2 dagen door de NOS uitgezonden, maar voor wielrennen heeft de NOS geen interesse. Volgende week zitten ze weer met een grote ploeg in Frankrijk onzin te verkondigen.
    27 juni 2019 13:22
    Zit de grammofoonplaat weer vast?
    27 juni 2019 16:35
    Hij heeft wel gelijk haha. Dan krijgen we schooljuf Dione weer. En Dijkstra & Ducrot uiteraard
    27 juni 2019 16:50
    @Napoleon
    Hij draait als een tierelier, en er blijft nog heel veel muziek in zitten tegen de NOS.
    29 juni 2019 14:13
    Ik heb net gekeken wat Studio Sport dan wel uitzendt. Onbeduidende herhalingen van programma's, terwijl in Assen het drukst bezochte sportevenement van het jaar wordt gehouden en er een nationaal wegkampioenschap voor beloften en vrouwen is. Maar ja, al het sportpersoneel zit natuurlijk bij de voetbalvrouwen in Frankrijk of bij dat kinderprogramma dat Studio France heet. Over geldsmijterij gesproken. Maar natuurlijk is er de livestream nog...wat een armoede. Overigenbs zendt ook Sporza de vrouwenkoers in België niet live uit...vreemd toch ?
27 juni 2019 20:52
Kom gezellig live kijken. Op het fietsje diverse plekken waar je mooi kunt kijken. En dan de finish even meepakken. Veel mooier dan op tv
    28 juni 2019 08:09
    Wanneer het waar is, wat ik hoor een lees over de eikenprocessierups in Ede, adviseer ik niet te gaan kijken. Als wielrenner zou ik in elk geval niet starten. In een peloton renners zo vlak langs al die eikenbomen. Brrrrrrrrrrrrrrrr.
    29 juni 2019 07:25
    @Andre

    Mag je nog blij zijn dat het niet in Brabant is. Zeker tien keer zoveel meldingen daar.
28 juni 2019 08:19
Wanneer het een sprint wordt is Wiebes de topfavoriete. Mooie bekroning voor topseizoen van Parkhotel.

Verwacht echter dat Boels de koers hard zal willen maken. En dan kom je automatisch bij Pieters want ik verwacht dat er op z'n minst een kleiner groepje zal sprinten om de titel. En Pieters is de snelste van Boels.
28 juni 2019 09:52
Ik zou het Pieters wel enorm gunnen. Meest onderschatte renster van haar generatie en geweldige teamplayer. Al zou het voor Wiebes een kroon op een fenomenaal jaar zijn.
    28 juni 2019 11:10
    Eensch. Zou het Amy ook wel gunnen. Wordt inderdaad vaak overgeslagen als het rijtje toppers opgelepeld wordt. Onterecht. Probleem is wel vaak dat er altijd 1 of 2 net ietsje sneller zijn. En dan kom ik nu uit bij Wiebes en Vos
29 juni 2019 09:11
Qua gun factor zou ik Vos nog graag een keer de titel zien winnen
29 juni 2019 10:21
Waarom niet later laten rijden, vermijd je de hitte en de concurrentie van voetbal.

Reacties zijn gesloten.